რა შეიძლება გამოიწვიოს ჩიფსებისა და ძეხვის სიყვარულმა - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რა შეიძლება გამოიწვიოს ჩიფსებისა და ძეხვის სიყვარულმა

თუ დაიწყებთ ჯანსაღი საკვების მიღებას, მაშინ ინტელექტუალური შესაძლებლობების დაკარგვის რისკი შემცირდება.

ამის შესახებ გვაფრთხილებენ ტიანჯინის სამედიცინო უნივერსიტეტის (PRC) მკვლევარები.

საუბარია საკვებზე, რომელმაც გაიარა ღრმა ტექნოლოგიური დამუშავება და შეიცავს ბევრ შაქარს, მარილს, ცხიმს და ცოტა ცილებსა და ბოჭკოებს: ჩიფსები, ნაყინი, გაზიანი სასმელები, სოსისი, კეტჩუპი, მაიონეზი, ფანტელები საუზმისთვის.

ავტორებმა გააანალიზეს 55 წელზე უფროსი ასაკის 72000-ზე მეტი ბრიტანელის მონაცემები, რომლებსაც კვლევის დასაწყისში არ აღენიშნებოდათ დემენცია. ინფორმაცია ამ ადამიანების შესახებ საშუალოდ ათი წლის განმავლობაში გროვდებოდა. ამ დროის განმავლობაში 518 მონაწილეს დაუსვეს გარკვეული ტიპის დემენციის დიაგნოზი.

ათწლეულის განმავლობაში მონაწილეებმა მინიმუმ ორჯერ ისაუბრეს იმაზე, თუ რას ჭამდნენ და სვამდნენ წინა დღის განმავლობაში. მეცნიერებმა გამოთვალეს თითოეული მონაწილის ყოველდღიური დიეტის რამდენი პროცენტი შედგებოდა ულტრა დამუშავებული საკვებისგან და ადამიანები დაყვეს ოთხ ჯგუფად ასეთი პროდუქტების მოხმარების დონის მიხედვით.

ყველაზე დაბალი მოხმარების ჯგუფში ულტრა დამუშავებული საკვები შეადგენდა საშუალოდ 9%-ს, ხოლო ყველაზე მოხმარებულ ჯგუფში დღეში მიღებული საკვების 28%-ს. ყველაზე ხშირად ეს იყო სხვადასხვა სასმელები, ტკბილეული და რძის პროდუქტები.

მეცნიერთა მიერ გაკეთებული გამოთვლებით, ყოველდღიურ რაციონში ულტრა დამუშავებული საკვების ყოველი დამატებითი 10% ზრდის დემენციის რისკს 25%-ით. ამავდროულად, მკვლევარებმა გამოთვალეს, რომ თუ ულტრა-დამუშავებული საკვების ეს 10% ჩანაცვლდება ჯანსაღი და დაუმუშავებელი საკვებით - ახალი ხილით, ბოსტნეულით, პარკოსნებით, რძით და ხორცით - ეს 19%-ით შეამცირებს დემენციის რისკს.

ასე რომ, მკვლევარების აზრით, თუ თქვენ გაზრდით დაუმუშავებელი საკვების მოხმარებას დღეში მხოლოდ 50 გრამით, რაც უდრის, მაგალითად, ნახევარ ვაშლს და ამავე დროს შეამცირებთ ულტრა გადამუშავებული საკვების მოხმარებას იმავე 50 გრამით დღეში, რაც შოკოლადის ფილას უტოლდება, დემენციის რისკი 3%-ით დაეცემა.

ულტრადამუშავებული საკვები, როგორც წესი, ხელმისაწვდომი და გემრიელია, მაგრამ ისინი ამცირებენ თქვენი კვების ხარისხს“, განმარტავს წამყვანი ავტორი ჰუიპინგ ლი. „გარდა ამისა, ასეთი საკვები შეიცავს სხვადასხვა დანამატებს, რაც, როგორც კვლევები აჩვენებს, უარყოფითად მოქმედებს მეხსიერებასა და აზროვნებაზე“.