რომელი ტიპის ცხიმის მიღება ამცირებს ინსულტის რისკს - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რომელი ტიპის ცხიმის მიღება ამცირებს ინსულტის რისკს

წითელი ხორცის, დამუშავებული წითელი ხორცის და ცხოველური ცხიმების დიდი რაოდენობით მიღებისას იზრდება ინსულტის რისკი, მეტი მცენარეული ცხიმის ან პოლიუჯერი ცხიმის მიღება, რომელიც შედის თხილეულის, მზესუმზირის მარცვლის და თევზის შემადგენლობაში, ამცირებს რისკს.

კვლევის მიხედვით, ადამიანები, რომლებიც ჭამდნენ ყველაზე მეტ ცხოველურ ცხიმს, გარდა რძის პროდუქტებში არსებული ცხოველური ცხიმისა, 16%-ით მეტი ჰქონდათ დაავადების რისკი. მაგრამ ადამიანები, რომლებიც იღებდნენ ყველაზე მეტ მცენარეულ ცხიმს და ყველაზე მეტ პოლიუჯერი ცხიმს, 12%-ით ნაკლები ჰქონდათ ინსულტის ალბათობა.

მკვლევარებმა დაადგინეს, რომ ცხიმი რძის პროდუქტებში, როგორიცაა ყველი, კარაქი, რძე და ნაღები, არ იყო დაკავშირებული ინსულტის მაღალ რისკთან.

მნიშვნელოვანია აღინიშნოს, რომ კვლევა იყო დაკვირვებითი, რაც იმას ნიშნავს, რომ მკვლევარებმა უბრალოდ დაადგინეს, რომ არსებობს კავშირი ადამიანებს შორის ცხოველური ცხიმების დიდი რაოდენობით მოხმარებასა და ინსულტის რისკს შორის. დასკვნები არ ადასტურებს, რომ ბევრი ცხოველური ცხიმის ჭამა რეალურად იწვევს რისკის ზრდას.

თუმცა, ფაქტია, რომ ხორცი, განსაკუთრებით წითელი და დამუშავებული ხორცი, შეიცავს ნაჯერ ცხიმებს. ცნობილია, რომ ნაჯერი ცხიმები ზრდის “ცუდი” ქოლესტერინის დონეს, რამაც შეიძლება გაზარდოს გულის შეტევისა და ინსულტის რისკი. ასევე ცნობილია, რომ “ცუდი” ქოლესტერინი ზრდის ანთებას, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს არტერიებში ნადების დაგროვება.

როგორ ამცირებს მცენარეული ცხიმები ინსულტის რისკს

ბოსტნეულს აქვს მეტი მონოუჯერი ცხიმი და პოლიუჯერი ცხიმი, რამაც შეიძლება შეამციროს “ცუდი” ქოლესტერინის დონე. შედეგად, მას შეუძლია შეამციროს ინსულტის რისკი.

როგორ შევამციროთ ინსულტის რისკი

კვლევების დასკვნებიდან გამომდინარე, რეკომენდაციაა წითელი და გადამუშავებული ხორცის მოხმარების შემცირება.

უმჯობესია ხილის, ბოსტნეულის და ცხიმის მცენარეული წყაროებიდან მიღება.

ვარჯიში ასევე მნიშვნელოვანია. კარგია კვირაში მინიმუმ 150 წუთი ზომიერი აქტივობა.

გასათვალისწინებელია ისიც, რომ ინსულტის რისკი დამოკიდებულია ბევრ რამეზე, მათ შორის დიაბეტის არსებობაზე, ჰიპერტენზიაზე, მოწევაზე, სიმსუქნეზე, უმოძრაო ცხოვრების წესზე. ამიტომ, საუკეთესო გზა ხანგრძლივი, ჯანსაღი ცხოვრებისთვის არის დაბალანსებული კვება, ვარჯიში, მოწევისა და ალკოჰოლის მიღების შეზღუდვა, რისკ-ფაქტორების კონტროლი, როგორიცაა ჰიპერტენზია და დიაბეტი.