/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
კატეგორია : ბავშვის აღზრდა
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ონკოლოგია

კულინარიული კანცეროგენები

კულინარიული კანცეროგენები
კანცეროგენები საკვებში შესაძლოა კერძის მომზადების პროცესში გაჩნდეს.

კანცეროგენული პოლიციკლური ნახშირ­წყლები ძირითადად პიროლიზის შედეგად წარმოიქმნება ხორცის ან თევზის წვის, მით უმეტეს – ცხიმში წვის, დროს. განსაკუთრებით მავნებელია ადუღებული ცხიმის ხელახლა გამოყენება – ხელმეორედ გაცხე­­­ლებულ ცხიმში უამრავი კანცეროგენი გროვ­დება, ამიტომ ძალზე სარისკოა საზოგადოებრივი კვების ობიექტებში ღვეზლების, ბლინებისა და კარტოფილი ფრის ყიდვა – ცხადია, საეჭვოა, ყოველი ულუფის მოსამზადებლად ცხიმის ახალ ულუფას იყენებდნენ. საშიშია აგრეთვე მიმწვარი საკვები (არიან ადამიანები, რომლებსაც დაბრაწული, დახრუ­კული ნაწილების

ჭამა, აგრეთვე ტაფაზე მიმწვ­არი ნარჩენების ფხეკა უყვართ).

დადასტურებულია, რომ ტაფაზე შემწვარი ხორცის ექსტრაქტები შემდეგ 10-50-ჯერ ძლიერად აზიანებს უჯრედის გენებს, ვიდრე ღუმელში დაბრაწულისა, მოშუშულისა ან მოხარშულისა. ტაფაზე შემწვარი ხორცის ან თევზის შეჭმის შემდეგ შარდის მუტაგენობა გაცილებით მეტია, ვიდრე მოხარშული ან ღუმელში დაბრაწული ხორცისა თუ თევზის შეჭმის შემდეგ. შეეცადეთ ნაკლებად შეწვათ პროდუქტები. განსაკუთრებით ერიდეთ დახრუკულ და ტაფაზე მიმწვარ პროდუქტს, მის ოქროსფერ ქერქს. შემწვარ-მოხრაკულის მოყვარულებს ვურჩევთ, შესაწვავად გამოიყენონ ტეფლონის ფენით დაფარული ტაფა – ის ნაკლებად იწვავს.

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კიდევ უფრო საშიშია შებოლილი პროდუქტები. კვამლი შესანიშნავი კონსერვანტია, თანაც საუცხოო გემოს აძლევს საკვებს, ამიტომ ადამიანი უძველესი დროიდან მისდევს ხორცისა და თევზის შენახვის ამ მეთოდს. შებოლვის პროცესში ხორცსა და თევზში უამრავი კანცეროგენი ხვდება – როგორც პოლიციკლური ნახშირწყლები, ასევე ნიტროზოშენაერთებიც, ამიტომ შებოლილი საკვები, მიუხედავად იმისა, რომ საუცხოო გემო აქვს, ჯანმრთელობისათვის მავნებელია.

ცილოვანი საკვების (ხორცის, თევზის) თერმული დამუშავების დროს წარმოიქმნება ჰეტეროციკლური ამინების ჯგუფის ნაერთები, რომლებიც ხანგრძლივად გამოყენებისას ავთვისებიან სიმსივნეს იწვევს. რაც უფრო მაღალ ტემპერატურაზე მუშავდება ცილოვანი პროდუქტი, მით მეტი ჰეტეროციკლური ამინი წარმოიქმნება მასში. ამერიკელმა მკვლევრებმა აჩვენეს, რომ ქალებს, რომლებიც რეგულარულად ჭამდნენ კარგად შემწვარ ხორცს, მოხარშული და ზომიერად შემწვარი ხორცის მოყვარულებზე 5-ჯერ ხშირად ემართებოდათ სარძევე ჯირკვლის სიმსივნე. პროფესიონალი მზარეულები, წესისამებრ, საკვების გადაბრაწვა-მოხრაკვას ერიდებიან, მხოლოდ ოდნავ ბრაწავენ მას.

