მექსიკური რესტორნების ინფექციის წყარო
მექსიკურ რესტორნებში მოსახლეობის მოწამვლის 64 შემთხვევა დაადასტურა, რაც გამოწვეულია ნაწლავის ჩხირით. დღეს მთავრობა ადგენს კიდევ რამდენიმე ასეულ შემთხვევას ანალოგიური სიმპტო-მებით.
388 მოწამვლა დაფიქსირდა ნიუ-იორკში, ნიუჯერსისა და დელავერში. ფიქრობენ, რომ ეს დაკავშირებულია Taco Bell-ის რესტორნების ქსელის სტუმრობასთან. მცირე ხნის წინ Taco Bell-ის ხელმძღავნელობამ განაცხადა, რომ დამოუკიდებელი ექსპერტიზის მონაცემებით-
-
რესტორნებში პროდუქტების ინფიცირების წყარო გახდა მწვანე ხახვის პარტია, რომლის რამდენიმე ნიმუშში ბაქტერიების მაღალპათოგენური შტამები აღმოჩნდა.
ამ დასკვნის შემდეგ მწვანე ხახვი სრულიად ამოიღეს Taco Bell-ის რესტორნების 5 982 ფილიალის მენიუდან აშშ-ისა და კანადის ტერიტორიებზე. მიუხედავად ამისა, აშშ-ის მედიკამენტებისა და პროდუქტების სამმართველო, რომელიც ასევე ღებულობდა მონაწილეობას გამოკვლევაში, არ თვლის ხახვის ბაქტერიებს მომხდარის ძირითად მიზეზად. მოწამვლის ყველა დაფიქსირებული შემთხვევა გამოწვეულია E.coli-ს 0157:H7 საშიში შტამით, რომელიც აშშ-ში 1982 წელს აღმოჩნდა.
ყოველწლიურად ქვეყანაში ფიქსირდება 73 ათასზე მეტი შემთხვევა და აქედან 60 სასიკვდილოა. პაციენტების სიკვდილის მიზეზი სწორედ ნაწლავის ჩხირია. როგორც წესი, ნაწლავის ჩხირით ინფიცირების სიმპტომებია - ფაღარათი, პირღებინება, სხეულის ტემპერატურის მომატება. მძიმე შემთხვევებში ინფექციამ შეიძლება გამოიწვიოს თირკმელების უკმარისობა და ავადმყოფის დაღუპვა.