რომელი საკვები დაგეხმარებათ იოდის დეფიციტის თავიდან აცილებაში

იოდი გვხვდება რძის სხვადასხვა პროდუქტებში, როგორიცაა ხაჭო და იოგურტი. საშუალოდ, 100 გრამი რძის პროდუქტი იძლევა დაახლოებით 17 მკგ იოდს - რეკომენდებული დღიური მოხმარების 30%-მდე. ამრიგად, 200 გრ სასმელი იოგურტის ან 100 გრ ხაჭოს მოხმარებამ შეიძლება მნიშვნელოვნად შეავსოს ორგანიზმის მოთხოვნილება ამ მიკროელემენტზე.
ნიადაგში იოდის ტრადიციულად დაბალი შემცველობის მქონე რეგიონების მაცხოვრებლებისთვის რძის პროდუქტები შეიძლება გახდეს ხელმისაწვდომი და ეფექტური საშუალება იოდდეფიციტური დაავადებების თავიდან ასაცილებლად.
კვლევაში განსაკუთრებული ყურადღება დაეთმო მოსახლეობის ყველაზე დაუცველ ჯგუფებს – ბავშვებს და ორსულებს, რომლებისთვისაც იოდი განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია ნორმალური განვითარებისა და ჯანმრთელობის შენარჩუნებისთვის.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */
ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
რძის გადამუშავების ტექნოლოგიები პრაქტიკულად არ ამცირებს იოდის შემცველობას საბოლოო პროდუქტებში.
კვლევამ აჩვენა, რომ ორგანული იოდი სტაბილურად რჩება რძის პროდუქტებში მათი შენახვის ვადის განმავლობაში, რაც მათ იოდის საიმედო წყაროდ აქცევს იოდის დეფიციტის თავიდან ასაცილებლად.
ასევე წაიკითხეთ
ექიმმა განმარტა, თუ როგორ მოქმედებს პერიოდული შიმშილი ტვინის ჯანმრთელობაზე
ავსტრალიელმა დიეტოლოგმა ჰეილი ო'ნილმა განუცხადა The Conversation-ს, რომ პერიოდულმა შიმშილმა
(კალორიების შეზღუდვის მოკლე პერიოდები) შეიძლება გააუმჯობესოს კოგნიტური უნარები, გააძლიეროს სისხლძარღვები და გააუმჯობესოს ცირკადული რითმები.
- ინტერვალური შიმშილი არის კვების რეჟიმის სახეობა, რომლის დროსაც შიმშილი (ან კალორიების მიღების შემცირება) და სიმაძღრის პერიოდი განსაზღვრული დროის განმავლობაში მონაცვლეობს.
დიეტოლოგმა განმარტა, რომ ჩვეულებრივ ყოველდღიური შიმშილის პერიოდი 12-დან 16 საათამდე გრძელდება. დანარჩენ დროს ჭამა არ იზღუდება.
სპეციალისტის თქმით, ენერგიის გამომუშავების მეტაბოლური პროცესის შენელებისა და შიმშილის რამდენიმე ფაზის დასაწყისში სისხლში შაქრის დონის დაქვეითების გამო, ადამიანს შეიძლება ჰქონდეს დაღლილობა, გულისრევა, განწყობის დაქვეითება, გაღიზიანება, თავის ტკივილი და გონების დაბინდვა. ეს სიმპტომები სუსტდება ახალ დიეტასთან შეგუების გამო, რადგან ორგანიზმი გადართვება კეტონების ენერგიაზე - ქიმიკატები, რომლებიც გამოიყოფა უჯრედების ნახშირწყლოვანი შიმშილის შედეგად.
- დიეტოლოგის აზრით, ორგანიზმში კეტონების რაოდენობის გაზრდამ შეიძლება გააუმჯობესოს კოგნიტური უნარები მოზრდილებში. გარდა ამისა, კალორიების შეზღუდვა ამცირებს ოქსიდაციურ სტრესს.
ეს ტერმინი გულისხმობს უჯრედების დაზიანების პროცესს ჟანგბადის სპეციალური ფორმებით დაჟანგვის შედეგად, რომლებიც გროვდება ორგანიზმში. ოქსიდაციური სტრესის შემცირება ხელს უწყობს სისხლძარღვების გაძლიერებას, მათ შორის ტვინის არეში. მათი ტონი ამცირებს ალცჰეიმერის დაავადების განვითარების რისკს.
ო'ნილმა დაამატა, რომ მკაცრი გრაფიკით კვება ასევე ხელს უწყობს ცირკადული რითმების აღდგენას. დიდი ალბათობით, გარკვეულ დროს ჭამა საჭმლის მომნელებელ სისტემას საშუალებას აძლევს საღამოს და ღამით უფრო "დაისვენოს".