რომელი ბოსტნეული გამოგვადგება მუცლის ცხიმის წინააღმდეგ საბრძოლველად - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რომელი ბოსტნეული გამოგვადგება მუცლის ცხიმის წინააღმდეგ საბრძოლველად

რაც თავის მხრივ ხელს უწყობს წონის დაკლებას, თქვა დიეტოლოგმა ტრისტა ბესტმა.

Eat This, Not That! -თან კომენტარში სპეციალისტმა სხვა ბოსტნეულიც დაასახელა, რომელიც ცხიმებთან ბრძოლაში გვეხმარება.

  • ბესტის თქმით, მეცნიერულმა კვლევებმა აჩვენეს, რომ მუქი მწვანე ბოსტნეულის, მათ შორის ბროკოლის და ისპანახის, რეგულარულად ჭამა ხელს უწყობს მუცლის ღრუს ორგანოების ირგვლივ დაგროვილი ვისცერალური ცხიმის რაოდენობის შემცირებას. მკვეთრი ყვითელი ფერისა და ნარინჯისფერ ბოსტნეულს, როგორიცაა სტაფილო და ბულგარული წიწაკა, აქვს მსგავსი შედეგები.

კიდევ ერთი ბოსტნეული, რომელიც ამცირებს მუცლის ცხიმს, არის სალათის ფოთოლი, განაგრძო დიეტოლოგმა. მისი თქმით, ის მდიდარია ლუტეინით, ლიკოპენით და ზეაქსანტინით, რომლებსაც აქვთ ანტიოქსიდანტური თვისებები.

ჭარხალი მდიდარია უჯრედისით, რაც ხელს უშლის შებერილობისა და ჭარბი ჭამის თავიდან აცილებას, დასძინა ბესტმა. უჯრედისი ასევე შეიძლება დაეხმაროს ნაწლავის მიკრობიომის ჯანმრთელობის გაუმჯობესებას, რაც მნიშვნელოვანია წონის შესანარჩუნებლად ან წონის ჯანსაღი დაკლებისთვის.

„კომბოსტო ორგანიზმს A, K, C და B6 ვიტამინებით, ასევე მანგანუმით და კალიუმით ამარაგებს. ის ასევე დაბალკალორიულია, მდიდარია უჯრედისით და ცილებით, რაც მნიშვნელოვანია ფიგურისთვის ბრძოლაში“, - დაასკვნა დიეტოლოგმა.

იცოდით, რომ:

ბოსტნეულის სიყვარული გენებშია ჩადებული

ჩვენი საკვების პრეფერენციები დამოკიდებულია ჩვენს თანდაყოლილ მგრძნობელობაზე ხუთი ძირითადი გემოს მიმართ: მწარე, ტკბილი, მჟავე, მარილიანი და უმამი.

  • ასეთი წინასწარი მონაცემები მიიღეს ტაფტსის უნივერსიტეტის (აშშ) მკვლევარებმა.

მეცნიერებმა, წინა გენეტიკური კვლევების მონაცემების გამოყენებით, დაადგინეს გენის ვარიანტები, რომლებიც დაკავშირებულია ხუთი ძირითადი გემოვნების აღქმასთან და შეიმუშავეს "პოლიგენური გემოს ქულა" - საზომი, რომელიც ასახავს ინდივიდის მგრძნობელობას კონკრეტული გემოვნების მიმართ. მაგალითად, მწარე გემოს მაღალი პოლიგენური ქულის მქონე ადამიანი არის გენების გარკვეული კომბინაციის მატარებელი, რის გამოც ის განსაკუთრებით განიცდის სიმწარეს საკვებში.

შემდეგ მკვლევარებმა გააანალიზეს ინფორმაცია 6000-ზე მეტი ადამიანის შესახებ, მათ შორის ინფორმაცია კვების შესახებ, გულ-სისხლძარღვთა და მეტაბოლური (კარდიომეტაბოლური) დაავადებების რისკის ფაქტორები (წელის გარშემოწერილობა, არტერიული წნევა, სისხლში გლუკოზა, ტრიგლიცერიდები და ქოლესტერინი). გარდა ამისა, თითოეული მონაწილისთვის გამოითვალა პოლიგენური გემოვნების ქულა.

შედეგად, აღმოჩნდა გარკვეული კავშირი გემოვნებისადმი გენეტიკურ მგრძნობელობას, საკვების პრეფერენციებსა და კარდიომეტაბოლური დაავადებების რისკ-ფაქტორებს შორის. მაგალითად, კვების ხარისხზე გავლენას ახდენს გენები, რომლებიც დაკავშირებულია მწარე და უმამის გემოსთან, ხოლო კარდიომეტაბოლურ ჯანმრთელობაზე გავლენას ახდენს გენები, რომლებიც დაკავშირებულია ტკბილ გემოსთან.

მაგალითად, მწარე გემოს მაღალი პოლიგენური ქულის მქონე ადამიანები კვირაში საშუალოდ დაახლოებით ორი ულუფით ნაკლებ მარცვლეულს ჭამენ, ვიდრე ბუნებრივად სიმწარის დაბალი მგრძნობელობის მქონე ადამიანები. და ადამიანები, რომლებსაც აქვთ უმამის (ნატრიუმის გლუტამატი) მაღალი პოლიგენური ქულა, ჭამენ ნაკლებ ბოსტნეულს, განსაკუთრებით წითელ და ნარინჯისფერს, ვიდრე ისინი, ვინც ბუნებრივად დაბალი მგრძნობელობის მქონეა უმამისადმი. ტკბილი გემოს მაღალი პოლიგენური მაჩვენებელი დაკავშირებულია სისხლში ტრიგლიცერიდების (ცხიმების) დაქვეითებულ კონცენტრაციასთან.

ჩვეულებრივ ადამიანებს არ ესმით, რატომ მოსწონთ გარკვეული საკვები და არ მოსწონთ სხვები. თუ გენეტიკური მიდრეკილების გემოს გაითვალისწინებთ, შეგიძლიათ უფრო შეგნებულად მიუდგეთ თქვენს კვების რაციონს, აღნიშნავენ მკვლევარები.