ფლავონოლებით მდიდარი საკვები აძლიერებს ჯანმრთელობას ასაკის მატებასთან ერთად
ხანდაზმულ ასაკში.
მკვლევარები აცხადებენ, რომ საკვები, რომელიც მდიდარია ფლავონოლებით ამცირებს სისუსტის რისკს.
საკვები, რომელიც შეიცავს დიდი რაოდენობით ფლავონოლებს, არის ვაშლი, მაყვალი, ატამი, პომიდორი და მუქი შოკოლადი.
მცენარეული საკვების მიღებამ, რომელიც შეიცავს დიეტურ ნაერთს, რომელიც ცნობილია ფლავონოლებით, შეიძლება შეამციროს სისუსტის რისკი.
კვლევაში, რომელიც გამოქვეყნდა American Journal of Clinical Nutrition-ში, მკვლევარებმა განაცხადეს, რომ ფლავონოლების დიდი რაოდენობით მიღება მიღება დაკავშირებულია სისუსტის განვითარების დაბალ შანსებთან. ინდივიდებს შეუძლიათ ადვილად მიიღონ10 მგ ფლავონოლი დღეში ერთი საშუალო ზომის ვაშლიდან, რომელიც შეიცავს დაახლოებით 10 მგ ფლავონოლს.
მკვლევარებმა განაცხადეს, რომ საკვები, როგორიცაა მაყვალი და ვაშლი, რომელიც შეიცავს ფლავონოიდს, რომელიც ცნობილია როგორც კვერცეტინი და შეიძლება განსაკუთრებით მნიშვნელოვანი იყოს სისუსტის თავიდან ასაცილებლად. კვერცეტინის მაღალი დოზით მიღებას ყველაზე ძლიერი კავშირი ჰქონდა სისუსტის პრევენციასთან.
სისუსტე არის გერიატრიული სინდრომი, რომელმაც შეიძლება გამოიწვიოს ჰოსპიტალიზაციის, ინვალიდობის, დაცემის, მოტეხილობებისა და სიკვდილიანობის მეტი რისკი. სისუსტე იზრდება ასაკთან ერთად, დაახლოებით 10%-ით
კვებას მნიშვნელოვანი გავლენა აქვს სისუსტეზე. ცილა განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია სიძლიერის შესანარჩუნებლად და კუნთების დაკარგვის თავიდან ასაცილებლად, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს სისუსტე. D ვიტამინი და კალციუმი მნიშვნელოვანია ძვლების სიმტკიცის შესანარჩუნებლად და მოტეხილობების თავიდან ასაცილებლად. ასევე მნიშვნელოვანია საკმარისი კალორიების მიღება და საკვები ნივთიერებების ადეკვატური მიღების უზრუნველყოფა.
საკმარისი სითხის დალევა, ხილი, ბოსტნეული, რძის პროდუქტები და მთლიანი მარცვლეული მნიშვნელოვანია ჯანმრთელობის გასაუმჯობესებლად და დაავადების რისკის შესამცირებლად. ასევე მნიშვნელოვანია შაქრის, ნაჯერი ცხიმებისა და ნატრიუმის მიღების შემცირება.