ზღვის პროდუქტების ჭამა ამცირებს თირკმლის ქრონიკული დაავადების რისკს - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ზღვის პროდუქტების ჭამა ამცირებს თირკმლის ქრონიკული დაავადების რისკს

აღმოჩნდა, რომ ზღვის პროდუქტებში შემავალ ამ ნაერთს შეუძლია შეამციროს თირკმელების ქრონიკული დაავადების რისკი და შეინარჩუნოს მათი სწორი ფუნქციონირება. მუშაობის შედეგები წარმოდგენილია სტატიაში ჟურნალ BMJ-ში.

ცხოველებზე წინა კვლევებმა აჩვენა, რომ ომეგა -3 პოლიუჯერ ცხიმოვან მჟავებს შეიძლება ჰქონდეს სასარგებლო გავლენა თირკმელების ფუნქციონირებაზე, მაგრამ ადამიანის კვლევები ამ ეფექტების შესახებ საკმაოდ შეზღუდული იყო და ასევე ძირითადად ეფუძნება დიეტურ კვლევებს.

ახალმა მეტაანალიზმა შეისწავლა 2020 წლის მაისამდე 12 ქვეყანაში ჩატარებული 19 კვლევის მონაცემები, რომელშიც შედიოდა თითქმის ხუთი ათასი მონაწილე. ავტორებმა შეისწავლეს ომეგა -3 ბიომარკერების დონეები, რომლებიც მოიცავდა ეიკოზაპენტაენის მჟავას, დოკოზაჰექსაენის მჟავას, დოკოზაპენტაენის მჟავას და ალფა-ლინოლენის მჟავას (ALA).

ამ ნივთიერებების ძირითადი დიეტური წყაროა ზღვის პროდუქტები, ხოლო ALA გვხვდება მცენარეებში (თხილი და ფოთლოვანი მწვანე ბოსტნეული).

მეცნიერებმა დაასკვნეს, რომ ზღვის პროდუქტებში ნაპოვნი ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავების უფრო მაღალი დონე ასოცირდება თირკმელების ქრონიკული დაავადების დაბალ რისკთან და თირკმლის ფუნქციის უფრო ნელ დაქვეითებასთან.

უფრო მეტიც, ასეთი ეფექტი მიიღწევა მხოლოდ ზღვის პროდუქტების მიღებით, ომეგა -3-ით მდიდარი მცენარეული საკვები არ უზრუნველყოფდა ასეთ დაცვას. კვლევის პროცესში, მოხალისეები დაყვეს მათ ორგანიზმში ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავების დონის მიხედვით.

ყველაზე მაღალი ქულების მქონე ჯგუფს 13 პროცენტით ნაკლები ჰქონდა თირკმელების ქრონიკული დაავადების ალბათობა, ვიდრე მათ, ვისაც ნაერთის ყველაზე დაბალი დონე ჰქონდა.

ამავდროულად, ექსპერტები ხაზს უსვამენ, რომ სამეცნიერო მუშაობის მეთოდოლოგიაში განსხვავებებმა შეიძლება გავლენა იქონიოს შედეგებზე, ამიტომ ისინი გეგმავენ დამატებითი რანდომიზებული კონტროლირებადი კვლევების ჩატარებას.