/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
კატეგორია : ბავშვის კვება

გამარჯობა, 3 წლის ბავშვს ვერაფრით ვერ ჩამოვუყალიბე მაგიდასთან ნორმალურად კვების კულტურა. ყველა უნარი კარგად აქვს განვითარებული, იცის ჩანგლით და კოვზის ჭამა, ყველაფერი ესმის, კარგად ლაპარაკობს. მაგრამ... მთელი დღე შია, მთელი დღე მაცივართან დგას, ოღონდ ვერ გავაგებინე ის, თუ რა უნდა ჭამოს, რომ დანაყრდეს და ყოველ ნახევარ საათში არ მოშივდეს. მთელი დღის განმავლობაში ჭამს ლუკმა-ლუკმა, პურს ნამცეც-ნამცეც, წიწკნის, ანამცეცებს და ა.შ. წესიერად მოკბეჩა და საკვებისთვის მიყოლება ვერ ვასწავლე. უმეტესად არც არაფერს აყოლებს პურს და არც დამანაყრებელ საჭმელს ჭამს, მოშივდება, მივა სალათის ფოთლებს ჭამს, მერე კიდევ მოშივდება, ახლა ბულგარულ წიწაკას ჭამს და ა.შ გაუთავებლად მთელი დღე. მირჩიეთ რამე, ან მითხარით ეს ნორმაა? დატანჯული ვარ უკვე, მის შიმშილზე მეტად უკვე ის მაწუხებს, რომ სამზარეულოდან ვერ გამოვდივარ მთელი დღე.

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიასახლისის კუთხე

დიასახლისის სასარგებლო ხრიკები

დიასახლისის სასარგებლო ხრიკები
1. იდეალური სტეიკი – არასდროს შეწვათ ხორცი მაცივრიდან გამოღებისთანავე. შეწვამდე 2 საათით ადრე მოათავსეთ ოთახის ტემპერატურაზე.

მიუხედავად იმისა, როგორ წვავთ, აუცილებელია შეამშრალოთ ქაღალდის ხელსახოცით.

2. ყველაზე წვნიანი ხორცი – ქათამი ან მჭლე ხორცი იწვება დიდი ხნის განმავლობაში, ამიტომ ძალიან შრება და იფიტება. ევროპელმა მზარეულმა ამ პრობლემის გადასაჭრელად მარტივ გზას მიაგნო. მოამზადეთ მარილწყალი: 1 ლ წყალზე 1/4 ჭიქა მარილი და სურვილისამებრ 1/2 ჭიქა შაქარი, მოათავსეთ ხორცი ისე, რომ მთლიანად დაიფაროს წყლით და შედგით მაცივარში. დრო დამოკიდებულია ხორცის წონაზე, 1 კგ 1 სთ-ით უნდა გააჩეროთ, მაგრამ არა უმეტეს 8 საათისა და არანაკლებ ნახევარი საათისა. გარდა ამისა, თუ პატარა ნაჭრები მოვათავსეთ წყალში, უნდა გამოვთვალოთ ერთი ნაჭრისთვის შესაფერისი დრო. შეწვამდე გაასუფთავეთ მარილის ნარჩენებისგან.

3. არომატული სანელებლები – დაფქვამდე აუცილებელია გააშროთ ნებისმიერი ხმელი სანელებელი და მეტი არომატისთვის საუკეთესოა ქვის საფქვავში დაიფქვას. შავი პილპილი, უმჯობესია, კერძში დაამატოთ დასაფქვავი სახით.

4. ჰაეროვანი ცომი – იმისათვის, რომ საკონდიტრო ნაწარმი იდეალური გამოვიდეს, დაიმახსოვრეთ მარტივი წესი, მთელი ღამით კარაქი და კვერცხი დატოვეთ ოთახის ტემპერატურაზე და ისე გამოიყენეთ.

5. იდეალურად შემწვარი თევზი – სასიამოვნოდ შესაწვავად თევზის ნაჭრებს მსუბუქად გადაუსვით მაიონეზი, შემდეგ მოაყარეთ მარილი და შეწვით, კარგია, გრილზე თუ შეწვავთ. ბრწყინვალე სქელი ხრაშუნა ქერქი გარანტირებულია.

