ნახშირწყლები და გლიკემიური ინდექსი - რატომ არის საჭირო მათი დონის კონტროლი
შეიცავენ, დაკავშირებულია გულის დაავადებების განვითარების მაღალ რისკთან.
ექსპერტები ნახშირწყლებს ყოფენ მარტივ, რთულ, დაბალი ხარისხის, მაღალი ხარისხის ან უბრალოდ ,,კარგ“ და ,,ცუდ“ ნახშირწყლებად. ნახშირწყლებით მდიდარი საკვები შეიძლება შეფასდეს იმითაც თუ რა გავლენას ახდენს სისხლში შაქრის დონეზე(გლიკემიური ინდექსი).
New England Journal of Medicine - მა გამოაქვეყნა საერთაშორისო კვლევა, რომელიც ვარაუდობს, რომ უფრო მაღალი გლიკემიური ინდექსის მქონე დიეტა ასოცირდება გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების და სიკვდილის უფრო მაღალ რისკთან. კავშირი ყველაზე ძლიერი იყო იმ ადამიანებში, რომლებსაც ჭარბი წონა ან სიმსუქნე აღენიშნებოდათ.
მაღალი ხარისხის ნახშირწყლების მიღებისათვის შეარჩიეთ საკვები, რომელსაც აქვს დაბალი ან საშუალო გლიკემიური ინდექსი და შეზღუდეთ მაღალი გლიკემიური ინდექსის მქონე პროდუქტები.
დაბალი გლიკემიური ინდექსი(<55): ვაშლი, ფორთოხალი, ლობიო, ბროკოლი, სტაფილო, მიწისთხილი, დაბალცხიმიანი იოგურტი, რძე.
საშუალო გლიკემიური ინდექსი(56-69): ყავისფერი ბრინჯი, შვრია, პური(მთლიანი მარცვლეულისგან დამზადებული).
მაღალი გლიკემიური ინდექსი (70>): კარტოფილი, შაქრით გაჯერებული სასმელები, ტკბილეული, თეთრი ბრინჯი.