ხილი და ბოსტნეული სტრესთან გამკლავებაში გვეხმარება
აქვეითებს სტრესის მაჩვენებლებს. 25-91 წლის 8600 ავსტრალიელის რაციონისა და სტრესის მაჩვენებლების კვლევამ აჩვენა, რომ ადამიანებში რომლებიც ყოველდღიურად მოიხმარდნენ არა ნაკლებ 470 გრ ხილსა და ბოსტნეულს, სტრესის დონე 10%-ით ნალები იყო, ვიდრე მათთან ვინც 230 გრამზე ნაკლებს იღებდა.
ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაცია გვირჩევს დღეში არა ნაკლებ 400 გრამი ხილისა და ბოსტნეულის მიღებას. ამასთან ცნობილია, რომ ხანგრძლივმა და არაკონტროლირებადმა სტრესმა შეიძლება გამოიწვიოს ჯანმრთელობის პრობლემები, მათ შორის გულის დაავადებები, დიაბეტი, დეპრესია და შფოთვა. ამიტომ ყველაფერი უნდა გავაკეთოთ სტრესის თავიდან ასაცილებლად.
ხილი და ბოსტნეული შეიცავს მნიშვნელოვან საკვებ ნივთიერებებს, მინერალებს, ვიტამინებს, ფლავონოიდებს და კაროტინოიდებს, რომლებიც ამცირებენ ანთებასა და აქვეითებენ ჟანგვით სტრესს. ამის შედეგად უმჯობესდება ფსიქიკური მდგომარეობა.
ჩატარებულმა კვლევებმა ასევე აჩვენა, რომ ანთებამ და ჟანგვითმა სტრესმა შეიძლება გამოიწვიოს ფსიქოლოგიური სტრესის, შფოთვის გაძლიერება და განწყობის გაუარესება.