/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რჩევები

როგორ შევამციროთ შაქარზე დამოკიდებულება

როგორ შევამციროთ შაქარზე დამოკიდებულება
შაქარი დაბალმოლეკულური, მარტივი ნახშირწყლების ტიპს მიეკუთვნება.

შაქარი ბუნებრივად შედის ხილის, ბოსტნეულის, რძის ნაწარმის შემადგენლობაში(თუმცა, ისინი ბოჭკოსა და ცილასაც შეიცავენ, რაც გლუკოზის დონის აწევას აფერხებს, ამიტომ მათში არსებული შაქარი არ არის ისეთი მავნე როგორიც, ტკბილეულშია). ზოგიერთი პროდუქტი კი ხელოვნურად დამატებულ შაქარს შეიცავს. დამატებული ანუ თავისუფალი შაქარი ჯანმრთელობისთვის საზიანოა. ის ზედმეტი კალორიების წყაროა და საკვებს კვებით ღირებულებას ვერ სძენს.

შაქრის მიღება ორგანიზმში იწვევს ენერგიის მოზღვავებას. დოფამინის დონის მომატება კი ამაღლებს გუნება-განწყობას, ხოლო ენდორფინების მომატება სხვა ქიმიურ ნაერთებთან შეკავშირების შემდეგ ადამიანს ხალისს მატებს. აქედან გამომდინარე, ადამიანი შესაძლოა უნებლიედ გახდეს შაქარზე დამოკიდებული.

შაქარზე დამოკიდებულების მთავარი ნიშანი ტკბილეულისადმი ლტოლვაა. შაქარზე დამოკიდებულება იწვევს წონის მატებას, რაც განწყობის დაქვეითებას განაპირობებს და ხელს უწყობს ადამიანის მიერ უფრო მეტი ტკბილეულის მოხმარებას.

როგორ შევამციროთ შაქარზე დამოკიდებულება

რაციონიდან შაქრის შემცველი ყველა პროდუქტის ერთბაშად ამოღებამ შესაძლოა გამოიწვიოს: უგუნებობა, მოუსვენრობა, მოთენთილობა.

შეკითხვა ექიმს
<p>-გამარჯობა. ბოლო რამდენიმე თვეა სამსახურში ძალიან ვიღლები, ისე, რომ გონებრივად ვითიშები და თვალები მეხუჭება. სამსახურში კი მიწევს მძიმე ფიზიკური შრომა, თუმცა 2 წლის მანძილზე ასე არასდროს ვყოფილვარ. მაინტერესებს თქვენი რჩევა. ასევე რა ვიტამინები უნდა შევიმოწმო? ასევე ვარ რკინადეფიციტური ანემიისკენ მიდრეკილი და ექიმის დანიშნულებით ვსვამ გალფერს.</p>

უკეთესი ალტერნატივაა, ტკბილეული ჩანაცვლდეს ბუნებრივი და ჯანსაღი პროდუქტებით. სპეციალისტების რეკომენდაციით, დამოკიდებულების დასაძლევად უმჯობესია:

  • რაციონიდან ნელ-ნელა (ყოველ კვირა თითო) ტკბილი პროდუქტი ამოიღოთ(მაგალითად, სადილს არ დავაყოლოთ დესერტი, ჩაისა თუ ყავაში ნაკლები შაქარი ჩავყაროთ);
  • მიიღოთ შაქარი სხვა წყაროებიდან(მაგალითად, ცოცხალი კენკრა, ასევე, მივიღოთ ნაკლებცხიმიანი რძე)
  • მიიღეთ ცილოვანი საკვების (ხორცი, კვერცხი, პარკოსნები, თხილეული) , რადგან ცილა, რაფინირებული ნახშირწყლებისა და შაქრისგან განსხვავებით, სისხლში გლუკოზის დონის მკვეთრ მატებას არ იწვევს.
  • რაციონში დაამატოთ ბოჭკოვანი პროდუქტები: ხილი, ბოსტნეული, მსხვილი ბურღული.
  • კვების რაციონში ნელ-ნელა ხილისა და ბოსტნეულის რაოდენობის გაზრდა;
  • მიიღოთ რაც შეიძლება მეტი წყალი;
  • დაკავდეთ ფიზიკურად აქტიური ცხოვრების წესით (ცურვა, სეირნობა, სიარული, ვარჯიში)
კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