კიდევ ერთი რჩევა: თევზის შესაწვავად გამოიყენეთ მინიმალური სანელებელი, მხოლოდ მარილი და თუ გნებავთ, ცოტა ლიმონის წვენი.

6. სტეიკი უცხიმო – ერთ-ერთმა ცნობილმა მზარეულმა გაგვიმხილა, რომ ხორცის შეწვისას დამატებით სხვა ცხიმი რომ არ გამოვიყენოთ, პირველად ტაფაზე ხორცი მოვათავსოთ ცხიმიანი მხრიდან, შეწვის პროცესში ხორცი გამოყოფს საკმარისი რაოდენობით ცხიმს და თავიდან ავიცილებთ ცხიმის დამატებას.

7. ნაზი კარტოფ ილის პიურე – იმისათვის, რომ პიურე გამოვიდეს გემრიელი, კარტოფილის მოხარშვის შემდეგ წყალი მთლიანად ამოაშრეთ, ისე, რომ არ დაწვათ. ამის შემდეგ მოამზადეთ პიურე. მერწმუნეთ, ძალიან დახვეწილი და დელიკატური კერძი გამოდის.

ჩაზილეთ კარტოფილი და შემდეგ დაამატეთ მდუღარე წყალი ან რძე, ასე თავიდან აიცილებთ ცხელ შხეფებს.

8. სუპი გურმანებისთვის – სანამ ბოსტნეულის წვნიანს ან პიურეს მოამზადებთ, ყველა ინგრედიენტი შეწვით მცენარეულ ზეთში და შემდეგ დაასხით წყალი. ასე მომზადებული უგემრიელესი გამოვა კერძი, ეს ეხება ბოსტნეულის რაგუსაც.

9. ყველაზე გემრიელი ბლინები – რეცეპტის მიუხედავად, ყოველთვის დაამატეთ შემადგენლობაში 2 კოვზი კარგი არაჟანი, არ აქვს მნიშვნელობა, ტკბილს აცხობთ თუ სიტკბოს გარეშე, ეს ხერხი ყოველთვის ამართლებს. ფუმფულა და გემრიელი გამოდის, შიგთავსის შეხვევისას კი არ იხევა.

10. შაქარი ტკბილეული არ არის – შაქარი შეიძლება გამოიყენოთ სანელებლად, როგორც მარილი. დაამატეთ ის კერძს, სადაც არის საწებელი ან პომიდორი, ის გაანეიტრალებს მომატებულ სიმჟავეს და კერძი გემრიელი გამოვა.

11. ყველაზე მარტივი კერძი – შემწვარი კვერცხი – კვერცხის იდეალურად შეწვისთვის საუკეთესოა სქელძირიანი ტაფა, კარაქი და მინიმალური ტემპერატურა. გააცხელეთ ტაფა, ჩააგდეთ ცოტა კარაქი, შემდეგ ჩაასხით კვერცხი და 4-5 წუთი შეწვით, ნელ-ნელა უნდა გაფუვდეს. მარილი შეგიძლიათ დაამატოთ მაგიდასთან მიტანის შემდეგ.

12. გამჭვირვალე ბულიონი – ქათმის ბულიონი გამჭვირვალე რომ გამოვიდეს, სანამ ამოდუღდება, კარგად მოვხადოთ ქაფი, შემდეგ საშუალო ცეცხლზე 3 საათის განმავლობაში ვადუღოთ ხუფის გარეშე. საათ-ნახევრის შემდეგ ბულიონში ჩავუშვათ ნიახური, სტაფილო და ხახვი.

სხვა ხორცის მოხარშვისას ბოსტნეული გავჭრათ შუაზე, ტაფაზე შევწვათ და ისე დავამატოთ ბულიონს. ეს კერძს მდიდარ გემოს და ფერს აძლევს.

13. დაბრაწული ქერქი – პურის ცხობისას ვაწყდებით პრობლემებს, კანი რჩება თეთრი ან დიდი ხნით დატოვების შემდეგ ძალიან მაგრდება და ხმება. ამას მარტივად გადაჭრით. ღუმელში ქვაბით შედგით წყალი, ის ორთქლდება და თავის საქმეს აკეთებს: ქერქი იქნება ლამაზი, ხრაშუნა და რბილი.

