თუთია: რისთვის არის ეს მიკროელემენტი?
თუთია ააქტიურებს T- ლიმფოციტებს - რომლებიც ხელს უწყობენ ანტისხეულების გამომუშავებას და ანადგურებენ ვირუსულ უჯრედებს. ეს საშუალებას აძლევს სხეულს სწრაფად შეიცნოს საფრთხე და დაიწყოს ბრძოლა პათოგენურ გარემოსთან.
მეცნიერები თანხმდებიან, რომ თუთიის გამოყენება მნიშვნელოვნად ამცირებს გაციების ხანგრძლივობას, მისი დეფიციტი იწვევს იმუნიტეტის შესუსტებას. კვლევები აჩვენებს, რომ თუთიის მიღება პნევმონიის დროს ამცირებს გართულებების შანსს 26-88%-ით.
გარდა ამისა, თუთია ხელს უწყობს ჭრილობების სწრაფ შეხორცებას და ეხმარება აკნეს დროს, ამიტომ მას ხშირად უმატებენ სხვადასხვა მალამოებსა და კოსმეტიკურ საშუალებებს.
თუთია ასევე ამაგრებს თმას, ფრჩხილებს და ძვლებს და აუმჯობესებს მხედველობას.
საინტერესოა, რომ სწორედ თუთიაა ფერმენტის ნაწილი, რომელიც პასუხისმგებელია სუნისა და გემოების აღქმაზე. ამიტომ, თუთიის ნაკლებობამ შეიძლება შეამციროს სხვადასხვა გემოსა და სუნის შეგრძნების უნარი.
როგორ გავიგოთ, რომ სხეულს აკლია თუთია?
ორგანიზმში თუთიის დეფიციტის ნიშნებია:
- თმის ცვენა,
- ჭრილობის დაგვიანებული შეხორცება,
- თვალის სხვადასხვა დაავადებები,
- კანის პრობლემები - ქავილი და ეგზემაც კი.
ხშირად, ვეგეტარიანელები და ვეგანები განიცდიან თუთიის ნაკლებობას, რადგან ხორცი, განსაკუთრებით საქონლის ხორცი, ითვლება ამ მიკროელემენტის მნიშვნელოვან წყაროდ.
საიდან იღებს თუთიას ორგანიზმი?
თუთიის ყოველდღიური ნორმაა 11 მგ 19 წელზე უფროსი ასაკის მამაკაცებისთვის და 8 მგ ქალებისთვის. ორგანიზმის თუთიით უზრუნველყოფის სხვადასხვა გზა არსებობს. ტაბლეტების, წვეთების ან კაფსულების სახით სპეციალური ვიტამინების გარდა, ყურადღება უნდა მიაქციოთ ამ მიკროელემენტის მაღალი შემცველობის საკვებს. მათ შორისაა მოლუსკები, რძის პროდუქტები, პარკოსნები, სოკო და გარკვეული ბოსტნეული, როგორიცაა სატაცური და კომბოსტო.