/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
კატეგორია : ბავშვის კვება

გამარჯობა, 3 წლის ბავშვს ვერაფრით ვერ ჩამოვუყალიბე მაგიდასთან ნორმალურად კვების კულტურა. ყველა უნარი კარგად აქვს განვითარებული, იცის ჩანგლით და კოვზის ჭამა, ყველაფერი ესმის, კარგად ლაპარაკობს. მაგრამ... მთელი დღე შია, მთელი დღე მაცივართან დგას, ოღონდ ვერ გავაგებინე ის, თუ რა უნდა ჭამოს, რომ დანაყრდეს და ყოველ ნახევარ საათში არ მოშივდეს. მთელი დღის განმავლობაში ჭამს ლუკმა-ლუკმა, პურს ნამცეც-ნამცეც, წიწკნის, ანამცეცებს და ა.შ. წესიერად მოკბეჩა და საკვებისთვის მიყოლება ვერ ვასწავლე. უმეტესად არც არაფერს აყოლებს პურს და არც დამანაყრებელ საჭმელს ჭამს, მოშივდება, მივა სალათის ფოთლებს ჭამს, მერე კიდევ მოშივდება, ახლა ბულგარულ წიწაკას ჭამს და ა.შ გაუთავებლად მთელი დღე. მირჩიეთ რამე, ან მითხარით ეს ნორმაა? დატანჯული ვარ უკვე, მის შიმშილზე მეტად უკვე ის მაწუხებს, რომ სამზარეულოდან ვერ გამოვდივარ მთელი დღე.

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიეტოლოგია

დასახელდა დიეტა, რომელიც დაგვეხმარება, 70 წლამდე ვიცხოვროთ ქრონიკული დაავადებების გარეშე

დასახელდა დიეტა, რომელიც დაგვეხმარება,  70 წლამდე ვიცხოვროთ ქრონიკული დაავადებების გარეშე
კარგი ჯანმრთელობის შესანარჩუნებლად, უნდა შეზღუდოთ გარკვეული საკვების მოხმარება.

ჰარვარდის ტ.ჩანის საზოგადოებრივი ჯანმრთელობის სკოლის მეცნიერებმა დაადასტურეს, რომ 70 წლამდე ფიზიკური და ფსიქიკური ჯანმრთელობის შესანარჩუნებლად აუცილებელია ხორცის, მარილის, შაქრისა და მავნე ცხიმების მოხმარების შეზღუდვა. კვლევის შედეგები გამოქვეყნდა ჟურნალში Nature Medicine (NatMed).

კვლევაში მონაწილეობდა 39-69 წლის ჯანდაცვის 105000 თანამშრომელი. 30 წლის განმავლობაში მეცნიერები თვალყურს ადევნებდნენ მონაწილეების კვების რაციონში ცვლილებებს და აღრიცხავდნენ ქრონიკული დაავადების განვითარების ყველა შემთხვევას. აღმოჩნდა, რომ ჯანსაღ კვებას მხოლოდ 9771 მონაწილე (სულ 9,3%) მისდევდა.

მკვლევარებმა დაადგინეს, რომ მონაწილეები, რომლებიც მოიხმარდნენ მეტ ხილს, ბოსტნეულს, მარცვლეულს, თხილს, პარკოსნებს, თევზს და უშაქრო რძის პროდუქტებს, უფრო მეტად აღწევენ 70-80 წლამდე ფიზიკური, გონებრივი ან შემეცნებითი დარღვევის გარეშე.

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

არანაკლებ მნიშვნელოვანი იყო ხორცის, ასევე მარილის, შაქრის, ცხიმებისა და საკვები დანამატების ნაწილობრივი შეზღუდვა. მეცნიერებმა აღნიშნეს, რომ ეს ოთხი კომპონენტი ყველაზე ხშირად გვხვდება ულტრა დამუშავებულ საკვებში, როგორიცაა ქარხნული წარმოების საკონდიტრო ნაწარმი, სწრაფი კვება, ტკბილი სასმელები და ძეხვეული.

