/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
Online Mkurnali
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge

-მოგესალმებიᲗ მყავს ბიᲭი ამა წლის აგცისტოᲨი გახდა 20 Თვის, დადის კერᲫო ბაᲦᲨი, ამ ბოლო სამი Თვის განმავლობაᲨი უკვე რამოდენიმეჯერ ჰქონდა ბაქტერია ყელის, ტესტი გავუკეᲗეᲗ და ყელᲨი ბაქტერია ჰქონდა , ნუ საზᲦვარგარეᲗ ვცხოვრობᲗ და სახელს ვერ გადავᲗარგმნი, მოკლედ ეხლაც აქვს ყელის ინფექცია, მყავდა ექიმᲒან ყელი წიᲗელი აქვსო, გლანდები Შესიებულუ, ბავᲨვს ცივს არც ვაᲭმევ არც ვასნევ, ასევე ბაᲦᲨიც გაფრᲗხილებულდბი არიან და საიდან ემარᲗება ვერ გავიგე Თან 3 ან 4 სᲦე სუცხე აქვს ჯერ 37 იწყდბა მერე 38 და მერე 39 ადის, 39 რომ გქონდა სანტელი გავუკეᲗეᲗ უკანა ნაწილᲨი, ექიმმა როგორც გვიᲗხრა, გუᲨინ ვიყავიᲗ პედიატრᲗან ანტიბიოტიკი დაგვინიᲨნა ერᲗი კვირა კლამოქსი, დაიწყო სმა მაგფამ სიცხე ისევ აქვს 37.7 , რა მოვიმოქმედო რომ ბავᲨვს დაუწიოს სიცხემ? ამ ასაკᲨი Ძმრიანი ნასკები ᲨეიᲫლება? სულ წამლებს ვაᲫლსვᲗ და არ მინდა გაიᲭყიპოს, რა მოვიმოქმედო რომ ავარიდო ამ ბაქტერიას

-მოგესალმებიᲗ, ხᲨირად გწერᲗ ხოლმე.მოკლედ მყავს 20 Თვის ბიᲭი, დადის კერᲫო ბაᲦᲨი, დᲦეს გამოვიყვანეᲗ ბაᲦიდან დროებიᲗ რადგან, აქვს კოკსაკის ვირუსი, გუᲨინ დილიᲗ არაფერი ჰქონდა, საᲦამოს უმნიᲨვნელოდ ხოლო დᲦეს უკვე დააყარა, Თუმცა სახე და ზურგი სუფᲗა აქვს, სიცხეც არ აქვს, ᲧელᲨი ზემოᲗ ᲗეᲗრად აქვს ლაქები ერᲗი Თვის წინ ენტერო ვირუსიც გამოსცადა,ხოლო 1 წლის წინ ანუ როცა 6 Თვის იყო როტა ვირუსიც, ვცხოვრობᲗ ანტალიაᲨი, აქ ყველა ავად არის არ ვიცი რატომ,მოკლედ მაინტერესებს ვიყავიᲗ პედიატრᲗან დᲦეს და გვიᲗხრა ᲗავისიᲗ გავაო , ნუᲗუ არ არსებობს რაიმე წამალი? და როდის გავუᲨვა ბაᲦᲨი? დაემარᲗა დᲦეს 12.09.2024. მადლობა Თქვენ

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიეტოლოგია

როგორ ვიკვებოთ ნაღვლის ბუშტის დაავადებებისას

როგორ ვიკვებოთ ნაღვლის ბუშტის დაავადებებისას
ნაღვლის ბუშტის დაავადებებისას დიეტური კვება მედიკამენტურ მკურნალობასთან ერთად იწყება.

რაციონი დგება დაავადების სიმწვავისა და მოსალოდნელი გამწვავებების გათვალისწინებით.

ქოლეცისტიტის გამწვავებისას რაციონი მდიდრდება თხიერი საკვებით: ნაკლებად ტკბილი ჩაი, წვენები, დაბლენდერებული ბოსტნეულის წვნიანები. დასაშვებია მენიუში ფაფების ჩართვაც, მხოლოდ შეტევიდან მე-3-4 დღეს. ქრონიკული მიმდინარეობისას დიეტა გაცილებით მრავალფეროვანია და ნაკლებ დამზოგველი.

