/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
კატეგორია : მკურნალობა

-გამარჯობა.7 წლის გოგონას ზოგჯერ აწუხება ქვეხა კიდურების,ძირითადად ტერფიდან მუხლამდე ტკივილები.ავუღე რევმატოიდული სინჯები და ანტისტრეპტოლიზინი აქვს 1000>.გავიარეთ რევმატოლოგის კონსულტაცია,არანაირი მკურნალობა არ დგვინიშნა.თქვა რომ ანტისტრეპტოლისზინის მაღალი მაჩვენებელი მიუთითებს გადატანილ სტრეპტოკოკულ დაავადებაზე და ტკივილები ფეხებში-ზრდის ტკივილებად ჩათვალა.გულის ეხოსკოპიაზე ყველაფერი რიგზეა.თუმცა მე მაინც მაწუხებს ანტისტრეპტოლიზინის ეს მაჩვენებელი და როგორ მოვიქცე? რა პროფილია ექიმი გვჭირდება? ვფიქრობ ოტორალინგოლოგის კონსულტაციას თუმცა ყელი ჩირქოვანი არ აქვს და არ ავადობს ხოლმე.გთხოვთ მიპასუხოთ რამდენად საგანგაშია ანტისტრეპტოლიზინის ეს მაჩვენებელი და სად ვეძიო ამის მიზეზი? მადლობა

კატეგორია : ბავშვის აღზრდა

-მოგესალმებიᲗ არ ვიცი სწორად ავარᲩიე Თუ არა და რამდენად მიეკუᲗვნება ეს Თემა ფიზიკურ განვიᲗარებას ბავᲨვის.მაქვს ასეᲗი ᲨეკიᲗხვა, მყავს ბიᲭუნა ამ წლის 22 აგვისტოს ხდება 20 Თვის, მოკლწდ გაიარა ფეხზე ყველაფერი კარგადაა Თუმცა ამ ბოლო დროს ᲨევამᲩნიე კუდუსუნის Ძვალი ტაკოსᲗან მომრგვალებული აქვს და ᲗიᲗქოს დიდი ანუ რომ ვადებ ხელს Ძვალი ბურᲗივიᲗ მხვდება, Ძვლის დაბოლოება კუდუსუნის, Ძალიან ვნერვიულობ ასე უნდა იყოს Თუ რამწს დაარტყა და Შეუსივდა? ნუ ერᲗი Თვე იქნება ასე აქვს.ბავᲨვი გამხდარია 11 კილო არის, იქნებ Ძვალუა გამოკვეᲗილი რადგან გამხდარია არ ვიცი..სანამ ექიმᲗან მივარ Თქვენ გწერᲗ..ვარᲗ უცხიეᲗᲨი.რანდევუ ავიᲦეᲗ და 1 ᲗვეᲨი მოგვცეს მე კი Ძალიან მეᲩქარება რადგან ვნერვიულობ.. ბავᲨვი ჯდება დადის Ჩვეულებრივ .მაᲓლობა წინასწარ

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიეტოლოგია

რომელი საკვები ამცირებს შიმშილის გრძნობას

რომელი საკვები ამცირებს შიმშილის გრძნობას
ჩვენს ორგანიზმში შიმშილისა და სიმძღრის გრძნობას ტვინი აკონტროლებს.

უჯრედებსა და ქსოვილებში მუდმივად მიმდინარეობს მეტაბოლური პროცესები, რომლებიც საჭიროებენ ენერგიას. როდესაც სისხლში საკვები ნივთიერებების რაოდენობა მცირდება, შიმშილის ცენტრში არსებული ტვინის ნეირონები ღიზიანდება.

საკვებისგან ცარიელი კუჭი და თორმეტგოჯა ნაწლავი გადასცემს იმპულსებს რეცეპტორებიდან შიმშილის ცენტრს. ეს პროცესები აყალიბებს ჭამის სურვილს.

კუჭში საკვების მოხვედრისას დგება სიმაძღრის მდგომარეობა - ჯერ კუჭის კედლის დაჭიმვის, შემდეგ კი საკვებ ნივთიერებების სისხლში გადასვლის გამო.