ასევე წაიკითხეთ

კაკაოს უჩვეულო სარგებელი ჯანმრთელობისთვის

შეკითხვა ექიმს
<p>-გამარჯობა, ვარ 1.65 და 67 კგ.არ ვარ მსუქანი ,თუმცა მინდა ერთი 7 კგ დაკლება.თუმცა ვერ ვახერხებ,არ ვარ ძალიან დიდი მჭამელი მაგრამ არც პატარა ულუფებით ჭამა შემიძლია.ვერ ვითმენ რომ არ ვჭამო და სულ უარი ვთქვა ,ცომეულზე ,ტკბილზე .იქნებ მირჩიოთ რამე ისეთი ,რითითაც მადის დაქვეითებას შევძლებ ან რამე მარტივი გასაკებელი იქნება,არც სწრაფი კლება მინდა,რომ მალე მოვიმატო.დღიურად მიწევს სიარილი,დაახლივებით 3000 -4000 ნაბიჯის ,ხან მეტიც.წყალს ძალდატანებით ,ვცდილობ დავლიო.</p>

კაკაო აძლიერებს გულის მუშაობას და იცავს ორგანიზმს კიბოსგან.

  • კაკაოს ფხვნილი შეიცავს ორგანიზმისთვის სასარგებლო ნივთიერებების ფართო სპექტრს. მხოლოდ ერთი სუფრის კოვზი შეიცავს 1 მგ რკინას, 6 მგ კალციუმს, 26 მგ მაგნიუმს, 39 მგ ფოსფორს და 135 მგ კალიუმს, რის გამოც ეს სასმელი აძლიერებს გულს, ძვლებს და ასევე აფერხებს კიბოს განვითარებას.
  • გარდა აღნიშნული ნივთიერებებისა, კაკაო შეიცავს აგრეთვე სელენს, თუთიას, ფოლიუმის მჟავას, E, B5 და B12 ვიტამინებს, რომლებიც ხელს უწყობენ ჯანმრთელობისა და სილამაზის შენარჩუნებას, გავლენას ახდენს ნერვული სისტემის ფუნქციონირებაზე და გულის მუშაობაზე. არანაკლებ მნიშვნელოვანია, რომ ეს სასმელი შეიცავს უამრავ პოლიფენოლს, რომლებიც არსებითად ბუნებრივი ანტიოქსიდანტებია.

ანტიოქსიდანტები იცავს უჯრედებს თავისუფალი რადიკალების დესტრუქციული ზემოქმედებისგან, რომლებიც წარმოიქმნება ორგანიზმის შიგნით ან სხეულში ხვდებიან ჰაერიდან, წყლისა და საკვებიდან. ისინი ანადგურებენ ჯანსაღ უჯრედებს, პროვოცირებენ ანთებას და ზრდიან გულ-სისხლძარღვთა და ონკოლოგიური დაავადებების განვითარების რისკს.

კერძოდ, პოლიფენოლები ამცირებს ორგანიზმში ანთებას და ახდენს ქოლესტერინის ნორმალიზებას, თუმცა, მნიშვნელოვანია გავითვალისწინოთ, რომ კაკაო არის მაღალკალორიული სასმელი, რომელიც კარგავს თავის სასარგებლო თვისებებს დიდი რაოდენობით შაქრის და სხვა ტკბილი ინგრედიენტების დამატებისას. ამ შემთხვევაში ის ხდება მავნე დესერტი, რომელსაც შეუძლია ზიანი მიაყენოს ჭარბწონიან და დიაბეტით დაავადებულ ადამიანებს. ჯანმრთელი ადამიანისთვის რეკომენდებულია დღეში არაუმეტეს ერთი ან ორი ფინჯანი კაკაოს დალევა.

