/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
Online Mkurnali
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიეტოლოგია

წყლულოვანი დაავადება და სამკურნალო კვება

წყლულოვანი დაავადება და სამკურნალო კვება
თანამედროვე ცხოვრების არანორმალური ტემპი საზოგადოების დიდ ნაწილს ავიწყებს სწორი კვების პრინციპებს და მის შესახებ მხოლოდ მას შემდეგ ახსენდებათ,

კუჭსა და საჭმლის მომნელებელი სისტემის სხვა ორგანოებთან დაკავშირებული პრობლემები როცა იჩენს თავს.

რა შეიძლება და რა იკრძალება კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის წყლულოვანი დაავადებისას, რას ითვალისწინებს დიეტა, მოდი, ერთად გავერკვეთ.

ოპერაციის შემდგომ

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

პოსტოპერაციულ პერიოდში აუცილებელია სპეციალური დიეტის დაცვა, ამასთან, ოპერაციის შემდგომ პირველი სამი დღე იკრძალება კვება, მე-4-5 დღეს დაშვებულია კენკრის კისელი ან ჩაის დალევა.

შემდგომ დიეტა ფართოვდება მცენარეული წვნიანების, პიურეს სახით, მარცვლოვანი რძის ფაფებით.

შეკითხვა ექიმს
<p>გამარჯობა, ვარ 59 კილო და მინდა წონის დაკლება. უკვე საკმაოდ დიდი ხანია არ ვიღებ შაქრის არანაირ სახეობას ხილის გარდა, არ ვჭამ ხორცს (გარკვეული მიზეზების გამო) ზეთში არაფერს არ ვწვავ,მარტო ვაცხობ და ვიკვებები დღეში 3 ჯერ, ვცდილობ დავიკლო წონაში, მაგრამ პირიქით ვიმატებს. იქნებ მირჩიოთ რამე ან დამანახოთ სად ვუშვებ შეცდომას? სიმაღლე 163. დიდი მადლობა წინასწარ.</p>

დიეტის მიზანია კუჭ-ნაწლავის ტრაქტიდან ყველა გამღიზიანებელი ფაქტორის მოცილება, იგი 7-დან 10 დღემდე გრძელდება.

გამწვავების პერიოდი

გამწვავების პერიოდში აუცილებელია ასევე მკაცრი დიეტის დაცვა, საკვები უნდა იყოს მოხარშული ან ორთქლზე დამზადებული, გახეხილი ან პიურეს სახით, ეტაპობრივად ხდება საკვების ულუფის გაზრდა.

ასეთი კვების მიზანია ორგანიზმის შევსება საჭირო ნივთიერებებით და ენერგიის აღდგენა, ეს კვების გარდამავალი ტიპია, მკაცრი დიეტიდან ნახევრად მკაცრ ფორმაზე.

რემისიის პერიოდში

ინიშნება დიეტა, რომელიც მაქსიმალურად უახლოვდება კვების ჩვეულებრივ ტიპს, თუმცა მცირედი შეზრუდვებით. მისი მიზანია მყარი და ხანგრძლივი რემისიის შენარჩუნება.

ნებისმიერ ეტაპზე დიეტა ინიშნება მკურნალი ექიმის მიერ პაციენტის მდგომარეობის – თანმხლები დაავადებების, დაავადების სტადიის, ასაკისა და სხეულის მასის გათვალისწინებით.

დიეტური კვება წყლულოვანი დაავადებისას ყველა პრობლემას ვერ გადაჭრის, მაგრამ სწორად შერჩეულ მედიკამენტურ მკურნალობასთან ერთად მას მართლაც დიდი სარგებლობის მოტანა შეუძლია პაციენტის სრული გამოჯანმრთელების პროცესში. ამისთვის კი საჭიროა რამდენიმე რეკომენდაციის გათვალისწინება:

  • პირველ ყოვლისა, პაციენტი უნდა იკვებებოდეს მცირე ულუფებით, დანაწევრებულად, დღეში საშუალოდ 6-7-ჯერ, კვების გრაფიკის მკაცრი დაცვით, ხანგრძლივი შუალედების გარეშე და შუალედებში წახემსებაც აკრძალულია. ტრაპეზებს შორის შუალედი არ უნდა აღემატებოდეს 3,5 საათს, ვახშამი კი უნდა დაიგეგმოს დაძინებამდე არა უმცირეს 2 საათით ადრე;
  • სწორად უნდა შეირჩეს საკვები პროდუქტები, უნდა შევაჩეროთ არჩევანი ისეთებზე, რომლებიც მოქმედებენ კუჭის სეკრეტორულ ფუნქციაზე და მის წვენში მარილმჟავას ანეიტრალებენ, შესაბამისად, კატეგორიულად იკრძალება კვებითი გამღიზიანებლები, პაციენტის რაციონიდან უნდა გამოირიცხოს ყველა ის პროდუქტი, რომლებიც ზრდის კუჭის წვენში მჟავიანობას (ექსტრაქტების შემცველი პროდუქტები) და ძნელად მოსანელებელია (მცენარეული უჯრედისით მდიდარი პროდუქტები);
  • გასათვალისწინებელია საკვების თერმული და მექანიკური თვისებები. პროდუქტები უნდა იყოს კარგად დანაწევრებული და დამუშავებული, საკვები არც ცივი უნდა იყოს და არც ძალიან ცხელი. საკვების ტემპერატურა უნდა უახლოვდებოდეს 32-38 გრადუსს, ასე იგი გაცილებითა ადვილად შეიწოვება და მოინელება. აკრძალულია 15 გრადუსზე მცირე და 55 გრადუსზე მაღალი ტემპერატურის საკვები;
  • რაციონიდან გამოსარიცხია მძიმე, ცხიმიანი და შემწვარი საკვები, აგრეთვე ნახევარფაბრიკატები, დაკონსერვებული პროდუქტები და ფასტ-ფუდი;
  • შესაძლებელია საკვებში მცენარეული და ნაღების კარაქის ზომიერი დამატება, ცხიმები, როგორც მცენარეული, ისე ცხოველური, აჩქარებს კუჭსა და ნაწლავში არსებულ წყლულების შეხორცებას;
  • საკვები აუცილებლად უნდა იყოს თერმულად დამუშავებული: მოხარშული, ორთქლზე დამზადებული ან გამომცხვარი;
  • დღეში რეკომენდებულია 1,5 ლ სითხის მიღება სასმელი წყლის სახით;
  • რაციონში უნდა შემცირდეს სუფრის მარილის რაოდენობა და ის არ უნდა აღემატებოდეს 6-8 გრამს, გამწვავების პერიოდში სასურველია რაციონიდან სუფრის მარილის სრულად გამორიცხვა;
  • რაციონი უნდა იყოს დაბალანსებული, რაც გულისხმობს მასში ცხიმების, ცილებისა და ნახშირწყლების ასეთ შემცველობას: 100-120 გრამი ნახშიწყლები, 80-100 გრამი ცხიმები და 400-450 გრამი ცილები. კალორაჟი კი უნდა მიიღონ ასაკობრივი ნორმის შესაბამისად.

რაციონის რეკომენდებული კომპონენტები

რძის ნაწარმი

დაშვებულია რძე, ნაღები, კეფირი, ხაჭო და არაჟანი. წყლულოვანი დაავადების მქონეთათვის რძე განსაკუთრებით სასარგებლო პროდუქტია, ამიტომ თუ მისი დალევა არ გსიამოვნებთ, ეცადეთ ყავაში ან ჩაიში დაიმატოთ.

პური

აქ ყურადღების გამოჩენა გვმართებს, რამდენადაც წყლულოვანი დაავადების მქონეთათვის ყველა პური არ არის რეკომენდებული, ის აუცილებლად უნდა იყოს კარგად გამომშრალი, ერთი დღის თეთრი პური, მისაღებია ორცხობილებიც.

ბოსტნეული

დაშვებულია ისეთი ბოსტნეული, როგორებიცაა კარტოფილი, სტაფილო, გოგრა, ყაბაყი, არამჟავე პომიდორი.

ხილი და კენკრა

დაშვებულია ისეთი ხილი და კენკრა, რომელთაც არ გააჩნიათ სქელი და მაგარი კანი, მაგალითად: მარწყვი, ვაშლი, ბანანი, აგრეთვე ხილისა და კენკრისგან დამზადებული ახალი კომპოტი და კისელი.

ტკბილეულობა

ტკბილეულობიდან დასაშვებია ზეფირი და ხილის ჟელეები.

