რომელი საკვები უშლის ხელს ორგანიზმის მიერ რკინის შეწოვას
. როდის ხდება რკინის შეწოვის შეფერხება?
რკინის შეწოვას ხელს უშლის:
ფიტატები - მარცვლეული, ბურღულეული, მაღალი ექსტრაქციის ფქვილი, თხილეული;
• ფენოლის ნაერთები - ტანინები, ჩაი, ყავა, კაკაო, მცენარეული ნაყენები, სანელებლები და ზოგიერთი ბოსტნეული;
• კალციუმი - რძე, რძის ნაწარმი.
რკინის შეწოვას ხელს უწყობს:
• ჰემური რკინა, რომელიც გვხვდება ხორცში, შინაურ ფრინველში, თევზსა და ზღვის პროდუქტებში;
• ასკორბინის მჟავა ანუ C ვიტამინი, რომელიც არის ხილში, ხილის წვენებში, კარტოფილსა და ზოგიერთ სხვა გორგლოვან ბოსტნეულში, აგრეთვე - პარკოსნებში, ყვავილოვან კომბოსტოსა და თეთრ კომბოსტოში;
• რკინითა და ვიტამინებით გამდიდრებული პროდუქტები.
ამ თავისებურებათა გათვალისწინებით მიზანშეწონილია, კვების რეჟიმი ისე შევცვალოთ, რომ რკინის შეწოვა არ დაბრკოლდეს.
ამ მიზნით რეკომენდებულია:
• ჩაის, ყავის მიღება საკვების მიღებიდან 1-2 საათის შემდეგ - ამ დროს საკვები კუჭში აღარ არის და რკინის შეწოვას ვერ შეაფერხებს;
• რძის, ყველის მიღება კვებათა შორის;
• ინჰიბიტორების შემცველი პროდუქტების მიღება რკინით ღარიბ საკვებთან ერთად. მაგალითად, საუზმეზე რკინის დაბალი შემცველობის მარცვლეული (პური, სიმინდის ნაწარმი) უმჯობესია მიირთვათ ჩაისთან ან რძის ნაწარმთან ერთად - ეს უზრუნველყოფს კალციუმის ადეკვატურ მიწოდებას რკინის შეწოვის შეუფერხებლად;
• ყოველდღიურ საკვებთან ერთად C ვიტამინით მდიდარი პროდუქტების (ხილის წვენის, ფორთოხლის) მიღება;
• რკინითა და ვიტამინებით გამდიდრებული პროდუქტების მიღება.
იხილეთ სტატია ანემია