შეკითხვა ექიმს
<p>გამარჯობათ, ვარ 36 წლის. 3 ბუნებრივი მშობიარობა მქონდა და 3ვე შვილი ბუნებრივი კვებით გავზარდე. მეორე წლინახევრის რომ მყავდა, ძუძუში დამეწყო წვის და ტეხვის შეგრძნება, განსაკუთრებით ნერვიულობის დროს. გადავიღე ექო. კანის სისქე - 2მმ. კანქვეშა ცხიმი ზომიერად, ფიბროზული ქსოვილი ზომიერად. ორივე სარძევე ჯირკვაში ჯირკვლოვანი კომპონენტი სჭარბობს ცხიმოვანს. პარენქიმის სტრუქტურა არაერთგვაროვანი, ექოგენობა დაქვეითებული არათანაბრად, სარძევე სადინრები 2 მმ, ლიმფური სადინრები არ ისახება. ოვალური ფორმის სადა მკვეთრკონტურიანიქსოვილოვანი შენების ჰიპოექოგენური კვანძები, მარჯვნივ 11 სთპროექციაზე სუბარეულურად 9-4.5 მმ, 8 საათის პროექციაზრ ანალოგიური შენების კვანძი ზომით 5.5-2 მმ. 5 საათის პროექციაზრ 7-4 მმ, მარცხნივ რეტროარეულურად 6მმ. მარცხნივ 11 საათის პროექციაზე ცისტა 4 მმ.მარცხენა იღლიის არეში ლიმფური კვანძი სტრუქტურაშეუცვლელი 4 მმ.</p>

არ არის რეკომენდებული ხორცისა და თევზის კერძების მოსამზადებლად ე.წ. სწრაფმავალი ქვაბების, ქვაბ-ღუმლების მუდმივი გამოყენება. ფიზიკის კანონების შესაბამისად, ჰერმეტულად დახურულ ჭურჭელში სითხე გაცილებით მაღალ ტემპერატურაზე დუღს, ვიდრე ჰაერზე, ანუ თავღია ქვაბში. მართალია, ჰერმეტულად თავდახურულ ჭურჭელში ხორცი სწრაფად იხარშება, მაგრამ მასში უფრო მეტი კანცეროგენი გროვდება. ამავე მიზეზით მრავლად გროვდება კანცეროგენები თევზისა და ხორცის კონსერვების მომზადების დროსაც.

ხარშვისა და შუშვის დროს საკვებში კანცეროგენები პრაქტიკულად არ წარმოიქმნება, ამიტომ გირჩევთ, ყოველდღიური კერძები ამ მეთოდებით მოამზადოთ. ონკოლოგიური უსაფრთხოების თვალსაზრისით საუკეთესოა საკვების ორთქლზე მომზადება. წყლის ორთქლით დამუშავებისას პროდუქტში კანცეროგენები არ გროვდება, არც მასში შემავალი სასარგებლო ნივთიერებები იშლება, გემოვნებითი თვისებებიც ნაკლებად იკარგება, ვიდრე ხარშვისას.

უსაფრთხოა კერძის მომზადება და მისი ხელახლა გაცხელება მიკროტალღურ ღუმელშიც – ამ უკანასკნელში საკვები დამზოგველ და შედარებით ხანგრძლივ თერმულ დამუშავებას განიცდის, შესაბამისად, მასში ნაკლები კანცეროგენი წარმოიქმნება, ვიტამინები და სხვა სასარგებლო ნივთიერებებიც ნაკლებად იშლება. ისიც საყურადღებოა, რომ მიკროტალღურ ღუმელში საკვების მოსამზადებლად ცხიმი არ არის საჭირო. მაგალითად, დადასტურებულია, რომ ტაფაზე შემწვარი ბეკონი შეიცავს კანცეროგენულ ნიტოროზოშენაერთებს, ხოლო მიკროტალღურ ღუმელში შემწვარი – არა.

დიდი მნიშვნელობა აქვს მიღებული საკვების ტემპერატურასაც. დიდი ხანია დადგენილია, რომ თუ მუდმივად ჭამთ ცხელ საკვებს და სვამთ ჩაის, საყლაპავის კიბოს განვითარების დიდი რისკი გაქვთ.

