/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
Online Mkurnali
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge

-მოგესალმებიᲗ, ხᲨირად გწერᲗ ხოლმე.მოკლედ მყავს 20 Თვის ბიᲭი, დადის კერᲫო ბაᲦᲨი, დᲦეს გამოვიყვანეᲗ ბაᲦიდან დროებიᲗ რადგან, აქვს კოკსაკის ვირუსი, გუᲨინ დილიᲗ არაფერი ჰქონდა, საᲦამოს უმნიᲨვნელოდ ხოლო დᲦეს უკვე დააყარა, Თუმცა სახე და ზურგი სუფᲗა აქვს, სიცხეც არ აქვს, ᲧელᲨი ზემოᲗ ᲗეᲗრად აქვს ლაქები ერᲗი Თვის წინ ენტერო ვირუსიც გამოსცადა,ხოლო 1 წლის წინ ანუ როცა 6 Თვის იყო როტა ვირუსიც, ვცხოვრობᲗ ანტალიაᲨი, აქ ყველა ავად არის არ ვიცი რატომ,მოკლედ მაინტერესებს ვიყავიᲗ პედიატრᲗან დᲦეს და გვიᲗხრა ᲗავისიᲗ გავაო , ნუᲗუ არ არსებობს რაიმე წამალი? და როდის გავუᲨვა ბაᲦᲨი? დაემარᲗა დᲦეს 12.09.2024. მადლობა Თქვენ

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიეტოლოგია

მოდა თუ დაავადება? როდის არის საზიანო დიეტა გლუტენის გარეშე

მოდა თუ დაავადება? როდის არის საზიანო დიეტა გლუტენის გარეშე
ბევრი ადამიანი ირჩევს პროდუქტებს მაღაზიებში წარწერით „არ შეიცავს გლუტენს“ და ფიქრობს, რომ ეს მათ წონაში დაკლებაში, გარეგნობისა და კეთილდღეობის გაუმჯობესებაში დაეხმარება.

გლუტენ კავშირებენ სხვადასხვა ნეგატიურ ეფექტს: კუჭის ტკივილი, კანზე გამონაყარი, სისუსტეს, თავის ტკივილი, ჭარბ წონაც კი. ეს მართლაც ასეა?

გამოგონილი დაავადება?

მელბურნის უნივერსიტეტის ახალმა კვლევამ აჩვენა, რომ სიმპტომები, როგორიცაა შებერილობა და მუცლის ტკივილი, ხშირად არ არის დაკავშირებული საკვებში გლუტენის შემცველობასთან. ექსპერიმენტის მონაწილეებს, რომლებსაც არ აღენიშნებოდათ გლუტენის მიმართ აუტანლობა, ორი კვირის განმავლობაში აძლევდნენ პროდუქტებს გლუტენით და მის გარეშე, ისე, რომ მოხალისეებმა ამის შესახებ არ იცოდნენ. გლუტენის მიმართ მგრძნობელობის მქონე ადამიანებმა აღნიშნეს მუცლის ტკივილი და შებერილობა როგორც გლუტენის, ისე უგლუტენო საკვების მიღების შემდეგ. ანალიზებმა ასევე არ აჩვენა განსხვავება გლუტენის მოხმარების შემდეგ. ანუ სიმპტომები ნაწილობრივ იმ მოლოდინის შედეგი იყო, რომ საკვები საზიანო იქნებოდა. სხვა კვების კომპონენტებს ასევე შეიძლება ჰქონოდათ გავლენა.

ამის მიუხედავად, ბევრს მიაჩნია, რომ გლუტენი არის ნაწლავური სიმპტომების მიზეზი და უარს ამბობს ყველა პროდუქტზე, რომელიც შეიცავს მას. ეს ზიანს აყენებს ჯანმრთელობას.

რატომ არ უნდა დაიცვათ უგლუტენო დიეტა, თუ სამედიცინო ჩვენება არ გაქვთ?

