/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
Online Mkurnali
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიეტოლოგია

რატომ გვინდება ზამთარში მჟავე პროდუქტები?

რატომ გვინდება ზამთარში მჟავე პროდუქტები?
რატომაა სასარგებლო ან საშიშიში ფერმენტირებული საკვები ჩვენი ორგანიზმისთვის?

ცნობილია, რომ საკვების ფერმენტაციას ძალიან დიდი ისტორია აქვს. უძველესი დროიდან ჩვენი წინაპრები იყენებდნენ ფერმენტაციას, როგორც საკვების გადამუშავების მეთოდს უფრო ხანგრძლივი შენახვისა და საკვების მთლიანობისა და ღირებულების შესანარჩუნებლად. და მხოლოდ ბოლო ათწლეულებში მიიღო ფერმენტირებული საკვების სასარგებლო თვისებებმა სამეცნიერო დადასტურება.

  • ფერმენტირებული საკვები არის ის საკვები, რომელიც მომზადების დროს განიცდის ფერმენტაციას - დუღილს. ამ შემთხვევაში ბაქტერიები გამოყოფენ რძემჟავას იკვებებიან რა სახამებლითა და შაქრით.
  • ფერმენტაცია საკვების დიდხანს შენახვის საშუალებას იძლევა და ასევე ხელს უწყობს პრობიოტიკების - ბაქტერიების გამომუშავებას, რომლებიც აუცილებელია ტოქსინების მოსაშორებლად, საკვები ნივთიერებების შეწოვისთვის და შიდა ეკოსისტემის სტაბილური ფუნქციონირებისთვის.

რომელი საკვებია ფერმენტირებული?

აქ შედის არა მხოლოდ იოგურტები, დამწნილებული ბოსტნეული, ვაშლი, არამედ დაძველებული ყველი, ყავა და შოკოლადი (განსაკუთრებული წესით მომზადებული), მისო (სოიოს პასტა) და პურის დედაზე დამზადებული პური. კომბუჩა, სხვათა შორის, ასევე ფერმენტირებული სასმელია, რომელიც დამზადებულია შავი ჩაისა და შაქრისგან.

რა სარგებელი მოაქვს ფერმენტირებულ საკვებს?

ფერმენტირებული საკვებით პრობიოტიკების მიღება დადებითად მოქმედებს არა მხოლოდ საჭმლის მომნელებელ სისტემაზე, არამედ მთელ ორგანიზმზე.

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

მიკრობები, რომლებსაც პრობიოტიკური საკვებიდან ვიღებთ, ხელს უწყობს დამცავი ფენის შექმნას ნაწლავებში და იცავს მას ისეთი პათოგენებისგან, როგორიცაა სალმონელა და E. coli. ისინი ასევე ებრძვიან ნაწლავის დისბიოზს.

პრობიოტიკური საკვები არის კვების რაციონის ნაწილი, რომელიც გამოიყენება ნაწლავის კანდიდოზის სამკურნალოდ.

