ცხიმიანი საკვები ხანდაზმულებში აუარესებს მეხსიერებას
კერძოდაუარესებს მეხსიერებას ხანდაზმულებში. კვლევის შედეგები გამოქვეყნდა ჟურნალში Frontiers in Cellular Neuroscience.
თავიანთ ნაშრომში ავტორებმა ყურადღება გაამახვილეს მიკროგლიასა და ჰიპოკამპის ნეირონებზე, რომლებიც დაკავშირებულია სწავლასთან და მეხსიერებასთან. მათ გამოიყენეს ცხოველური ქსოვილებიდან აღებული მოდელის უჯრედები, რომლებიც მოდიფიცირებული იყო მუდმივად გაყოფისთვის და მათ პალმიტის მჟავით ამუშავებდნენ.
ეს ნაერთი გვხვდება ბევრ ცხიმიან საკვებში, როგორიცაა ქონი, ხორცი და რძის პროდუქტები. ეს დაეხმარა გუნდს შეესწავლა, თუ როგორ მოქმედებს პალმიტის მჟავა უჯრედებში გენების გააქტიურებაზე და მიტოქონდრიების ფუნქციონირებაზე, - უჯრედებში არსებული სტრუქტურები, რომლებიც მნიშვნელოვან როლს ასრულებენ ენერგიის წარმოებაში.
გაირკვა, რომ პალმიტის მჟავა იწვევს გენების ექსპრესიის ცვლილებებს, რომლებიც დაკავშირებულია ანთებასთან როგორც მიკროგლიაში, ასევე ნეირონებში. ამ უჯრედების წინასწარ დამუშავებას ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავებით, რომლითაცც მდიდარია თევზი და ზღვის პროდუქტები, ჰქონდა დამცავი ეფექტი ორივე ტიპის უჯრედში გაზრდილი ანთების წინააღმდეგ.
თუმცა, დამცავი ეფექტი არ გავრცელდა მიტოქონდრიებზე.
შემდგომმა ექსპერიმენტებმა ხანდაზმულ თაგვებზე, რომლებიც იკვებებოდნენ ნაჯერი ცხიმებით მდიდარი დიეტით, აჩვენა ტვინში სიგნალიზაციის დარღვევები. კერძოდ, ასეთ ცხოველებში მიკროგლიამ უფრო სწრაფად გაანადგურა სინაფსები, ვიდრე ჩვეულებრივ დიეტაზე მყოფ ექსპერიმენტულ ცხოველებში.
საბოლოო ჯამში, ეს იწვევს იმ ფაქტს, რომ სინაფსებს არ აქვთ დრო საკმარისი რაოდენობით მომწიფებისა და ახალი კავშირების შესაქმნელად, ამიტომ მოგონებები დიდხანს არ ინახება.