გლუტენი არის ხორბალში არსებული ცილების კომპლექსი, მას ასევე შეიცავს ქერი, ჭვავი, შვრია. გლუტენი არის მცენარეული ცილა, ის, რაც ცომს ანიჭებს ელასტიურობას, რაც აუცილებელია ცხობი ინდუსტრიაში, მაკარონის წარმოებაში. თუ ადამიანი იცავს უგლუტენო დიეტას, მაშინ ის გამორიცხავს არა მხოლოდ ფქვილის პროდუქტებს და ცომეულს, არამედ მთლიან მარცვლეულ პროდუქტს, რამც გრძელვადიან პერსპექტივაში შეიძლება უარყოფითად იმოქმედოს ჯანმრთელობაზე. მარცვლეული შეიცავს მნიშვნელოვან საკვებ ნივთიერებებს: რთულ ნახშირწყლებს, ვიტამინებს, მინერალებს და ჯანსაღ ბოჭკოებს.

ვის არ შეუძლია გლუტენის მიღება?

შეკითხვა ექიმს
<p>-გამარჯობა, ვარ 1.65 და 67 კგ.არ ვარ მსუქანი ,თუმცა მინდა ერთი 7 კგ დაკლება.თუმცა ვერ ვახერხებ,არ ვარ ძალიან დიდი მჭამელი მაგრამ არც პატარა ულუფებით ჭამა შემიძლია.ვერ ვითმენ რომ არ ვჭამო და სულ უარი ვთქვა ,ცომეულზე ,ტკბილზე .იქნებ მირჩიოთ რამე ისეთი ,რითითაც მადის დაქვეითებას შევძლებ ან რამე მარტივი გასაკებელი იქნება,არც სწრაფი კლება მინდა,რომ მალე მოვიმატო.დღიურად მიწევს სიარილი,დაახლივებით 3000 -4000 ნაბიჯის ,ხან მეტიც.წყალს ძალდატანებით ,ვცდილობ დავლიო.</p>

რა თქმა უნდა, გლუტენის მიმართ უარყოფითი დამოკიდებულება არსაიდან არ გაჩენილა. არიან ადამიანები, რომლებსაც რეალურად აქვთ გლუტენის აუტანლობა. ცელიაკია - გლუტენის აუტანლობა - აუტოიმუნური დაავადებაა, რომლის დროსაც ორგანიზმს არ შეუძლია გლუტენის მონელება. ირღვევა წვრილი ნაწლავის კედლების მთლიანობა, რაც იწვევს რიგი კლინიკური სიმპტომების განვითარებას, ასევე ვიტამინებისა და მინერალების შეწოვის პრობლემებს. დაღლილობა, სისუსტე, ძილიანობა შეიძლება აღინიშნოს კანის მხრივ მრავალი გამოვლინება, კერძოდ, ჰერპესის მსგავსი გამონაყარი.

ცელიაკიის საწინააღმდეგო ეფექტური წამლები არ არსებობს, ამიტომ ერთადერთი მკურნალობა არის უგლუტენო დიეტა, რომელიც ხსნის სიმპტომებს. თუმცა, მსოფლიოში ადამიანების მხოლოდ 1%-დან 1,5%-მდე ქვთ ჭეშმარიტი ცელიაკია. ასევე გვდება გლუტენისადმიმგრძნობელობა და ხორბლის ცილებზე ალერგიული რეაქციები. გლუტენზე მწვავე ალერგიული რეაქციის შემთხვევაში დიაგნოზი დგინდება სისხლში იმუნოგლობულინების დონის განსაზღვრით (IgE, IgG). სიმპტომები ასევე მოიცავს კანის გამოვლინებებს, დაღლილობას, ძილიანობას, სახსრების ტკივილს.

გლუტენისადმი მგრძნობელობა უფრო ხშირია, ვიდრე ნამდვილი ცელიაკია. ზოგიერთი მეცნიერის აზრით, ადამიანების 2%-დან 13%-მდე ალერგიულია გლუტენის მიმართ. ასევე, მარცვლეულზე რეაქციების გამოვლინება შეიძლება განვითარდეს ღვიძლის ან თირკმელების დისფუნქციით, კუჭ-ნაწლავის დაავადებებით და ორგანიზმში პარაზიტების არსებობით.