14. ხახვის სწორად შეწვა – დადგით ტაფა ცეცხლზე, გააცხელეთ, მოათავსეთ კარაქი და დაამატეთ ზეთი, დაალაგეთ მთელ-მთელი მარილმოყრილი ხახვი და შეწვით. მარილს გამოაქვს სიმწარე, აქრობს უსიამოვნო სუნს, ხელს უწყობს ხახვის სწრაფად შეწვას და აძლევს მოტკბო გემოს. შეგიძლიათ მხოლოდ კარაქში შეწვათ, მაგრამ რომ არ გაშავდეს, შეწვით მცენარეულ კარაქში.

15. არ ერიდოთ ნიორს – თუ შეხვედრებს გეგმავთ და გიწევთ ნიორზე უარის თქმა, შეგიძლიათ თეფშს, რომელზეც კერძს მიირთმევთ, მოუსვათ ნივრის ნაჭერი, ასე თავს დააღწევთ ნივრისგან გამოწვეულ შესაძლო უსიამოვნო სუნს, სამაგიეროდ, კერძს სასიამოვნო გემოს შესძენთ.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

რა შეიძლება იყოს პირიდან ცუდი სუნის მიზეზები
რა შეიძლება იყოს პირიდან ცუდი სუნის მიზეზები
უსიამოვნო სუნი (ლათინურიდან ჰალიტოზი) არის სხვადასხვა სისტემური დაავადების სიმპტომი როგორიცაა:
სრულად
რომელი დაავადებების დროს იცვლება სხეულის სუნი
რომელი დაავადებების დროს იცვლება სხეულის სუნი
სხეულის სუნის ცვლილება შეიძლება დაკავშირებული იყოს
სრულად
ფეხზე უსიამოვნო სუნს მუხის ქერქის ფხვნილი მოგაშორებთ
ფეხზე უსიამოვნო სუნს მუხის ქერქის ფხვნილი მოგაშორებთ
ფეხზე უსიამოვნო სუნს მუხის ქერქის ფხვნილი მოგაშორებთ
სრულად
რა შეიძლება იყოს პირიდან ცუდი სუნის მიზეზი
რა შეიძლება იყოს პირიდან ცუდი სუნის მიზეზი
ჰალიტოზის - პირიდან უსიამოვნო სუნის გამომწვევი შეიძლება იყოს: სიგარეტის მოწევა,
სრულად
მითები პირიდან უსიამოვნო სუნის შესახებ
მითები პირიდან უსიამოვნო სუნის შესახებ
მითი პირველი:
სრულად
როგორ მოვუაროთ პირის ღრუს - პირიდან უსიამოვნო სუნის ყველაზე ხშირი მიზეზები
როგორ მოვუაროთ პირის ღრუს - პირიდან უსიამოვნო სუნის ყველაზე ხშირი მიზეზები
20 მარტი ჯანმრთელი პირის ღრუს მსოფლიო დღეა. როგორ უნდა დავიცვათ პირის ღრუს ჰიგიენა
სრულად
პირიდან უსიამოვნო სუნის მიზეზი შეიძლება გენები იყოს
პირიდან უსიამოვნო სუნის მიზეზი შეიძლება გენები იყოს
პირიდან უსიამოვნო სუნის - ჰალიტოზის მიზეზი შეიძლება გენები იყოს. ამის მიზეზი კი ცილა
სრულად
რისი ბრალია უსიამოვნო სუნი
რისი ბრალია უსიამოვნო სუნი
ბაფალოს (ნიუ-იორკი) უნივერსიტეტის მეცნიერებმა დაასკვნეს, რომ ჰალიტოზი ანუ პირიდან ამომავა-ლი უსიამოვნო სუნი ენის ზედაპირზე მობინადრე ბაქტერია Solobacterium moorei-ს ბრალია.
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

კალანხოე ვარიკოზული ვენების სამკურნალო ეფექტური საშუალებაა
კალანხოე ვარიკოზული ვენების სამკურნალო ეფექტური საშუალებაა
რამდენიმე წელია ვენების ვარიკოზული გაგანიერება მაქვს. ქვედა კიდურებში სიმძიმის შეგრძნება და შესიება მაწუხებს.
სრულად

