10 ნაბიჯი ჯანსაღი კვებისკენ - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

10 ნაბიჯი ჯანსაღი კვებისკენ

ჯანსაღად და სწორად კვების მისაღწევად კი რამდენიმე ნაბიჯი უნდა გადავდგათ:

  1. დააბალანსეთ კალორიები - კალორიების რაოდენობის დღიური საჭიროების გაგება წონის მართვის პირველი ნაბიჯია. კალორიების დაბალანსებაში ასევე დაგეხმარებათ ფიზიკური აქტივობა
  2. თავი შეიკავეთ დიდი ულუფების მიღებისგან - განსაზღვრეთ საკვების ულუფა, გამოიყენეთ უფრო პატარა თეფშები, ჭიქები. გარეთ კვებისას ეცადეთ აირჩიოთ მცირე პორცია.
  3. ისიამოვნეთ საკვებით - სწაფად ჭამა ან ყურადღების სხვა რამეზე გადატანა შეიძლება ზედმეტი კალორიების მიღების მიზეზი გახდეს. დააკვირდით შიმშილისა და დანაყრების მინიშნებებს.
  4. თეფშის ნაწილი დაუთმეთ ხილსა და ბოსტნეულს - სხვა ბოსტნეულთან ერთად აირჩიეთ ნარინჯისფერი, წითელი, მწვანე ბოსტნეული, მაგალითად, პომიდორი, ბროკოლი. რაციონში დაამატეთ ხილი.
  5. ხშირად მისაღებ საკვებში უნდა შედიოდეს - მეტი ხილი და ბოსტნეული, მარცვლეული, ნაკლებად ცხიმიანი რძის პროდუქტები. ეს პროდუქტები მდიდარია ვიტამინებით და ორგანიზმისთვის აუცილებელი ნივთიერებებით. ისინი ძირითადი საკვებისა და წახემსების აუცილებელი ნაწილი უნდა იყოს.
  6. მიირთვით მთლიანი მარცვლეული - მაგალითად თეთრი პურის ნაცვლად მიირთვით დაცეხვილი ხორბლის პური.
  7. აირჩიეთ დაბალცხიმიანი რძე - რძე კალციუმის კარგი წყაროა, თუმცა უმჯობესია ნაკლებცხიმიანი რძის მიღება, რადგან მასში ნაკლები რაოდენობით შედის კალორიები და ნაჯერი ცხიმები.
  8. აირჩიეთ ნაკლები ნატრიუმის შემცველი პროდუქტები - ამისთვის, საკვების შეძენისას ყურადღება მიაქციეთ ეტიკეტებს, რომელზეც უნდა ეწეროს ,,დაბალი ნატრიუმი“ ან ,,მარილის დანამატის გარეშე“
  9. ჩაანაცვლეთ ტკბილი სასმელები მეტი წყლით - მეტი წყლის და დაუმტკბარი სასმელების მიღება დაგეხმარებათ კალორიების შემცირებაში, ვინაიდან გაზიანი, ენერგერიკული სასმელები დამატებითი შაქრის ერთ-ერთი მთავარი წყაროა.
  10. მოერიდეთ საკვებს რომელიც - შეიცავს მყარ ცხიმებს,დამატებულ შაქარს და მარილს. მაგალითად, ნაყინი, ნამცხვრები, ტკბილეული, პიცა, ცხიმიანი საკვები, ბეკონი, სოსისი. ასეთი საკვების ყოველდღიური მოხმარება არ არის რეკომენდებული.