ცელიაკიისგან განსხვავებით, ეს პირობები განკურნებადია. გაქვთ თუ არა ცელიაკია, ამის გარკვევაში თანამედროვე დიაგნოსტიკური მეთოდები დაგეხმარებათ. განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია სწორი დიაგნოზის დასმა ბავშვობაში.

ბავშვში ცელიაკიაზე შეიძლება ეჭვმიტანილი იქნას კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის სხვადასხვა დარღვევის არსებობისას (ყაბზობა, დიარეა, შებერილობა), ზრდისა და განვითარების შეფერხება, შრატის რკინისა და ჰემოგლობინის (ანემია), სისხლში მთლიანი ცილის დონის დაქვეითებისას, პუსტულური ბუშტუკოვანი გამონაყარის განავითარებისას და წყლულების გაჩენისას. დღეისათვის ცელიაკიის სამკურნალოდ გამოიყენება მკაცრი, მუდმივად უგლუტენო დიეტა, რომელიც ხელს უწყობს ნაწლავის სტრუქტურისა და ფუნქციის აღდგენას. მეცნიერები აქტიურად მუშაობენ ამ დაავადების წინააღმდეგ საბრძოლველად ეფექტური მეთოდების შემუშავებაზე.

რა ზიანის შემცველიაუგლუტენო დიეტა?

თუ არ გაქვთ გლუტენის აუტანლობა ან ცელიაკია, მაშინ არ უნდა გამორიცხოთ გლუტენის შემცველი პროდუქტები თქვენი რაციონიდან. ერთ-ერთი ბოლო დიდმა კვლევა, რომელშიც 100 ათასზე მეტი ადამიანი მონაწილეობდა, აჩვენა, რომ ადამიანებ, რომლებიც მოიხმარენ გლუტენის შემცველ პროდუქტებს (პური, მაკარონი, მარცვლეული) ნაკლებად აქვთ გულ-სისხლძარღვთა დაავადებები, მეტაბოლური დარღვევები, დიაბეტი და კიბო, ვიდრე მათ, ვინც იცავს უგლუტენო დიეტას. რასთან არის ეს დაკავშირებული?

ადამიანი საკუთარ თავს ართმევს მნიშვნელოვან ვიტამინებს, მინერალებს, ბოჭკოებს, რომლებიც გვხვდება მთლიანი მარცვლეულის პროდუქტებში, პრებიოტიკებს - სასარგებლო ბაქტერიების მკვებავ საშუალებას. სხვათა შორის, ხორბლის ქატო შეიცავს ოლიგოსაქარიდს სახლეწოდებით არაბინოქსილანი. ის ზრდის ჩვენს ნაწლავებში სასარგებლო ბაქტერიების - ბიფიდობაქტერიების - აქტივობას.

სასარგებლო ბაქტერიების ბალანსისა და აქტივობის დარღვევისას, შესაძლოა განვითარდეს კოლიტი, გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომი და ნაწლავის კიბო.

კიდევ ერთი პოპულარული მითი არის ის, რომ უგლუტენო დიეტა გვეხმარება წონის დაკლებაში. სინამდვილეში, გლუტენი არ გვაცლის ცხიმს, რადგან ის უბრალოდ ცილაა. თუ რაციონიდან გამორიცხავთ ხორბლის ფქვილის შემცველ ყველა პროდუქტს (პური, ნამცხვრები, მაკარონი, პიცა, ნამცხვრები), სხეულის წონა შემცირდება. მეორეს მხრივ, ადამიანები ხშირად იღებენ დამატებით კილოგრამებს უგლუტენო დიეტაზე: მარცვლეულისგან ცილების და რთული ნახშირწყლების ნაკლებობის კომპენსაციის მიზნით, ისინი იწყებენ ცხიმებისა და შაქრის შემცველი უფრო კალორიული საკვების მოხმარებას. ხშირად უგლუტენო პროდუქტები ულტრადამუშავებულია, რაც რაც შეიძლება უნდა შეამციროთ რაციონში, რადგან მათმა ჭარბად გამოყენებამ შეიძლება გამოიწვიოს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებები და მეტაბოლური დარღვევები.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

