საგაზაფხულო პრობლემები

საგაზაფხულო დესინქრონოზი
ბიოლოგიური გაზაფხულის პერიოდში, მარტიდან მაისამდე, ადამიანის ორგანიზმში ირღვევა ორგანოთა სისტემებისა და ბიორიტმების შეთანხმებული ურთიერთფუნქციობა - სინქრონიზაცია. წელიწადის გარდამავალ პერიოდში ზოგადი აქტივობა მინიმალური დონიდან, რომელიც ბიოლოგიური ზამთრისთვისაა დამახასიათებელი, მაქსიმალურზე - ბიოლოგიურ ზაფხულზე გადადის. ამას თან სდევს კონსტანტებისა და ბიორიტმების ამპლიტუდის მკვეთრი ცვლილება, რასაც ორგანიზმი წონასწორობიდან გამოჰყავს. გაზაფხულზე საგრძნობლად ჩქარდება ორგანიზმის შინაგანი ასტრონომიული საათის სვლა: იმატებს სინათლის დღის ხანგრძლივობა, მზის აქტივობა, დედამიწის მაგნიტური ველის დაძაბულობა. ეს ორგანიზმის შინაგანი, ბიოლოგიური საათის არევას იწვევს. ამ პერიოდში იმატებს ნერვული სისტემის დაძაბულობა და აგზნებადობა, ძლიერდება ჰიპოფიზის, ფარისებრი ჯირკვლის, თირკმელზედა ჯირკვლების, საჭმლის მომნელებელი ტრაქტისა და სასქესო ჯირკვლების მიერ ჰორმონთა სინთეზი, რის გამოც გაზაფხულზე პიკს აღწევს ანთებითი და ალერგიული რეაქციების გამწვავების მაჩვენებელი. ამიტომაც უწოდებენ წელიწადის ამ მშვენიერ დროს როგორც ბუნების, ისე მიძინებული ქრონიკული დაავადებების გამოღვიძების პერიოდს. განსაზღვრულ ცვლილებებს განიცდის გული და სისხლძარღვები, იცვლება მათი მგრძნობელობა სიცივისა და ტენიანობის მიმართ. ამას ემატება საჭმლის მომნელებელი ტრაქტისა და ზედა სასუნთქი გზების მიკრობული ფლორის ცვლილებები - საგაზაფხულო დისბაქტერიოზი, რაც უკვე იმუნური სისტემის წონასწორობის რღვევას იწვევს. ამრიგად, გაზაფხულზე ადამიანს ახასიათებს მაღალი რეაქტიულობა და ყველაფრისადმი წინააღმდეგობის გაწევის მცირე უნარი. ეს სტრესულ ვითარებაში აყენებს ორგანიზმს, რის გამოც საგრძნობლად იმატებს ფიზიოლოგიურად აქტიური ნივთიერებების: ვიტამინების, მიკროელემენტებისა და ანტიოქსიდანტების - მოთხოვნილება, საკვებში კი სწორედ ამ ნივთიერებათა მკვეთრი დეფიციტია.
გასტრიტი
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */
ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
ზამთრისთვის ჩვეული ცხოვრების წესის ცვლილებას ყველაზე მწვავედ კუჭ-ნაწლავის ტრაქტი აღიქვამს. გაზაფხულზე ორგანიზმი ენერგიას უმთავრესად ნახშირწყლებისგან იღებს, შემოდგომაზე კი ცხიმებისგან. გაზაფხულზე საჭმლის მომნელებელი ტრაქტის ფერმენტებისა და ჰორმონების სინთეზში ბიორიტმების თანდაყოლილი გენეტიკური გარდაქმნა ხდება. ეს დროს მოითხოვს. ამას ემატება ისიც, რომ ზამთარში ადამიანი მძიმე საკვებით იკვებება, გაზაფხულის დადგომისას კი ძლიერდება მსუბუქად კვების სურვილი, რაციონში ხორცეულის ადგილს ბოსტნეული იკავებს და გასტრიტისთვის დამახასიათებელი პირველი ნიშნებიც იჩენს თავს: ტკივილი მუცლის არეში, დისკომფორტი და სიმძიმის შეგრძნება, რომელიც, ჩვეულებრივ, ჭამის შემდეგ ძლიერდება.