/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
Online Mkurnali
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
კატეგორია : ბავშვის აღზრდა
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიეტოლოგია

რატომ უნდა იყოს ხორცი რაციონში

რატომ უნდა იყოს ხორცი რაციონში
ვეგეტარიანელობა და მისი სხვადასხვა მიმართულება არაერთ ადამიანს იზიდავს,

თუმცა ადამიანთა უმრავლესობა ხორცის რაციონიდან ამოღებას არ ჩქარობს.

როგორი შეიძლება იყოს ხორცი

არსებობს ხორცის რამდენიმე კლასიფიკაცია. ყველაზე მარტივი და გავრცელებულია მისი დაყოფა წარმოშობის მიხედვით: ქათმის, საქონლის, ღორის და ა.შ.

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

მეცნიერები ხშირად მეორე კლასიფიკაციას იყენებენ, რომელიც მოიცავს როგორც ხორცის წარმომავლობას, ისე მის დამუშავების მეთოდს.

წითელი ხორცი მდიდარია მიოგლობინით. მას მიეკუთვნება საქონლის, ღორის, ცხვრის და სხვა სახეობები. თეთრ ხორცს უფრო ვარდისფერი ელფერი აქვს და ჩვეულებრივ ეს არის ფრინველის ხორცი: ქათამი, ინდაური, ბატი, მწყერი და ა.შ.

შეკითხვა ექიმს
<p>-რამდენას ჯანსაღია ნორვეგიული შებოლილი ორაგული ავოკადოსთან ერთად? და შეიძლება თუ არა ყოველდღიურად მიღება</p>

დამუშავებული ხორცი ეს ხორცის ყველა შესაძლო პროდუქტია - ძეხვი, სოსისი, ბეკონი, სალიამი, ლორი. ასეთი პროდუქტების დამზადებისას ჩვეულებრივ გამოიყენება სანელებლები და მარილი, ასევე გემოს გამაძლიერებლები და არომატიზატორები.

რითია სასრგებლო ხორცი

ასევე დაგაინტერესებთ
რა შეიძლება მოყვეს კვების რაციონიდან ხორცის ამოღებას?
რატომ არის მოზარდი ორგანიზმისთვის ხორცი აუცილებელი

ხორცი ცილის უმნიშვნელოვანესი წყაროა და მისი მოხმარებით ორგანიზმი უზრუნველყოფილია ყველა იმ ამინომჟავათი, რომელთა მიღებაც მცენარეული საკვებიდან შეუძლებელია. მაგალითად ნიგოზი, ცილის შემცველობით ხორცის ექვივალენტურია, მაგრამ მისი ათვისება უფრო რთულია.

გარდა ცილისა, ხორცი შეიცავს ფოსფორს, თუთიას, სელენს, რკინას, ასევე B ჯგუფის ვიტამინებს. ხორცის გარდა ცხოველური პროდუქტია რძე და კვერცხი, რომლებიც წარმოადგენს ვიტამინის В12 წყაროს. აღნიშნული ვიტამინი მნიშვნელოვანია ნერვული სისტემის ფუნქციონირებისა და სისხლის უჯრედების წარმოქმნისათვის.

ხორცი ჰემოგლობინის მნიშვნელოვანი კომპონენტის- რკინის წყაროა. ჰემოგლობინი კი ორგანიზმში ჟანგბადის ტრანსპორტირებაში მონაწილეობს. რკინა ხორციდან გაცილებით უკეთ აითვისება, ვიდრე მცენარეული საკვებიდან.

მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ ხორცის მიღება, შესაბამისად დიდი რაოდენობით ცილა გვეხმარება მადის დაკმაყოფილებაში, ხანგრძლივად გვანიჭებს სიმაძღრის შეგრძნებას, და აჩქარებს მეტაბოლიზმს.

ხორცი და ცხოველური ცილა ასევე მნიშვნელოვანია კუნთური მასის შესანარჩუნებლად და ძვლების გასაძლიერებლად.

ხორცის რომელ პროდუქტი უნდა შევზღუდოთ და რატომ

ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაცია მოგვიწოდებს შევამციროთ წითელი ხორცის მოხმარება. ორგანიზაციის ექსპერტები აღნიშნავენ, რომ რაციონში დიდი რაოდენობით წითელი ხორცი უკავშირდება ზოგიერთი ფორმის კიბოს, მაგალითად საჭმლის მომნელებელი სისტემის, წინამდებარე ჯირკვლის და თირკმელების სიმსივნის განვითარებას. თუმცა უნდა აღინიშნოს, რომ ძირითადად მნიშვნელოვანი არა თავად ხორცი, არამედ მისი მომზადების ტექნოლოგია. შემწვარი ან გრილზე მომზადებული ხორცი შეიცავს დიდი რაოდენობით პოლიციკლურ არომატულ ნახშირწყლებს, რომლებიც წარმოადგენს კანცეროგენს.