სამკურნალო წერილები

ყაბზობას ასე ვშველი
ყაბზობას ასე ვშველი
ცხოვრების არასწორი წესით, რომელიც ძირითადად მჯდომარე სამსახურსა და მშრალი კვების ნირს მოიცავს, ისე დავიავადე ნაწლავები, რომ
სრულად

სამკურნალო წერილები

კუჭის ტკივილს მრავალძარღვა ამარცხებს
კუჭის ტკივილს მრავალძარღვა ამარცხებს
კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის დაქვეითებული მჟავიანობის, წყლულოვანი დაავადების თანმდევი ტკივილისას გთავაზობთ:
სრულად

დიასახლისის სასარგებლო ხრიკები - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

დიასახლისის სასარგებლო ხრიკები

მიუხედავად იმისა, როგორ წვავთ, აუცილებელია შეამშრალოთ ქაღალდის ხელსახოცით.

2. ყველაზე წვნიანი ხორცი – ქათამი ან მჭლე ხორცი იწვება დიდი ხნის განმავლობაში, ამიტომ ძალიან შრება და იფიტება. ევროპელმა მზარეულმა ამ პრობლემის გადასაჭრელად მარტივ გზას მიაგნო. მოამზადეთ მარილწყალი: 1 ლ წყალზე 1/4 ჭიქა მარილი და სურვილისამებრ 1/2 ჭიქა შაქარი, მოათავსეთ ხორცი ისე, რომ მთლიანად დაიფაროს წყლით და შედგით მაცივარში. დრო დამოკიდებულია ხორცის წონაზე, 1 კგ 1 სთ-ით უნდა გააჩეროთ, მაგრამ არა უმეტეს 8 საათისა და არანაკლებ ნახევარი საათისა. გარდა ამისა, თუ პატარა ნაჭრები მოვათავსეთ წყალში, უნდა გამოვთვალოთ ერთი ნაჭრისთვის შესაფერისი დრო. შეწვამდე გაასუფთავეთ მარილის ნარჩენებისგან.

3. არომატული სანელებლები – დაფქვამდე აუცილებელია გააშროთ ნებისმიერი ხმელი სანელებელი და მეტი არომატისთვის საუკეთესოა ქვის საფქვავში დაიფქვას. შავი პილპილი, უმჯობესია, კერძში დაამატოთ დასაფქვავი სახით.

4. ჰაეროვანი ცომი – იმისათვის, რომ საკონდიტრო ნაწარმი იდეალური გამოვიდეს, დაიმახსოვრეთ მარტივი წესი, მთელი ღამით კარაქი და კვერცხი დატოვეთ ოთახის ტემპერატურაზე და ისე გამოიყენეთ.

5. იდეალურად შემწვარი თევზი – სასიამოვნოდ შესაწვავად თევზის ნაჭრებს მსუბუქად გადაუსვით მაიონეზი, შემდეგ მოაყარეთ მარილი და შეწვით, კარგია, გრილზე თუ შეწვავთ. ბრწყინვალე სქელი ხრაშუნა ქერქი გარანტირებულია.

კიდევ ერთი რჩევა: თევზის შესაწვავად გამოიყენეთ მინიმალური სანელებელი, მხოლოდ მარილი და თუ გნებავთ, ცოტა ლიმონის წვენი.

6. სტეიკი უცხიმო – ერთ-ერთმა ცნობილმა მზარეულმა გაგვიმხილა, რომ ხორცის შეწვისას დამატებით სხვა ცხიმი რომ არ გამოვიყენოთ, პირველად ტაფაზე ხორცი მოვათავსოთ ცხიმიანი მხრიდან, შეწვის პროცესში ხორცი გამოყოფს საკმარისი რაოდენობით ცხიმს და თავიდან ავიცილებთ ცხიმის დამატებას.

7. ნაზი კარტოფ ილის პიურე – იმისათვის, რომ პიურე გამოვიდეს გემრიელი, კარტოფილის მოხარშვის შემდეგ წყალი მთლიანად ამოაშრეთ, ისე, რომ არ დაწვათ. ამის შემდეგ მოამზადეთ პიურე. მერწმუნეთ, ძალიან დახვეწილი და დელიკატური კერძი გამოდის.