როგორ მუშაობს: კუჭის მექანორცეპტორებიდან ნერვული გზებით ცენტრალურ ნერვულ სისტემამდე (ტვინი) წასული სიგნალები იწვევს შიმშილის ცენტრის დათრგუნვას. როგორც კი საკვები ნივთიერებები გაიხარჯება, ციკლი მეორდება. ამრიგად, ნებისმიერი საკვები ამცირებს შიმშილის გრძნობას. თუმცა, ალბათ შეგიმჩნევიათ, რომ სტეიკის ან ხაჭოს მირთმევის შემდეგ გაცილებით მეტხანს გრძნობთ სავსეს, ვიდრე შოკოლადის ფილას ჭამის შემდეგ. ეს გამოწვეულია იმით, რომ მარტივი ნახშირწყლების შეწოვა და მათი სისხლში გადასვლა უფრო სწრაფად ხდება, ვიდრე ცილების, ცხიმების და რთული ნახშირწყლების. მარტივი ნახშირწყლების ხარჯვა ჩვენი სხეულის უჯრედებშიც სწრაფად ხდება, ამიტომ შიმშილის გრძნობა უფრო სწრაფად დგება.

მარტივი ნახშირწყლების (ტკბილეული, ფასტფუდი, ნამცხვრები) ხშირი მოხმარების გამო ზედმეტი ჭამის თავიდან ასაცილებლად აუცილებელია ორგანიზმს მიეცეს საკმარისი რაოდენობის ცილა (1–1,5 გ/კგ წონაზე). ცილის შესანიშნავი წყაროა წითელი და თეთრი ხორცი, ფრინველის ხორცი, თევზი, კვერცხი, რძის პროდუქტები და რძე.

შეკითხვა ექიმს
<p>გამარჯობა, ვარ 59 კილო და მინდა წონის დაკლება. უკვე საკმაოდ დიდი ხანია არ ვიღებ შაქრის არანაირ სახეობას ხილის გარდა, არ ვჭამ ხორცს (გარკვეული მიზეზების გამო) ზეთში არაფერს არ ვწვავ,მარტო ვაცხობ და ვიკვებები დღეში 3 ჯერ, ვცდილობ დავიკლო წონაში, მაგრამ პირიქით ვიმატებს. იქნებ მირჩიოთ რამე ან დამანახოთ სად ვუშვებ შეცდომას? სიმაღლე 163. დიდი მადლობა წინასწარ.</p>

რთული ნახშირწყლები, უპირველეს ყოვლისა ბოჭკო (მარცვლეული, ბოსტნეული, ხილი, კენკრა, მწვანილი), დიდი ხნის განმავლობაში გადის საჭმლის მომნელებელ ტრაქტში, ხელს უწყობს სწრაფი ნახშირწყლების შეწოვის შენელებას და ამგვარად, ცილებთან ერთად, საშუალებას გაძლევთ დიდი ხნის განმავლობაში იგრძნოთ თავი დანაყრებულად.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

5 ნიშანი იმისა, რომ თქვენი კვების რაციონი სრულყოფილი და  ჯანსაღია
5 ნიშანი იმისა, რომ თქვენი კვების რაციონი სრულყოფილი და ჯანსაღია
ყოველდღიურად ჩვენმა სხეულმა უნდა მიიღოს სხვადასხვა საკვები ნივთიერებები, ვიტამინები და მინერალები.
სრულად
როგორ ვიკვებოთ, როცა თირკმელში კენჭები გვაქვს
როგორ ვიკვებოთ, როცა თირკმელში კენჭები გვაქვს
თირკმლის კენჭები, ანუ უროლითიაზი, გავრცელებული და მტკივნეული მდგომარეობაა, რომელიც მილიონობით ადამიანს აწუხებს მთელ მსოფლიოში.
სრულად
10 რჩევა მათ, ვისაც წონის სწრაფად დაკლება სურს - რა არის სწრაფი დიეტა
10 რჩევა მათ, ვისაც წონის სწრაფად დაკლება სურს - რა არის სწრაფი დიეტა
წარმოგიდგენთ 10 რჩევას მათთვის, ვისაც წონაში სწრაფად დაკლება სურს.
სრულად
როგორ დავიცვათ ინტერვალური შიმშილი სწორად
როგორ დავიცვათ ინტერვალური შიმშილი სწორად
ადამიანების უმეტესობისთვის ყველაზე მოსახერხებელი რეჟიმი არის 16:8 სქემა.
სრულად
საიდან იღებს ორგანიზმი ყველაზე მეტ მარილს?
საიდან იღებს ორგანიზმი ყველაზე მეტ მარილს?
ადამიანი ყველაზე მეტ მარილს გადამუშავებული საკვებიდან იღებს.
სრულად
რჩევები ჭარბწონიან ადამიანებს
რჩევები ჭარბწონიან ადამიანებს
ჭარბი წონა ჯანმრთელობისთვის მნიშვნელოვან რისკებს შეიცავს და ხშირად თან ახლავს ფიზიკური დისკომფორტი, ემოციური სირთულეები
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