დაკონსერვებულ, შებოლილ, დამარილებულ და დამწნილებულ პროდუქტებში წარმოიქმნება დიაზოფენოლების ჯგუფის კანცეროგენული ნივთიერებები. ასეთი საკვების სისტემატური ჭამა ზრდის კუჭისა და სხვა ორგანოთა სიმსივნის განვითარების რისკს.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

ძუძუს კიბო: კვლევის მეთოდები, სტადიები, დიაგნოსტიკა, სიმპტომები, მკურნალობის მეთოდები, მართვა და პროგნოზი
ძუძუს კიბო: კვლევის მეთოდები, სტადიები, დიაგნოსტიკა, სიმპტომები, მკურნალობის მეთოდები, მართვა და პროგნოზი
ძუძუს კიბო წარმოადგენს ავთვისებიან სიმსივნეს, რომელიც ვითარდება სარძევე ჯირკვლის ქსოვილებში.
სრულად
სხივური თერაპია
სხივური თერაპია
სხივური, იგივე რადიოთერაპია, კიბოს საწინააღმდეგო მკურნალობის მეთოდია, რომლის დახმარებითაც სპეციალისტები სიმსივნურ უჯრედებს ანადგურებენ მათზე მაიონებელი გამოსხივების მოქმედებით, ისეთებით, როგორიცაა:
სრულად
ონკოპროტექტორი - ექსპერტები ასახელებენ 6 პროდუქტს პროსტატის კიბოს წინააღმდეგ საბრძოლველად
ონკოპროტექტორი - ექსპერტები ასახელებენ 6 პროდუქტს პროსტატის კიბოს წინააღმდეგ საბრძოლველად
ლონდონის საიმპერატორო კოლეჯის მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ ზოგიერთ საკვებს, შეუძლია დადებითი გავლენა მოახდინოს პროსტატის კიბოს მკურნალობის დროს.
სრულად
5 ფაქტი ქიმიოთერაპიის შესახებ
5 ფაქტი ქიმიოთერაპიის შესახებ
ზოგიერთ ადამიანს „ქიმიის“ შიში უფრო მძაფრად აწუხებს, ვიდრე თვითონ დაავადების.
სრულად
ხმელთაშუა ზღვის დიეტა კიბოს განვითარების ალბათობას ამცირებს
ხმელთაშუა ზღვის დიეტა კიბოს განვითარების ალბათობას ამცირებს
ახალმა კვლევამ აჩვენა, რომ ეს პოპულარული კვების სტილი ამცირებს გარკვეული კიბოს განვითარების ალბათობას.
სრულად
რომელი დაავადებისგან შეიძლება დაგვიცვას იოგურტის საუზმეზე მიღებამ?
რომელი დაავადებისგან შეიძლება დაგვიცვას იოგურტის საუზმეზე მიღებამ?
კვირაში ორჯერ მაინც იოგურტის მიღება ამცირებს
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
კატეგორია : ონკოლოგია

-გამარჯობა.ვარ 27 წლის. წელიწადი და სამი თვის წინ დავასრულე მეორე ლაქტაცია.ორივე ბავშვს ვაჭმევდი წელიწად ნახევარი. არანაერი პრობლემა არ მქონია არასოდეს მკერდზე. დაახლოებით ერთი კვირაა დვრილის გვერდით არეოლის პატარა მონაკვეთი დაბლა არის ხოლმე ჩაწეული,თითქოს ჩაჩუტულია. თვითონ დვრილი არა. მეორე მკერდის არეოლად მოჭმუხნულია მაგრამ ესე ჩაჩუტულივით არ არის. ანუ დაბლაა ჩაწეული პატარა მონაკვეთზე. ოღონდ ყოველთვის არა. ტანსაცმელი თუ მომედება ან ვწევარ მაშინ ისიც ზოგჯერ დღის მანძილზე.ხან რომ დავხედავ ჩვეულებრივადაა. ვაპირებ ციკლის მეექვსე მეთორმეტე დღეს ეხოზე წავიდე.მანდ გამოჩნდება რამე რომ მჭირდეს? წავიკითხე რომ მკერდის კიბოს სიმპტომია თან 100 პროცენტიანი და ანუ 100 პროცენტით მკერდის კიბო მაქვს? თუ შეიძლება ფორმა დაკარგა მკერდმა და ამასთან იყოს კავშირში. სხვა არანაერი სიმპტომი არ მაქვს

