პროდუქტები, რომლებსაც ყველაზე კარგად ითვისებს ორგანიზმი
დახარჯოს რესურსები ამგვარი საკვების მოსანელებლად. ეს პრობლემა განსაკუთრებით აქტუალურია მწვავე ვირუსული რესპირატორული დაავადებებით ავადობის შემდეგ, გამოჯანმრთელების პერიოდში.
რომელი პროდუქტები უნდა მიირთვათ:
პურის ტოსტები
გამხმარი პური, მდიდარია „სწრაფი“ ნახშირწყლებით, ადვილად ასათვისებელია, გააძლიერებს ორგანიზმს, ასევე დაგეხმარებათ გულისრევისა და გულძმარვისგან თავის დაღწევაში. მაგრამ ამ შემთხვევაში უმჯობესია უპირატესობა მიანიჭოთ არა მარცვლოვან პურს, რომელსაც ბევრი ბოჭკოვანი აქვს და, შესაბამისად, უფრო ძნელად მოსანელებელია, არამედ თეთრი პურის ტოსტს, კარაქის გარეშე.
თეთრი ბრინჯი
ბრინჯი ორგანიზმისთვის ენერგიის კარგი წყაროა. მაგრამ თუ ავად ხართ, უმჯობესია აირჩიოთ არა ბოჭკოებით მდიდარი ყავისფერი ბრინჯი, არამედ თეთრი ბრინჯი. ბოჭკოვანი ძნელად მოსანელებელია და შეიძლება გამოიწვიოს შებერილობა, მეტეორიზმი და დიარეა. თეთრი ბრინჯი, ყავისფერი ბრინჯისგან განსხვავებით, ადვილად შეიწოვება.
ბანანი
ეს ხილი, განსაკუთრებით მწიფე, მდიდარია ადვილად ასათვისებელი ნახშირწყლებით და ადამიანების უმეტესობა კარგად იტანს. გარდა ამისა, ბანანი არის კალიუმის კარგი წყარო, რომლის დეფიციტიც ორგანიზმს შეიძლება ჰქონდეს ავადმყოფობის შემდეგ.
კვერცხი
კვერცხი მოგაწვდით მაღალი ხარისხის ცილას, ვიტამინებს და მინერალებს, რაც დაგეხმარებათ გამოჯანმრთელებაში. მაგალითად, ერბო-კვერცხი მარტივი, დიეტური და ადვილად მოსანელებელი კერძია.
ქათამი
ქათმის უცხიმო ხორცი ცილის კარგი წყაროა, რომელიც სასარგებლოა ძალების აღსადგენად. გარდა ამისა, ქათამი ადვილად ასათვისებელია და საჭმლის მონელების პრობლემას არ ქმნის. უმჯობესია ქათამი მიირთვათ კანგაცლილი და არა შემწვარი, არამედ მოხარშული ან გამომცხვარი. შემწვარმა ქათამმა შეიძლება უარყოფითად იმოქმედოს საჭმლის მომნელებელი ტრაქტის მდგომარეობასა და ფუნქციონირებაზე.
რა შეიძლება იყოს შებერილობის მიზეზები
შებერილობა ძალიან არასპეციფიკური სიმპტომია და შეიძლება იყოს მრავალი მდგომარეობის შედეგი: ჭარბი გაზების წარმოქმნა, ჭარბი კვება, კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის დაავადებები.
გაზების გადაჭარბებული წარმოქმნა შეიძლება იყოს კუჭისა და ნაწლავების პერისტალტიკის დარღვევის, წვრილი ნაწლავისა და პანკრეასის ფერმენტების დეფიციტის, ნაღვლის კომპონენტების არასაკმარისი რაოდენობის, გარკვეული საკვების (პარკოსნები, ლუდი, თეთრი კომბოსტო, შავი პური) მოხმარების შედეგი.
ნაწლავებში მიკროფლორის წონასწორობის დარღვევა (პირობით პათოგენური მიკროფლორის გადაჭარბებული ზრდა, ნორმალური ნაწლავური ფლორის დათრგუნვა და შემცირება) ასევე შეიძლება იწვევდეს შებერილობას.
შებერილობის შემდეგი მიზეზი არის წვრილი ნაწლავის ფერმენტების დეფიციტი (მაგალითად, ლაქტაზა), რომელიც არღვევს ლაქტოზის (რძის შაქრის) დაშლას, რაც ასევე იწვევს გაზების ჭარბ წარმოქმნას.
და ბოლოს, არის კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის უფრო სერიოზული დაავადებები, რომელთა სიმპტომი შეიძლება იყოს შებერილობა. ეს არის კუჭისა და ნაწლავების ქრონიკული ანთებითი დაავადებები, სიმსივნეები, ანატომიური გაუვალობა.
ყველაზე ხშირად, ეს სიმპტომი დამახასიათებელია კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის ფუნქციური დარღვევისთვის - ეგრეთ წოდებული ფუნქციური დისპეფსია (როდესაც არის სიმპტომი, მაგრამ არ არის ანთებითი ცვლილებები კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის ლორწოვან გარსზე), ან გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომი (IBS).
ამ შემთხვევაში კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის მოტორული ფუნქცია ნელდება, საკვები უფრო ნელა გადადის კუჭიდან ნაწლავებში, რაც იწვევს ლპობისა და დუღილის პროცესებს და შედეგად გაზების ჭარბ წარმოქმნას.
ზოგადად, IBS და ფუნქციური დისპეფსია ხასიათდება ისეთი სიმპტომებით, როგორიცაა დისკომფორტი, ტკივილი და სიმძიმე მუცლის არეში ჭამის შემდეგ, შებერილობა და მეტეორიზმი, ნაწლავის მოძრაობა, რომელსაც თან ახლავს ტკივილი.
იმისთვის, რომ არ გამოგვრჩეს სერიოზული ავადმყოფობის განვითარება, საჭიროა მიმართოთ გასტროენტეროლოგს, თუ გაქვთ ისეთი ერთი შეხედვით უვნებელი სიმპტომი, როგორიცაა შებერილობა და მეტეორიზმი.
შებერილობა (მეტეორიზმი) არის მუცლის მიდამოში მოვლითი ხასიათის ტკივილის და მისი მოცულობის მომატების უსიამოვნო შეგრძნება. კრუნჩხვით ან მტკივნეული ტკივილი უმეტეს შემთხვევაში, დაკავშირებულია ნაწლავებში გაზების გადაჭარბებულ დაგროვებასთან. ყველაზე ხშირად, ეს მდგომარეობა ხდება ჭარბი ჭამის ან გარკვეული საკვების მიღების გამო, როგორიცაა პარკოსნები. მუდმივი შებერილობა შეიძლება იყოს კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის (GIT) დაავადების ნიშანი.
მეტეორიზმი არ არის დამოუკიდებელი პათოლოგია, არამედ სიმპტომია, რომელიც შეიძლება იყოს როგორც ფიზიოლოგიური, ასევე პათოლოგიური ხასიათის.
როგორ განვთავისუფლდეთ სწრაფად აირებისა და მუცლის შებერილობისგან?
თუ ხშირად გაწუხებთ შებერილობა, მაშინ მენიუში შეიტანეთ მოხარშული ბრინჯი, წიწიბურის ფაფა, გამომცხვარი ბოსტნეული და ხილი, უცხიმო თევზი და ფრინველი და მოხარშული კვერცხი.