რატომ გვინდება ზამთარში მჟავე პროდუქტები?
ცნობილია, რომ საკვების ფერმენტაციას ძალიან დიდი ისტორია აქვს. უძველესი დროიდან ჩვენი წინაპრები იყენებდნენ ფერმენტაციას, როგორც საკვების გადამუშავების მეთოდს უფრო ხანგრძლივი შენახვისა და საკვების მთლიანობისა და ღირებულების შესანარჩუნებლად. და მხოლოდ ბოლო ათწლეულებში მიიღო ფერმენტირებული საკვების სასარგებლო თვისებებმა სამეცნიერო დადასტურება.
- ფერმენტირებული საკვები არის ის საკვები, რომელიც მომზადების დროს განიცდის ფერმენტაციას - დუღილს. ამ შემთხვევაში ბაქტერიები გამოყოფენ რძემჟავას იკვებებიან რა სახამებლითა და შაქრით.
- ფერმენტაცია საკვების დიდხანს შენახვის საშუალებას იძლევა და ასევე ხელს უწყობს პრობიოტიკების - ბაქტერიების გამომუშავებას, რომლებიც აუცილებელია ტოქსინების მოსაშორებლად, საკვები ნივთიერებების შეწოვისთვის და შიდა ეკოსისტემის სტაბილური ფუნქციონირებისთვის.
რომელი საკვებია ფერმენტირებული?
აქ შედის არა მხოლოდ იოგურტები, დამწნილებული ბოსტნეული, ვაშლი, არამედ დაძველებული ყველი, ყავა და შოკოლადი (განსაკუთრებული წესით მომზადებული), მისო (სოიოს პასტა) და პურის დედაზე დამზადებული პური. კომბუჩა, სხვათა შორის, ასევე ფერმენტირებული სასმელია, რომელიც დამზადებულია შავი ჩაისა და შაქრისგან.
რა სარგებელი მოაქვს ფერმენტირებულ საკვებს?
ფერმენტირებული საკვებით პრობიოტიკების მიღება დადებითად მოქმედებს არა მხოლოდ საჭმლის მომნელებელ სისტემაზე, არამედ მთელ ორგანიზმზე.
მიკრობები, რომლებსაც პრობიოტიკური საკვებიდან ვიღებთ, ხელს უწყობს დამცავი ფენის შექმნას ნაწლავებში და იცავს მას ისეთი პათოგენებისგან, როგორიცაა სალმონელა და E. coli. ისინი ასევე ებრძვიან ნაწლავის დისბიოზს.
პრობიოტიკური საკვები არის კვების რაციონის ნაწილი, რომელიც გამოიყენება ნაწლავის კანდიდოზის სამკურნალოდ.
ლაქტოზას მონაწილეობით მიმდინარე ფერმენტაცია საკვებში არსებულ საკვებ ნივთიერებებს უფრო ადვილად ასათვისებელს ხდის. ფერმენტირებული საკვების ბაქტერიები ასევე აწარმოებენ ვიტამინებსა და ფერმენტებს, რომლებიც სასარგებლოა საჭმლის მონელებისთვის და ნაწლავების ჯანმრთელობისთვის.
რატომ არის ეს პროდუქტები ყველაზე სასურველი ზამთარში?
არსებობს მოსაზრება, რომ ეს გამოწვეულია ე.წ. გენეტიკური მიდრეკილებით: მაგალითად, მჟავე კომბოსტო არის C ვიტამინის წყარო.
როგორ შეიძლება იყოს ფერმენტირებული საკვები საშიში?
მიუხედავად ყველა სარგებლობისა, ფერმენტირებულმა საკვებმა შეიძლება გამოიწვიოს საჭმლის მომნელებელი სისტემის პრობლემები, როგორიცაა შებერილობა და დიარეა დიდი რაოდენობით მოხმარებისას. ადამიანები, რომლებსაც მარილის შეზღუდვა სჭირდებათ: ჰიპერტონული დაავადება, თირკმელების პათოლოგიის მქონე პაციენტებმა, სიფრთხილით უნდა გამოიყენონ იგივე მჟავე პროდუქტები (მწნილები).
რამდენად ხშირად შეგიძლიათ ფერმენტირებული საკვების ჭამა?
ამ კითხვაზე მკაფიო პასუხი არ არსებობს. თუ ამ პროდუქტების რაციონში ჩართვას გეგმავთ, რეკომენდებულია დღეში ნახევარი ჭიქით დაწყება, თანდათან გაზარდოთ მათი რაოდენობა. ეს თქვენს ნაწლავებს მისცემს დროს, შეეგუოს ახალ ბაქტერიებს. უმჯობესია მიირთვათ სხვადასხვა ფერმენტირებული საკვები, რადგან ისინი ყველა შეიცავს სხვადასხვა სასარგებლო ბაქტერიას.