ცილოვანი დიეტის "რეალური სახე"- რა გვეკრძალება და რა საფრთხის შემცველი შეიძლება იყოს ის
პირველი და მთავარი - იმისთვის, რომ მაქსიმალური ეფექტი მიიღოთ, საკვები უნდა იყოს ნამდვილად ცილოვანი.
ხორცი, თევზი, კვერცხი, ხაჭო - უპუროდ, მაკარონისა და კარტოფილის გარეშე, ჩაი უშაქროდ.
ერთი შეხედვით ეს იოლი გვეჩვენება, მაგრამ ყველაფერი არც ისე ადვილია.
მეორე პრობლემა - ასეთი დიეტის დროს არის თავისებურებები ნივთიერებათა ცვლაში, წყურვილი და ტუალეტში სირბილის მოთხოვნილება, ღამის საათებშიც კი უცნაური, თავისებური სუნთქვა და სხეულის სუნი, მუდმივი მსუბუქი გაბრუება და ეიფორიის განცდა.
თუმცა, ამასთან შეჩვევა შესაძლებელია. შედეგი ამართლებს მოლოდინს.
მესამე პრობლემა - ყველა ადამიანის ღვიძლი და თირკმელები ვერ უძლებს ამ დიეტას. მათ, ვისაც ამ ორგანოებთან დაკავშირებული პრობლემები აქვს, განსაკუთრებული სიფრთხილე მართებთ და ექიმს უნდა დაეკითხონ.
დაბოლოს, ცილოვანი დიეტის დაცვა არ შეიძლება დიდხანს სპეციალისტის დაკვირვების გარეშე. მასში არის ზოგიერთი ნივთიერების ნაკლებობა, მაგალითად, ანტიოქსიდანტების.
ბოსტნეულის დიდი ნაწილი და თითქმის ყველა ხილი შეიცავს დიდი რაოდენობით ნახშირწყლებს, ამიტომ უნდა გამოირიცხოს ცილოვანი დიეტის დროს, თუ მკაცრ ვარიანტს იცავთ.
კარტოფილი, სტაფილო, ჭარხალი, გოგრა აკრძალულია. მხოლოდ ვაშლი შეიცავს ცილოვან დიეტაში დასაშვები ნახშირწყლების დღიურ ნორმას.
ყურძენში, საზამთროში, ნესვში დიდი რაოდენობით შაქარია. ხილისა და კენკრის წვენები საერთოდ დაუშვებელია.
ბევრი ადამიანი არ არის მზად ასეთი აკრძალვებისთვის. ისინი ელიან, რომ მოუწევთ უარის თქმა პურსა და კანფეტზე, ნაყინზე და ა.შ. მაგრამ არა ასეთი დოზებით!..
დასკვნა ერთმნიშვნელოვანია: გადაწყვიტეთ ცილოვანი დიეტის დაცვა? დაივიწყეთ ვიტამინები და მინერალური დანამატები. რაც უფრო დიდხანს აპირებთ აკრძალვებს, მით უფრო აუცილებელია, კონსულტაცია მიიღოთ ექიმთან ან დიეტოლოგთან.