გამოვლინდა კარტოფილის ჯანმრთელობისთვის სასარგებლო თვისებები - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

გამოვლინდა კარტოფილის ჯანმრთელობისთვის სასარგებლო თვისებები

აღმოჩნდა, რომ ეს ბოსტნეული მდიდარია მნიშვნელოვანი მიკროელემენტებით და არ ზრდის სიმსუქნისა და დიაბეტის რისკს, როგორც ადრე ფიქრობდნენ. კვლევის შედეგები მოხსენებულია სტატიაში, რომელიც გამოქვეყნდა Journal of Medicine Food-ში.

სამუშაოს მსვლელობისას სპეციალისტებმა შეისწავლეს 18-დან 60 წლამდე ასაკის 36 მონაწილის მონაცემები, რომლებსაც აღენიშნებოდათ ჭარბი წონა, სიმსუქნე ან ინსულინრეზისტენტობა. ამ უკანასკნელს ახასიათებს სხეულის უჯრედების ცუდი რეაქცია ინსულინზე, რაც არღვევს გლუკოზის ცვლას.

პირველ ჯგუფის მოხალისეებს სთხოვეს მიეღოთ ხელმისაწვდომი საკვები, მათ შორის: ლობიო, ბარდა და ხორცი ან თევზი, ხოლო მეორე ჯგუფში დიეტაში ჩაერთოთ თეთრი კარტოფილი ხორცით ან თევზით. თითოეული დიეტა შეიცავს დიდი რაოდენობით ხილსა და ბოსტნეულს და ხორცის ტრადიციული მოხმარების 40 პროცენტი ჩანაცვლდა ლობიოთი, ბარდით ან კარტოფილით. ადრეულმა კვლევებმა დაადასტურა, რომ ლობიო და ბარდა აუმჯობესებს სისხლში გლუკოზის დონეს ტიპი 2 დიაბეტის მქონე ადამიანებში. ბოჭკოების შემცველობის გასაზრდელად, კარტოფილს ადუღებდნენ კანით და შემდეგ მაცივარში აცივებდნენ 12-დან 24 საათის განმავლობაში.

შედეგებმა აჩვენა, რომ კარტოფილის, ლობიოსა და ბარდის დომინირებული დიეტა თანაბრად სასარგებლო იყო ორგანიზმისთვის და რეალურად არ ჰქონდათ მნიშვნელოვანი განსხვავება ჯანმრთელობისთვის.

ავტორები ხაზს უსვამენ, რომ ჩვეულებრივ ადამიანები იცავენ დიეტას, რომელიც არ მოსწონთ ან არ აქვთ საკმარისი მრავალფეროვნება. კვება ითვალისწინებს მრავალფეროვან საკვებს და ახლა ისინი შეიძლება კიდევ უფრო მიმზიდველი გახდეს ადამიანთა ფართო სპექტრისთვის, რომლებიც ამჯობინებენ ჯანსაღი დიეტის დაცვას. გარდა ამისა, კარტოფილი საკმაოდ ბიუჯეტური ბოსტნეულია.