/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
Online Mkurnali
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიეტოლოგია

"ფასთ-ფუდით" ხშირი კვება დემენციის და ალცჰაიმერის რისკს ზრდის

"ფასთ-ფუდით" ხშირი კვება დემენციის და ალცჰაიმერის რისკს ზრდის
„ფასთ-ფუდის“ მავნე ზეგავლენა ჩვენს ორგანიზმზე- რას უნდა შევუშინდეთ?

„სწრაფი კვება“ მოსახერხებელი, გემრიელი და იაფია. როგორც წესი, ბურგერები, შემწვარი კარტოფილი და სხვ. გაცილებით მეტ ცხიმსა და ნახშირწყლებს შეიცავს, ვიდრე ისინი ჩვენს ორგანიზმს დღიურად ესაჭიროება. წონის სწრაფი მატების გარდა, აუცილებლად უნდა იცოდეთ თუ რა საფრთხეს უქმნის „ფასთ-ფუდი“ ჯანმრთელობას.

აზიანებს გულს

„ფასთ-ფუდი“ ნატირუმს შეიცავს, რომელიც პროდუქტების გემოს აუმჯობესებს და ამავდროულად, მას გაფუჭებისგან იცავს. ნატრიუმის ჭარბი რაოდენობა არტერიულ წნევას ზრდის. ამასთან, გულის უკმარისობის, ინფარქტისა და ინსულტის რისკიც მატულობს.

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ზრდის სისხლში შაქრის დონეს

დამუშავებული ნახშირწყლები ორგანიზმში შაქრად იშლება. ბურგერები და ცომეული სისხლში შაქრის დონის მატებას იწვევს, რაც ჰორმონ ინსულინზეც აისახება. დროთა განმავლობაში კი პანკრეასი- ორგანო, რომელიც ინსულინს გამოიმუშავებს ზიანდება. შესაბამისად, შაქრიანი დიაბეტი ტიპი 2-ის განვითარების რისკიც მატულობს.

შეკითხვა ექიმს
<p>გამარჯობა, ვარ 59 კილო და მინდა წონის დაკლება. უკვე საკმაოდ დიდი ხანია არ ვიღებ შაქრის არანაირ სახეობას ხილის გარდა, არ ვჭამ ხორცს (გარკვეული მიზეზების გამო) ზეთში არაფერს არ ვწვავ,მარტო ვაცხობ და ვიკვებები დღეში 3 ჯერ, ვცდილობ დავიკლო წონაში, მაგრამ პირიქით ვიმატებს. იქნებ მირჩიოთ რამე ან დამანახოთ სად ვუშვებ შეცდომას? სიმაღლე 163. დიდი მადლობა წინასწარ.</p>

საჭმლის მომნელებელი სისტემის პრობლემები

ნატრიუმის მაღალი შემცველობა შებერილობის ხშირი მიზეზია. ბოჭკოვანით ღარიბი საკვები მომნელებელ ტრაქტში აირების წარმოქმნას უწყობს ხელს. „ფასტ-ფუდი“ მეტეორიზმთან ერთად ყაბზობასაც იწვევს, რაც ჰემოროიდების, თიაქრებისა და დივერტიკულიტის რისკს ზრდის.

ასევე დაგაინტერესებთ
სწრაფი კვება ღვიძლს აზიანებს

დამუშავებული საკვები, განსაკუთრებით შემწვარი პროდუქტები და საწებლები ძნელი მოსანელებელია. როდესაც, ორგანიზმს მისი მონელება უჭირს, ის მსხვილ ნაწლავში ხვდება და ცხიმოვან მჟავად გადაიქცევა, რაც დიარეას იწვევს.

განწყობის ცვლილება

ის, რასაც ვჭამთ და ვსვამთ აისახება ჩვენს განწყობაზეც. „სწრაფი კვების“ პროდუქტები მინერალებით, ვიტამინებითა და საკვები ნივთიერებებით ღარიბია, რაც კარგი განწყობისთვის აუცილებელია. კვლევები აჩვენებს, რომ მაღაზიაში შეძენილი დამუშავებული ნახშირწყლებით მდიდარი პროდუქტები დეპრესიის განვითარების მაღალ რისკთან ასოცირდება.

დაღლილობის შეგრძნება

როდესაც დამუშავებული ნახშირწყლებით მდიდარ საკვებს ვღებულობთ, სისხლში შაქრის დონე მატულობს, შემდეგ კი ეცემა, რაც დაღლილობის შეგრძნებას იწვევს. თუ პრობლემის გადასაჭრელად და გამოსაფხიზლებლად შაქრიან ყავას მიირთმევთ, ციკლი ხელახალა დაიწყება.

ნაყოფიერება

ფტალატები და სინთეზური ქიმიკატები, რომლებიც პლასტმასსში გვხვდება, მას გამძლეობას ანიჭებს. ქიმიური ნივთიერებებითაა გაჯერებული „ფასთ-ფუდის“ შეფუთვაც. ბოლო კვლევები კი აჩვენებს, რომ ფტალატები ნაყოფიერებაზე ახდენს ნეგატიურ ზეგავლენას. ამასთან, ქიმიკატი შესაძლოა, ბავშვებში სწავლისა და ქცევითი დარღვევების მიზეზი გახდეს.