კაკაო სასარგებლოა, განსაკუთრებით, გულ-სისხლძარღვთა სისტემის ჯანმრთელობისთვის. კაკაო აღადგენს ტვინის კოგნიტურ ფუნქციებს და იცავს მას განადგურებისგან, ასტიმულირებს სიამოვნების ჰორმონების სინთეზს და მოქმედებს როგორც ანტიდეპრესანტი, უზრუნველყოფს დამამშვიდებელ ეფექტს თეობრომინის წყალობით.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

10 რჩევა მათ, ვისაც წონის სწრაფად დაკლება სურს - რა არის სწრაფი დიეტა
10 რჩევა მათ, ვისაც წონის სწრაფად დაკლება სურს - რა არის სწრაფი დიეტა
წარმოგიდგენთ 10 რჩევას მათთვის, ვისაც წონაში სწრაფად დაკლება სურს.
სრულად
როგორ დავიცვათ ინტერვალური შიმშილი სწორად
როგორ დავიცვათ ინტერვალური შიმშილი სწორად
ადამიანების უმეტესობისთვის ყველაზე მოსახერხებელი რეჟიმი არის 16:8 სქემა.
სრულად
საიდან იღებს ორგანიზმი ყველაზე მეტ მარილს?
საიდან იღებს ორგანიზმი ყველაზე მეტ მარილს?
ადამიანი ყველაზე მეტ მარილს გადამუშავებული საკვებიდან იღებს.
სრულად
რჩევები ჭარბწონიან ადამიანებს
რჩევები ჭარბწონიან ადამიანებს
ჭარბი წონა ჯანმრთელობისთვის მნიშვნელოვან რისკებს შეიცავს და ხშირად თან ახლავს ფიზიკური დისკომფორტი, ემოციური სირთულეები
სრულად
რომელი საკვები დაგეხმარებათ იოდის დეფიციტის თავიდან აცილებაში
რომელი საკვები დაგეხმარებათ იოდის დეფიციტის თავიდან აცილებაში
რძის პროდუქტების რეგულარული მოხმარება დაგეხმარებათ იოდის დეფიციტისგან დაცვაში.
სრულად
რამდენად ხშირად უნდა მიირთვათ თევზი ახალგაზრდობის შესანარჩუნებლად და სიცოცხლის გასახანგრძლივებლად
რამდენად ხშირად უნდა მიირთვათ თევზი ახალგაზრდობის შესანარჩუნებლად და სიცოცხლის გასახანგრძლივებლად
მნიშვნელოვანია კვების რაციონში კვირაში ორ-სამჯერ თევზის ჩართვა.
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

დასახელდა დიეტა, რომელიც დაგვეხმარება  70 წლამდე ვიცხოვროთ ქრონიკული დაავადებების გარეშე - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

დასახელდა დიეტა, რომელიც დაგვეხმარება, 70 წლამდე ვიცხოვროთ ქრონიკული დაავადებების გარეშე

ჰარვარდის ტ.ჩანის საზოგადოებრივი ჯანმრთელობის სკოლის მეცნიერებმა დაადასტურეს, რომ 70 წლამდე ფიზიკური და ფსიქიკური ჯანმრთელობის შესანარჩუნებლად აუცილებელია ხორცის, მარილის, შაქრისა და მავნე ცხიმების მოხმარების შეზღუდვა. კვლევის შედეგები გამოქვეყნდა ჟურნალში Nature Medicine (NatMed).

კვლევაში მონაწილეობდა 39-69 წლის ჯანდაცვის 105000 თანამშრომელი. 30 წლის განმავლობაში მეცნიერები თვალყურს ადევნებდნენ მონაწილეების კვების რაციონში ცვლილებებს და აღრიცხავდნენ ქრონიკული დაავადების განვითარების ყველა შემთხვევას. აღმოჩნდა, რომ ჯანსაღ კვებას მხოლოდ 9771 მონაწილე (სულ 9,3%) მისდევდა.

მკვლევარებმა დაადგინეს, რომ მონაწილეები, რომლებიც მოიხმარდნენ მეტ ხილს, ბოსტნეულს, მარცვლეულს, თხილს, პარკოსნებს, თევზს და უშაქრო რძის პროდუქტებს, უფრო მეტად აღწევენ 70-80 წლამდე ფიზიკური, გონებრივი ან შემეცნებითი დარღვევის გარეშე.

