/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რჩევები

რომელი ტიპის ცხიმის მიღება ამცირებს ინსულტის რისკს

რომელი ტიპის ცხიმის მიღება ამცირებს ინსულტის რისკს
ამერიკის გულის ასოციაციის სამეცნიერო სესიებზე წარდგენილმა წინასწარმა კვლევამ აჩვენა, რომ

წითელი ხორცის, დამუშავებული წითელი ხორცის და ცხოველური ცხიმების დიდი რაოდენობით მიღებისას იზრდება ინსულტის რისკი, მეტი მცენარეული ცხიმის ან პოლიუჯერი ცხიმის მიღება, რომელიც შედის თხილეულის, მზესუმზირის მარცვლის და თევზის შემადგენლობაში, ამცირებს რისკს.

კვლევის მიხედვით, ადამიანები, რომლებიც ჭამდნენ ყველაზე მეტ ცხოველურ ცხიმს, გარდა რძის პროდუქტებში არსებული ცხოველური ცხიმისა, 16%-ით მეტი ჰქონდათ დაავადების რისკი. მაგრამ ადამიანები, რომლებიც იღებდნენ ყველაზე მეტ მცენარეულ ცხიმს და ყველაზე მეტ პოლიუჯერი ცხიმს, 12%-ით ნაკლები ჰქონდათ ინსულტის ალბათობა.

მკვლევარებმა დაადგინეს, რომ ცხიმი რძის პროდუქტებში, როგორიცაა ყველი, კარაქი, რძე და ნაღები, არ იყო დაკავშირებული ინსულტის მაღალ რისკთან.

მნიშვნელოვანია აღინიშნოს, რომ კვლევა იყო დაკვირვებითი, რაც იმას ნიშნავს, რომ მკვლევარებმა უბრალოდ დაადგინეს, რომ არსებობს კავშირი ადამიანებს შორის ცხოველური ცხიმების დიდი რაოდენობით მოხმარებასა და ინსულტის რისკს შორის. დასკვნები არ ადასტურებს, რომ ბევრი ცხოველური ცხიმის ჭამა რეალურად იწვევს რისკის ზრდას.

თუმცა, ფაქტია, რომ ხორცი, განსაკუთრებით წითელი და დამუშავებული ხორცი, შეიცავს ნაჯერ ცხიმებს. ცნობილია, რომ ნაჯერი ცხიმები ზრდის “ცუდი” ქოლესტერინის დონეს, რამაც შეიძლება გაზარდოს გულის შეტევისა და ინსულტის რისკი. ასევე ცნობილია, რომ “ცუდი” ქოლესტერინი ზრდის ანთებას, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს არტერიებში ნადების დაგროვება.

შეკითხვა ექიმს
<p>-გამარჯობა. ბოლო რამდენიმე თვეა სამსახურში ძალიან ვიღლები, ისე, რომ გონებრივად ვითიშები და თვალები მეხუჭება. სამსახურში კი მიწევს მძიმე ფიზიკური შრომა, თუმცა 2 წლის მანძილზე ასე არასდროს ვყოფილვარ. მაინტერესებს თქვენი რჩევა. ასევე რა ვიტამინები უნდა შევიმოწმო? ასევე ვარ რკინადეფიციტური ანემიისკენ მიდრეკილი და ექიმის დანიშნულებით ვსვამ გალფერს.</p>

როგორ ამცირებს მცენარეული ცხიმები ინსულტის რისკს

ბოსტნეულს აქვს მეტი მონოუჯერი ცხიმი და პოლიუჯერი ცხიმი, რამაც შეიძლება შეამციროს “ცუდი” ქოლესტერინის დონე. შედეგად, მას შეუძლია შეამციროს ინსულტის რისკი.

როგორ შევამციროთ ინსულტის რისკი

კვლევების დასკვნებიდან გამომდინარე, რეკომენდაციაა წითელი და გადამუშავებული ხორცის მოხმარების შემცირება.

უმჯობესია ხილის, ბოსტნეულის და ცხიმის მცენარეული წყაროებიდან მიღება.

ვარჯიში ასევე მნიშვნელოვანია. კარგია კვირაში მინიმუმ 150 წუთი ზომიერი აქტივობა.

გასათვალისწინებელია ისიც, რომ ინსულტის რისკი დამოკიდებულია ბევრ რამეზე, მათ შორის დიაბეტის არსებობაზე, ჰიპერტენზიაზე, მოწევაზე, სიმსუქნეზე, უმოძრაო ცხოვრების წესზე. ამიტომ, საუკეთესო გზა ხანგრძლივი, ჯანსაღი ცხოვრებისთვის არის დაბალანსებული კვება, ვარჯიში, მოწევისა და ალკოჰოლის მიღების შეზღუდვა, რისკ-ფაქტორების კონტროლი, როგორიცაა ჰიპერტენზია და დიაბეტი.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