გადამუშავებული ხორციც არ არის სასარგებლო ჯანმრთელობისთვის.

ვჭამოთ თუ არ ვაჭამოთ

მეცნიერების აზრით სრულად ხორცზე უარის თქმა არ შეიძლება და ის წარმოადგენს ჯანსაღი კვების ელემენტს. უმჯობესია მივიღოთ მოხარშული, ჩათუშული ან ღუმელში გამომცხვარი ხორცი. გრილი და ტაფა ხორცს უფრო მავნეს ხდის, ვიდრე ის სინამდვილეშია.

ორგანიზმისთვის სასარგებლოა არა მარტო ხორცი, არამედ სუბპროდუქტებიც. ისინიც შეიცავენ ბევრ ცილას, ხოლო В12 ვიტამინი მათში უფრო მეტადაა წარმოდგენილი.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

რომელი ბოსტნეული გამოგვადგება მუცლის ცხიმის წინააღმდეგ საბრძოლველად
რომელი ბოსტნეული გამოგვადგება მუცლის ცხიმის წინააღმდეგ საბრძოლველად
ბროკოლი მდიდარია ანტიოქსიდანტებით, რომლებიც ებრძვიან ორგანიზმში ანთებას,
სრულად
რატომ გვაქვს ლტოლვა ტკბილი და მარილიანი საკვებისადმი
რატომ გვაქვს ლტოლვა ტკბილი და მარილიანი საკვებისადმი
დიეტოლოგმა კუესტამ ტკბილი და მარილიანი საკვებისადმი ადამიანების მათში ლტოლვა სტრესის მაღალი დონით ახსნა.
სრულად
ხმელთაშუა ზღვის დიეტის "მწვანე" ვერსია, რომელიც განსაკუთრებით სასარგებლოა ღვიძლისთვის
ხმელთაშუა ზღვის დიეტის "მწვანე" ვერსია, რომელიც განსაკუთრებით სასარგებლოა ღვიძლისთვის
ნიგვზის, მწვანე ფოთლოვანი ბოსტნეულის, მწვანე ჩაის და წყლის პერის (ლემნა) სმუზის
სრულად
რა ხდება ორგანიზმში, როდესაც ხორცზე უარს ამბობთ - თუნდაც მცირე ხნით
რა ხდება ორგანიზმში, როდესაც ხორცზე უარს ამბობთ - თუნდაც მცირე ხნით
ხორცის მიღების რამდენიმე კვირით შეზღუდვამ შესაძლოა ცვლილებები გამოიწვიოს, მათ შორის:
სრულად
დიეტა, რომელიც ტვინს 7 წლით აახალგაზრდავებს
დიეტა, რომელიც ტვინს 7 წლით აახალგაზრდავებს
კვებას ტვინზე დიდი გავლენა აქვს დაბერების პარალელურად დემენციის შემთხვევები იზრდება.
სრულად
სხეულის მასის ინდექსი (სმი): თანამედროვე ნორმები და ჯანსაღი წონის საზომი
სხეულის მასის ინდექსი (სმი): თანამედროვე ნორმები და ჯანსაღი წონის საზომი
თანამედროვე სამყაროში, სადაც ჯანსაღი ცხოვრების წესი სულ უფრო პრიორიტეტული ხდება,
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

კალანხოე ვარიკოზული ვენების სამკურნალო ეფექტური საშუალებაა
კალანხოე ვარიკოზული ვენების სამკურნალო ეფექტური საშუალებაა
რამდენიმე წელია ვენების ვარიკოზული გაგანიერება მაქვს. ქვედა კიდურებში სიმძიმის შეგრძნება და შესიება მაწუხებს.
სრულად

სამკურნალო წერილები

ყაბზობას ასე ვშველი
ყაბზობას ასე ვშველი
ცხოვრების არასწორი წესით, რომელიც ძირითადად მჯდომარე სამსახურსა და მშრალი კვების ნირს მოიცავს, ისე დავიავადე ნაწლავები, რომ
სრულად

სამკურნალო წერილები

კუჭის ტკივილს მრავალძარღვა ამარცხებს
კუჭის ტკივილს მრავალძარღვა ამარცხებს
კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის დაქვეითებული მჟავიანობის, წყლულოვანი დაავადების თანმდევი ტკივილისას გთავაზობთ:
სრულად

რატომ უნდა იყოს ხორცი რაციონში - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რატომ უნდა იყოს ხორცი რაციონში

თუმცა ადამიანთა უმრავლესობა ხორცის რაციონიდან ამოღებას არ ჩქარობს.