აზარტულ თამაშებზე დამოკიდებულების პირველი ნიშნები
აზარტულ თამაშებზე დამოკიდებულების პირველი ნიშნები
აზარტულ თამაშებზე დამოკიდებულება ხშირად თან ახლავს ალკოჰოლიზმს.
სრულად
თუ 30 წელზე მეტის ხართ, სამ ექიმს უნდა მიმართოთ
თუ 30 წელზე მეტის ხართ, სამ ექიმს უნდა მიმართოთ
რომელ ექიმთან ვიზიტია აუცილებელი ამა თუ იმ ასაკში?
სრულად
რომელი წყალია უფრო ჯანსაღი: გადადუღებული, მინერალური, თუ გაფილტრული?
რომელი წყალია უფრო ჯანსაღი: გადადუღებული, მინერალური, თუ გაფილტრული?
სიცოცხლის განმავლობაში ადამიანი სვამს 40 ტონაზე მეტ წყალს და თუ ორგანიზმი კარგავს სითხის 20%-ს, შესაძლებელია ფატალური შედეგი დადგეს.
სრულად
ჯანმრთელობის რომელი პრობლემებია გავრცელებული გაზაფხულზე და როგორ შევინარჩუნოთ ჯანმრთელობა
ჯანმრთელობის რომელი პრობლემებია გავრცელებული გაზაფხულზე და როგორ შევინარჩუნოთ ჯანმრთელობა
გაზაფხულის სეზონს თან ახლავს რამდენიმე გავრცელებული პრობლემა, მაგალითად ცხვირიდან გამონადენი, ცრემლდენა, ცხელება.
სრულად
ყველაზე სასარგებლო მწვანილი ხანდაზმულებისთვის
ყველაზე სასარგებლო მწვანილი ხანდაზმულებისთვის
ოხრახუში ყველაზე სასარგებლო მწვანილია ხანდაზმულებისთვის. იგი შეიცავს C და K ვიტამინებს, ასევე უჯრედისს.
სრულად
რა შეცდომებს ვუშვებთ სუპის მომზადებისა და ჭამის დროს
რა შეცდომებს ვუშვებთ სუპის მომზადებისა და ჭამის დროს
უნდა გადაწუროთ თუ არა პირველი ბულიონი, როგორ გავზარდოთ წვნიანში მცენარეული ცილის წილი, დავამატოთ თუ არა არაჟანი და რატომ არის მნიშვნელოვანი ბოსტნეულის ფერზე ყურადღების გამახვილება.
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

როგორ შევამციროთ შაქარზე დამოკიდებულება - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

როგორ შევამციროთ შაქარზე დამოკიდებულება

შაქარი ბუნებრივად შედის ხილის, ბოსტნეულის, რძის ნაწარმის შემადგენლობაში(თუმცა, ისინი ბოჭკოსა და ცილასაც შეიცავენ, რაც გლუკოზის დონის აწევას აფერხებს, ამიტომ მათში არსებული შაქარი არ არის ისეთი მავნე როგორიც, ტკბილეულშია). ზოგიერთი პროდუქტი კი ხელოვნურად დამატებულ შაქარს შეიცავს. დამატებული ანუ თავისუფალი შაქარი ჯანმრთელობისთვის საზიანოა. ის ზედმეტი კალორიების წყაროა და საკვებს კვებით ღირებულებას ვერ სძენს.

შაქრის მიღება ორგანიზმში იწვევს ენერგიის მოზღვავებას. დოფამინის დონის მომატება კი ამაღლებს გუნება-განწყობას, ხოლო ენდორფინების მომატება სხვა ქიმიურ ნაერთებთან შეკავშირების შემდეგ ადამიანს ხალისს მატებს. აქედან გამომდინარე, ადამიანი შესაძლოა უნებლიედ გახდეს შაქარზე დამოკიდებული.

შაქარზე დამოკიდებულების მთავარი ნიშანი ტკბილეულისადმი ლტოლვაა. შაქარზე დამოკიდებულება იწვევს წონის მატებას, რაც განწყობის დაქვეითებას განაპირობებს და ხელს უწყობს ადამიანის მიერ უფრო მეტი ტკბილეულის მოხმარებას.

როგორ შევამციროთ შაქარზე დამოკიდებულება

რაციონიდან შაქრის შემცველი ყველა პროდუქტის ერთბაშად ამოღებამ შესაძლოა გამოიწვიოს: უგუნებობა, მოუსვენრობა, მოთენთილობა.

უკეთესი ალტერნატივაა, ტკბილეული ჩანაცვლდეს ბუნებრივი და ჯანსაღი პროდუქტებით. სპეციალისტების რეკომენდაციით, დამოკიდებულების დასაძლევად უმჯობესია:

  • რაციონიდან ნელ-ნელა (ყოველ კვირა თითო) ტკბილი პროდუქტი ამოიღოთ(მაგალითად, სადილს არ დავაყოლოთ დესერტი, ჩაისა თუ ყავაში ნაკლები შაქარი ჩავყაროთ);
  • მიიღოთ შაქარი სხვა წყაროებიდან(მაგალითად, ცოცხალი კენკრა, ასევე, მივიღოთ ნაკლებცხიმიანი რძე)
  • მიიღეთ ცილოვანი საკვების (ხორცი, კვერცხი, პარკოსნები, თხილეული) , რადგან ცილა, რაფინირებული ნახშირწყლებისა და შაქრისგან განსხვავებით, სისხლში გლუკოზის დონის მკვეთრ მატებას არ იწვევს.
  • რაციონში დაამატოთ ბოჭკოვანი პროდუქტები: ხილი, ბოსტნეული, მსხვილი ბურღული.
  • კვების რაციონში ნელ-ნელა ხილისა და ბოსტნეულის რაოდენობის გაზრდა;
  • მიიღოთ რაც შეიძლება მეტი წყალი;
  • დაკავდეთ ფიზიკურად აქტიური ცხოვრების წესით (ცურვა, სეირნობა, სიარული, ვარჯიში)