/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge

-გამარჯობა, დეკემბერᲨი Ჩემი ბუᲭი გახდება 2 წლის, ასსვე ავᲦნიᲨნავ იზრდდბა ორ ენოვან ოჯახᲨი, მეუᲦლე Თურქი მყავს, მე ქარᲗველი ვარ, ახლა გადავიდეᲗ ᲨეკიᲗხვაზე, როცა ცეᲫახი სახელს იყურება ეგრევე მომხედავს ხოლმე, ხანდახან სამჯერ ვეᲫახი არ იყურება მაგრამ იცინის, მეᲗამაᲨება ᲗიᲗქის ვერ გაიგო, Თვალის კონტაქტი გვაქვს, როცა ვესაუბრები, მიყურებს ᲗვალებᲨი.. Ჩამეხუტე მაკოცე ყველაფერს ამას აკეᲗებს, არ საუბრობს ჯერ, მხოლიდ დედა და მამას ამბობს, Თუმცა რასაც ვესაუბრები ესმის ყველაფერი, ხანდახან როცა რაᲦაცას ვუᲨლი იბუტება და გარბის, ხან კივის, საᲭმელი Თუ არ მოეწონა არ მიირᲗმევს, ᲗეფᲨიდან ორნაირ საკვებს ირᲩევს, როცა Ძილი ერევა იწყებს ტირილს, ვარდება პანიკაᲨი, ᲗავისიᲗ ჯერ არ დაუწყია Ჭამა, უნდა მაგრამ რომ არ მოიᲗხვაროს სახე არ ვაᲫლევ კოვზს, მოკლედ რაც ავᲦწერე არის Თუ არა აუტიზმის მანიᲨნებელი? პედიატრᲗან რანდევუ ავიᲦეᲗ მაგრამ დიდი დროა რანდევუმდე, ამიტომ გწერᲗ, Თქვენი აზრი Ძალიან მაინტერესებს.Ჩაციკლული ვარ ამ აუტიზმზე, ყველას აქვს ᲗიᲗქმის და უკვე ტვინᲨი სულ აუტიზმი მიტრიალებს, როცა ცესაუბრები მოსმენა დიდაᲗ არ უყვარს სულ გაფბის ან ᲗამაᲨობს, მანქანებიᲗ Ჩვეულებრივ ᲗამაᲨობს, ატარებს, ბორბლებს არ ატრიალებს როგორც სᲩვევიაᲗ აუტისტებს.რომ არ საუბრობს არის Თუ არა პრობლემა?

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიეტოლოგია

რატომ უნდა დავიცვათ კვების რეჟიმი

რატომ უნდა დავიცვათ კვების რეჟიმი
რეგულარულ კვებას ზედმიწევნით დიდი მნიშვნელობა აქვს როგორც ფიზიკური ჯანმრთელობის, ისე ნათელი გონების შესანარჩუნებლად.

რა სიხშირით ვიკვებოთ? დღეში სამჯერ კვების ტრადიცია საყოველთაოდ არის დანერგილი, თუმცა ის სოციალური პირობებით უფროა ნაკარნახევი, ვიდრე ფიზიოლოგიური მოთხოვნილებით. კვების რეჟიმი საკმაოდ ფართო ცნებაა და მოიცავს:

  • კვების რაოდენობას ანუ ჯერადობას;
  • კვების დროს და კვებათა შორის ინტერვალებს;
  • რაციონის ულუფებად განაწილებას ენერგეტიკული ღირებულების (კალორიულობის), ქიმიური შემადგენლობისა და მასის მიხედვით.

რაციონალური კვება ეფუძნება შემდეგ პრინციპებს:

  • ორგანიზმისთვის ენერგეტიკული დანახარჯის შემავსებელი ნივთიერებების დროულ მიწოდებას;
  • პროდუქტების ხარისხსა და სრულფასოვნებას, როდესაც ორგანიზმი საკმარისი რაოდენობით იღებს ძირითად საკვებ ინგრედიენტებს: ცილებს, ცხიმებს, ნახშირწყლებს, ვიტამინებსა და მინერალურ ნივთიერებებს.
  • ზემოთ ჩამოთვლილი საკვები ნივთიერებების ოპტიმალურ თანაფარდობას.