რეკომედებულია ცილოვანი დიეტა ცხიმის მცირე შემცველობით, რაც აუცილებელია ორგანიზმის ნორმალური ფუნქციობისთვის. ამ მიზნით საკვებს შეიძლება დაემატოს მცირე რაოდენობით მცენარეული ცხიმი ან ნაღების კარაქი, კატეგორიულად აკრძალულია მძიმე ცხოველური ცხიმები - ლორი, ცხვრის ხორცი, საქონლისა და ღორის ხორცი.

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სასმელებიდან დასაშვებია ჩაი, კომპოტები და წყლით გაზავებული წვენები, ასევე ჩირისგან დამზადებული კომპოტი.

არჩევანი შავ პურზე გააკეთეთ.

შეკითხვა ექიმს
<p>-გამარჯობა, ვარ 1.65 და 67 კგ.არ ვარ მსუქანი ,თუმცა მინდა ერთი 7 კგ დაკლება.თუმცა ვერ ვახერხებ,არ ვარ ძალიან დიდი მჭამელი მაგრამ არც პატარა ულუფებით ჭამა შემიძლია.ვერ ვითმენ რომ არ ვჭამო და სულ უარი ვთქვა ,ცომეულზე ,ტკბილზე .იქნებ მირჩიოთ რამე ისეთი ,რითითაც მადის დაქვეითებას შევძლებ ან რამე მარტივი გასაკებელი იქნება,არც სწრაფი კლება მინდა,რომ მალე მოვიმატო.დღიურად მიწევს სიარილი,დაახლივებით 3000 -4000 ნაბიჯის ,ხან მეტიც.წყალს ძალდატანებით ,ვცდილობ დავლიო.</p>

დასაშვებია: მაგრად მოხარშული კვერცხი, ორთქლზე მომზადებული ომლეტი, შვრიისა და წიწიბურას ფაფა, როგორც ცოცხალი, ისე მოხარშული ხილი და ბოსტნეული.

იკრძალება!

რაციონში უნდა შეიზღუდოს ხორცი, თევზი, სოკო, ცხიმიანი, შემწვარი და მაღალკალორიული პროდუქტები, განსაკუთრებული სიმკაცრით დიეტის დაცვა აუცილებელია ოპერაციის შემდგომ, ამ დროს მენიუ პრაქტიკულად სრულად ვეგეტარიანულია.

რაციონიდან ირიცხება ცხოველური და მცენარეული ცხიმები, ხილი, ბოსტნეული და მწვანილი, ეთერზეთების შემცველი პროდუქტები: ხახვი, ნიორი, თალგამი, ბოლოკი და სხვა.

თუ ხორცისგან სრული თავშეკავება გიჭირთ, შეგიძლიათ მცირე რაოდენობით მიირთვათ უცხიმო ქათმის ხორცი, თევზი.

ამ დროს სრულიად იკრძალება სოუსები, მარინადები, მაიონეზი, შებოლილი და დამარილებული პროდუქტი.

ნაღველმდენი პროდუქტებია

ნაღველმდენი პროდუქტები ასტიმულებენ ნაღვლის ბუშტის მოტორიკას და ამით ეხმარებიან მისგან ნაღვლის გადინებას, რაც უმნიშვნელოვანესია ადამიანის ორგანიზმში საჭმლის მონელების ნორმალურად წარმართვისთვის.

ამ ნიშნით განსაკუთრებით სასარგებლოა:

  • მცენარეული ზეთები, მზესუმზირას, ზეითუნის, ავოკადოსა და სიმინდის. სასურველია ნებისმიერი მზენარეული ზეთი გამოიყენოთ თერმულად დაუმუშავებელი, სალათებზე მოსხმული;
  • ხორბლის ნაცეხვი აძლიერებს ნაღველგამომტანი გზების მოტორიკას, აუმჯობესებს ნაწლავის პერისტალტიკასაც, რაც, თავის მხრივ, ორგანიზმიდან მავნე ნივთიერებების დროულ გამოდევნას უზრუნველყოფს;
  • ხილი - ზოგიერთი ხილი დადებით გავლენას ახდენს ნაღველის ბუშტის მოტორიკაზე, მათ შორის - ფორთოხალი, მანდარინი, მსხალი, შავი ქლიავი, ლიმონი, ნესვი და საზამთრო;
  • ხილისა და ბოსტნეულის წვენი - ჭარხლის, კომბოსტოს, ხასიათდება ნაღვლმდენი ეფექტით და მის შეგუბებას ეწინააღმდეგება;
  • ავოკადო შეიცავს მონოუჯერ ცხიმებს, რომლებიც ხელს უწყობს ჭარბი ქოლესტერინის დაშლას და ნაღველგამომტანი სისტემის ფუნქციებს აუმჯობესებს.