კატეგორია : ონკოლოგია

-გამარჯობა. ერთი წლის წინ დავასრულე მეორე ლაქტაცია.ასაკი 27 წ. უბრალოდ გადასამოწმებლად გადავიღე მკერდის ეხო. სადაც მითხრეს , რომ ხედავდნენ რაღაცა უბანს,(არც კვანძს და არც რამე საეჭვოს) რომელიც რადიოლოგმა მითხრა, რომ სავარაუდოდ იყო რძის ნარჩენი. დიაგნოზში დამიწერეს დიფუზური ფიბროადენომატოზი და განმეორებითი კვლევა ერთი თვის შემდეგ. მეორე დღესვე წავედი ონკოლოგიის ინსტიტუტში, მამოლოგის კონსულტაციაზე, გამსინჯა კლინიკის პირველმა მამოლოგმა,ორი წუთი დამადო ზუსტად მკერდზე ხელი და აქ არაფერი არ არისო,თუმცა მაინც გადამაღებინა თავიდან მკერდის ეხო და ასევე ფარისებრის. აქ არაფერი არ გამოჩნდა არსაად. გამომიშვეს სახლში, დაასკვნაში დამიწერეს პათოლოგიის გარეშე და ვიზიტი ერთი წლის შემდეგ. ძაან დაბნეული ვარ, რა ვქნა არ ვიცი. 6 თვეში რომ მივიდე ისევ კონტროლზე და რამე კისტა ან რამე მქონდეს ხო არ დავაგვიანებ ან დაუშვათ რომ მქონდეს ეს რაღაცაც ხო არ გადაგვარდება ამ ხნის მანძილზე.

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

კულინარიული კანცეროგენები - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

კულინარიული კანცეროგენები

კანცეროგენული პოლიციკლური ნახშირ­წყლები ძირითადად პიროლიზის შედეგად წარმოიქმნება ხორცის ან თევზის წვის, მით უმეტეს – ცხიმში წვის, დროს. განსაკუთრებით მავნებელია ადუღებული ცხიმის ხელახლა გამოყენება – ხელმეორედ გაცხე­­­ლებულ ცხიმში უამრავი კანცეროგენი გროვ­დება, ამიტომ ძალზე სარისკოა საზოგადოებრივი კვების ობიექტებში ღვეზლების, ბლინებისა და კარტოფილი ფრის ყიდვა – ცხადია, საეჭვოა, ყოველი ულუფის მოსამზადებლად ცხიმის ახალ ულუფას იყენებდნენ. საშიშია აგრეთვე მიმწვარი საკვები (არიან ადამიანები, რომლებსაც დაბრაწული, დახრუ­კული ნაწილების

ჭამა, აგრეთვე ტაფაზე მიმწვ­არი ნარჩენების ფხეკა უყვართ).

დადასტურებულია, რომ ტაფაზე შემწვარი ხორცის ექსტრაქტები შემდეგ 10-50-ჯერ ძლიერად აზიანებს უჯრედის გენებს, ვიდრე ღუმელში დაბრაწულისა, მოშუშულისა ან მოხარშულისა. ტაფაზე შემწვარი ხორცის ან თევზის შეჭმის შემდეგ შარდის მუტაგენობა გაცილებით მეტია, ვიდრე მოხარშული ან ღუმელში დაბრაწული ხორცისა თუ თევზის შეჭმის შემდეგ. შეეცადეთ ნაკლებად შეწვათ პროდუქტები. განსაკუთრებით ერიდეთ დახრუკულ და ტაფაზე მიმწვარ პროდუქტს, მის ოქროსფერ ქერქს. შემწვარ-მოხრაკულის მოყვარულებს ვურჩევთ, შესაწვავად გამოიყენონ ტეფლონის ფენით დაფარული ტაფა – ის ნაკლებად იწვავს.

კიდევ უფრო საშიშია შებოლილი პროდუქტები. კვამლი შესანიშნავი კონსერვანტია, თანაც საუცხოო გემოს აძლევს საკვებს, ამიტომ ადამიანი უძველესი დროიდან მისდევს ხორცისა და თევზის შენახვის ამ მეთოდს. შებოლვის პროცესში ხორცსა და თევზში უამრავი კანცეროგენი ხვდება – როგორც პოლიციკლური ნახშირწყლები, ასევე ნიტროზოშენაერთებიც, ამიტომ შებოლილი საკვები, მიუხედავად იმისა, რომ საუცხოო გემო აქვს, ჯანმრთელობისათვის მავნებელია.