ჩაზილეთ კარტოფილი და შემდეგ დაამატეთ მდუღარე წყალი ან რძე, ასე თავიდან აიცილებთ ცხელ შხეფებს.

8. სუპი გურმანებისთვის – სანამ ბოსტნეულის წვნიანს ან პიურეს მოამზადებთ, ყველა ინგრედიენტი შეწვით მცენარეულ ზეთში და შემდეგ დაასხით წყალი. ასე მომზადებული უგემრიელესი გამოვა კერძი, ეს ეხება ბოსტნეულის რაგუსაც.

9. ყველაზე გემრიელი ბლინები – რეცეპტის მიუხედავად, ყოველთვის დაამატეთ შემადგენლობაში 2 კოვზი კარგი არაჟანი, არ აქვს მნიშვნელობა, ტკბილს აცხობთ თუ სიტკბოს გარეშე, ეს ხერხი ყოველთვის ამართლებს. ფუმფულა და გემრიელი გამოდის, შიგთავსის შეხვევისას კი არ იხევა.

10. შაქარი ტკბილეული არ არის – შაქარი შეიძლება გამოიყენოთ სანელებლად, როგორც მარილი. დაამატეთ ის კერძს, სადაც არის საწებელი ან პომიდორი, ის გაანეიტრალებს მომატებულ სიმჟავეს და კერძი გემრიელი გამოვა.

11. ყველაზე მარტივი კერძი – შემწვარი კვერცხი – კვერცხის იდეალურად შეწვისთვის საუკეთესოა სქელძირიანი ტაფა, კარაქი და მინიმალური ტემპერატურა. გააცხელეთ ტაფა, ჩააგდეთ ცოტა კარაქი, შემდეგ ჩაასხით კვერცხი და 4-5 წუთი შეწვით, ნელ-ნელა უნდა გაფუვდეს. მარილი შეგიძლიათ დაამატოთ მაგიდასთან მიტანის შემდეგ.

12. გამჭვირვალე ბულიონი – ქათმის ბულიონი გამჭვირვალე რომ გამოვიდეს, სანამ ამოდუღდება, კარგად მოვხადოთ ქაფი, შემდეგ საშუალო ცეცხლზე 3 საათის განმავლობაში ვადუღოთ ხუფის გარეშე. საათ-ნახევრის შემდეგ ბულიონში ჩავუშვათ ნიახური, სტაფილო და ხახვი.

სხვა ხორცის მოხარშვისას ბოსტნეული გავჭრათ შუაზე, ტაფაზე შევწვათ და ისე დავამატოთ ბულიონს. ეს კერძს მდიდარ გემოს და ფერს აძლევს.

13. დაბრაწული ქერქი – პურის ცხობისას ვაწყდებით პრობლემებს, კანი რჩება თეთრი ან დიდი ხნით დატოვების შემდეგ ძალიან მაგრდება და ხმება. ამას მარტივად გადაჭრით. ღუმელში ქვაბით შედგით წყალი, ის ორთქლდება და თავის საქმეს აკეთებს: ქერქი იქნება ლამაზი, ხრაშუნა და რბილი.

14. ხახვის სწორად შეწვა – დადგით ტაფა ცეცხლზე, გააცხელეთ, მოათავსეთ კარაქი და დაამატეთ ზეთი, დაალაგეთ მთელ-მთელი მარილმოყრილი ხახვი და შეწვით. მარილს გამოაქვს სიმწარე, აქრობს უსიამოვნო სუნს, ხელს უწყობს ხახვის სწრაფად შეწვას და აძლევს მოტკბო გემოს. შეგიძლიათ მხოლოდ კარაქში შეწვათ, მაგრამ რომ არ გაშავდეს, შეწვით მცენარეულ კარაქში.

15. არ ერიდოთ ნიორს – თუ შეხვედრებს გეგმავთ და გიწევთ ნიორზე უარის თქმა, შეგიძლიათ თეფშს, რომელზეც კერძს მიირთმევთ, მოუსვათ ნივრის ნაჭერი, ასე თავს დააღწევთ ნივრისგან გამოწვეულ შესაძლო უსიამოვნო სუნს, სამაგიეროდ, კერძს სასიამოვნო გემოს შესძენთ.