შეკითხვა ექიმს
<p>-გამარჯობა. გახლავართ 25 წლის მამაკაცი. 186 ვარ სიმაღლეში მაქვს ათლეტური აღნაგობა და მოზარდობიდან აქამდე ვიყავი სტაბილური 83-86 კილოგრამი. თუმცა ბოლო რამდენიმე თვეა არსაიდან გადავცდი 90 ს. არადა, ცხოვრების წესი არ შემიცვლია, არც კვება და რაციონი შემიცვლია. არაფერი საერთოდ. ეს ფაქტი კი ძალიან მთრგუნავს და მაწუხებს. ხომ ვერ მეტყვით რისი ბრალი შეიძლება იყოს? სწორი დიაგნოზის დასასმელად კი უფრო მეტ ინფორმაციას მოგაწვდით ჩემი თავის, განვლილი დროისა და ჩემი ყოველდღოურობის შესახებ: ძირითადად სახლში ვარ. ღამით დაახლოებით 2-3 საათზე ვიძინებ (ახლა და ამჟამად). დილით 10 ის ნახევარზე ვდგები. ასე თუ ისე ჯანსაღად ვიკვებები (შემწვარი ომლეტი, ყველი, კიტრი-პომიდვრის სალათი, შემწვარი კარტოფილი, არაჟანი. საქონლისა და ქათმის შემწვარი ხორციც, მაშინ, როცა არ ვარ მარხვაზე). უბრალოდ, ხანდახან შუაღამის საათებში ლუდს ვსვამდი და ჩიფსებს ვჭამდი წინა რამოდენიმე თვის განმავლობაში. გამომრჩა 1 მნიშვნელოვანი ფაქტი: დღე და ღამე მქონდა არეული ბოლო 2 თვის განმავლობაში. ღამე მეღვიძა და დღე მეძინა ხოლმე. (თუმცა ეს პირველად არ მომხდარა და წონის მომატებაზე ჰწონია ეფექტი ამ ყოველივეს). და ერთ-ერთი მნიშვნელოვანია ფაქტი, ის არის, რომ არ ვჭამდი, პირდაპირი მნიშვნელობით. ვგულისხმობ, რომ დილას ვიღვიძებდი, გარკვეული დროის შემდეგ ორგანიზმი მთხოვდა საჭმელს, არ ვაწვდიდი, მუცელი მტკიოდა და მეწვოდა შიგნიდან შიმშილის გამო და ვიდრე ვინმე ოჯახის წევრი არ გამიმზადებდა საჭმელს მანამდე ასე მშიერი ვიყავი დილიდან ზუსტად საღამომდე და თანაც ამხელა შიმშილის ფონზე შემდგომ ერთ ჯერზე საკმაოდ ბევრს ვჭამდი ასეთი რეჟიმით, საერთოდაც შეიძლებოდა დღეში ასე მეჭამა 1 ხელ მხოლოდ და მეორე დღესაც იგივე გამემოერებინა. დღეში 1 ხელ და დიდი პორციის მირთმევა (ეს მდგიმარეობა დეპრესიის გამო მქონდა) თუმცა, საქმე ისაა, რომ ასეთი ჩავარდნები ცხოვრებაში ხშირად მქონია, თუმცა წონის მომატების საფუძველი არ გამხდარა. დაახლოებით 2 კვირაა ნორმალურ რეჟიმში ვარ. ღამე დაახლოებით 2-3 საათზე ვიძინებ და დილას 10 ის ნახევარზე ვიღვიძებ. დღეში მინიმუმ სამჯერ ვჭამ მცირე პორციებს, თანაც უმადოდ, თუმცა წონას სამწუხაროდ კვლავ ვიმატებ. სულ ეს არის. რისი თქმა შეგიძლიათ?</p>

ლაქტოზას მონაწილეობით მიმდინარე ფერმენტაცია საკვებში არსებულ საკვებ ნივთიერებებს უფრო ადვილად ასათვისებელს ხდის. ფერმენტირებული საკვების ბაქტერიები ასევე აწარმოებენ ვიტამინებსა და ფერმენტებს, რომლებიც სასარგებლოა საჭმლის მონელებისთვის და ნაწლავების ჯანმრთელობისთვის.

რატომ არის ეს პროდუქტები ყველაზე სასურველი ზამთარში?

არსებობს მოსაზრება, რომ ეს გამოწვეულია ე.წ. გენეტიკური მიდრეკილებით: მაგალითად, მჟავე კომბოსტო არის C ვიტამინის წყარო.

როგორ შეიძლება იყოს ფერმენტირებული საკვები საშიში?

მიუხედავად ყველა სარგებლობისა, ფერმენტირებულმა საკვებმა შეიძლება გამოიწვიოს საჭმლის მომნელებელი სისტემის პრობლემები, როგორიცაა შებერილობა და დიარეა დიდი რაოდენობით მოხმარებისას. ადამიანები, რომლებსაც მარილის შეზღუდვა სჭირდებათ: ჰიპერტონული დაავადება, თირკმელების პათოლოგიის მქონე პაციენტებმა, სიფრთხილით უნდა გამოიყენონ იგივე მჟავე პროდუქტები (მწნილები).