ნაღველმდენი პროდუქტების უკონტროლოდ ჩართვა რაციონში გაუმართლებელია, რადგან შეიძლება მათ ნაღვლის ბუშტში არსებული კენჭების დაძვრა გამოიწვიონ.

დიეტა უნდა იყოს დაბალანსებული - მხოლოდ ამ შემთხვევაში იქნება ის ეფექტიანი.

პროდუქტები, რომლებიც ნაღვლის შეგუბებას იწვევს

არსებობს პროდუქტები, რომლებიც ნაღვლის შეგუბებას იწვევს, ამიტომ სასურველია ისინი საერთოდ გამორიცხოთ რაციონიდან:

  • ცხოველური წარმოშობის ცხიმები, ალკოჰოლი, ძლიერგაზიანი სასმელები, ცხიმიანი საკვები, მარილიანი პროდუქტები, შოკოლადი, ტორტები, ნაყინი, სოკოები, პარკოსნები, ძმარი, მჟავე ბოსტნეული, საფუარზე დამზადებული ცომეული.

კვების ზოგადი რეკომენდაციები

  • მიიღეთ საკვები რეგულარულად, ზომიერი რაოდენობით, ხშირად და მცირე ულუფებით, დაახლოებით 300 გრამამდე, რაც ნაღვლის დროულ გადინებას დაეხმარება და გამომუშავებული ნაღველიც არ შეგუბდება ნაღვლის ბუშტში;
  • შეამცირეთ რაციონში მარილი და ტკბილი;
  • მენიუში უნდა ჭარბობდეს ნაღველმდენი პროდუქტები;
  • მიიღეთ საკმარისი რაოდენობით სითხე - არა უმცირეს 3 ლიტრისა დღეში;
  • დღეღამური რაციონის კალორიულობა არ უნდა აღემატებოდეს 2500 კალორიას, მით უფრო, თუ პაციენტს ჭარბი წონა აქვს;
  • ცხიმების რაოდენობა შეამცირეთ დღეში 70 გრამამდე;
  • სადილი უნდა იყოს თბილი ან გააჩნდეს ნეიტრალური ტემპერატურა. ცივი და ცხელი საკვები გამორიცხეთ;
  • განსაკუთრებული მნიშვნელობა აქვს ნაღველმდენ საუზმეს, რომელიც ააქტიურებს ღამე დასვენების შემდგომ ნაღვლის ბუშტის მოტორიკას;
  • დილის მენიუ უნდა შეიცავდეს ცილოვან საკვებს, ზომიერი კალორიულობის ფაფას მცენარეული ზეთით.

დიეტა მკურნალმა ექიმმა უნდა შეადგინოს, რადგან შესაძლოა, პაციენტის ინდივიდუალური მდგომარეობისა და დიაგნოზის გათვალისწინებით, ზოგიერთი ნებადართული პროდუქტის რაციონიდან გამორიცხვა გახდეს საჭირო.

კომენტარები (17)
მარინე
თუ შეილება ნაღველმა გამოიწვიოს ტკივილი მარჯვენა ფერდზე დუნდულის არეში ანდა ფეხების სისუსტე
თარიღი : 30-01-2025
PATIMA SAMSONIA
გამარჯობათ ნაღვლის სტენდის დროს თუ შეიძლება კივის მირთმევა
თარიღი : 13-08-2024
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