რომელი საკვები დაგეხმარებათ იოდის დეფიციტის თავიდან აცილებაში
რომელი საკვები დაგეხმარებათ იოდის დეფიციტის თავიდან აცილებაში
რძის პროდუქტების რეგულარული მოხმარება დაგეხმარებათ იოდის დეფიციტისგან დაცვაში.
სრულად
რამდენად ხშირად უნდა მიირთვათ თევზი ახალგაზრდობის შესანარჩუნებლად და სიცოცხლის გასახანგრძლივებლად
რამდენად ხშირად უნდა მიირთვათ თევზი ახალგაზრდობის შესანარჩუნებლად და სიცოცხლის გასახანგრძლივებლად
მნიშვნელოვანია კვების რაციონში კვირაში ორ-სამჯერ თევზის ჩართვა.
სრულად
დასახელდა დიეტა, რომელიც დაგვეხმარება,  70 წლამდე ვიცხოვროთ ქრონიკული დაავადებების გარეშე
დასახელდა დიეტა, რომელიც დაგვეხმარება, 70 წლამდე ვიცხოვროთ ქრონიკული დაავადებების გარეშე
კარგი ჯანმრთელობის შესანარჩუნებლად, უნდა შეზღუდოთ გარკვეული საკვების მოხმარება.
სრულად
ექსპერტები მოხუცებს მოუწოდებენ, რაციონში შეიტანონ ერთი ხელმისაწვდომი პროდუქტი
ექსპერტები მოხუცებს მოუწოდებენ, რაციონში შეიტანონ ერთი ხელმისაწვდომი პროდუქტი
ქაშაყის მიღებით, შესაძლებელია ხანდაზმულ ადამიანებში ოსტეოპოროზის თავიდან აცილება.
სრულად
რომელ პროდუქტებთან ერთად შეიძლება ბროწეულის ჭამა და რომელთან - არა
რომელ პროდუქტებთან ერთად შეიძლება ბროწეულის ჭამა და რომელთან - არა
ბროწეული არა მხოლოდ გემრიელი, არამედ უაღრესად ჯანსაღი და სასარგებლო ხილია.
სრულად
რატომ გვინდება ზამთარში მჟავე პროდუქტები?
რატომ გვინდება ზამთარში მჟავე პროდუქტები?
რატომაა სასარგებლო ან საშიშიში ფერმენტირებული საკვები ჩვენი ორგანიზმისთვის?
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

მოდა თუ დაავადება? როდის არის საზიანო დიეტა გლუტენის გარეშე - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

მოდა თუ დაავადება? როდის არის საზიანო დიეტა გლუტენის გარეშე

გლუტენ კავშირებენ სხვადასხვა ნეგატიურ ეფექტს: კუჭის ტკივილი, კანზე გამონაყარი, სისუსტეს, თავის ტკივილი, ჭარბ წონაც კი. ეს მართლაც ასეა?

გამოგონილი დაავადება?

მელბურნის უნივერსიტეტის ახალმა კვლევამ აჩვენა, რომ სიმპტომები, როგორიცაა შებერილობა და მუცლის ტკივილი, ხშირად არ არის დაკავშირებული საკვებში გლუტენის შემცველობასთან. ექსპერიმენტის მონაწილეებს, რომლებსაც არ აღენიშნებოდათ გლუტენის მიმართ აუტანლობა, ორი კვირის განმავლობაში აძლევდნენ პროდუქტებს გლუტენით და მის გარეშე, ისე, რომ მოხალისეებმა ამის შესახებ არ იცოდნენ. გლუტენის მიმართ მგრძნობელობის მქონე ადამიანებმა აღნიშნეს მუცლის ტკივილი და შებერილობა როგორც გლუტენის, ისე უგლუტენო საკვების მიღების შემდეგ. ანალიზებმა ასევე არ აჩვენა განსხვავება გლუტენის მოხმარების შემდეგ. ანუ სიმპტომები ნაწილობრივ იმ მოლოდინის შედეგი იყო, რომ საკვები საზიანო იქნებოდა. სხვა კვების კომპონენტებს ასევე შეიძლება ჰქონოდათ გავლენა.