  • დღეში რამდენჯერ უნდა ვჭამოთ?

საკვების მიღების ჯერადობის განსაზღვრისას უნდა გავითვალისწინოთ:

  1. ასაკი;
  2. შრომითი საქმიანობა (გონებრივი, ფიზიკური სამუშაო);
  3. ჩვენი ჯანმრთელობის მდგომარეობა და სამუშაო დღის განრიგი.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ექიმები და დიეტოლოგები გვირჩევენ ოთხჯერად კვებას, რომლის უპირატესობებია:

  1. საჭმლის მომნელებელი სისტემის თანაბარი დატვირთვა;
  2. საკვების სრული დამუშავება და მონელება;
  3. საკვები ნივთიერებების უკეთ ათვისება;
  4. ორგანიზმის შიდა გარემოს მუდმივობის შენარჩუნება სასიცოცხლოდ აუცილებელი ნივთიერებების დროული მიწოდებით.

რა ზიანი მოაქვს ორჯერად კვებას ხანგრძლივი (7 საათი და მეტი) ინტერვალით?

საკვების იშვიათმა მიღებამ შესაძლოა გამოიწვიოს სისხლში ქოლესტერინის მომატება, ორგანიზმში ცხიმის დაგროვება, ფარისებრი ჯირკვლისა და ქსოვილოვანი ფერმენტების მუშაობის დაქვეითება.

შეკითხვა ექიმს
<p>-რამდენას ჯანსაღია ნორვეგიული შებოლილი ორაგული ავოკადოსთან ერთად? და შეიძლება თუ არა ყოველდღიურად მიღება</p>

მოშივებული ადამიანი ერთბაშად ბევრს ჭამს. შედეგად გადაივსება კუჭი, იჭიმება მისი კედლები, იზღუდება მოტორიკა, რაც აუარესებს შიგთავსის გადაადგილებას და კუჭის წვენით დამუშავებას, კუჭიდან საკვების ევაკუაცია ნელა მიმდინარეობს. გადავსებული კუჭი მაღლა სწევს დიაფრაგმას და აწვება გულს.

ერთბაშად ბევრი საკვების მიღება ნაღვლის ბუშტის მუშაობასაც ვნებს, ქრონიკულ სიმაძღრეს კი სიმსუქნემდე მივყავართ. გარდა ამისა, როცა კუჭი გადავსებულია, სისხლი ჭარბად მიედინება შინაგანი ორგანოებისკენ, თავის ტვინის სისხლით მომარაგება კი ღარიბდება, შრომის უნარი ქვეითდება, ადამიანს სისუსტე ეუფლება და ძილი ერევა.

საკვების იშვიათი მიღება აუარესებს ნაწლავების რიტმულ მოქმედებას და იწვევს ყაბზობას. ჭამიდან ჭამამდე მეტ-ნაკლებად ოპტიმალური შუალედი ზრდასრული ადამიანისთვის 4-6 საათია. გარდა ამისა, საჭმლის მომნელებელ ჯირკვლებს დღე-ღამეში 6-10-საათიანი დასვენება სჭირდებათ, რათა მომდევნო დღისთვის მოემზადონ.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

