/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რჩევები

ხორცის მოხმარება და სარძევე ჯირკვლის კიბო - რა უნდა იცოდეთ

ხორცის მოხმარება და სარძევე ჯირკვლის კიბო - რა უნდა იცოდეთ
ხორცის მიღების სიხშირეს, რაოდენობასა და ტიპს შეიძლება გავლენა ჰქონდეს სარძევე ჯირკვლის კიბოს განვითარების რისკზე.

წითელი და დამუშავებული ხორცის დიდი რაოდენობით მოხმარება დაკავშირებულია სარძევე ჯირკვლის კიბოს გაზრდილ რისკთან.

წითელი და დამუშავებული ხორცის ცილის სხვა წყაროებით ჩანაცვლებამ შეიძლება შეამციროს ეს რისკი.

რაც უფრო ადრე გააკეთებთ ამ ცვლილებას ცხოვრებაში, მით მეტ სარგებელს მიიღებთ.

მიუხედავად იმისა, რომ პირდაპირი კავშირი არ არის დადასტურებული, მზარდი კვლევები ვარაუდობენ, რომ წითელი და დამუშავებული ხორცის მოხმარების შეზღუდვამ, რომელიც ცნობილია, როგორც კოლორექტალური კიბოს პანკრეასის და კუჭის კიბოს განვითარების რისკ-ფაქტორი, შეიძლება ხელი შეუწყოს კიბოს განვითარების შემცირებას. რისკი მცირდება, როგორც პრემენოპაუზის, ისე პოსტმენოპაუზის მქონე ქალებში.

35-დან 74 წლამდე ასაკის 42000-ზე მეტ ქალზე ჩატარებულმა კვლევამ, რომელიც გამოქვეყნდა კიბოს საერთაშორისო ჟურნალში, აჩვენა, რომ მათ, ვინც ყველაზე მეტ წითელ ხორცს მოიხმარდა, სარძევე ჯირკვლის კიბოს განვითარების საშუალოდ 23 %-ით მეტი რისკი ჰქონდათ, ვიდრე მათ, ვინც ყველაზე ნაკლებს იღებდა წითელ ხორცს.

შეკითხვა ექიმს
<p>-გამარჯობა. იქნებ მირჩიოთ, რომელი პროფილის ექიმს მივმართო. პერიოდულად, ასეთი სიმპტომები მაქვს- ჯერ მეწყება თვალების წვა. შუილი ყურებში. მერე 37-მდე ტემპეტატურის მატება. სისუსტე. სახსრების და კუნთების ტკივილი. და მსუბუქი კუჭის აშლა. ადრე, მაქსიმუმ წელიწადში ერთხელ თუ მქონდა ხოლმე ეს პერიოდები. კოვიდის შემდეგ უფრო ხშირად, და უფრო მძაფრად. აი თითქოს გრიპი მეწყება, დაახლოებით ასეთი მდგომარეობა. იქნებ რამე მირჩიოთ. მადლობა წინასწარ.</p>

ამავდროულად, დამუშავებულმა ხორცმა, როგორიცაა ჰოთ-დოგი, ლორი, ბეკონი და ძეხვეული, შეიძლება მეტად შეუწყოს ხელის კიბოს განვითარებას, ვიდრე წითელმა ხორცმა.

კვლევამ ასევე აღმოაჩინა, რომ ქალებში, რომლებიც წითელ ხორცს კვირაში ოთხიდან ხუთჯერ მიირთმევდნენ, სარძევე ჯირკვლის კიბოს რისკი 14%-ით მეტი იყო, მათთან შედარებით, ვინც წითელ ხორცს კვირაში სამჯერ ან ნაკლებჯერ იღებდა.

ანალოგიურად 33-დან 52 წლამდე ასაკის 44231 ქალის გამოკვლევამ აჩვენა,რომ ქალები, რომლებიც მოზარდობის პერიოდში ყოველდღიურად ორ პორციაზე მეტ წითელ ხორცს იღებდნენ, 43%-ით მეტად უვითარდებოდათ სარძევე ჯირკვლის კიბო, ვიდრე მათ, ვინც წითელ ხორცს კვირაში ერთხელ მიირთმევდა.

კვლევამ ასევე აჩვენა სარგებელი წითელი ხორცის სხვა ცილის წყაროებით ჩანაცვლებისას.

წითელი ხორცის პარკოსნებით, თხილეულით, ფრინველის ხორცისა და თევზით ჩანაცვლება ასოცირდებოდა სარძევე ჯირკვლის კიბოს განვითარების დაბალ რისკთან.