ამის მიუხედავად, ბევრს მიაჩნია, რომ გლუტენი არის ნაწლავური სიმპტომების მიზეზი და უარს ამბობს ყველა პროდუქტზე, რომელიც შეიცავს მას. ეს ზიანს აყენებს ჯანმრთელობას.

რატომ არ უნდა დაიცვათ უგლუტენო დიეტა, თუ სამედიცინო ჩვენება არ გაქვთ?

გლუტენი არის ხორბალში არსებული ცილების კომპლექსი, მას ასევე შეიცავს ქერი, ჭვავი, შვრია. გლუტენი არის მცენარეული ცილა, ის, რაც ცომს ანიჭებს ელასტიურობას, რაც აუცილებელია ცხობი ინდუსტრიაში, მაკარონის წარმოებაში. თუ ადამიანი იცავს უგლუტენო დიეტას, მაშინ ის გამორიცხავს არა მხოლოდ ფქვილის პროდუქტებს და ცომეულს, არამედ მთლიან მარცვლეულ პროდუქტს, რამც გრძელვადიან პერსპექტივაში შეიძლება უარყოფითად იმოქმედოს ჯანმრთელობაზე. მარცვლეული შეიცავს მნიშვნელოვან საკვებ ნივთიერებებს: რთულ ნახშირწყლებს, ვიტამინებს, მინერალებს და ჯანსაღ ბოჭკოებს.

ვის არ შეუძლია გლუტენის მიღება?

რა თქმა უნდა, გლუტენის მიმართ უარყოფითი დამოკიდებულება არსაიდან არ გაჩენილა. არიან ადამიანები, რომლებსაც რეალურად აქვთ გლუტენის აუტანლობა. ცელიაკია - გლუტენის აუტანლობა - აუტოიმუნური დაავადებაა, რომლის დროსაც ორგანიზმს არ შეუძლია გლუტენის მონელება. ირღვევა წვრილი ნაწლავის კედლების მთლიანობა, რაც იწვევს რიგი კლინიკური სიმპტომების განვითარებას, ასევე ვიტამინებისა და მინერალების შეწოვის პრობლემებს. დაღლილობა, სისუსტე, ძილიანობა შეიძლება აღინიშნოს კანის მხრივ მრავალი გამოვლინება, კერძოდ, ჰერპესის მსგავსი გამონაყარი.

ცელიაკიის საწინააღმდეგო ეფექტური წამლები არ არსებობს, ამიტომ ერთადერთი მკურნალობა არის უგლუტენო დიეტა, რომელიც ხსნის სიმპტომებს. თუმცა, მსოფლიოში ადამიანების მხოლოდ 1%-დან 1,5%-მდე ქვთ ჭეშმარიტი ცელიაკია. ასევე გვდება გლუტენისადმიმგრძნობელობა და ხორბლის ცილებზე ალერგიული რეაქციები. გლუტენზე მწვავე ალერგიული რეაქციის შემთხვევაში დიაგნოზი დგინდება სისხლში იმუნოგლობულინების დონის განსაზღვრით (IgE, IgG). სიმპტომები ასევე მოიცავს კანის გამოვლინებებს, დაღლილობას, ძილიანობას, სახსრების ტკივილს.

გლუტენისადმი მგრძნობელობა უფრო ხშირია, ვიდრე ნამდვილი ცელიაკია. ზოგიერთი მეცნიერის აზრით, ადამიანების 2%-დან 13%-მდე ალერგიულია გლუტენის მიმართ. ასევე, მარცვლეულზე რეაქციების გამოვლინება შეიძლება განვითარდეს ღვიძლის ან თირკმელების დისფუნქციით, კუჭ-ნაწლავის დაავადებებით და ორგანიზმში პარაზიტების არსებობით.

