თირკმლის ქრონიკული დაავადებები - კვების მთავარი ელემენეტები - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებისანდომერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

თირკმლის ქრონიკული დაავადებები - კვების მთავარი ელემენეტები

მეცნიერები სულ უფრო ხშირად მიუთითებენ ქრონიკულ დაავადებებს, ანთებასა და სასარგებლო საკვებ პროდუქტებს შორის კავშირზე. ამ პროდუქტებს შეუძლია თავიდან აგვაცილოს ცხიმოვანი მჟავების ჟანგვა ანუ ოქსიდაცია.

ჩვეულებრივ, ოქსიდაცია ნორმალური პროცესია, თუმცა ჭარბი ოქსიდაციისას წარმოიქმნება თავისუფალი რადიკალები, რომლებიც ორგანიზმის უჯრედების მემბრანებს, ცილებსა და ლიპიდებს აზიანებს. სწორედ ოქსიდაციური დაზიანებაა გულის დაავადებების, სიმსივნის, ალცჰაიმერის, პარკინსონიზმისა და სხვა ქრონიკული დაავადებების აღმოცენების ერთ-ერთი მიზეზი.

ანტიოქსიდანტებით მდიდარი საკვები ანეიტრალებს თავისუფალ რადიკალებს და იცავს ადამიანის ორგანიზმს. სწორედ ასეთი საკვებია რეკომენდებული თირკმლის ქრონიკული დაავადებების დროს. მათზე ქვემოთ ვისაუბრებთ.

გაფრთხილებთ, რომ თირკმლის ქრონიკული დაავადების შორს წასულ სტადიაზე ნატრიუმის, კალიუმის, ფოსფორის ცვლა მკვეთრად ირღვევა, ამიტომ რეკომენდებული პროდუქტები ექიმმა უნდა შეარჩიოს და გადაწყვიტოს, რომლის შეზღუდვაა საჭირო და რომელი ელემენტის ჩართვა - აუცილებელი.

წითელი ბულგარული წიწაკა

  • 1/2 ჭიქა შეიცავს 1 მგ ნატრიუმს, 88 მგ კალიუმს, 10 მგ ფოსფორს;

როგორც ვხედავთ, ის ღარიბია ნატრიუმით და აქვს კარგი საგემოვნო თვისებები, თუმცა ეს არ არის მიზეზი, რის გამოც ბულგარული თირკმლის დაავადებების დროს რეკომენდებულ საკვებად ითვლება. ასეთი პილპილი მდიდარია ც, ა, ბ6 ვიტამინებით, ფოლიუმის მჟავათი და ბოჭკოთი, ამავე დროს შეიცავს ლიკოპენს – ანტიოქსიდანტს, რომელიც გარკვეული სიმსივნეებისაგან გვიცავს.

კომბოსტო

  • 1/2 ჭიქა შეიცავს 6 მგ ნატრიუმს, 60 მგ კალიუმს, 9 მგ ფოსფორს;

კომბოსტო არის მცენარეული ქიმიური ნივთიერებების წყარო. ეს ნივთიერებები შლიან თავისუფალ რადიკალებს, გვიცავენ სიმსივნისა და გულის დაავადებებისაგან. კომბოსტო მდიდარია კ, ც ვიტამინებით, ბოჭკოთი, ბ6 ვიტამინით, ფოლიუმის მჟავათი. ის ღარიბია ნატრიუმით და თანაც იაფია – ეს თვისებები კომბოსტოს კვების რაციონის განუყოფელ ნაწილად აქცევს.

ყვავილოვანი კომბოსტო

  • 1/2 ჭიქა შეიცავს 9 მგ ნატრიუმს, 88 მგ კალიუმს, 20 მგ ფოსფორს;

ყვავილოვანი კომბოსტო არის ც ვიტამინის, ბოჭკოს და ფოლატების წყარო. მისი კომპონენტები ღვიძლს ეხმარება თავისუფალი რადიკალების განადგურებაში.

ნიორი

  • 1 კბილი შეიცავს 1 მგ ნატრიუმს, 12 მგ კალიუმს, 4 მგ ფოსფორს;

ნიორი გვიცავს კბილებზე ნადებების ფორმირებისაგან, აქვეითებს ქოლესტეროლს, ამცირებს ანთებას.

ხახვი

  • 1/2 ჭიქა შეიცავს 3 მგ ნატრიუმს, 116 მგ კალიუმს, 3 მგ ფოსფორს;

ხახვი მხოლოდ დიასახლისის ცრემლების მიზეზი როდია. ის მდიდარია ფლავონოიდებით, რაც მის ანტიოქსიდანტურ თვისებებს განაპირობებს. ხახვში დიდი რაოდენობითაა ქრომი – მიკროელემენტი, რომელიც აუცილებელია ნახშირწყლების, ცხიმისა და ცილის მეტაბოლიზმისათვის.

ვაშლი

  • 1 საშუალო ზომის კანიანი ვაშლი შეიცავს 158 მგ კალიუმს, 10 მგ ფოსფორს, ნატრიუმი მასში არ არის;

ცნობილია, რომ ვაშლი აქვეითებს ქოლესტეროლს, თავიდან აგვაცილებს ყაბზობას, ამცირებს გულის დაავადებებისა და სიმსივნის რისკს. ბოჭკოთი და ანთების საწინააღმდეგო კომპონენტებით მდიდარი ხილი მართლაც უნიკალურია.