სტომატოლოგიური პრობლემები

ნახშირწლებისა და შაქრის მაღალი შემცველობა პირის ღრუში მჟავების რაოდნეობას ზრდის, რაც მინანქრისთვის საზიანოა. ასეთ დროს კარიესის, კბილების გაფუჭებისა და ღრძილების ანთების რისკი მატულობს.

კანის პრობლემები

შაქარი კოლაგენის გამომუშავებას ამცირებს. „ფასთ-ფუდი“ კანის დაბერების პროცესს აჩქარებს და ნაოჭების განვითარებას უწყობს ხელს. მარილის მაღალი შემცველობა კი შეშუპებული უპეების მიზეზი ხდება.რაც შეეხება ნაჯერ ცხიმებს, ის აკნეს გამომწვევი ჰორმონების დონის მატებას უწყობს ხელს.

მეხსიერების პრობლემები

ექსპერტები ფიქრობენ, რომ ნაჯერი და ტრანს ცხიმები თავის ტვინში ცხიმოვანი ფოლაქების წარმოქმნას უწყობს ხელს. ისინი, ვინც ხშირად მიირთმევენ „ფასთ-ფუდს“ დემენციის და ალცჰაიმერის დაავადების განვითარების რისკი სამჯერ მეტი აქვთ, ვიდრე მათ, ვინც უარს ამობობს სწრაფ კვებაზე.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

ღვთის საჩუქრები:  17 საკვები პროდუქტი, რომელებიც სასარგებლოა გარეგნულად მსგავსი ორგანოებისთვის
ღვთის საჩუქრები: 17 საკვები პროდუქტი, რომელებიც სასარგებლოა გარეგნულად მსგავსი ორგანოებისთვის
უძველეს დროში ადამიანები ჯანმრთელობას მთლიანად ანდობდნენ ბუნებას და მის საჩუქრებს, დეტალურად იწერდნენ თავიანთ დაკვირვებებს კონკრეტული საკვები პროდუქტის სარგებელო თუ მავნე თვისებების შესახებ.
სრულად
რომელი ორგანო რა ასაკში იწყებს დაბერებას
რომელი ორგანო რა ასაკში იწყებს დაბერებას
დიდი ხანია ცნობილია, რომ ორგანიზმის თავისებურებებიდან გამომდინარე ადამიანები სხვადასხვა დროს ბერდებიან, ზოგი ადრე იწყებს
სრულად
რომელი ორგანოების გადანერგვაა შესაძლებელი საქართველოში და რა ღირს ეს ოპერაციები
რომელი ორგანოების გადანერგვაა შესაძლებელი საქართველოში და რა ღირს ეს ოპერაციები
ორგანოთა ტრანსპლანტაციის ოპერაციები უკვე წლებია, რაც წარმატებით ხორციელდება. იმ ქვეყნების ჩამონათვალს, რომლებშიც ორგანოთა გადანერგვაა შესაძლებელი, სამი ათეული წელია, საქართველოც შეემატა.
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

სახსრების დაავადებას ფიჭვის წიწვების საფენი უხდება
სახსრების დაავადებას ფიჭვის წიწვების საფენი უხდება
ასაკში, წონის მატებასთან ერთად, სახსრების პრობლემებიც დამეწყო.
სრულად

სამკურნალო წერილები

გემრიელი წნევის წამალი - დაგჭირდებათ ჭარხალი, თაფლი და შტოში
გემრიელი წნევის წამალი - დაგჭირდებათ ჭარხალი, თაფლი და შტოში
ძალიან მინდა, თქვენს მკითხველებს ვასწავლო ჩემი საყვარელი წამლის რეცეპტი,
სრულად

სამკურნალო წერილები

კამა კლიმაქსის დროს კარგი საშუალებაა
კამა კლიმაქსის დროს კარგი საშუალებაა
კამის წყალი ხელს უწყობს მენოპაუზის უარყოფითი სიმპტომების მოხსნას, ალების რაოდენობის შემცირებას და ძილის ნორმალიზებას.
სრულად

"ფასთ-ფუდით" ხშირი კვება დემენციის და ალცჰაიმერის რისკს ზრდის - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

"ფასთ-ფუდით" ხშირი კვება დემენციის და ალცჰაიმერის რისკს ზრდის

„სწრაფი კვება“ მოსახერხებელი, გემრიელი და იაფია. როგორც წესი, ბურგერები, შემწვარი კარტოფილი და სხვ. გაცილებით მეტ ცხიმსა და ნახშირწყლებს შეიცავს, ვიდრე ისინი ჩვენს ორგანიზმს დღიურად ესაჭიროება. წონის სწრაფი მატების გარდა, აუცილებლად უნდა იცოდეთ თუ რა საფრთხეს უქმნის „ფასთ-ფუდი“ ჯანმრთელობას.