ხმელთაშუა ზღვის დიეტის "მწვანე" ვერსია, რომელიც განსაკუთრებით სასარგებლოა ღვიძლისთვის
ხმელთაშუა ზღვის დიეტის "მწვანე" ვერსია, რომელიც განსაკუთრებით სასარგებლოა ღვიძლისთვის
ნიგვზის, მწვანე ფოთლოვანი ბოსტნეულის, მწვანე ჩაის და წყლის პერის (ლემნა) სმუზის
სრულად
რა ხდება ორგანიზმში, როდესაც ხორცზე უარს ამბობთ - თუნდაც მცირე ხნით
რა ხდება ორგანიზმში, როდესაც ხორცზე უარს ამბობთ - თუნდაც მცირე ხნით
ხორცის მიღების რამდენიმე კვირით შეზღუდვამ შესაძლოა ცვლილებები გამოიწვიოს, მათ შორის:
სრულად
დიეტა, რომელიც ტვინს 7 წლით აახალგაზრდავებს
დიეტა, რომელიც ტვინს 7 წლით აახალგაზრდავებს
კვებას ტვინზე დიდი გავლენა აქვს დაბერების პარალელურად დემენციის შემთხვევები იზრდება.
სრულად
სხეულის მასის ინდექსი (სმი): თანამედროვე ნორმები და ჯანსაღი წონის საზომი
სხეულის მასის ინდექსი (სმი): თანამედროვე ნორმები და ჯანსაღი წონის საზომი
თანამედროვე სამყაროში, სადაც ჯანსაღი ცხოვრების წესი სულ უფრო პრიორიტეტული ხდება,
სრულად
ორაგულის სასარგებლო თვისებები
ორაგულის სასარგებლო თვისებები
ორაგული ორაგულისებრთა ოჯახის გამორჩეული წარმომადგენელია. ამ თევზის სხეული დაფარულია წვრილი ქერცლით.
სრულად
დასავლური დიეტა - ყველაზე მავნე რაციონი
დასავლური დიეტა - ყველაზე მავნე რაციონი
ნაწლავის მიკროფლორა გავლენას ახდენს ჯანმრთელობის ბევრ ინდიკატორზე და დამოკიდებულია კვებასა და ცხოვრების წესზე.
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
კატეგორია : დიეტოლოგია

გამარჯობა. ვარ 26 წლის მამაკაცი. ბოლო 2 წლის განმავლობაში არასწორი კვებითა და არაჯანსაღი ძილით 10 კილოგრამზე მეტი მოვიმატე. დავკარგე საკუთარის თავის პატივისცემა და თვითშეფასება. აღარ შემიძლია ამ ტყავში ცხოვრობა. მჭირდება ადამიანი ვინც, მეტყვის ჩემს სიმაღლეზე ასაკზე და სხვა ფაქტორებსე დაყრდნობით - ყველაფერს ჯანსაღი კვებასა და სწორი ცხოვრების შესახებ, რათა დავიკლო ეს 10 კილოგრამი და ცზიმის პროცენტულობა შევამცირო სხეულზე. მჭირდება ადამაიანი, ვინც დამიწერს კვებას და ა.შ დავუსვამ კითხვებს და შემამეცნებს კიდეც. აქედან გამომდინა, ვინ არის ჩემი ექიმი? ვერ გავერკვიე. დიეტოლოგი, ნუტრიციოლოგი თუ ენდოკრინოლოგი? ვისთან ჩავეწერო და ვის მირჩევდით? მადლობა.

სამკურნალო წერილები

კალანხოე ვარიკოზული ვენების სამკურნალო ეფექტური საშუალებაა
კალანხოე ვარიკოზული ვენების სამკურნალო ეფექტური საშუალებაა
რამდენიმე წელია ვენების ვარიკოზული გაგანიერება მაქვს. ქვედა კიდურებში სიმძიმის შეგრძნება და შესიება მაწუხებს.
სრულად

სამკურნალო წერილები

ყაბზობას ასე ვშველი
ყაბზობას ასე ვშველი
ცხოვრების არასწორი წესით, რომელიც ძირითადად მჯდომარე სამსახურსა და მშრალი კვების ნირს მოიცავს, ისე დავიავადე ნაწლავები, რომ
სრულად

სამკურნალო წერილები

კუჭის ტკივილს მრავალძარღვა ამარცხებს
კუჭის ტკივილს მრავალძარღვა ამარცხებს
კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის დაქვეითებული მჟავიანობის, წყლულოვანი დაავადების თანმდევი ტკივილისას გთავაზობთ:
სრულად

რატომ უნდა დავიცვათ კვების რეჟიმი - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რატომ უნდა დავიცვათ კვების რეჟიმი

რა სიხშირით ვიკვებოთ? დღეში სამჯერ კვების ტრადიცია საყოველთაოდ არის დანერგილი, თუმცა ის სოციალური პირობებით უფროა ნაკარნახევი, ვიდრე ფიზიოლოგიური მოთხოვნილებით. კვების რეჟიმი საკმაოდ ფართო ცნებაა და მოიცავს:

  • კვების რაოდენობას ანუ ჯერადობას;
  • კვების დროს და კვებათა შორის ინტერვალებს;
  • რაციონის ულუფებად განაწილებას ენერგეტიკული ღირებულების (კალორიულობის), ქიმიური შემადგენლობისა და მასის მიხედვით.

