მეცნიერებმა დაადგინეს, რამდენად ხშირად გჭირდებათ კვერცხის ჭამა გულის ჯანმრთელობისთვის

- გულ-სისხლძარღვთა დაავადებებისგან სიკვდილის რისკის შესამცირებლად საკმარისია კვირაში ერთიდან ექვს კვერცხამდე მირთმევა. ამ დასკვნამდე მივიდნენ მონაშის უნივერსიტეტის მეცნიერები. კვლევის შედეგები გამოქვეყნდა ჟურნალში Nutrients.
კვლევაში მონაწილეობდა 70 წელზე უფროსი ასაკის 8756 მოხალისე, რომლებსაც არ ჰქონდათ გულ-სისხლძარღვთა სისტემის სერიოზული დაავადების ისტორია. მეცნიერებმა გააანალიზეს სუბიექტების კვებითი მონაცემები და განსაკუთრებული ყურადღება დაუთმეს კვერცხის მოხმარებას. შედეგებმა აჩვენა, რომ გულის დაავადებისგან სიკვდილის რისკი 29%-ით შემცირდა იმ ადამიანებში, რომლებიც რეგულარულად მიირთმევდნენ კვირაში 1-დან ექვს კვერცხს.
ასევე, კვერცხის ამ დონით მოხმარების მოხალისეებს შორის, საერთო სიკვდილიანობა 17%-ით დაბალი იყო მათთან შედარებით, ვინც მთლიანად გამორიცხა კვერცხი კვებითი რაციონიდან ან შემოიფარგლა თვეში ერთი ან ორით.
- მეცნიერთა აზრით, კვერცხი დამსახურებულად ითვლება ჯანსაღ პროდუქტად. 100 გრამი კვერცხი შეიცავს დაახლოებით 13 გრამ ცილას, რომელიც უფრო ეფექტურად შეიწოვება, ვიდრე ცხოველური ან მცენარეული წარმოშობის სხვა ცილები. კვერცხი შეიცავს აუცილებელ ამინომჟავების სრულ სპექტრს, ასევე ვიტამინებსა და მინერალებს - ფოლიუმის მჟავას, ვიტამინებს A, D, E, B12, ბიოტინს, სელენს, კალციუმს და ფოსფორს.
თუმცა, ექსპერტებმა აღნიშნეს, რომ კვერცხის ჭამა არ არის ერთადერთი გზა გულ-სისხლძარღვთა ჯანმრთელობის გასაუმჯობესებლად. რისკების შესამცირებლად, ასევე აუცილებელია რაციონში მცენარეული საკვების ჩართვა და ფიზიკური აქტივობა.
მეცნიერებმა გაარკვიეს, როგორ მოქმედებს საცხოვრებელი ადგილის შეცვლა გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკზე
- Gut Microbes: საცხოვრებელი ადგილის შეცვლა ზრდის გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკს.
- ამსტერდამის სამედიცინო უნივერსიტეტის მეცნიერებმა დასავლეთ აფრიკიდან ევროპაში გადმოსახლებულ მიგრანტებში მიკრობიომის შემადგენლობაში მნიშვნელოვანი ცვლილებები დაადგინეს, რამაც შეიძლება გაზარდოს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკი. ნაშრომი გამოქვეყნდა ჟურნალში Gut Microbes.
კვლევაში მონაწილეობდა 1100-ზე მეტი ადამიანი განადან და ნიდერლანდებიდან. ყველა რესპონდენტმა შეავსო იდენტური დიეტური კითხვარები და ჩააბარა სისხლისა და განავლის ნიმუშები. შედეგებმა აჩვენა, რომ მიგრაციის დროს მიკრობების ზოგიერთი ჯგუფი ქრება და ჩნდება ახლები და ამას თან ახლავს ჯანმრთელობისთვის უარყოფითი შედეგები.
"ვიცოდით, რომ მიგრაცია გავლენას ახდენდა მიკრობიომზე, მაგრამ მანამდე მას საკმარისი ყურადღება არ ექცეოდა. ჩვენი კვლევა იყენებს უნიკალურ მონაცემებს და არის პირველი, ვინც აჩვენა ასეთი ცვლილებები მაღალი ხარისხის რწმუნებულობით", - განმარტა წამყვანმა ავტორმა ბარბარა ვერჰაარიმ.
მეცნიერებმა ასევე დაადასტურეს კავშირი მიკრობიომში ცვლილებებსა და კვების რეჟიმის ცვლილებებს შორის: მიგრანტებს აღენიშნებოდათ ცილების, ცხიმებისა და მარილის მოხმარების ის დონე, რამაც შეიძლება ხელი შეუწყოს ნაწლავის მიკრობული ფლორის უარყოფით ცვლილებებს.
პროფესორმა ჩარლზ აგიემანგმა, კვლევის თანაავტორმა და გლობალური მიგრაციისა და ჯანმრთელობის ექსპერტმა თქვა: "მიკრობიომა არის გასაღები იმის გასაგებად, თუ რატომ უვითარდებათ მიგრანტებს ისეთი დაავადებები, როგორიცაა დიაბეტი და ჰიპერტენზია. მომავალი კვლევა დაეხმარება ამ მექანიზმის შემდგომ გააზრებას და პრობლემების გადაჭრის გზებს."
მეცნიერების აზრით, დასკვნები ხაზს უსვამს ნაწლავების ჯანმრთელობის გათვალისწინების აუცილებლობას მიგრანტებში ქრონიკული დაავადებების რისკის შესამცირებელი სტრატეგიების შემუშავებისას და ხელს შეუწყობს ცხოვრების წესს, გარემოსა და ორგანიზმში ბიოლოგიურ პროცესებს შორის კავშირების ღრმა გააზრებას.