სასმელები

დაშვებულია უგაზო წყალი, არამჟავე წვენები, წყლით გაზავებული ასკილის წვენი.

უცხიმო ხორცი და თევზი, კვერცხი

ქათმის, საქონლის, კურდღლის ხორცი მოხარშული, ასევე თევზი, დიეტაში შეიძლება ქათმის კვერცხი მოხარშული ან ომლეტის სახით, არა უმეტეს 3 ცალი დღეში.

ფაფები

ფაფები მოხარშული რძეზე ან წყალზე, ბრინჯის, წიწიბურას, მანანის, შვრიის.

აკრძალულია!

  • შემწვარი, შებოლილი და მარინადი პროდუქტი, მჟავე საკვები და მწნილეულობა, ყველა ის პროდუქტი, რომელიც კუჭის წვენში ზრდის მჟავიანობას;
  • მწარე საკვები, მდოგვი, სხვადასხვა ტიპის სოუსი, კონსერვები, მწარე კონცენტრატები;
  • ფენოვანი ცომისგან დამზადებული საკონდიტრო ნაწარმი;
  • ბოსტნეულიდან იკრძალება მყარი სახეობები, რომლებიც დიდი რაოდენობის მცენარეულ უჯრედისს შეიცავენ და სქელი კანი აქვთ;
  • ჩირი, განსაკუთრებით ქიშმიში, ლეღვის და ფინიკის, მზესუმზირა, თხილი და კაკალი;
  • გამწვავების პერიოდში აკძალულია ნაყინი და შოკოლადი;
  • სასმელებიდან გაზიანი სასმელი, ბურახი და მაგარი ყავა, მჟავე წვენები, გამწვავების პერიოდში სრულად უნდა გამოირიცხოს ალკოჰოლი;
  • ცხიმიანი ხორცი, ღორის, ცხვრის, ფრინველის კანი, ლორი, იკრძალება ნახარშები, ძეხვეულობა, სოსისი და სარდელები;
  • აკრძალულია პარკოსნები: ბარდა, ლობიო და სიმინდი.

სამკურნალო პროდუქტები

წყლულოვანი დაავადებისას დაშვებული პროდუქტების სიმრავლის მიუხედავად, მათ შორის არის ისეთები, რომლებსაც სამკურნალო ეფექტი აღენიშნებათ, ისინი ორგანიზმს ამაგრებენ და აქტიურად ებრძვიან Hელიცობაცტერ Pყლორი-ს, იმ ბაქტერიას, რომელიც უმეტეს შემთხვევაში კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის ლორწოვან გარსზე ეროზიებისა და წყლულების გაჩენის მიზეზია, ასეთებია:

რძე

რძეს უნარი შესწევს ამოავსოს და ამოფინოს კუჭის კედელი და ამით აგრესიულ პროდუქტებსა და კუჭის წვენს აღარ მისცეს კედლის დაზიანების საშუალება.

სპეციალისტები ყოველთვის იძლევიან რეკომენდაციას, პაციენტებმა რეგულარულად მიიღონ დაბალი ცხიმიანობის შემცველი რძე, რამდენადაც ეს აჩქარებს წყლულის შეხორცების პროცესს, ამასთან, რძის მიღების შემდგომ პაციენტებს წყლულით გამოწვეულ ტკივილებს მნიშვნელოვნად უმცირებს და ზოგჯერ საერთოდ უქრობს კიდეც.

თაფლი

თაფლი რძეზე არანაკლებ სასარგებლო პროდუქტია წყლულოვანი დაავადებისას, რომლის მცირე რაოდენობით მიღებაც რეკომენდებულია ყოველდღიურად.

იგი მის შემადგენლობაში შემავალი მიკროელემენტებისა და ვიტამინების წყალობით დადებითად მოქმედებს მთელ საჭმლის მომნელებელ ტრაქტზე, აქრობს ანთებით პროცესებს, ამოავსებს კუჭის კედელს და ანეიტრალებს კუჭის წვენში მჟავიანობას, ამცირებს მის სეკრეციას და ამცირებს ტკივილს.

იკლებს ასევე წყლულოვანი დაავადებისთვის დამახასიათებელი ღებინების შეგრძნება და გულძმარვა, სისხლში ზრდის ჰემოგლობინის დონეს და ანემიის საუკეთესო პროფილაქტიკური საშუალებაა.