რომელი საკვები ამცირებს შიმშილის გრძნობას - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რომელი საკვები ამცირებს შიმშილის გრძნობას

უჯრედებსა და ქსოვილებში მუდმივად მიმდინარეობს მეტაბოლური პროცესები, რომლებიც საჭიროებენ ენერგიას. როდესაც სისხლში საკვები ნივთიერებების რაოდენობა მცირდება, შიმშილის ცენტრში არსებული ტვინის ნეირონები ღიზიანდება.

საკვებისგან ცარიელი კუჭი და თორმეტგოჯა ნაწლავი გადასცემს იმპულსებს რეცეპტორებიდან შიმშილის ცენტრს. ეს პროცესები აყალიბებს ჭამის სურვილს.

კუჭში საკვების მოხვედრისას დგება სიმაძღრის მდგომარეობა - ჯერ კუჭის კედლის დაჭიმვის, შემდეგ კი საკვებ ნივთიერებების სისხლში გადასვლის გამო.

როგორ მუშაობს: კუჭის მექანორცეპტორებიდან ნერვული გზებით ცენტრალურ ნერვულ სისტემამდე (ტვინი) წასული სიგნალები იწვევს შიმშილის ცენტრის დათრგუნვას. როგორც კი საკვები ნივთიერებები გაიხარჯება, ციკლი მეორდება. ამრიგად, ნებისმიერი საკვები ამცირებს შიმშილის გრძნობას. თუმცა, ალბათ შეგიმჩნევიათ, რომ სტეიკის ან ხაჭოს მირთმევის შემდეგ გაცილებით მეტხანს გრძნობთ სავსეს, ვიდრე შოკოლადის ფილას ჭამის შემდეგ. ეს გამოწვეულია იმით, რომ მარტივი ნახშირწყლების შეწოვა და მათი სისხლში გადასვლა უფრო სწრაფად ხდება, ვიდრე ცილების, ცხიმების და რთული ნახშირწყლების. მარტივი ნახშირწყლების ხარჯვა ჩვენი სხეულის უჯრედებშიც სწრაფად ხდება, ამიტომ შიმშილის გრძნობა უფრო სწრაფად დგება.

მარტივი ნახშირწყლების (ტკბილეული, ფასტფუდი, ნამცხვრები) ხშირი მოხმარების გამო ზედმეტი ჭამის თავიდან ასაცილებლად აუცილებელია ორგანიზმს მიეცეს საკმარისი რაოდენობის ცილა (1–1,5 გ/კგ წონაზე). ცილის შესანიშნავი წყაროა წითელი და თეთრი ხორცი, ფრინველის ხორცი, თევზი, კვერცხი, რძის პროდუქტები და რძე.

რთული ნახშირწყლები, უპირველეს ყოვლისა ბოჭკო (მარცვლეული, ბოსტნეული, ხილი, კენკრა, მწვანილი), დიდი ხნის განმავლობაში გადის საჭმლის მომნელებელ ტრაქტში, ხელს უწყობს სწრაფი ნახშირწყლების შეწოვის შენელებას და ამგვარად, ცილებთან ერთად, საშუალებას გაძლევთ დიდი ხნის განმავლობაში იგრძნოთ თავი დანაყრებულად.