/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
Online Mkurnali
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიეტოლოგია

"ფასთ-ფუდით" ხშირი კვება დემენციის და ალცჰაიმერის რისკს ზრდის

"ფასთ-ფუდით" ხშირი კვება დემენციის და ალცჰაიმერის რისკს ზრდის
„ფასთ-ფუდის“ მავნე ზეგავლენა ჩვენს ორგანიზმზე- რას უნდა შევუშინდეთ?

„სწრაფი კვება“ მოსახერხებელი, გემრიელი და იაფია. როგორც წესი, ბურგერები, შემწვარი კარტოფილი და სხვ. გაცილებით მეტ ცხიმსა და ნახშირწყლებს შეიცავს, ვიდრე ისინი ჩვენს ორგანიზმს დღიურად ესაჭიროება. წონის სწრაფი მატების გარდა, აუცილებლად უნდა იცოდეთ თუ რა საფრთხეს უქმნის „ფასთ-ფუდი“ ჯანმრთელობას.

აზიანებს გულს

„ფასთ-ფუდი“ ნატირუმს შეიცავს, რომელიც პროდუქტების გემოს აუმჯობესებს და ამავდროულად, მას გაფუჭებისგან იცავს. ნატრიუმის ჭარბი რაოდენობა არტერიულ წნევას ზრდის. ამასთან, გულის უკმარისობის, ინფარქტისა და ინსულტის რისკიც მატულობს.

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ზრდის სისხლში შაქრის დონეს

დამუშავებული ნახშირწყლები ორგანიზმში შაქრად იშლება. ბურგერები და ცომეული სისხლში შაქრის დონის მატებას იწვევს, რაც ჰორმონ ინსულინზეც აისახება. დროთა განმავლობაში კი პანკრეასი- ორგანო, რომელიც ინსულინს გამოიმუშავებს ზიანდება. შესაბამისად, შაქრიანი დიაბეტი ტიპი 2-ის განვითარების რისკიც მატულობს.

შეკითხვა ექიმს
<p>-რამდენას ჯანსაღია ნორვეგიული შებოლილი ორაგული ავოკადოსთან ერთად? და შეიძლება თუ არა ყოველდღიურად მიღება</p>

საჭმლის მომნელებელი სისტემის პრობლემები

ნატრიუმის მაღალი შემცველობა შებერილობის ხშირი მიზეზია. ბოჭკოვანით ღარიბი საკვები მომნელებელ ტრაქტში აირების წარმოქმნას უწყობს ხელს. „ფასტ-ფუდი“ მეტეორიზმთან ერთად ყაბზობასაც იწვევს, რაც ჰემოროიდების, თიაქრებისა და დივერტიკულიტის რისკს ზრდის.

ასევე დაგაინტერესებთ
სწრაფი კვება ღვიძლს აზიანებს

დამუშავებული საკვები, განსაკუთრებით შემწვარი პროდუქტები და საწებლები ძნელი მოსანელებელია. როდესაც, ორგანიზმს მისი მონელება უჭირს, ის მსხვილ ნაწლავში ხვდება და ცხიმოვან მჟავად გადაიქცევა, რაც დიარეას იწვევს.

განწყობის ცვლილება

ის, რასაც ვჭამთ და ვსვამთ აისახება ჩვენს განწყობაზეც. „სწრაფი კვების“ პროდუქტები მინერალებით, ვიტამინებითა და საკვები ნივთიერებებით ღარიბია, რაც კარგი განწყობისთვის აუცილებელია. კვლევები აჩვენებს, რომ მაღაზიაში შეძენილი დამუშავებული ნახშირწყლებით მდიდარი პროდუქტები დეპრესიის განვითარების მაღალ რისკთან ასოცირდება.

დაღლილობის შეგრძნება

როდესაც დამუშავებული ნახშირწყლებით მდიდარ საკვებს ვღებულობთ, სისხლში შაქრის დონე მატულობს, შემდეგ კი ეცემა, რაც დაღლილობის შეგრძნებას იწვევს. თუ პრობლემის გადასაჭრელად და გამოსაფხიზლებლად შაქრიან ყავას მიირთმევთ, ციკლი ხელახალა დაიწყება.

ნაყოფიერება

ფტალატები და სინთეზური ქიმიკატები, რომლებიც პლასტმასსში გვხვდება, მას გამძლეობას ანიჭებს. ქიმიური ნივთიერებებითაა გაჯერებული „ფასთ-ფუდის“ შეფუთვაც. ბოლო კვლევები კი აჩვენებს, რომ ფტალატები ნაყოფიერებაზე ახდენს ნეგატიურ ზეგავლენას. ამასთან, ქიმიკატი შესაძლოა, ბავშვებში სწავლისა და ქცევითი დარღვევების მიზეზი გახდეს.

სტომატოლოგიური პრობლემები

ნახშირწლებისა და შაქრის მაღალი შემცველობა პირის ღრუში მჟავების რაოდნეობას ზრდის, რაც მინანქრისთვის საზიანოა. ასეთ დროს კარიესის, კბილების გაფუჭებისა და ღრძილების ანთების რისკი მატულობს.