კომბოსტოს წვენი

სამკურნალო თვისება გააჩნია მხოლოდ წვენს და არა თავად კომბოსტოს, ამასთან ახალგამოწურულს. ის შეიცავს ასკორბინის მჟავასა და წყლულის საწინააღმდეგო ვიტამინის საკმაოდ მდგრად ფორმას, ამასთან ებრძვის ჰელოკობაქტერიას და აჩქარებს წყლულის შეხორცებას.

გაითვალისწინეთ!

მთავარი წესი, რომლის დაცვაც აუცილებელია წყლულით მოავადე ადამიანისთვის, სამკურნალო და მედიკამენტურ თერაპიასთან ერთად – არის პოზიტიური განწყობა და გამოჯანმრთელების მყარი რწმენა.

მხოლოდ ამ ფაქტორთა ერთობლიობითაა შესაძლებელი პრობლემის საფუძვლიანი და სრული მოგვარება.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

ორაგულის სასარგებლო თვისებები
ორაგულის სასარგებლო თვისებები
ორაგული ორაგულისებრთა ოჯახის გამორჩეული წარმომადგენელია. ამ თევზის სხეული დაფარულია წვრილი ქერცლით.
სრულად
დასავლური დიეტა - ყველაზე მავნე რაციონი
დასავლური დიეტა - ყველაზე მავნე რაციონი
ნაწლავის მიკროფლორა გავლენას ახდენს ჯანმრთელობის ბევრ ინდიკატორზე და დამოკიდებულია კვებასა და ცხოვრების წესზე.
სრულად
სუპერ საკვები უკეთესი საჭმლის მონელებისთვის
სუპერ საკვები უკეთესი საჭმლის მონელებისთვის
საჭმლის მომნელებელი სისტემის ჯანმრთელობის ერთ-ერთი ყველაზე მარტივი რჩევაა ჯანსაღი საკვების მიღება.
სრულად
5 ნიშანი იმისა, რომ თქვენი კვების რაციონი სრულყოფილი და  ჯანსაღია
5 ნიშანი იმისა, რომ თქვენი კვების რაციონი სრულყოფილი და ჯანსაღია
ყოველდღიურად ჩვენმა სხეულმა უნდა მიიღოს სხვადასხვა საკვები ნივთიერებები, ვიტამინები და მინერალები.
სრულად
როგორ ვიკვებოთ, როცა თირკმელში კენჭები გვაქვს
როგორ ვიკვებოთ, როცა თირკმელში კენჭები გვაქვს
თირკმლის კენჭები, ანუ უროლითიაზი, გავრცელებული და მტკივნეული მდგომარეობაა, რომელიც მილიონობით ადამიანს აწუხებს მთელ მსოფლიოში.
სრულად
10 რჩევა მათ, ვისაც წონის სწრაფად დაკლება სურს - რა არის სწრაფი დიეტა
10 რჩევა მათ, ვისაც წონის სწრაფად დაკლება სურს - რა არის სწრაფი დიეტა
წარმოგიდგენთ 10 რჩევას მათთვის, ვისაც წონაში სწრაფად დაკლება სურს.
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

სახსრების დაავადებას ფიჭვის წიწვების საფენი უხდება
სახსრების დაავადებას ფიჭვის წიწვების საფენი უხდება
ასაკში, წონის მატებასთან ერთად, სახსრების პრობლემებიც დამეწყო.
სრულად

სამკურნალო წერილები

გემრიელი წნევის წამალი - დაგჭირდებათ ჭარხალი, თაფლი და შტოში
გემრიელი წნევის წამალი - დაგჭირდებათ ჭარხალი, თაფლი და შტოში
ძალიან მინდა, თქვენს მკითხველებს ვასწავლო ჩემი საყვარელი წამლის რეცეპტი,
სრულად

სამკურნალო წერილები

კამა კლიმაქსის დროს კარგი საშუალებაა
კამა კლიმაქსის დროს კარგი საშუალებაა
კამის წყალი ხელს უწყობს მენოპაუზის უარყოფითი სიმპტომების მოხსნას, ალების რაოდენობის შემცირებას და ძილის ნორმალიზებას.
სრულად

წყლულოვანი დაავადება და სამკურნალო კვება - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

წყლულოვანი დაავადება და სამკურნალო კვება

კუჭსა და საჭმლის მომნელებელი სისტემის სხვა ორგანოებთან დაკავშირებული პრობლემები როცა იჩენს თავს.