რაციონალური კვება ეფუძნება შემდეგ პრინციპებს:

  • ორგანიზმისთვის ენერგეტიკული დანახარჯის შემავსებელი ნივთიერებების დროულ მიწოდებას;
  • პროდუქტების ხარისხსა და სრულფასოვნებას, როდესაც ორგანიზმი საკმარისი რაოდენობით იღებს ძირითად საკვებ ინგრედიენტებს: ცილებს, ცხიმებს, ნახშირწყლებს, ვიტამინებსა და მინერალურ ნივთიერებებს.
  • ზემოთ ჩამოთვლილი საკვები ნივთიერებების ოპტიმალურ თანაფარდობას.

  • დღეში რამდენჯერ უნდა ვჭამოთ?

საკვების მიღების ჯერადობის განსაზღვრისას უნდა გავითვალისწინოთ:

  1. ასაკი;
  2. შრომითი საქმიანობა (გონებრივი, ფიზიკური სამუშაო);
  3. ჩვენი ჯანმრთელობის მდგომარეობა და სამუშაო დღის განრიგი.

ექიმები და დიეტოლოგები გვირჩევენ ოთხჯერად კვებას, რომლის უპირატესობებია:

  1. საჭმლის მომნელებელი სისტემის თანაბარი დატვირთვა;
  2. საკვების სრული დამუშავება და მონელება;
  3. საკვები ნივთიერებების უკეთ ათვისება;
  4. ორგანიზმის შიდა გარემოს მუდმივობის შენარჩუნება სასიცოცხლოდ აუცილებელი ნივთიერებების დროული მიწოდებით.

რა ზიანი მოაქვს ორჯერად კვებას ხანგრძლივი (7 საათი და მეტი) ინტერვალით?

საკვების იშვიათმა მიღებამ შესაძლოა გამოიწვიოს სისხლში ქოლესტერინის მომატება, ორგანიზმში ცხიმის დაგროვება, ფარისებრი ჯირკვლისა და ქსოვილოვანი ფერმენტების მუშაობის დაქვეითება.

მოშივებული ადამიანი ერთბაშად ბევრს ჭამს. შედეგად გადაივსება კუჭი, იჭიმება მისი კედლები, იზღუდება მოტორიკა, რაც აუარესებს შიგთავსის გადაადგილებას და კუჭის წვენით დამუშავებას, კუჭიდან საკვების ევაკუაცია ნელა მიმდინარეობს. გადავსებული კუჭი მაღლა სწევს დიაფრაგმას და აწვება გულს.

ერთბაშად ბევრი საკვების მიღება ნაღვლის ბუშტის მუშაობასაც ვნებს, ქრონიკულ სიმაძღრეს კი სიმსუქნემდე მივყავართ. გარდა ამისა, როცა კუჭი გადავსებულია, სისხლი ჭარბად მიედინება შინაგანი ორგანოებისკენ, თავის ტვინის სისხლით მომარაგება კი ღარიბდება, შრომის უნარი ქვეითდება, ადამიანს სისუსტე ეუფლება და ძილი ერევა.

საკვების იშვიათი მიღება აუარესებს ნაწლავების რიტმულ მოქმედებას და იწვევს ყაბზობას. ჭამიდან ჭამამდე მეტ-ნაკლებად ოპტიმალური შუალედი ზრდასრული ადამიანისთვის 4-6 საათია. გარდა ამისა, საჭმლის მომნელებელ ჯირკვლებს დღე-ღამეში 6-10-საათიანი დასვენება სჭირდებათ, რათა მომდევნო დღისთვის მოემზადონ.


