რა ასაკიდან უნდა მივცეთ ბავშვებს მარწყვი?
კენკრა ტრადიციულად ასოცირდება სარგებელსა და ვიტამინებთან. მაგრამ მარწყვი საკმაოდ ძლიერი ალერგენია.
რა ასაკიდან შეიძლება მივცეთ ბავშვებს მარწყვი?
პედიატრების უმეტესობას მიაჩნია, რომ თუ ბავშვს არ აქვს ალერგია, მარწყვი შეიძლება მიეცეს მას არა უადრეს 9-10 თვის ასაკისა: მიზანშეწონილია მარწყვის დამატება ბავშვის კვებაში დაახლოებით წელიწადნახევრის ასაკში.
მაგრამ არსებობს რამდენიმე წესი:
- თუ ბავშვს მოსწონს კენკრა, არ არის საჭირო ერთდროულად ბევრის მიცემა;
- პირველ რიგში, აუცილებელია ორგანიზმის რეაქციის შეფასება ახალ პროდუქტზე (აქ საუბარია არა მხოლოდ მარწყვზე, არამედ ნებისმიერ ახალ პროდუქტზე);
- ამავე დროს, კენკრა კარგად უნდა გაირეცხოს.
როგორ ამოვიცნოთ ალერგიული რეაქცია მარწყვზე
აუცილებელია ბავშვის მდგომარეობის მონიტორინგი. ალერგიული რეაქციების გამოვლინებები შეიძლება იყოს განსხვავებული:
- გამონაყარი კანზე,
- თხელი განავალი,
- ლოყების და თვალების სიწითლე.
თუ მარწყვის ჭამის შემდეგ ბავშვს აღენიშნება ღებინება, მუცლის ტკივილი, კანის სიფერმკრთალე, უნდა მიმართოთ ექიმს.
ვის არ უნდა მივცეთ მარწყვი?
თუ მარწყვის პირველად მიცემაზე ვსაუბრობთ, არ უნდა მისცეთ ის ავადმყოფ ან ალერგიული გამოვლინებების მქონე ბავშვებს. ასევე თავი უნდა შეიკავოთ, თუ ბავშვს ადრე ჰქონდა ჯანმრთელობის პრობლემები მარწყვის ჭამის შემდეგ. არ უნდა ჩაატაროთ განმეორებითი ექსპერიმენტები ექიმთან წინასწარი კონსულტაციის გარეშე.
თუ ბავშვი მიდრეკილია ალერგიული გამოვლინებისკენ, უმჯობესია მარწყვის პირველი გაცნობა მოგვიანებით გადადოთ - ორ ან თუნდაც სამ წლამდე. ასევე უნდა გვახსოვდეს ბავშვობაში მშობლების შესაძლო მარწყვის შეუწყნარებლობის შესახებ, რადგან ალერგიისადმი მიდრეკილება შეიძლება იყოს მემკვიდრეობითი.
ბავშვისთვის მარწყვის ყოველდღიური ულუფა
მარწყვის ჩვეულებრივი დღიური ნორმა ერთი წლის ბავშვისთვის არის არაუმეტეს 2-3 ცალი საშუალო ზომის კენკრა. ყოველთვის უნდა დაიწყოთ მარწყვის პატარა ნაჭრით.
მნიშვნელოვანია გვახსოვდეს, რომ კენკრა კარგად უნდა გაირეცხოს ცივი გამდინარე წყლით.