როგორი შეიძლება იყოს ხორცი

არსებობს ხორცის რამდენიმე კლასიფიკაცია. ყველაზე მარტივი და გავრცელებულია მისი დაყოფა წარმოშობის მიხედვით: ქათმის, საქონლის, ღორის და ა.შ.

მეცნიერები ხშირად მეორე კლასიფიკაციას იყენებენ, რომელიც მოიცავს როგორც ხორცის წარმომავლობას, ისე მის დამუშავების მეთოდს.

წითელი ხორცი მდიდარია მიოგლობინით. მას მიეკუთვნება საქონლის, ღორის, ცხვრის და სხვა სახეობები. თეთრ ხორცს უფრო ვარდისფერი ელფერი აქვს და ჩვეულებრივ ეს არის ფრინველის ხორცი: ქათამი, ინდაური, ბატი, მწყერი და ა.შ.

დამუშავებული ხორცი ეს ხორცის ყველა შესაძლო პროდუქტია - ძეხვი, სოსისი, ბეკონი, სალიამი, ლორი. ასეთი პროდუქტების დამზადებისას ჩვეულებრივ გამოიყენება სანელებლები და მარილი, ასევე გემოს გამაძლიერებლები და არომატიზატორები.

რითია სასრგებლო ხორცი

ხორცი ცილის უმნიშვნელოვანესი წყაროა და მისი მოხმარებით ორგანიზმი უზრუნველყოფილია ყველა იმ ამინომჟავათი, რომელთა მიღებაც მცენარეული საკვებიდან შეუძლებელია. მაგალითად ნიგოზი, ცილის შემცველობით ხორცის ექვივალენტურია, მაგრამ მისი ათვისება უფრო რთულია.

გარდა ცილისა, ხორცი შეიცავს ფოსფორს, თუთიას, სელენს, რკინას, ასევე B ჯგუფის ვიტამინებს. ხორცის გარდა ცხოველური პროდუქტია რძე და კვერცხი, რომლებიც წარმოადგენს ვიტამინის В12 წყაროს. აღნიშნული ვიტამინი მნიშვნელოვანია ნერვული სისტემის ფუნქციონირებისა და სისხლის უჯრედების წარმოქმნისათვის.

ხორცი ჰემოგლობინის მნიშვნელოვანი კომპონენტის- რკინის წყაროა. ჰემოგლობინი კი ორგანიზმში ჟანგბადის ტრანსპორტირებაში მონაწილეობს. რკინა ხორციდან გაცილებით უკეთ აითვისება, ვიდრე მცენარეული საკვებიდან.

მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ ხორცის მიღება, შესაბამისად დიდი რაოდენობით ცილა გვეხმარება მადის დაკმაყოფილებაში, ხანგრძლივად გვანიჭებს სიმაძღრის შეგრძნებას, და აჩქარებს მეტაბოლიზმს.

ხორცი და ცხოველური ცილა ასევე მნიშვნელოვანია კუნთური მასის შესანარჩუნებლად და ძვლების გასაძლიერებლად.

ხორცის რომელ პროდუქტი უნდა შევზღუდოთ და რატომ

ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაცია მოგვიწოდებს შევამციროთ წითელი ხორცის მოხმარება. ორგანიზაციის ექსპერტები აღნიშნავენ, რომ რაციონში დიდი რაოდენობით წითელი ხორცი უკავშირდება ზოგიერთი ფორმის კიბოს, მაგალითად საჭმლის მომნელებელი სისტემის, წინამდებარე ჯირკვლის და თირკმელების სიმსივნის განვითარებას. თუმცა უნდა აღინიშნოს, რომ ძირითადად მნიშვნელოვანი არა თავად ხორცი, არამედ მისი მომზადების ტექნოლოგია. შემწვარი ან გრილზე მომზადებული ხორცი შეიცავს დიდი რაოდენობით პოლიციკლურ არომატულ ნახშირწყლებს, რომლებიც წარმოადგენს კანცეროგენს.

გადამუშავებული ხორციც არ არის სასარგებლო ჯანმრთელობისთვის.

ვჭამოთ თუ არ ვაჭამოთ

მეცნიერების აზრით სრულად ხორცზე უარის თქმა არ შეიძლება და ის წარმოადგენს ჯანსაღი კვების ელემენტს. უმჯობესია მივიღოთ მოხარშული, ჩათუშული ან ღუმელში გამომცხვარი ხორცი. გრილი და ტაფა ხორცს უფრო მავნეს ხდის, ვიდრე ის სინამდვილეშია.

ორგანიზმისთვის სასარგებლოა არა მარტო ხორცი, არამედ სუბპროდუქტებიც. ისინიც შეიცავენ ბევრ ცილას, ხოლო В12 ვიტამინი მათში უფრო მეტადაა წარმოდგენილი.