სიმსუქნემ შეიძლება შეცვალოს ტვინის რეაქცია საკვებზე
გამხდარი და მსუქანი ადამიანების ტვინი საკვებ ნივთიერებებზე, შეიძლება ახსნას, თუ რატომ უჭირთ ადამიანებს წონის დაკლება და მისი შენარჩუნება.
იელის უნივერსიტეტის მკვლევარებმა 28 გამხდარი და 30 სიმსუქნის მქონე ადამიანებში პირდაპირ შეიყვანეს ნახშირწყლები (გლუკოზა), ცხიმები (ლიპიდები) და წყალი. შემდეგ დააკვირდნენ მათ ტვინის აქტივობას მაგნიტურ-რეზონანსული ტომოგრაფიით.
კვლევამ აჩვენა ნაწლავ-ტვინის კავშირი და ის, თუ როგორ რეაგირებდნენ ადამიანები საკვებზე.
ვიზუალიზაციამ აჩვენა, რომ გამხდარი ან ნორმალური წონის ადამიანებს აღენიშნებოდათ ტვინის აქტივობის შენელება და დოფამინის გამოყოფის ზრდა, ქიმიური ნივთიერება, რომელიც იწვევს საკვების მიღების შემდეგ სიამოვნების და კმაყოფილების გრძნობას. მაგრამ იმ ადამიანებს, რომლებიც მსუქანებად ითვლებოდნენ, არ აჩვენეს ტვინის აქტივობის შენელება და დოფამინის გამოყოფა.
მონაწილეები, რომლებსაც სიმსუქნე ჰქონდათ გაიარეს წონის დაკლების 12 კვირიანი პროგრამა. ადამიანები, რომლებმაც სხეულის ცხიმის მინიმუმ 10% დაკარგეს, კვლავ გაიარეს ინფუზია და ტვინის ვიზუალიზაცია, მაგრამ წონის დაკლებამ არ შეცვალა მათი ტვინის რეაქცია.
ტვინი ჯერ კიდევ ვერ ცნობდა სისავსესა და კმაყოფილების შეგრძნებას, ნათქვამია კვლევაში, რომელიც გამოქვეყნდა Nature Metabolism-ში.
ამ აღმოჩენამ შეიძლება ასევე ახსნას, თუ რატომ იმატებენ ადამიანები წონას მისი დაკლებიდან რამდენიმე წლის შემდეგ. სიმსუქნის ტვინზე გავლენა შეიძლება არ იყოს ისეთი შექცევადი, როგორც ჩვენ გვსურს.