ნევროლოგების განცხადებით, მოცვი იცავს დემენციისაგან
მოცვის რეგულარული მიღება აქვეითებს დემენციის განვითარების რისკს.
მკვლევარები აკვირდებოდნენ 50-65 წლის ასაკის ჭარბი წონის 33 პაციენტს. მათ აღენიშნებოდათ პრედიაბეტი და მეხსიერების ზომიერი დარღვევა. ამგვარი მახასიათებლების ადამიანებში გაზრდილია მომავალში დემნეციისა და სხვა დაავადებების განვითარების რისკი.
12 კვირის განმავლობაში კვლევის მონაწილეები არ ღებულობდნენ ხილსა და კენკრას. მათ ნაცვლად მათი ნახევარი იღებდა მიკროელემენტების შემცველობის მიხედვით ნახევარი ჭიქა მოცვის ექვივალენტ ფხვნილს, ხოლო ნახევარი პლაცებოს. მეხსიერებისა და კოგნიტიური ფუნქციების განმსაზღვრელმა ტესტებმა აჩვენა მაჩვენებლების გაუმჯობესება პირველ ჯგუფში. კერძოდ ეს გამოვლინდა შემცნებისა და დამახსოვრების პროცესში გარე ინფორმაციის ჩართვის უნარში.
მოცვი მდიდარია ანტოციანებით- ანტიოქსიდანტებით, რომლებიც ორგანიზმში აქვეითებენ ანთების დონეს, აუმჯობესებენ მეტაბოლიზმს და ზრდიან უჯრედებში ენერგიის გამომუშავებას. თუ როგორ მოქმედებს მოცვი ტვინის მუშაობაზე, ჯერ კიდევ გასაკრვევია, მაგრამ კვლევა აჩვენებს, რომ ჯანსაღი კვება და გარკვეული პროდუქტების რეგულარული მიღება ამცირებს დემენციის განვითარების რისკს.