კანის პრობლემები

შაქარი კოლაგენის გამომუშავებას ამცირებს. „ფასთ-ფუდი“ კანის დაბერების პროცესს აჩქარებს და ნაოჭების განვითარებას უწყობს ხელს. მარილის მაღალი შემცველობა კი შეშუპებული უპეების მიზეზი ხდება.რაც შეეხება ნაჯერ ცხიმებს, ის აკნეს გამომწვევი ჰორმონების დონის მატებას უწყობს ხელს.

მეხსიერების პრობლემები

ექსპერტები ფიქრობენ, რომ ნაჯერი და ტრანს ცხიმები თავის ტვინში ცხიმოვანი ფოლაქების წარმოქმნას უწყობს ხელს. ისინი, ვინც ხშირად მიირთმევენ „ფასთ-ფუდს“ დემენციის და ალცჰაიმერის დაავადების განვითარების რისკი სამჯერ მეტი აქვთ, ვიდრე მათ, ვინც უარს ამობობს სწრაფ კვებაზე.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

რატომ გვაქვს ლტოლვა ტკბილი და მარილიანი საკვებისადმი
რატომ გვაქვს ლტოლვა ტკბილი და მარილიანი საკვებისადმი
დიეტოლოგმა კუესტამ ტკბილი და მარილიანი საკვებისადმი ადამიანების მათში ლტოლვა სტრესის მაღალი დონით ახსნა.
სრულად
ხმელთაშუა ზღვის დიეტის "მწვანე" ვერსია, რომელიც განსაკუთრებით სასარგებლოა ღვიძლისთვის
ხმელთაშუა ზღვის დიეტის "მწვანე" ვერსია, რომელიც განსაკუთრებით სასარგებლოა ღვიძლისთვის
ნიგვზის, მწვანე ფოთლოვანი ბოსტნეულის, მწვანე ჩაის და წყლის პერის (ლემნა) სმუზის
სრულად
რა ხდება ორგანიზმში, როდესაც ხორცზე უარს ამბობთ - თუნდაც მცირე ხნით
რა ხდება ორგანიზმში, როდესაც ხორცზე უარს ამბობთ - თუნდაც მცირე ხნით
ხორცის მიღების რამდენიმე კვირით შეზღუდვამ შესაძლოა ცვლილებები გამოიწვიოს, მათ შორის:
სრულად
დიეტა, რომელიც ტვინს 7 წლით აახალგაზრდავებს
დიეტა, რომელიც ტვინს 7 წლით აახალგაზრდავებს
კვებას ტვინზე დიდი გავლენა აქვს დაბერების პარალელურად დემენციის შემთხვევები იზრდება.
სრულად
სხეულის მასის ინდექსი (სმი): თანამედროვე ნორმები და ჯანსაღი წონის საზომი
სხეულის მასის ინდექსი (სმი): თანამედროვე ნორმები და ჯანსაღი წონის საზომი
თანამედროვე სამყაროში, სადაც ჯანსაღი ცხოვრების წესი სულ უფრო პრიორიტეტული ხდება,
სრულად
ორაგულის სასარგებლო თვისებები
ორაგულის სასარგებლო თვისებები
ორაგული ორაგულისებრთა ოჯახის გამორჩეული წარმომადგენელია. ამ თევზის სხეული დაფარულია წვრილი ქერცლით.
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

კალანხოე ვარიკოზული ვენების სამკურნალო ეფექტური საშუალებაა
კალანხოე ვარიკოზული ვენების სამკურნალო ეფექტური საშუალებაა
რამდენიმე წელია ვენების ვარიკოზული გაგანიერება მაქვს. ქვედა კიდურებში სიმძიმის შეგრძნება და შესიება მაწუხებს.
სრულად

სამკურნალო წერილები

ყაბზობას ასე ვშველი
ყაბზობას ასე ვშველი
ცხოვრების არასწორი წესით, რომელიც ძირითადად მჯდომარე სამსახურსა და მშრალი კვების ნირს მოიცავს, ისე დავიავადე ნაწლავები, რომ
სრულად

სამკურნალო წერილები

კუჭის ტკივილს მრავალძარღვა ამარცხებს
კუჭის ტკივილს მრავალძარღვა ამარცხებს
კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის დაქვეითებული მჟავიანობის, წყლულოვანი დაავადების თანმდევი ტკივილისას გთავაზობთ:
სრულად

"ფასთ-ფუდით" ხშირი კვება დემენციის და ალცჰაიმერის რისკს ზრდის - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

"ფასთ-ფუდით" ხშირი კვება დემენციის და ალცჰაიმერის რისკს ზრდის

„სწრაფი კვება“ მოსახერხებელი, გემრიელი და იაფია. როგორც წესი, ბურგერები, შემწვარი კარტოფილი და სხვ. გაცილებით მეტ ცხიმსა და ნახშირწყლებს შეიცავს, ვიდრე ისინი ჩვენს ორგანიზმს დღიურად ესაჭიროება. წონის სწრაფი მატების გარდა, აუცილებლად უნდა იცოდეთ თუ რა საფრთხეს უქმნის „ფასთ-ფუდი“ ჯანმრთელობას.