რჩევები ჭარბწონიან ადამიანებს
რჩევები ჭარბწონიან ადამიანებს
ჭარბი წონა ჯანმრთელობისთვის მნიშვნელოვან რისკებს შეიცავს და ხშირად თან ახლავს ფიზიკური დისკომფორტი, ემოციური სირთულეები
სრულად
რომელი საკვები დაგეხმარებათ იოდის დეფიციტის თავიდან აცილებაში
რომელი საკვები დაგეხმარებათ იოდის დეფიციტის თავიდან აცილებაში
რძის პროდუქტების რეგულარული მოხმარება დაგეხმარებათ იოდის დეფიციტისგან დაცვაში.
სრულად
რამდენად ხშირად უნდა მიირთვათ თევზი ახალგაზრდობის შესანარჩუნებლად და სიცოცხლის გასახანგრძლივებლად
რამდენად ხშირად უნდა მიირთვათ თევზი ახალგაზრდობის შესანარჩუნებლად და სიცოცხლის გასახანგრძლივებლად
მნიშვნელოვანია კვების რაციონში კვირაში ორ-სამჯერ თევზის ჩართვა.
სრულად
დასახელდა დიეტა, რომელიც დაგვეხმარება,  70 წლამდე ვიცხოვროთ ქრონიკული დაავადებების გარეშე
დასახელდა დიეტა, რომელიც დაგვეხმარება, 70 წლამდე ვიცხოვროთ ქრონიკული დაავადებების გარეშე
კარგი ჯანმრთელობის შესანარჩუნებლად, უნდა შეზღუდოთ გარკვეული საკვების მოხმარება.
სრულად
ექსპერტები მოხუცებს მოუწოდებენ, რაციონში შეიტანონ ერთი ხელმისაწვდომი პროდუქტი
ექსპერტები მოხუცებს მოუწოდებენ, რაციონში შეიტანონ ერთი ხელმისაწვდომი პროდუქტი
ქაშაყის მიღებით, შესაძლებელია ხანდაზმულ ადამიანებში ოსტეოპოროზის თავიდან აცილება.
სრულად
მოდა თუ დაავადება? როდის არის საზიანო დიეტა გლუტენის გარეშე
მოდა თუ დაავადება? როდის არის საზიანო დიეტა გლუტენის გარეშე
ბევრი ადამიანი ირჩევს პროდუქტებს მაღაზიებში წარწერით „არ შეიცავს გლუტენს“ და ფიქრობს, რომ ეს მათ წონაში დაკლებაში, გარეგნობისა და კეთილდღეობის გაუმჯობესებაში დაეხმარება.
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

როგორ ვიკვებოთ ნაღვლის ბუშტის დაავადებებისას - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

როგორ ვიკვებოთ ნაღვლის ბუშტის დაავადებებისას

რაციონი დგება დაავადების სიმწვავისა და მოსალოდნელი გამწვავებების გათვალისწინებით.

ქოლეცისტიტის გამწვავებისას რაციონი მდიდრდება თხიერი საკვებით: ნაკლებად ტკბილი ჩაი, წვენები, დაბლენდერებული ბოსტნეულის წვნიანები. დასაშვებია მენიუში ფაფების ჩართვაც, მხოლოდ შეტევიდან მე-3-4 დღეს. ქრონიკული მიმდინარეობისას დიეტა გაცილებით მრავალფეროვანია და ნაკლებ დამზოგველი.

რეკომედებულია ცილოვანი დიეტა ცხიმის მცირე შემცველობით, რაც აუცილებელია ორგანიზმის ნორმალური ფუნქციობისთვის. ამ მიზნით საკვებს შეიძლება დაემატოს მცირე რაოდენობით მცენარეული ცხიმი ან ნაღების კარაქი, კატეგორიულად აკრძალულია მძიმე ცხოველური ცხიმები - ლორი, ცხვრის ხორცი, საქონლისა და ღორის ხორცი.

სასმელებიდან დასაშვებია ჩაი, კომპოტები და წყლით გაზავებული წვენები, ასევე ჩირისგან დამზადებული კომპოტი.

არჩევანი შავ პურზე გააკეთეთ.

დასაშვებია: მაგრად მოხარშული კვერცხი, ორთქლზე მომზადებული ომლეტი, შვრიისა და წიწიბურას ფაფა, როგორც ცოცხალი, ისე მოხარშული ხილი და ბოსტნეული.

იკრძალება!

რაციონში უნდა შეიზღუდოს ხორცი, თევზი, სოკო, ცხიმიანი, შემწვარი და მაღალკალორიული პროდუქტები, განსაკუთრებული სიმკაცრით დიეტის დაცვა აუცილებელია ოპერაციის შემდგომ, ამ დროს მენიუ პრაქტიკულად სრულად ვეგეტარიანულია.

რაციონიდან ირიცხება ცხოველური და მცენარეული ცხიმები, ხილი, ბოსტნეული და მწვანილი, ეთერზეთების შემცველი პროდუქტები: ხახვი, ნიორი, თალგამი, ბოლოკი და სხვა.

თუ ხორცისგან სრული თავშეკავება გიჭირთ, შეგიძლიათ მცირე რაოდენობით მიირთვათ უცხიმო ქათმის ხორცი, თევზი.

ამ დროს სრულიად იკრძალება სოუსები, მარინადები, მაიონეზი, შებოლილი და დამარილებული პროდუქტი.

ნაღველმდენი პროდუქტებია

ნაღველმდენი პროდუქტები ასტიმულებენ ნაღვლის ბუშტის მოტორიკას და ამით ეხმარებიან მისგან ნაღვლის გადინებას, რაც უმნიშვნელოვანესია ადამიანის ორგანიზმში საჭმლის მონელების ნორმალურად წარმართვისთვის.