თუმცა, წითელი ხორცის რაციონიდან მთლიანად ამოღება არ არის საჭირო. საკმარისია მისი რაოდენობის შეზღუდვა. ცილის მიღება კი სასარგებლოა სხვა ჯანსაღი წყაროებიდან.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

რატომ გვიჭირს „არა“-ს თქმა
რატომ გვიჭირს „არა“-ს თქმა
როგორ ვისწავლოს უარის თქმა
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

კალანხოე ვარიკოზული ვენების სამკურნალო ეფექტური საშუალებაა
კალანხოე ვარიკოზული ვენების სამკურნალო ეფექტური საშუალებაა
რამდენიმე წელია ვენების ვარიკოზული გაგანიერება მაქვს. ქვედა კიდურებში სიმძიმის შეგრძნება და შესიება მაწუხებს.
სრულად

სამკურნალო წერილები

ყაბზობას ასე ვშველი
ყაბზობას ასე ვშველი
ცხოვრების არასწორი წესით, რომელიც ძირითადად მჯდომარე სამსახურსა და მშრალი კვების ნირს მოიცავს, ისე დავიავადე ნაწლავები, რომ
სრულად

სამკურნალო წერილები

კუჭის ტკივილს მრავალძარღვა ამარცხებს
კუჭის ტკივილს მრავალძარღვა ამარცხებს
კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის დაქვეითებული მჟავიანობის, წყლულოვანი დაავადების თანმდევი ტკივილისას გთავაზობთ:
სრულად

ხორცის მოხმარება და სარძევე ჯირკვლის კიბო - რა უნდა იცოდეთ - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ხორცის მოხმარება და სარძევე ჯირკვლის კიბო - რა უნდა იცოდეთ

წითელი და დამუშავებული ხორცის დიდი რაოდენობით მოხმარება დაკავშირებულია სარძევე ჯირკვლის კიბოს გაზრდილ რისკთან.

წითელი და დამუშავებული ხორცის ცილის სხვა წყაროებით ჩანაცვლებამ შეიძლება შეამციროს ეს რისკი.

რაც უფრო ადრე გააკეთებთ ამ ცვლილებას ცხოვრებაში, მით მეტ სარგებელს მიიღებთ.

მიუხედავად იმისა, რომ პირდაპირი კავშირი არ არის დადასტურებული, მზარდი კვლევები ვარაუდობენ, რომ წითელი და დამუშავებული ხორცის მოხმარების შეზღუდვამ, რომელიც ცნობილია, როგორც კოლორექტალური კიბოს პანკრეასის და კუჭის კიბოს განვითარების რისკ-ფაქტორი, შეიძლება ხელი შეუწყოს კიბოს განვითარების შემცირებას. რისკი მცირდება, როგორც პრემენოპაუზის, ისე პოსტმენოპაუზის მქონე ქალებში.

35-დან 74 წლამდე ასაკის 42000-ზე მეტ ქალზე ჩატარებულმა კვლევამ, რომელიც გამოქვეყნდა კიბოს საერთაშორისო ჟურნალში, აჩვენა, რომ მათ, ვინც ყველაზე მეტ წითელ ხორცს მოიხმარდა, სარძევე ჯირკვლის კიბოს განვითარების საშუალოდ 23 %-ით მეტი რისკი ჰქონდათ, ვიდრე მათ, ვინც ყველაზე ნაკლებს იღებდა წითელ ხორცს.

ამავდროულად, დამუშავებულმა ხორცმა, როგორიცაა ჰოთ-დოგი, ლორი, ბეკონი და ძეხვეული, შეიძლება მეტად შეუწყოს ხელის კიბოს განვითარებას, ვიდრე წითელმა ხორცმა.

კვლევამ ასევე აღმოაჩინა, რომ ქალებში, რომლებიც წითელ ხორცს კვირაში ოთხიდან ხუთჯერ მიირთმევდნენ, სარძევე ჯირკვლის კიბოს რისკი 14%-ით მეტი იყო, მათთან შედარებით, ვინც წითელ ხორცს კვირაში სამჯერ ან ნაკლებჯერ იღებდა.

ანალოგიურად 33-დან 52 წლამდე ასაკის 44231 ქალის გამოკვლევამ აჩვენა,რომ ქალები, რომლებიც მოზარდობის პერიოდში ყოველდღიურად ორ პორციაზე მეტ წითელ ხორცს იღებდნენ, 43%-ით მეტად უვითარდებოდათ სარძევე ჯირკვლის კიბო, ვიდრე მათ, ვინც წითელ ხორცს კვირაში ერთხელ მიირთმევდა.

კვლევამ ასევე აჩვენა სარგებელი წითელი ხორცის სხვა ცილის წყაროებით ჩანაცვლებისას.

წითელი ხორცის პარკოსნებით, თხილეულით, ფრინველის ხორცისა და თევზით ჩანაცვლება ასოცირდებოდა სარძევე ჯირკვლის კიბოს განვითარების დაბალ რისკთან.

თუმცა, წითელი ხორცის რაციონიდან მთლიანად ამოღება არ არის საჭირო. საკმარისია მისი რაოდენობის შეზღუდვა. ცილის მიღება კი სასარგებლოა სხვა ჯანსაღი წყაროებიდან.