აზიანებს გულს

„ფასთ-ფუდი“ ნატირუმს შეიცავს, რომელიც პროდუქტების გემოს აუმჯობესებს და ამავდროულად, მას გაფუჭებისგან იცავს. ნატრიუმის ჭარბი რაოდენობა არტერიულ წნევას ზრდის. ამასთან, გულის უკმარისობის, ინფარქტისა და ინსულტის რისკიც მატულობს.

ზრდის სისხლში შაქრის დონეს

დამუშავებული ნახშირწყლები ორგანიზმში შაქრად იშლება. ბურგერები და ცომეული სისხლში შაქრის დონის მატებას იწვევს, რაც ჰორმონ ინსულინზეც აისახება. დროთა განმავლობაში კი პანკრეასი- ორგანო, რომელიც ინსულინს გამოიმუშავებს ზიანდება. შესაბამისად, შაქრიანი დიაბეტი ტიპი 2-ის განვითარების რისკიც მატულობს.

საჭმლის მომნელებელი სისტემის პრობლემები

ნატრიუმის მაღალი შემცველობა შებერილობის ხშირი მიზეზია. ბოჭკოვანით ღარიბი საკვები მომნელებელ ტრაქტში აირების წარმოქმნას უწყობს ხელს. „ფასტ-ფუდი“ მეტეორიზმთან ერთად ყაბზობასაც იწვევს, რაც ჰემოროიდების, თიაქრებისა და დივერტიკულიტის რისკს ზრდის.

დამუშავებული საკვები, განსაკუთრებით შემწვარი პროდუქტები და საწებლები ძნელი მოსანელებელია. როდესაც, ორგანიზმს მისი მონელება უჭირს, ის მსხვილ ნაწლავში ხვდება და ცხიმოვან მჟავად გადაიქცევა, რაც დიარეას იწვევს.

განწყობის ცვლილება

ის, რასაც ვჭამთ და ვსვამთ აისახება ჩვენს განწყობაზეც. „სწრაფი კვების“ პროდუქტები მინერალებით, ვიტამინებითა და საკვები ნივთიერებებით ღარიბია, რაც კარგი განწყობისთვის აუცილებელია. კვლევები აჩვენებს, რომ მაღაზიაში შეძენილი დამუშავებული ნახშირწყლებით მდიდარი პროდუქტები დეპრესიის განვითარების მაღალ რისკთან ასოცირდება.

დაღლილობის შეგრძნება

როდესაც დამუშავებული ნახშირწყლებით მდიდარ საკვებს ვღებულობთ, სისხლში შაქრის დონე მატულობს, შემდეგ კი ეცემა, რაც დაღლილობის შეგრძნებას იწვევს. თუ პრობლემის გადასაჭრელად და გამოსაფხიზლებლად შაქრიან ყავას მიირთმევთ, ციკლი ხელახალა დაიწყება.

ნაყოფიერება

ფტალატები და სინთეზური ქიმიკატები, რომლებიც პლასტმასსში გვხვდება, მას გამძლეობას ანიჭებს. ქიმიური ნივთიერებებითაა გაჯერებული „ფასთ-ფუდის“ შეფუთვაც. ბოლო კვლევები კი აჩვენებს, რომ ფტალატები ნაყოფიერებაზე ახდენს ნეგატიურ ზეგავლენას. ამასთან, ქიმიკატი შესაძლოა, ბავშვებში სწავლისა და ქცევითი დარღვევების მიზეზი გახდეს.

სტომატოლოგიური პრობლემები

ნახშირწლებისა და შაქრის მაღალი შემცველობა პირის ღრუში მჟავების რაოდნეობას ზრდის, რაც მინანქრისთვის საზიანოა. ასეთ დროს კარიესის, კბილების გაფუჭებისა და ღრძილების ანთების რისკი მატულობს.

კანის პრობლემები

შაქარი კოლაგენის გამომუშავებას ამცირებს. „ფასთ-ფუდი“ კანის დაბერების პროცესს აჩქარებს და ნაოჭების განვითარებას უწყობს ხელს. მარილის მაღალი შემცველობა კი შეშუპებული უპეების მიზეზი ხდება.რაც შეეხება ნაჯერ ცხიმებს, ის აკნეს გამომწვევი ჰორმონების დონის მატებას უწყობს ხელს.

მეხსიერების პრობლემები

ექსპერტები ფიქრობენ, რომ ნაჯერი და ტრანს ცხიმები თავის ტვინში ცხიმოვანი ფოლაქების წარმოქმნას უწყობს ხელს. ისინი, ვინც ხშირად მიირთმევენ „ფასთ-ფუდს“ დემენციის და ალცჰაიმერის დაავადების განვითარების რისკი სამჯერ მეტი აქვთ, ვიდრე მათ, ვინც უარს ამობობს სწრაფ კვებაზე.