რამდენად ხშირად შეგიძლიათ ფერმენტირებული საკვების ჭამა?

ამ კითხვაზე მკაფიო პასუხი არ არსებობს. თუ ამ პროდუქტების რაციონში ჩართვას გეგმავთ, რეკომენდებულია დღეში ნახევარი ჭიქით დაწყება, თანდათან გაზარდოთ მათი რაოდენობა. ეს თქვენს ნაწლავებს მისცემს დროს, შეეგუოს ახალ ბაქტერიებს. უმჯობესია მიირთვათ სხვადასხვა ფერმენტირებული საკვები, რადგან ისინი ყველა შეიცავს სხვადასხვა სასარგებლო ბაქტერიას.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

მოდა თუ დაავადება? როდის არის საზიანო დიეტა გლუტენის გარეშე
მოდა თუ დაავადება? როდის არის საზიანო დიეტა გლუტენის გარეშე
ბევრი ადამიანი ირჩევს პროდუქტებს მაღაზიებში წარწერით „არ შეიცავს გლუტენს“ და ფიქრობს, რომ ეს მათ წონაში დაკლებაში, გარეგნობისა და კეთილდღეობის გაუმჯობესებაში დაეხმარება.
სრულად
რომელ პროდუქტებთან ერთად შეიძლება ბროწეულის ჭამა და რომელთან - არა
რომელ პროდუქტებთან ერთად შეიძლება ბროწეულის ჭამა და რომელთან - არა
ბროწეული არა მხოლოდ გემრიელი, არამედ უაღრესად ჯანსაღი და სასარგებლო ხილია.
სრულად
დიეტოლოგებმა დაასახელეს  მუცლის ცხიმის საწინააღმდეგოდ მოქმედი საკვები
დიეტოლოგებმა დაასახელეს მუცლის ცხიმის საწინააღმდეგოდ მოქმედი საკვები
რეკომენდაციები განსაკუთრებით აქტუალურია 40 წელზე უფროსი ასაკის ადამიანებისთვის.
სრულად
ღამით არ არის რეკომენდებული კარტოფილის, ბანანისა და მსხლის ჭამა
ღამით არ არის რეკომენდებული კარტოფილის, ბანანისა და მსხლის ჭამა
რეკომენდებულია, რომ ბოლო კვება დაძინებამდე 2-3 საათით ადრე უნდა გვქონდეს.
სრულად
შავი, რძიანი, თეთრი, დუბაისი - რომელ შოკოლადს აქვს ყველაზე მეტი კალორია?
შავი, რძიანი, თეთრი, დუბაისი - რომელ შოკოლადს აქვს ყველაზე მეტი კალორია?
შოკოლადი არ არის მხოლოდ ტკბილეული, არამედ გემოვნების, არომატისა და ტექსტურის მთელი სამყაროა.
სრულად
რომელი საკვების მიღება შეგიძლიათ ღამით
რომელი საკვების მიღება შეგიძლიათ ღამით
შიმშილის გრძნობა, რომელიც ჩნდება საღამოობით, ყველაზე ხშირად ცრუა და უმეტეს შემთხვევაში გამოწვეულია სტრესით, დაღლილობით ან მოწყენილობით.
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

რატომ გვინდება ზამთარში მჟავე პროდუქტები? - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რატომ გვინდება ზამთარში მჟავე პროდუქტები?

ცნობილია, რომ საკვების ფერმენტაციას ძალიან დიდი ისტორია აქვს. უძველესი დროიდან ჩვენი წინაპრები იყენებდნენ ფერმენტაციას, როგორც საკვების გადამუშავების მეთოდს უფრო ხანგრძლივი შენახვისა და საკვების მთლიანობისა და ღირებულების შესანარჩუნებლად. და მხოლოდ ბოლო ათწლეულებში მიიღო ფერმენტირებული საკვების სასარგებლო თვისებებმა სამეცნიერო დადასტურება.

