წითელი ცხარე წიწაკის სარგებელი და ზიანი ჯანმრთელობისთვის
ინდიელები იარაღად ცხარე წიწაკას ხშირად იყენებდნენ: გამხმარ და დაფქულ წიწაკებს ასხამდნენ ადუღებულ ნახშირს და უყურებდნენ, როგორ მოჰქონდა ქარს საშიში ორთქლი მათი მტრებისკენ. დღეს ცხარე წიწაკისგან მოპოვებული კაპსაიცინი გამოიყენება ცრემლსადენი გაზის წარმოებაში. თუმცა, ამ პროდუქტზე მოქმედებს წესი „დიდ დოზებში შხამია, მცირე დოზებში წამალი“.
იცავს გულსა და სისხლძარღვებს
- ჩინელმა მეცნიერებმა, დაადგინეს, რომ კაპსაიცინი და კაპსაიცინოიდები ხელს უწყობენ გულ-სისხლძარღვთა სისტემის დაავადებების პრევენციას.
ჰონკონგის უნივერსიტეტში ზაზუნებზე ჩატარებულმა კვლევამ აჩვენა, რომ კაპსაიცინი ამცირებს ორგანიზმში "ცუდი" ქოლესტერინის დაგროვებას და ამცირებს ათეროსკლეროზულ ფოლაქებს.
ასევე, წითელ წიწაკაში შემავალი ნივთიერებები თრგუნავს ციკლოოქსიგენაზა-2 გენის აქტივობას, ნივთიერება, რომელიც იწვევს სისხლძარღვების სპაზმს. მათი გავლენის წყალობით უმჯობესდება სისხლის მიმოქცევა გულში, ტვინში და სხვა ორგანოებში.
ხელს უწყობს სიმსუქნის თავიდან აცილებას
- მაღალკალორიული საკვები მატებს დამატებით კილოგრამებს, ხოლო ცხარე საკვები, მეცნიერთა აზრით, გეხმარებათ წონის დაკლებაში. კაპსაიცინი "აიძულებს" ორგანიზმს მოიხმაროს ნაკლები კალორია და ხელს უწყობს ცხიმოვანი ქსოვილის განადგურებას.
კორეის დეგუს ეროვნული უნივერსიტეტის მეცნიერებმა ჩაატარეს ექსპერიმენტი ლაბორატორიულ ვირთხებზე: ცხოველები იკვებებოდნენ ცხიმებით მდიდარი საკვებით, ისინი დაიყვნენ ორ ჯგუფად, ზოგმა მიიღო კაპსაიცინი, ზოგმა არა. კვლევის ბოლოს, ცხარე საკვებით გამოკლვებილი ვირთხების სხეულის წონა შემცირდა საშუალოდ 8%-ით.
მეცნიერებმა აღმოაჩინეს, რომ კაპსაიცინის გავლენით ცხიმოვან ქსოვილში შეიცვალა მინიმუმ 20 ცილის შემცველობა, რომლებიც მონაწილეობენ ცხიმების დაშლაში.
ეხმარება სურდოსთან ბრძოლაში
- ცხვირის შეშუპება შეიძლება გამოწვეული იყოს კლიმატით, ამინდის, კოსმეტიკური საშუალებებით და საყოფაცხოვრებო ქიმიკატებით. ბევრი ადამიანი ვერ ადგენს არაალერგიული რინიტის გამომწვევ ფაქტორებს. ცინცინატის უნივერსიტეტის (აშშ) მეცნიერები თვლიან, რომ გაციების საწინააღმდეგო საშუალება შეიძლება შეიქმნას კაპსაიცინის საფუძველზე.
კლინიკური კვლევის დროს, პაციენტების ერთ ჯგუფს მისცეს პლაცებო სპრეი, მეორეს კაპსაიცინის სპრეი.
"წიწაკის" წამლის გამოყენების შემდეგ ადამიანებმა აღნიშნეს, რომ ერთ წუთზე ნაკლებ დროში მათ თავისუფლად შეეძლოთ ცხვირით სუნთქვა.
თუმცა, კაპსაიცინის სპრეის გამოყენება შესაძლებელია მხოლოდ საანესთეზიო საშუალებით.
იცავს ღვიძლს
- ღვიძლის ზოგიერთ დაავადებას თან ახლავს ფიბროზი - შემაერთებელი ქსოვილის გამრავლება, რომელიც ცვლის ღვიძლის ნორმალურ უჯრედებს. 2015 წელს ჩატარებულმა კვლევამ აჩვენა, რომ კაპსაიცინს შეუძლია შეამციროს ღვიძლის დაზიანება ფიბროზის გამო.
ექსპერიმენტების დროს მეცნიერებმა თაგვების ნაღვლის სადინარები გადაკვანძეს და ღვიძლისთვის ერთ-ერთი ყველაზე ტოქსიკური ნივთიერება ნახშირბადის ტეტრაქლორიდი შეიყვანეს. ამავდროულად, ცხოველებს გაუკეთეს კაპსაიცინი. წიწაკის თერაპია დაეხმარა ღვიძლის დაზიანების შეჩერებას.
"ახანგრძლივებს" სიცოცხლეს
- ცხარე წიწაკის სარგებელსა და მავნებლობაზე დიდხანს შეიძლება კამათი, მაგრამ სტატისტიკა ამბობს: წითელი წიწაკის მოყვარულებს შორის უეცარი სიკვდილის რისკი 13%-ით დაბალია სხვებთან შედარებით. ეს შედეგები აჩვენა აშშ-ს ვერმონტის უნივერსიტეტის მეცნიერთა კვლევამ, რომელმაც შეაფასა 16 მილიონი ამერიკელის კვების რეჟიმი და სიცოცხლის ხანგრძლივობა 23 წლის განმავლობაში. ჯერ არ არის შესაძლებელი იმის დადგენა, თუ რა იწვევს ამ ეფექტს.
ამარაგებს ორგანიზმს C ვიტამინით
- 100 გრამი ცხარე წიწაკა შეიცავს 118 მგ ასკორბინის მჟავას. თუმცა ბევრი ცხარე წიწაკის ჭამა შეუძლებელია.