ორაგულის საიდუმლო წითელ თევზში არსებულ უნიკალურ ანტიოქსიდანტშია
რომელიც ხორცის ცილაზე სასარგებლოა, განსაკუთრებით ხანდაზმულ ასაკში. წითელი თევზი ასევე შეიცავს ნივთიერება ასტაქსანტინს, რომელიც დადებითად მოქმედებს გულ-სისხლძარღვთა სისტემაზე, ამცირებს "ცუდი" ქოლესტერინის დონეს და შეუძლია შეანელოს მხედველობის ასაკთან დაკავშირებული ცვლილებები.
რატომ არის თევზი წითელი?
ასტაქსანტინი არის ბუნებრივი ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერება, რომელიც მიეკუთვნება ანტიოქსიდანტების ჯგუფს, თავისი ქიმიური შემადგენლობით კაროტინოიდია. კაროტინოიდები, თავის მხრივ, იყოფა კაროტინებად (ბეტა-კაროტინი, ალფა-კაროტინი, ლიკოპენი, რომელიც გვხვდება, მაგალითად, პომიდორში) და ქსანტოფილებად (ლუტეინი, ზეაქსანტინი, ასტაქსანტინი). ქსანთოფილებს აქვთ უფრო გამოხატული ანტიოქსიდანტური მოქმედება იმის გამო, რომ მათი ქიმიური სტრუქტურა შეიცავს ჰიდროქსილის ჯგუფს. და მათ შორის, ასტაქსანტინი ითვლება ყველაზე ძლიერ ანტიოქსიდანტად და აძლევს საკვებს წითელ ფერს. მისი მთავარი ბუნებრივი წყაროა მიკროსკოპული წყალმცენარე ჰემატოკოკი. ამიტომ ორაგული, კრევეტები და ზღვის სხვა ცხოველები, რომლებიც ამ წყალმცენარეებით იკვებებიან, მოწითალო ფერს იძენენ.
გულის დაცვა
ლაბორატორიულ ცხოველებზე ჩატარებულ ექსპერიმენტებში აღმოჩნდა, რომ ასტაქსანტინი ლახავს ჰემატოენცეფალურ ბარიერს, ანუ მას შეუძლია შეაღწიოს უშუალოდ ტვინის ქსოვილსა და ცენტრალურ ნერვულ სისტემაში. კერძოდ, თვალის ბადურაში შეღწევით, ის ხელს უწყობს მხედველობის აღდგენას. მაგრამ მისი ძირითადი ეფექტი მიმართულია გულ-სისხლძარღვთა სისტემაზე: ასტაქსანტინი ხელს უწყობს სისხლის რეოლოგიური თვისებების გაუმჯობესებას, "ცუდი" ქოლესტერინის დონის შემცირებას და "კარგი" ქოლესტერინის დონის გაზრდას. რითაც ამცირებს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების განვითარების რისკს.
გარდა ამისა, ასტაქსანტინი ზრდის ფიზიკურ გამძლეობას, აღადგენს კუნთების ფუნქციას ვარჯიშის შემდეგ. ამიტომ, ეს ნივთიერება რეკომენდირებულია როგორც დიეტური დანამატი, მათ შორის სპორტსმენებისთვის. ასევე აღწერილია მეტაბოლური დაავადებების, კერძოდ დიაბეტის და სიმსუქნის დროს მდგომარეობის გაუმჯობესების შემთხვევები ამ ნივთიერების საკმარისი რაოდენობით მიღებისას.
თევზის ულუფა - კვირაში 2-ჯერ
ასტაქსანტინის შემცველობა მნიშვნელოვნად განსხვავდება თევზის სხვადასხვა სახეობებში. ჩრდილოეთის ორაგულში არის მხოლოდ 5 მგ/კგ, ცივი წყლების ორაგულში ის 40 მგ/კგ-ს აღწევს, საშუალოდ, ყველა ორაგული შეიცავს დაახლოებით 13,3-13,5 მგ/კგ ასტაქსანტინს. ეს საკმაოდ მაღალი მაჩვენებელია. მისაღები და რეკომენდებული მოხმარების მაჩვენებლებია 2-დან 6 მგ-მდე დღეში.
- რა თქმა უნდა, ეს არ ნიშნავს იმას, რომ ყოველდღე უნდა მიირთვათ კილოგრამი წითელი თევზი. საკმარისია თევზის კერძის მიღება კვირაში 2-3-ჯერ. მათთვის, ვისაც არ უყვარს თევზი, ზღვის პროდუქტები შეიძლება იყოს ალტერნატივა.
- თევზი და ზღვის პროდუქტები შესანიშნავად ჯდება ხმელთაშუა ზღვის ტიპის დიეტაში, რომელსაც ექიმები ერთ-ერთ ყველაზე ჯანსაღ და დაბალანსებულად თვლიან. თევზის გარდა, ასეთ დიეტაში შედის დიდი რაოდენობით ბოსტნეული და ხილი - მინიმუმ 500 გრ დღეში, ზეითუნის ზეთი, მწვანილი, რძის პროდუქტები, მათ შორის ყველი. ამასთან, შეზღუდულია მარილი და საკვები ნაჯერი ცხიმებით - წითელი ხორცი, ძეხვი და ა.შ.
ადამიანებს, რომლებიც იცავენ ხმელთაშუა ზღვის დიეტას, აქვთ გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების და დიაბეტის უფრო დაბალი მაჩვენებელი, აქვთ ნორმალური სხეულის წონა და ზოგადად უფრო დიდხანს ცოცხლობენ.