  • ფერმენტირებული საკვები არის ის საკვები, რომელიც მომზადების დროს განიცდის ფერმენტაციას - დუღილს. ამ შემთხვევაში ბაქტერიები გამოყოფენ რძემჟავას იკვებებიან რა სახამებლითა და შაქრით.
  • ფერმენტაცია საკვების დიდხანს შენახვის საშუალებას იძლევა და ასევე ხელს უწყობს პრობიოტიკების - ბაქტერიების გამომუშავებას, რომლებიც აუცილებელია ტოქსინების მოსაშორებლად, საკვები ნივთიერებების შეწოვისთვის და შიდა ეკოსისტემის სტაბილური ფუნქციონირებისთვის.

რომელი საკვებია ფერმენტირებული?

აქ შედის არა მხოლოდ იოგურტები, დამწნილებული ბოსტნეული, ვაშლი, არამედ დაძველებული ყველი, ყავა და შოკოლადი (განსაკუთრებული წესით მომზადებული), მისო (სოიოს პასტა) და პურის დედაზე დამზადებული პური. კომბუჩა, სხვათა შორის, ასევე ფერმენტირებული სასმელია, რომელიც დამზადებულია შავი ჩაისა და შაქრისგან.

რა სარგებელი მოაქვს ფერმენტირებულ საკვებს?

ფერმენტირებული საკვებით პრობიოტიკების მიღება დადებითად მოქმედებს არა მხოლოდ საჭმლის მომნელებელ სისტემაზე, არამედ მთელ ორგანიზმზე.

მიკრობები, რომლებსაც პრობიოტიკური საკვებიდან ვიღებთ, ხელს უწყობს დამცავი ფენის შექმნას ნაწლავებში და იცავს მას ისეთი პათოგენებისგან, როგორიცაა სალმონელა და E. coli. ისინი ასევე ებრძვიან ნაწლავის დისბიოზს.

პრობიოტიკური საკვები არის კვების რაციონის ნაწილი, რომელიც გამოიყენება ნაწლავის კანდიდოზის სამკურნალოდ.

ლაქტოზას მონაწილეობით მიმდინარე ფერმენტაცია საკვებში არსებულ საკვებ ნივთიერებებს უფრო ადვილად ასათვისებელს ხდის. ფერმენტირებული საკვების ბაქტერიები ასევე აწარმოებენ ვიტამინებსა და ფერმენტებს, რომლებიც სასარგებლოა საჭმლის მონელებისთვის და ნაწლავების ჯანმრთელობისთვის.

რატომ არის ეს პროდუქტები ყველაზე სასურველი ზამთარში?

არსებობს მოსაზრება, რომ ეს გამოწვეულია ე.წ. გენეტიკური მიდრეკილებით: მაგალითად, მჟავე კომბოსტო არის C ვიტამინის წყარო.

როგორ შეიძლება იყოს ფერმენტირებული საკვები საშიში?

მიუხედავად ყველა სარგებლობისა, ფერმენტირებულმა საკვებმა შეიძლება გამოიწვიოს საჭმლის მომნელებელი სისტემის პრობლემები, როგორიცაა შებერილობა და დიარეა დიდი რაოდენობით მოხმარებისას. ადამიანები, რომლებსაც მარილის შეზღუდვა სჭირდებათ: ჰიპერტონული დაავადება, თირკმელების პათოლოგიის მქონე პაციენტებმა, სიფრთხილით უნდა გამოიყენონ იგივე მჟავე პროდუქტები (მწნილები).

რამდენად ხშირად შეგიძლიათ ფერმენტირებული საკვების ჭამა?

ამ კითხვაზე მკაფიო პასუხი არ არსებობს. თუ ამ პროდუქტების რაციონში ჩართვას გეგმავთ, რეკომენდებულია დღეში ნახევარი ჭიქით დაწყება, თანდათან გაზარდოთ მათი რაოდენობა. ეს თქვენს ნაწლავებს მისცემს დროს, შეეგუოს ახალ ბაქტერიებს. უმჯობესია მიირთვათ სხვადასხვა ფერმენტირებული საკვები, რადგან ისინი ყველა შეიცავს სხვადასხვა სასარგებლო ბაქტერიას.