ცილოვანი საკვების (ხორცის, თევზის) თერმული დამუშავების დროს წარმოიქმნება ჰეტეროციკლური ამინების ჯგუფის ნაერთები, რომლებიც ხანგრძლივად გამოყენებისას ავთვისებიან სიმსივნეს იწვევს. რაც უფრო მაღალ ტემპერატურაზე მუშავდება ცილოვანი პროდუქტი, მით მეტი ჰეტეროციკლური ამინი წარმოიქმნება მასში. ამერიკელმა მკვლევრებმა აჩვენეს, რომ ქალებს, რომლებიც რეგულარულად ჭამდნენ კარგად შემწვარ ხორცს, მოხარშული და ზომიერად შემწვარი ხორცის მოყვარულებზე 5-ჯერ ხშირად ემართებოდათ სარძევე ჯირკვლის სიმსივნე. პროფესიონალი მზარეულები, წესისამებრ, საკვების გადაბრაწვა-მოხრაკვას ერიდებიან, მხოლოდ ოდნავ ბრაწავენ მას.

არ არის რეკომენდებული ხორცისა და თევზის კერძების მოსამზადებლად ე.წ. სწრაფმავალი ქვაბების, ქვაბ-ღუმლების მუდმივი გამოყენება. ფიზიკის კანონების შესაბამისად, ჰერმეტულად დახურულ ჭურჭელში სითხე გაცილებით მაღალ ტემპერატურაზე დუღს, ვიდრე ჰაერზე, ანუ თავღია ქვაბში. მართალია, ჰერმეტულად თავდახურულ ჭურჭელში ხორცი სწრაფად იხარშება, მაგრამ მასში უფრო მეტი კანცეროგენი გროვდება. ამავე მიზეზით მრავლად გროვდება კანცეროგენები თევზისა და ხორცის კონსერვების მომზადების დროსაც.

ხარშვისა და შუშვის დროს საკვებში კანცეროგენები პრაქტიკულად არ წარმოიქმნება, ამიტომ გირჩევთ, ყოველდღიური კერძები ამ მეთოდებით მოამზადოთ. ონკოლოგიური უსაფრთხოების თვალსაზრისით საუკეთესოა საკვების ორთქლზე მომზადება. წყლის ორთქლით დამუშავებისას პროდუქტში კანცეროგენები არ გროვდება, არც მასში შემავალი სასარგებლო ნივთიერებები იშლება, გემოვნებითი თვისებებიც ნაკლებად იკარგება, ვიდრე ხარშვისას.

უსაფრთხოა კერძის მომზადება და მისი ხელახლა გაცხელება მიკროტალღურ ღუმელშიც – ამ უკანასკნელში საკვები დამზოგველ და შედარებით ხანგრძლივ თერმულ დამუშავებას განიცდის, შესაბამისად, მასში ნაკლები კანცეროგენი წარმოიქმნება, ვიტამინები და სხვა სასარგებლო ნივთიერებებიც ნაკლებად იშლება. ისიც საყურადღებოა, რომ მიკროტალღურ ღუმელში საკვების მოსამზადებლად ცხიმი არ არის საჭირო. მაგალითად, დადასტურებულია, რომ ტაფაზე შემწვარი ბეკონი შეიცავს კანცეროგენულ ნიტოროზოშენაერთებს, ხოლო მიკროტალღურ ღუმელში შემწვარი – არა.

დიდი მნიშვნელობა აქვს მიღებული საკვების ტემპერატურასაც. დიდი ხანია დადგენილია, რომ თუ მუდმივად ჭამთ ცხელ საკვებს და სვამთ ჩაის, საყლაპავის კიბოს განვითარების დიდი რისკი გაქვთ.

დაკონსერვებულ, შებოლილ, დამარილებულ და დამწნილებულ პროდუქტებში წარმოიქმნება დიაზოფენოლების ჯგუფის კანცეროგენული ნივთიერებები. ასეთი საკვების სისტემატური ჭამა ზრდის კუჭისა და სხვა ორგანოთა სიმსივნის განვითარების რისკს.