აზიანებს გულს

„ფასთ-ფუდი“ ნატირუმს შეიცავს, რომელიც პროდუქტების გემოს აუმჯობესებს და ამავდროულად, მას გაფუჭებისგან იცავს. ნატრიუმის ჭარბი რაოდენობა არტერიულ წნევას ზრდის. ამასთან, გულის უკმარისობის, ინფარქტისა და ინსულტის რისკიც მატულობს.

ზრდის სისხლში შაქრის დონეს

დამუშავებული ნახშირწყლები ორგანიზმში შაქრად იშლება. ბურგერები და ცომეული სისხლში შაქრის დონის მატებას იწვევს, რაც ჰორმონ ინსულინზეც აისახება. დროთა განმავლობაში კი პანკრეასი- ორგანო, რომელიც ინსულინს გამოიმუშავებს ზიანდება. შესაბამისად, შაქრიანი დიაბეტი ტიპი 2-ის განვითარების რისკიც მატულობს.

საჭმლის მომნელებელი სისტემის პრობლემები

ნატრიუმის მაღალი შემცველობა შებერილობის ხშირი მიზეზია. ბოჭკოვანით ღარიბი საკვები მომნელებელ ტრაქტში აირების წარმოქმნას უწყობს ხელს. „ფასტ-ფუდი“ მეტეორიზმთან ერთად ყაბზობასაც იწვევს, რაც ჰემოროიდების, თიაქრებისა და დივერტიკულიტის რისკს ზრდის.

დამუშავებული საკვები, განსაკუთრებით შემწვარი პროდუქტები და საწებლები ძნელი მოსანელებელია. როდესაც, ორგანიზმს მისი მონელება უჭირს, ის მსხვილ ნაწლავში ხვდება და ცხიმოვან მჟავად გადაიქცევა, რაც დიარეას იწვევს.

განწყობის ცვლილება

ის, რასაც ვჭამთ და ვსვამთ აისახება ჩვენს განწყობაზეც. „სწრაფი კვების“ პროდუქტები მინერალებით, ვიტამინებითა და საკვები ნივთიერებებით ღარიბია, რაც კარგი განწყობისთვის აუცილებელია. კვლევები აჩვენებს, რომ მაღაზიაში შეძენილი დამუშავებული ნახშირწყლებით მდიდარი პროდუქტები დეპრესიის განვითარების მაღალ რისკთან ასოცირდება.

დაღლილობის შეგრძნება

როდესაც დამუშავებული ნახშირწყლებით მდიდარ საკვებს ვღებულობთ, სისხლში შაქრის დონე მატულობს, შემდეგ კი ეცემა, რაც დაღლილობის შეგრძნებას იწვევს. თუ პრობლემის გადასაჭრელად და გამოსაფხიზლებლად შაქრიან ყავას მიირთმევთ, ციკლი ხელახალა დაიწყება.

ნაყოფიერება

ფტალატები და სინთეზური ქიმიკატები, რომლებიც პლასტმასსში გვხვდება, მას გამძლეობას ანიჭებს. ქიმიური ნივთიერებებითაა გაჯერებული „ფასთ-ფუდის“ შეფუთვაც. ბოლო კვლევები კი აჩვენებს, რომ ფტალატები ნაყოფიერებაზე ახდენს ნეგატიურ ზეგავლენას. ამასთან, ქიმიკატი შესაძლოა, ბავშვებში სწავლისა და ქცევითი დარღვევების მიზეზი გახდეს.

სტომატოლოგიური პრობლემები

ნახშირწლებისა და შაქრის მაღალი შემცველობა პირის ღრუში მჟავების რაოდნეობას ზრდის, რაც მინანქრისთვის საზიანოა. ასეთ დროს კარიესის, კბილების გაფუჭებისა და ღრძილების ანთების რისკი მატულობს.

კანის პრობლემები

შაქარი კოლაგენის გამომუშავებას ამცირებს. „ფასთ-ფუდი“ კანის დაბერების პროცესს აჩქარებს და ნაოჭების განვითარებას უწყობს ხელს. მარილის მაღალი შემცველობა კი შეშუპებული უპეების მიზეზი ხდება.რაც შეეხება ნაჯერ ცხიმებს, ის აკნეს გამომწვევი ჰორმონების დონის მატებას უწყობს ხელს.

მეხსიერების პრობლემები

ექსპერტები ფიქრობენ, რომ ნაჯერი და ტრანს ცხიმები თავის ტვინში ცხიმოვანი ფოლაქების წარმოქმნას უწყობს ხელს. ისინი, ვინც ხშირად მიირთმევენ „ფასთ-ფუდს“ დემენციის და ალცჰაიმერის დაავადების განვითარების რისკი სამჯერ მეტი აქვთ, ვიდრე მათ, ვინც უარს ამობობს სწრაფ კვებაზე.