რა შეიძლება და რა იკრძალება კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის წყლულოვანი დაავადებისას, რას ითვალისწინებს დიეტა, მოდი, ერთად გავერკვეთ.

ოპერაციის შემდგომ

პოსტოპერაციულ პერიოდში აუცილებელია სპეციალური დიეტის დაცვა, ამასთან, ოპერაციის შემდგომ პირველი სამი დღე იკრძალება კვება, მე-4-5 დღეს დაშვებულია კენკრის კისელი ან ჩაის დალევა.

შემდგომ დიეტა ფართოვდება მცენარეული წვნიანების, პიურეს სახით, მარცვლოვანი რძის ფაფებით.

დიეტის მიზანია კუჭ-ნაწლავის ტრაქტიდან ყველა გამღიზიანებელი ფაქტორის მოცილება, იგი 7-დან 10 დღემდე გრძელდება.

გამწვავების პერიოდი

გამწვავების პერიოდში აუცილებელია ასევე მკაცრი დიეტის დაცვა, საკვები უნდა იყოს მოხარშული ან ორთქლზე დამზადებული, გახეხილი ან პიურეს სახით, ეტაპობრივად ხდება საკვების ულუფის გაზრდა.

ასეთი კვების მიზანია ორგანიზმის შევსება საჭირო ნივთიერებებით და ენერგიის აღდგენა, ეს კვების გარდამავალი ტიპია, მკაცრი დიეტიდან ნახევრად მკაცრ ფორმაზე.

რემისიის პერიოდში

ინიშნება დიეტა, რომელიც მაქსიმალურად უახლოვდება კვების ჩვეულებრივ ტიპს, თუმცა მცირედი შეზრუდვებით. მისი მიზანია მყარი და ხანგრძლივი რემისიის შენარჩუნება.

ნებისმიერ ეტაპზე დიეტა ინიშნება მკურნალი ექიმის მიერ პაციენტის მდგომარეობის – თანმხლები დაავადებების, დაავადების სტადიის, ასაკისა და სხეულის მასის გათვალისწინებით.

დიეტური კვება წყლულოვანი დაავადებისას ყველა პრობლემას ვერ გადაჭრის, მაგრამ სწორად შერჩეულ მედიკამენტურ მკურნალობასთან ერთად მას მართლაც დიდი სარგებლობის მოტანა შეუძლია პაციენტის სრული გამოჯანმრთელების პროცესში. ამისთვის კი საჭიროა რამდენიმე რეკომენდაციის გათვალისწინება:

  • პირველ ყოვლისა, პაციენტი უნდა იკვებებოდეს მცირე ულუფებით, დანაწევრებულად, დღეში საშუალოდ 6-7-ჯერ, კვების გრაფიკის მკაცრი დაცვით, ხანგრძლივი შუალედების გარეშე და შუალედებში წახემსებაც აკრძალულია. ტრაპეზებს შორის შუალედი არ უნდა აღემატებოდეს 3,5 საათს, ვახშამი კი უნდა დაიგეგმოს დაძინებამდე არა უმცირეს 2 საათით ადრე;
  • სწორად უნდა შეირჩეს საკვები პროდუქტები, უნდა შევაჩეროთ არჩევანი ისეთებზე, რომლებიც მოქმედებენ კუჭის სეკრეტორულ ფუნქციაზე და მის წვენში მარილმჟავას ანეიტრალებენ, შესაბამისად, კატეგორიულად იკრძალება კვებითი გამღიზიანებლები, პაციენტის რაციონიდან უნდა გამოირიცხოს ყველა ის პროდუქტი, რომლებიც ზრდის კუჭის წვენში მჟავიანობას (ექსტრაქტების შემცველი პროდუქტები) და ძნელად მოსანელებელია (მცენარეული უჯრედისით მდიდარი პროდუქტები);
  • გასათვალისწინებელია საკვების თერმული და მექანიკური თვისებები. პროდუქტები უნდა იყოს კარგად დანაწევრებული და დამუშავებული, საკვები არც ცივი უნდა იყოს და არც ძალიან ცხელი. საკვების ტემპერატურა უნდა უახლოვდებოდეს 32-38 გრადუსს, ასე იგი გაცილებითა ადვილად შეიწოვება და მოინელება. აკრძალულია 15 გრადუსზე მცირე და 55 გრადუსზე მაღალი ტემპერატურის საკვები;
  • რაციონიდან გამოსარიცხია მძიმე, ცხიმიანი და შემწვარი საკვები, აგრეთვე ნახევარფაბრიკატები, დაკონსერვებული პროდუქტები და ფასტ-ფუდი;
  • შესაძლებელია საკვებში მცენარეული და ნაღების კარაქის ზომიერი დამატება, ცხიმები, როგორც მცენარეული, ისე ცხოველური, აჩქარებს კუჭსა და ნაწლავში არსებულ წყლულების შეხორცებას;
  • საკვები აუცილებლად უნდა იყოს თერმულად დამუშავებული: მოხარშული, ორთქლზე დამზადებული ან გამომცხვარი;
  • დღეში რეკომენდებულია 1,5 ლ სითხის მიღება სასმელი წყლის სახით;
  • რაციონში უნდა შემცირდეს სუფრის მარილის რაოდენობა და ის არ უნდა აღემატებოდეს 6-8 გრამს, გამწვავების პერიოდში სასურველია რაციონიდან სუფრის მარილის სრულად გამორიცხვა;
  • რაციონი უნდა იყოს დაბალანსებული, რაც გულისხმობს მასში ცხიმების, ცილებისა და ნახშირწყლების ასეთ შემცველობას: 100-120 გრამი ნახშიწყლები, 80-100 გრამი ცხიმები და 400-450 გრამი ცილები. კალორაჟი კი უნდა მიიღონ ასაკობრივი ნორმის შესაბამისად.

რაციონის რეკომენდებული კომპონენტები

რძის ნაწარმი

დაშვებულია რძე, ნაღები, კეფირი, ხაჭო და არაჟანი. წყლულოვანი დაავადების მქონეთათვის რძე განსაკუთრებით სასარგებლო პროდუქტია, ამიტომ თუ მისი დალევა არ გსიამოვნებთ, ეცადეთ ყავაში ან ჩაიში დაიმატოთ.

პური

აქ ყურადღების გამოჩენა გვმართებს, რამდენადაც წყლულოვანი დაავადების მქონეთათვის ყველა პური არ არის რეკომენდებული, ის აუცილებლად უნდა იყოს კარგად გამომშრალი, ერთი დღის თეთრი პური, მისაღებია ორცხობილებიც.

ბოსტნეული

დაშვებულია ისეთი ბოსტნეული, როგორებიცაა კარტოფილი, სტაფილო, გოგრა, ყაბაყი, არამჟავე პომიდორი.

ხილი და კენკრა

დაშვებულია ისეთი ხილი და კენკრა, რომელთაც არ გააჩნიათ სქელი და მაგარი კანი, მაგალითად: მარწყვი, ვაშლი, ბანანი, აგრეთვე ხილისა და კენკრისგან დამზადებული ახალი კომპოტი და კისელი.

ტკბილეულობა

ტკბილეულობიდან დასაშვებია ზეფირი და ხილის ჟელეები.

სასმელები

დაშვებულია უგაზო წყალი, არამჟავე წვენები, წყლით გაზავებული ასკილის წვენი.

უცხიმო ხორცი და თევზი, კვერცხი

ქათმის, საქონლის, კურდღლის ხორცი მოხარშული, ასევე თევზი, დიეტაში შეიძლება ქათმის კვერცხი მოხარშული ან ომლეტის სახით, არა უმეტეს 3 ცალი დღეში.

ფაფები

ფაფები მოხარშული რძეზე ან წყალზე, ბრინჯის, წიწიბურას, მანანის, შვრიის.

აკრძალულია!

