რომელი დაავადებისგან შეიძლება დაგვიცვას იოგურტის საუზმეზე მიღებამ? - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რომელი დაავადებისგან შეიძლება დაგვიცვას იოგურტის საუზმეზე მიღებამ?

კოლორექტალური კიბოს განვითარების რისკს.

შედეგები ეფუძნება 40 წელზე მეტი ხნის განმავლობაში 130 000-ზე მეტი ადამიანის დიეტური მიღების დეტალებს. ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის მონაცემებით, კოლორექტალური კიბო არის მესამე ყველაზე გავრცელებული სიმსივნე მსოფლიოში და კიბოსთან დაკავშირებული სიკვდილიანობის მეორე მთავარი მიზეზი.

კვირაში ორი ან მეტი პორცია იოგურტის მიღება შეიძლება დაგვეხმაროს კიბოს განსაკუთრებით აგრესიული ტიპის, პროქსიმალური,მარჯვენა, კოლორექტალური კიბოს რისკის შემცირებაში.

კიბოს შემცირებული რისკი დაკავშირებულია იოგურტის უნართან, ხელი შეუწყოს ჯანსაღი ნაწლავის მიკრობიომს. ბოლო კვლევის მიხედვით, იოგურტი, ცოცხალი ბაქტერიებით დატვირთული საკვებია, რომელიც, სავარაუდოდ, ხელს უწყობს ნაწლავის ჯანსაღ მიკრობიომს, ასევე შეიძლება დაეხმაროს კოლორექტალური კიბოს განსაკუთრებით აგრესიული ტიპისგან დაცვას. კვლევის ავტორების თქმით, ბიფიდობაქტერია არის იოგურტში გავრცელებული ბაქტერიის ტიპი, რომელსაც შეიძლება ჰქონდეს კიბოს დამთრგუნველი თვისებები, მაგრამ ამ თვისებების ზუსტი მექანიზმი ჯერ კიდევ გაურკვეველია.

კვლევის მთავარი აღმოჩენა არის ის, რომ იოგურტი კარგია ჯანმრთელობისთვის. ჯანმრთელი ნაწლავი დაგეხმარებათ კოლორექტალური კიბოს წინააღმდეგ ბრძოლაში.

იმ პირებში, ვინც კვირაში ორ ან მეტ პორცია იოგურტს მიირთმევდა, დაახლოებით 20 პროცენტით ნაკლები იყო პროქსიმალური კოლორექტალური კიბო.

მეტი კვლევაა საჭირო იმის გასაგებად, თუ რატომ არსებობს ეს ასოციაცია, მაგრამ შედეგებმა აჩვენა, რომ იოგურტი შეიძლება დაკავშირებული იყოს დამცავ ეფექტთან ნაწლავის მიკრობიომის დადებითად შეცვლით.

იოგურტი ხელს უწყობს მიკრობიომის მრავალფეროვნებას, რაც იმუნური ფუნქციის გაუმჯობესებას განაპირობებს. ძლიერი იმუნური სისტემა დაგეხმარებათ კიბოს წინააღმდეგ ბრძოლაში.

უბრალო იოგურტს მეტად აქვს დადებითი გავლენა, ვიდრე დამატებული შაქრის შემცველ იოგურტს.

აქტიური ცხოვრების წესი, სიმსუქნის თავიდან აცილება და დაუმუშავებელი საკვების მიღება კოლორექტალური კიბოს განვითარების რისკის შემცირებას უწყობს ხელს.