ამ ნიშნით განსაკუთრებით სასარგებლოა:

  • მცენარეული ზეთები, მზესუმზირას, ზეითუნის, ავოკადოსა და სიმინდის. სასურველია ნებისმიერი მზენარეული ზეთი გამოიყენოთ თერმულად დაუმუშავებელი, სალათებზე მოსხმული;
  • ხორბლის ნაცეხვი აძლიერებს ნაღველგამომტანი გზების მოტორიკას, აუმჯობესებს ნაწლავის პერისტალტიკასაც, რაც, თავის მხრივ, ორგანიზმიდან მავნე ნივთიერებების დროულ გამოდევნას უზრუნველყოფს;
  • ხილი - ზოგიერთი ხილი დადებით გავლენას ახდენს ნაღველის ბუშტის მოტორიკაზე, მათ შორის - ფორთოხალი, მანდარინი, მსხალი, შავი ქლიავი, ლიმონი, ნესვი და საზამთრო;
  • ხილისა და ბოსტნეულის წვენი - ჭარხლის, კომბოსტოს, ხასიათდება ნაღვლმდენი ეფექტით და მის შეგუბებას ეწინააღმდეგება;
  • ავოკადო შეიცავს მონოუჯერ ცხიმებს, რომლებიც ხელს უწყობს ჭარბი ქოლესტერინის დაშლას და ნაღველგამომტანი სისტემის ფუნქციებს აუმჯობესებს.

ნაღველმდენი პროდუქტების უკონტროლოდ ჩართვა რაციონში გაუმართლებელია, რადგან შეიძლება მათ ნაღვლის ბუშტში არსებული კენჭების დაძვრა გამოიწვიონ.

დიეტა უნდა იყოს დაბალანსებული - მხოლოდ ამ შემთხვევაში იქნება ის ეფექტიანი.

პროდუქტები, რომლებიც ნაღვლის შეგუბებას იწვევს

არსებობს პროდუქტები, რომლებიც ნაღვლის შეგუბებას იწვევს, ამიტომ სასურველია ისინი საერთოდ გამორიცხოთ რაციონიდან:

  • ცხოველური წარმოშობის ცხიმები, ალკოჰოლი, ძლიერგაზიანი სასმელები, ცხიმიანი საკვები, მარილიანი პროდუქტები, შოკოლადი, ტორტები, ნაყინი, სოკოები, პარკოსნები, ძმარი, მჟავე ბოსტნეული, საფუარზე დამზადებული ცომეული.

კვების ზოგადი რეკომენდაციები

  • მიიღეთ საკვები რეგულარულად, ზომიერი რაოდენობით, ხშირად და მცირე ულუფებით, დაახლოებით 300 გრამამდე, რაც ნაღვლის დროულ გადინებას დაეხმარება და გამომუშავებული ნაღველიც არ შეგუბდება ნაღვლის ბუშტში;
  • შეამცირეთ რაციონში მარილი და ტკბილი;
  • მენიუში უნდა ჭარბობდეს ნაღველმდენი პროდუქტები;
  • მიიღეთ საკმარისი რაოდენობით სითხე - არა უმცირეს 3 ლიტრისა დღეში;
  • დღეღამური რაციონის კალორიულობა არ უნდა აღემატებოდეს 2500 კალორიას, მით უფრო, თუ პაციენტს ჭარბი წონა აქვს;
  • ცხიმების რაოდენობა შეამცირეთ დღეში 70 გრამამდე;
  • სადილი უნდა იყოს თბილი ან გააჩნდეს ნეიტრალური ტემპერატურა. ცივი და ცხელი საკვები გამორიცხეთ;
  • განსაკუთრებული მნიშვნელობა აქვს ნაღველმდენ საუზმეს, რომელიც ააქტიურებს ღამე დასვენების შემდგომ ნაღვლის ბუშტის მოტორიკას;
  • დილის მენიუ უნდა შეიცავდეს ცილოვან საკვებს, ზომიერი კალორიულობის ფაფას მცენარეული ზეთით.

დიეტა მკურნალმა ექიმმა უნდა შეადგინოს, რადგან შესაძლოა, პაციენტის ინდივიდუალური მდგომარეობისა და დიაგნოზის გათვალისწინებით, ზოგიერთი ნებადართული პროდუქტის რაციონიდან გამორიცხვა გახდეს საჭირო.