  • შემწვარი, შებოლილი და მარინადი პროდუქტი, მჟავე საკვები და მწნილეულობა, ყველა ის პროდუქტი, რომელიც კუჭის წვენში ზრდის მჟავიანობას;
  • მწარე საკვები, მდოგვი, სხვადასხვა ტიპის სოუსი, კონსერვები, მწარე კონცენტრატები;
  • ფენოვანი ცომისგან დამზადებული საკონდიტრო ნაწარმი;
  • ბოსტნეულიდან იკრძალება მყარი სახეობები, რომლებიც დიდი რაოდენობის მცენარეულ უჯრედისს შეიცავენ და სქელი კანი აქვთ;
  • ჩირი, განსაკუთრებით ქიშმიში, ლეღვის და ფინიკის, მზესუმზირა, თხილი და კაკალი;
  • გამწვავების პერიოდში აკძალულია ნაყინი და შოკოლადი;
  • სასმელებიდან გაზიანი სასმელი, ბურახი და მაგარი ყავა, მჟავე წვენები, გამწვავების პერიოდში სრულად უნდა გამოირიცხოს ალკოჰოლი;
  • ცხიმიანი ხორცი, ღორის, ცხვრის, ფრინველის კანი, ლორი, იკრძალება ნახარშები, ძეხვეულობა, სოსისი და სარდელები;
  • აკრძალულია პარკოსნები: ბარდა, ლობიო და სიმინდი.

სამკურნალო პროდუქტები

წყლულოვანი დაავადებისას დაშვებული პროდუქტების სიმრავლის მიუხედავად, მათ შორის არის ისეთები, რომლებსაც სამკურნალო ეფექტი აღენიშნებათ, ისინი ორგანიზმს ამაგრებენ და აქტიურად ებრძვიან Hელიცობაცტერ Pყლორი-ს, იმ ბაქტერიას, რომელიც უმეტეს შემთხვევაში კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის ლორწოვან გარსზე ეროზიებისა და წყლულების გაჩენის მიზეზია, ასეთებია:

რძე

რძეს უნარი შესწევს ამოავსოს და ამოფინოს კუჭის კედელი და ამით აგრესიულ პროდუქტებსა და კუჭის წვენს აღარ მისცეს კედლის დაზიანების საშუალება.

სპეციალისტები ყოველთვის იძლევიან რეკომენდაციას, პაციენტებმა რეგულარულად მიიღონ დაბალი ცხიმიანობის შემცველი რძე, რამდენადაც ეს აჩქარებს წყლულის შეხორცების პროცესს, ამასთან, რძის მიღების შემდგომ პაციენტებს წყლულით გამოწვეულ ტკივილებს მნიშვნელოვნად უმცირებს და ზოგჯერ საერთოდ უქრობს კიდეც.

თაფლი

თაფლი რძეზე არანაკლებ სასარგებლო პროდუქტია წყლულოვანი დაავადებისას, რომლის მცირე რაოდენობით მიღებაც რეკომენდებულია ყოველდღიურად.

იგი მის შემადგენლობაში შემავალი მიკროელემენტებისა და ვიტამინების წყალობით დადებითად მოქმედებს მთელ საჭმლის მომნელებელ ტრაქტზე, აქრობს ანთებით პროცესებს, ამოავსებს კუჭის კედელს და ანეიტრალებს კუჭის წვენში მჟავიანობას, ამცირებს მის სეკრეციას და ამცირებს ტკივილს.

იკლებს ასევე წყლულოვანი დაავადებისთვის დამახასიათებელი ღებინების შეგრძნება და გულძმარვა, სისხლში ზრდის ჰემოგლობინის დონეს და ანემიის საუკეთესო პროფილაქტიკური საშუალებაა.

კომბოსტოს წვენი

სამკურნალო თვისება გააჩნია მხოლოდ წვენს და არა თავად კომბოსტოს, ამასთან ახალგამოწურულს. ის შეიცავს ასკორბინის მჟავასა და წყლულის საწინააღმდეგო ვიტამინის საკმაოდ მდგრად ფორმას, ამასთან ებრძვის ჰელოკობაქტერიას და აჩქარებს წყლულის შეხორცებას.

გაითვალისწინეთ!

მთავარი წესი, რომლის დაცვაც აუცილებელია წყლულით მოავადე ადამიანისთვის, სამკურნალო და მედიკამენტურ თერაპიასთან ერთად – არის პოზიტიური განწყობა და გამოჯანმრთელების მყარი რწმენა.

მხოლოდ ამ ფაქტორთა ერთობლიობითაა შესაძლებელი პრობლემის საფუძვლიანი და სრული მოგვარება.