არანაკლებ მნიშვნელოვანი იყო ხორცის, ასევე მარილის, შაქრის, ცხიმებისა და საკვები დანამატების ნაწილობრივი შეზღუდვა. მეცნიერებმა აღნიშნეს, რომ ეს ოთხი კომპონენტი ყველაზე ხშირად გვხვდება ულტრა დამუშავებულ საკვებში, როგორიცაა ქარხნული წარმოების საკონდიტრო ნაწარმი, სწრაფი კვება, ტკბილი სასმელები და ძეხვეული.

ასევე წაიკითხეთ

კაკაოს უჩვეულო სარგებელი ჯანმრთელობისთვის

კაკაო აძლიერებს გულის მუშაობას და იცავს ორგანიზმს კიბოსგან.

  • კაკაოს ფხვნილი შეიცავს ორგანიზმისთვის სასარგებლო ნივთიერებების ფართო სპექტრს. მხოლოდ ერთი სუფრის კოვზი შეიცავს 1 მგ რკინას, 6 მგ კალციუმს, 26 მგ მაგნიუმს, 39 მგ ფოსფორს და 135 მგ კალიუმს, რის გამოც ეს სასმელი აძლიერებს გულს, ძვლებს და ასევე აფერხებს კიბოს განვითარებას.
  • გარდა აღნიშნული ნივთიერებებისა, კაკაო შეიცავს აგრეთვე სელენს, თუთიას, ფოლიუმის მჟავას, E, B5 და B12 ვიტამინებს, რომლებიც ხელს უწყობენ ჯანმრთელობისა და სილამაზის შენარჩუნებას, გავლენას ახდენს ნერვული სისტემის ფუნქციონირებაზე და გულის მუშაობაზე. არანაკლებ მნიშვნელოვანია, რომ ეს სასმელი შეიცავს უამრავ პოლიფენოლს, რომლებიც არსებითად ბუნებრივი ანტიოქსიდანტებია.

ანტიოქსიდანტები იცავს უჯრედებს თავისუფალი რადიკალების დესტრუქციული ზემოქმედებისგან, რომლებიც წარმოიქმნება ორგანიზმის შიგნით ან სხეულში ხვდებიან ჰაერიდან, წყლისა და საკვებიდან. ისინი ანადგურებენ ჯანსაღ უჯრედებს, პროვოცირებენ ანთებას და ზრდიან გულ-სისხლძარღვთა და ონკოლოგიური დაავადებების განვითარების რისკს.

კერძოდ, პოლიფენოლები ამცირებს ორგანიზმში ანთებას და ახდენს ქოლესტერინის ნორმალიზებას, თუმცა, მნიშვნელოვანია გავითვალისწინოთ, რომ კაკაო არის მაღალკალორიული სასმელი, რომელიც კარგავს თავის სასარგებლო თვისებებს დიდი რაოდენობით შაქრის და სხვა ტკბილი ინგრედიენტების დამატებისას. ამ შემთხვევაში ის ხდება მავნე დესერტი, რომელსაც შეუძლია ზიანი მიაყენოს ჭარბწონიან და დიაბეტით დაავადებულ ადამიანებს. ჯანმრთელი ადამიანისთვის რეკომენდებულია დღეში არაუმეტეს ერთი ან ორი ფინჯანი კაკაოს დალევა.

კაკაო სასარგებლოა, განსაკუთრებით, გულ-სისხლძარღვთა სისტემის ჯანმრთელობისთვის. კაკაო აღადგენს ტვინის კოგნიტურ ფუნქციებს და იცავს მას განადგურებისგან, ასტიმულირებს სიამოვნების ჰორმონების სინთეზს და მოქმედებს როგორც ანტიდეპრესანტი, უზრუნველყოფს დამამშვიდებელ ეფექტს თეობრომინის წყალობით.