კალციუმის დეფიციტი ბავშვებში - ამ მინერალის საუკეთესო წყაროა რძე და რძის პროდუქტები ხილ-ბოსტნეულთან კომბინაციაში
ბოსტნეულის ხარშვის დროს იკარგება მისი მეოთხედი, ამიტომ სასარგებლოა ნახარშიც. ისეთი ბოსტნეულის ფოთლები, რომლის ფესვებსაც საკვებად ვიყენებთ, მაგალითად: ჭარხალი, ბოლოკი და ა.შ., უფრო მეტ კალციუმს შეიცავს, ვიდრე ბოსტნეული.
სტაფილოდან ორგანიზმი ითვისებს კალციუმის 13%-ს, რძე და რძის პროდუქტები, გარდა კარაქისა, ბოსტნეულსა და ხილთან კომბინაციაში კალციუმის საუკეთესო წყაროა.
კალციუმის უკეთ ასათვისებლად ბოსტნეულის სალათებს შეგიძლიათ მოასხუროთ ლიმონის ან ფორთოხლის წვენი.
ორგანიზმში კალციუმ-ფოსფორის ბალანსის ძირითად მარეგულირებლად D ვიტამინი ითვლება, ის აბათილებს ყველა იმ ნივთიერების მოქმედებას, რომლებიც კალციუმის შემბოჭველად ითვლება. ამდენად, კალციუმის ნაკლებობის თავიდან ასაცილებლად ბავშვისათვის განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია დ ვიტამინით დროული პროფილაქტიკა.
კალციუმის ათვისებას ასევე აუმჯობესებს:
- A, C და B ჯგუფის ვიტამინები
- საკვებში არსებული ცილა
- ლაქტოზა (რძის შემადგენლობაში შემავალი შაქარი)
- ლიმონმჟავა
კალციუმს უკეთ ითვისებს ორგანიზმი არა უზმოზე, არამედ ჭამის დროს ან მის შემდეგ. ბავშვები საკვებით მიღებული კალციუმის 60-70%-ს ითვისებენ, ამისათვის საჭიროა სწორი კვება.
კალციუმის ათვისებას აფერხებს:
- მჟაუნმჟავას შემცველი პროდუქტები: ისპანახი, მჟაუნა
- ლერწმის შაქარი, კაკაო, შოკოლადი
- ზოგიერთი სახეობის ფაფა, რომელიც შეიცავს ფიტინს. ასეთია მანანის ბურღულის ფაფა.
ამიტომ გირჩევთ, ეს საკვები პროდუქტები მთლიანად ამოიღოთ ბავშვის რაციონიდან, თუ მას აღენიშნება კალციუმის დეფიციტი.