ცელიაკიისგან განსხვავებით, ეს პირობები განკურნებადია. გაქვთ თუ არა ცელიაკია, ამის გარკვევაში თანამედროვე დიაგნოსტიკური მეთოდები დაგეხმარებათ. განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია სწორი დიაგნოზის დასმა ბავშვობაში.

ბავშვში ცელიაკიაზე შეიძლება ეჭვმიტანილი იქნას კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის სხვადასხვა დარღვევის არსებობისას (ყაბზობა, დიარეა, შებერილობა), ზრდისა და განვითარების შეფერხება, შრატის რკინისა და ჰემოგლობინის (ანემია), სისხლში მთლიანი ცილის დონის დაქვეითებისას, პუსტულური ბუშტუკოვანი გამონაყარის განავითარებისას და წყლულების გაჩენისას. დღეისათვის ცელიაკიის სამკურნალოდ გამოიყენება მკაცრი, მუდმივად უგლუტენო დიეტა, რომელიც ხელს უწყობს ნაწლავის სტრუქტურისა და ფუნქციის აღდგენას. მეცნიერები აქტიურად მუშაობენ ამ დაავადების წინააღმდეგ საბრძოლველად ეფექტური მეთოდების შემუშავებაზე.

რა ზიანის შემცველია უგლუტენო დიეტა?

თუ არ გაქვთ გლუტენის აუტანლობა ან ცელიაკია, მაშინ არ უნდა გამორიცხოთ გლუტენის შემცველი პროდუქტები თქვენი რაციონიდან. ერთ-ერთი ბოლო დიდმა კვლევა, რომელშიც 100 ათასზე მეტი ადამიანი მონაწილეობდა, აჩვენა, რომ ადამიანებ, რომლებიც მოიხმარენ გლუტენის შემცველ პროდუქტებს (პური, მაკარონი, მარცვლეული) ნაკლებად აქვთ გულ-სისხლძარღვთა დაავადებები, მეტაბოლური დარღვევები, დიაბეტი და კიბო, ვიდრე მათ, ვინც იცავს უგლუტენო დიეტას. რასთან არის ეს დაკავშირებული?

ადამიანი საკუთარ თავს ართმევს მნიშვნელოვან ვიტამინებს, მინერალებს, ბოჭკოებს, რომლებიც გვხვდება მთლიანი მარცვლეულის პროდუქტებში, პრებიოტიკებს - სასარგებლო ბაქტერიების მკვებავ საშუალებას. სხვათა შორის, ხორბლის ქატო შეიცავს ოლიგოსაქარიდს სახლეწოდებით არაბინოქსილანი. ის ზრდის ჩვენს ნაწლავებში სასარგებლო ბაქტერიების - ბიფიდობაქტერიების - აქტივობას.

სასარგებლო ბაქტერიების ბალანსისა და აქტივობის დარღვევისას, შესაძლოა განვითარდეს კოლიტი, გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომი და ნაწლავის კიბო.

კიდევ ერთი პოპულარული მითი არის ის, რომ უგლუტენო დიეტა გვეხმარება წონის დაკლებაში. სინამდვილეში, გლუტენი არ გვაცლის ცხიმს, რადგან ის უბრალოდ ცილაა. თუ რაციონიდან გამორიცხავთ ხორბლის ფქვილის შემცველ ყველა პროდუქტს (პური, ნამცხვრები, მაკარონი, პიცა, ნამცხვრები), სხეულის წონა შემცირდება. მეორეს მხრივ, ადამიანები ხშირად იღებენ დამატებით კილოგრამებს უგლუტენო დიეტაზე: მარცვლეულისგან ცილების და რთული ნახშირწყლების ნაკლებობის კომპენსაციის მიზნით, ისინი იწყებენ ცხიმებისა და შაქრის შემცველი უფრო კალორიული საკვების მოხმარებას. ხშირად უგლუტენო პროდუქტები ულტრადამუშავებულია, რაც რაც შეიძლება უნდა შეამციროთ რაციონში, რადგან მათმა ჭარბად გამოყენებამ შეიძლება გამოიწვიოს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებები და მეტაბოლური დარღვევები.