შესწავლილია ნახშირწყლებისა და ცხიმების გავლენა სიცოცხლის ხანგრძლივობაზე
სამუშაოს შედეგებმა, რომელიც გამოქვეყნდა ჟურნალში Nutrition, აჩვენა, რომ ამ ნივთიერებების დისბალანსი ამცირებს სიცოცხლის ხანგრძლივობას.
კვლევის დროს მეცნიერებმა გამოიკვლიეს 81 ათასი ადამიანის (35 ათასი მამაკაცი და 46 ათასი ქალი) მონაცემები. მონაწილეებს ჰკითხეს კვების სიხშირის შესახებ, შემდეგ კი ამ ინფორმაციის საფუძველზე გამოთვალეს ნახშირწყლების, ცხიმების და საერთო დღიური ენერგიის მიღება.
მხედველობაში მიიღეს თავად ნივთიერებების ხარისხიც: ნახშირწყლებისთვის ეს არის რაფინირებული ნახშირწყლებისა და მინიმალური დამუშავების ნახშირწყლების თანაფარდობა, ხოლო ცხიმებისთვის - ნაჯერი და უჯერი.
გაირკვა, რომ მამაკაცები, რომლებიც მოიხმარდნენ ნახშირწყლებიდან მათი მთლიანი ენერგიის 40 პროცენტზე ნაკლებს, ნაადრევი, განსაკუთრებით კი კიბოს გამო სიკვდილის გაცილებით მაღალი რისკის ქვეშ იყვნენ. ამასთან დამოკიდებულება შეინიშნებოდა ნახშირწყლების ტიპის მიუხედავად. ამის საპირისპიროდ, ქალებში იგივე ეფექტი (გარდა კიბოს გაზრდილი რისკისა) დაფიქსირდა ნახშირწყლების მაღალი მიღებისას (65 პროცენტზე მეტი).
ამავდროულად, მამაკაცებს, რომლებიც ცხიმების დიდ რაოდენობას იღებდნენ (მთლიანი ენერგიის 35 პროცენტზე მეტი) ჰქონდათ კიბოსგან სიკვდილის მაღალი რისკი.
ცხიმის დიდი რაოდენობით მიღება უარყოფითად აისახა ქალების სიცოცხლის ხანგრძლივობაზე.
ავტორები ხაზს უსვამენ, რომ ადამიანებმა უნდა მიირთვან დაბალანსებული დიეტა და არ შეზღუდონ ნახშირწყლების ან ცხიმების მიღება.