  • რა ტემპერატურისა უნდა იყოს საკვები?

საჭმლის მონელება ჯეროვნად რომ მოხდეს, ყურადღება საკვების ტემპერატურასაც უნდა მივაქციოთ. ცხელი საკვების ტემპერატურა არ უნდა აღემატებოდეს 50-600ჩ-ს, ცივისა კი 100-ზე დაბალი არ უნდა იყოს.

  • შიმშილი და მადა

ერთმანეთისგან უნდა გავარჩიოთ შიმშილისა და მადის ცნებები.

შიმშილი ენერგიის მიღების მოთხოვნილებაა, მადა კი სიამოვნებისა. სწორი კვების დროს ჭამის იმპულსი შიმშილია, არასწორის დროს - მადა.

უკანასკნელ შემთხვევაში ადამიანი ზომიერების გრძნობას კარგავს.

  • ვჭამოთ თუ არა ძილის წინ

ძილის დროს კუჭში სეკრეციის პროცესი არასათანადოდ მიმდინარეობს, ამიტომ

ძილის წინ ბევრი ჭამა საზიანოა. ნოყიერი ვახშამი იწვევს საჭმლის მომნელებელი ჯირკვლების გადაძაბვასა და გამოფიტვას.

რეკომენდებულია, ვივახშმოთ დაწოლამდე 2-3 საათით ადრე, ხოლო უშუალოდ ძილის წინ შეიძლება შევჭამოთ ცოტაოდენი ხილი, დავლიოთ ჭიქა მაწონი ან კეფირი.

  • რაციონის განაწილება

სხვადასხვა ტიპის ფიზიკური დატვირთვისას ძირითადი საკვები ნივთიერებების ოპტიმალური თანაფარდობა ასეთია:

  1. 1 წილი ცილა, 1,3 ცხიმი, 5 ნახშირწყლები - მძიმე ფიზიკური დატვირთვის დროს;
  2. 1 ცილა, 1,1 ცხიმი, 4,1 ნახშირწყლები - მჯდომარე ან ნაკლებად მოძრავი ცხოვრების წესის შემთხვევაში.

საყურადღებოა ასევე სხვა ინგრედიენტების: ცხიმოვანი მჟავების, ამინმჟავების, ვიტამინების, მიკრო- და მაკროელემენტების დაბალანსებაც. ორგანიზმის ენერგეტიკულ მოთხოვნებზე გავლენას ახდენს კლიმატიც. ჩრდილოეთის სარტყლების მცხოვრებთა ენერგეტიკული მოთხოვნილება 15-20%-ით აღემატება ეკვატორის ახლოს მდებარე სარტყლების მცხოვრებლებისას.

სამხრეთ ნახევარსფეროში მცხოვრებთა ენერგეტიკული მოთხოვნილება 5%-ით დაბალია ტროპიკული სარტყლების მოსახლეობაზე.

  • როგორ უნდა მოხდეს საკვების გადანაწილება?

საკვების გადანაწილებაზე გავლენას მოახდენს:

  • ასაკი;
  • ჩამოყალიბებული ჩვევები;
  • დღის განრიგი.

მიჩნეულია, რომ რაციონის განაწილებისას მიზანშეწონილია, შევინარჩუნოთ შემდეგი თანაფარდობა:

  • 25% - საუზმეზე;
  • 35% - სადილად;
  • 15% - სამხრად;
  • 25% - ვახშმად.

თუ ღამის ცვლაში გიწევთ მუშაობა, ივახშმეთ მუშაობის დაწყებამდე 2-3 საათით ადრე. ამ შემთხვევაში ვახშმის წილი სადღეღამისო რაციონის 30% უნდა იყოს. გარდა ამისა, შეიძლება ჭამა ცვლის მეორე ნახევარშიც.

უნდა გვახსოვდეს ერთი წესიც: ვჭამოთ მხოლოდ საუზმედ, სადილად, სამხრად და ვახშმად. მთელი დღე განუწყვეტლივ ჭამა ფიტავს ორგანიზმს. შიმშილის გრძნობა კი საკვების მოთხოვნილების ნორმალური მაჩვენებელია.