ჩირი - სასარგებლო თუ საზიანო? - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ჩირი - რა უნდა ვიცოდეთ ამ პროდუქტის გამოყენებამდე

  • Ჩირი მდიდარია საკვები ნივთიერებებით, მათ აქვთ სასარგებლო გავლენა სხეულზე;
  • ჩირი, დიეტური ბოჭკოების შემცველობის გამო, ეხმარება ნაწლავებს გამართულ მუშაობაში, აცილებს ტოქსინებს და აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას.

ვიტამინები B, C და მინერალები აძლიერებენ იმუნურ სისტემას, ხოლო ანტიოქსიდანტები იცავს უჯრედებს თავისუფალი რადიკალებისგან და ხელს უშლის დაავადებების, მათ შორის კიბოს, განვითარებას. ჩირში შემავალი ბუნებრივი შაქარი სწრაფად შეიწოვება და ენერგიის მოზღვავებას უწყობს ხელს.

ზოგიერთ შემთხვევაში ჩირის მოხმარებისას მეტი სიფრთხილეა საჭირო. ჩირს ხშირად ამუშავებენ მინერალური ზეთებით ან გოგირდის დიოქსიდით, რათა უფრო მიმზიდველი იყოს.

აღსანიშნავია, რომ რაც უფრო ნაკლებად მიმზიდველია ჩირი, მით უფრო ბუნებრივია ის.

ყოველთვის დაალბეთ ან გარეცხეთ გამოყენებამდე.

  • შეარჩიეთ მაღალი ხარისხის ჩირი შაქრისა და კონსერვანტების გარეშე;
  • შეძენისას ყურადღება მიაქციეთ შეფუთვის შემადგენლობას, ბუნებრიობას, გარეგნობას და შეფუთვის ჰერმეტულობას.

dried-fruit-1711063295.jpg

ასევე წაიკითხეთ:

ვიტამინები, რომლებსაც ხილი და ბოსტნეული შეიცავს, ჭირვეულები არიან. ახალმოკრეფილ ნაყოფში ისინი მრავლადაა, მაგრამ სანამ ხილი დახლებამდე, იქიდან - მაცივრის თაროებამდე, თაროებიდან კი ჩვენს სუფრამდე მიაღწევს, მისი კვებითი ღირებულება რამდენჯერმე მცირდება. საბედნიეროდ, არსებობს ხერხი, რომლითაც ვიტამინებს შევინარჩუნებთ, პროდუქტს სასარგებლო თვისებებს არ დავუკარგავთ, უფრო მეტიც - შევმატებთ კიდეც. ეს არის ხილის გახმობა. ამ ხერხის წყალობით ხილი ვიტამინების კონცენტრატად გადაიქცევა!

რომელია ნამდვილი?

თავდაპირველად იმაზე შევთანხმდეთ, რა არის ნამდვილი ხმელი ხილი. ხმელი ხილის სახელს შეიძლება ატარებდეს დაშაქრული ხილისა და კენკრის ჩვეულებრივი ცუკატიც, ჩირის წარმოებაში კი შაქარი არ მონაწილეობს. მისი ზომიერი გამოყენება - დღეში არა უმეტეს 100 გ-ისა - არც სისხლში შაქრის მომატებას იწვევს და არც წონის მატებას. ვიტამინებთან ერთად ხმელი ხილი შეიცავს კალციუმს (კბილებისა და ძვლებისათვის), რკინას (სისხლისათვის), მაგნიუმს (კუნთებისა და ნერვებისათვის), უჯრედისსა და პექტინს (ნაწლავებისათვის).

რომელი ჩირი რისთვის არის სასარგებლო - განაგრძეთ კითხვა