საწოლის ბაღლინჯო: უხილავი საფრთხე სასტუმროს ნომერში
საწოლის ბაღლინჯო: უხილავი საფრთხე სასტუმროს ნომერში
საწოლის ბაღლინჯოები (Bed Bugs) ერთ-ერთი ყველაზე უსიამოვნო და რთულად მოსაგვარებელი პრობლემაა, რომელიც იშვიათად, მაგრამ მაინც შეიძლება სასტუმროში შეგხვდეთ.
სრულად
ექვსი წესი, რომელიც დაგეხმარებათ რაც შეიძლება დიდხანს იცხოვროთ სრულფასოვნად
ექვსი წესი, რომელიც დაგეხმარებათ რაც შეიძლება დიდხანს იცხოვროთ სრულფასოვნად
მნიშვნელოვანია იზრუნოთ ფიზიკურ და ფსიქო-ემოციურ ჯანმრთელობაზე.
სრულად
რა 3 მთავარი შეცდომა შეიძლება დავუშვათ ქუსლების გახეხვისას
რა 3 მთავარი შეცდომა შეიძლება დავუშვათ ქუსლების გახეხვისას
სწორად ვიქცევით თუ არა, როდესაც შხაპის ქვეშ ვიხეხავთ ქუსლებს,
სრულად
როგორ გავაუმჯობესოთ ინსულინის მიმართ მგრძნობელობა
როგორ გავაუმჯობესოთ ინსულინის მიმართ მგრძნობელობა
თუ გაქვთ დიაბეტი ან მისი განვითარების რისკი, ინსულინის მიმართ მგრძნობელობას დიდი მნიშვნელობა აქვს.
სრულად
აზარტულ თამაშებზე დამოკიდებულების პირველი ნიშნები
აზარტულ თამაშებზე დამოკიდებულების პირველი ნიშნები
აზარტულ თამაშებზე დამოკიდებულება ხშირად თან ახლავს ალკოჰოლიზმს.
სრულად
თუ 30 წელზე მეტის ხართ, სამ ექიმს უნდა მიმართოთ
თუ 30 წელზე მეტის ხართ, სამ ექიმს უნდა მიმართოთ
რომელ ექიმთან ვიზიტია აუცილებელი ამა თუ იმ ასაკში?
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

რომელი ტიპის ცხიმის მიღება ამცირებს ინსულტის რისკს - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რომელი ტიპის ცხიმის მიღება ამცირებს ინსულტის რისკს

წითელი ხორცის, დამუშავებული წითელი ხორცის და ცხოველური ცხიმების დიდი რაოდენობით მიღებისას იზრდება ინსულტის რისკი, მეტი მცენარეული ცხიმის ან პოლიუჯერი ცხიმის მიღება, რომელიც შედის თხილეულის, მზესუმზირის მარცვლის და თევზის შემადგენლობაში, ამცირებს რისკს.

კვლევის მიხედვით, ადამიანები, რომლებიც ჭამდნენ ყველაზე მეტ ცხოველურ ცხიმს, გარდა რძის პროდუქტებში არსებული ცხოველური ცხიმისა, 16%-ით მეტი ჰქონდათ დაავადების რისკი. მაგრამ ადამიანები, რომლებიც იღებდნენ ყველაზე მეტ მცენარეულ ცხიმს და ყველაზე მეტ პოლიუჯერი ცხიმს, 12%-ით ნაკლები ჰქონდათ ინსულტის ალბათობა.

მკვლევარებმა დაადგინეს, რომ ცხიმი რძის პროდუქტებში, როგორიცაა ყველი, კარაქი, რძე და ნაღები, არ იყო დაკავშირებული ინსულტის მაღალ რისკთან.

მნიშვნელოვანია აღინიშნოს, რომ კვლევა იყო დაკვირვებითი, რაც იმას ნიშნავს, რომ მკვლევარებმა უბრალოდ დაადგინეს, რომ არსებობს კავშირი ადამიანებს შორის ცხოველური ცხიმების დიდი რაოდენობით მოხმარებასა და ინსულტის რისკს შორის. დასკვნები არ ადასტურებს, რომ ბევრი ცხოველური ცხიმის ჭამა რეალურად იწვევს რისკის ზრდას.

თუმცა, ფაქტია, რომ ხორცი, განსაკუთრებით წითელი და დამუშავებული ხორცი, შეიცავს ნაჯერ ცხიმებს. ცნობილია, რომ ნაჯერი ცხიმები ზრდის “ცუდი” ქოლესტერინის დონეს, რამაც შეიძლება გაზარდოს გულის შეტევისა და ინსულტის რისკი. ასევე ცნობილია, რომ “ცუდი” ქოლესტერინი ზრდის ანთებას, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს არტერიებში ნადების დაგროვება.

როგორ ამცირებს მცენარეული ცხიმები ინსულტის რისკს

ბოსტნეულს აქვს მეტი მონოუჯერი ცხიმი და პოლიუჯერი ცხიმი, რამაც შეიძლება შეამციროს “ცუდი” ქოლესტერინის დონე. შედეგად, მას შეუძლია შეამციროს ინსულტის რისკი.

როგორ შევამციროთ ინსულტის რისკი

კვლევების დასკვნებიდან გამომდინარე, რეკომენდაციაა წითელი და გადამუშავებული ხორცის მოხმარების შემცირება.

უმჯობესია ხილის, ბოსტნეულის და ცხიმის მცენარეული წყაროებიდან მიღება.

ვარჯიში ასევე მნიშვნელოვანია. კარგია კვირაში მინიმუმ 150 წუთი ზომიერი აქტივობა.

გასათვალისწინებელია ისიც, რომ ინსულტის რისკი დამოკიდებულია ბევრ რამეზე, მათ შორის დიაბეტის არსებობაზე, ჰიპერტენზიაზე, მოწევაზე, სიმსუქნეზე, უმოძრაო ცხოვრების წესზე. ამიტომ, საუკეთესო გზა ხანგრძლივი, ჯანსაღი ცხოვრებისთვის არის დაბალანსებული კვება, ვარჯიში, მოწევისა და ალკოჰოლის მიღების შეზღუდვა, რისკ-ფაქტორების კონტროლი, როგორიცაა ჰიპერტენზია და დიაბეტი.