/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

დიეტოლოგია

რა გავლენას ახდენს ორგანიზმზე საუზმეზე შაქრის მოხმარება

რა გავლენას ახდენს ორგანიზმზე საუზმეზე შაქრის მოხმარება
ჟურნალში Obesity გამოქვეყნებული ახალი კვლევის მიხედვით, მიუხედავად იმისა, რომ მკვლევარები და კლინიკები

ათწლეულების განმავლობაში კამათობდნენ საუზმის შინაარსის მნიშვნელობაზე, ახალი მონაცემები მიუთითებს იმაზე, რომ რასაც ჩვენ ვიღებთ საუზმეზე მცირე გავლენას ახდენს იმაზე, თუ რას ვჭამთ დანარჩენი დღის განმავლობაში.

ამ საკითხის შესაფასებლად მკვლევარებმა შეისწავლეს 29 ადამიანი, რომლებსაც 3 კვირის განმავლობაში აძლევდნენ საუზმეს 30% შაქრის შემცველობით. მომდევნო 3 კვირის განმავლობაში, იმავე კვლევის მონაწილეებმა, რომელთა საშუალო ასაკი იყო 33, მიიღეს საუზმე შაქრის გარეშე. 6-კვირიანი კვლევის განმავლობაში მკვლევარები თვალყურს ადევნებდნენ ადამიანების კალორიებისა და ნახშირწყლების მოხმარებას, ასევე მათი სხეულის მასას, დასვენების დროს მეტაბოლურ სიჩქარესა და ფიზიკურ აქტივობას.

მკვლევარებმა დაადგინეს, რომ მონაწილეები იღებდნენ დაახლოებით იგივე რაოდენობის კალორიებს პირველი 3 კვირის განმავლობაში, როდესაც საუზმეზე მეტი შაქარი ჰქონდათ, როგორც ბოლო 3 კვირის განმავლობაში, როდესაც შაქარს არ უმატებდნენ დღის პირველ კვებას. განსხვავება მათ მიერ მოხმარებული ნახშირწყლების მაჩვენებელში იცვლებოდა მხოლოდ საუზმეზე მოხმარებული რაოდენობით, რაც იმაზე მეტყველებს, რომ საუზმეზე მეტი შაქრის მიღება არ მოქმედებს დღის სხვა მონაკვეთში მოხმარებული შაქრის რაოდენობაზე. გარდა ამისა, კვლევის განმავლობაში, არ იყო განსხვავებები სხეულის მასაში, დასვენების დროს მეტაბოლურ სიჩქარეში ან ფიზიკური აქტივობის დონეში.

რას ნიშნავს ეს მონაცემები კვებითი რეკომენდაციების თვალსაზრისით? მართალია, იმედის მომცემია, რომ საუზმეზე შაქრის მიღება არ აძლიერებს მის მოხმარებას მთელი დღის განმავლობაში, ეს შედეგები მაინც ადასტურებს მოსაზრებას, რომ საუზმეზე შაქრის მცირე რაოდენობით მიღებაა სასურველი. იმის გათვალისწინებით, რომ შაქარი მავნე პროდუქტად ითვლება ზოგადი ჯანმრთელობის თვალსაზრით, საუზმის დროს შაქრის დიდი დოზით მიღება არ არის რეკომენდებული.

კომენტარები (1)
Georgia
ჩემს ბებოს უყვარდა ტკბილი. საჭმელს რომ ვჭამ ბებოო, რომ არ დავაყოლო რამე ტკბილი, ვითომ არც კი მიჭამიაო, მეტყოდა. საწოლთან ედგა პატარა მაგიდა და ზედ ტკბილეული ეწყო. ღამეც მეღვიძება, ძალიან ხშირად და რომ არ შევჭამო ცოტა ტკბილი ვერ დავიძინებო. 100 წელი იცოცხლა. როგორ გარემოში ცხოვრობ იმას აქვს მნიშვნელობა და არა იმას რას ჭამ ... თანამედროვე, ყოველმხრივ გაფუჭებულ გარემოში ცხოვრება კლავს კაც და არა საჭმელი ...
თარიღი : 08-09-2023
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

როგორ ვიკვებოთ, როცა თირკმელში კენჭები გვაქვს
როგორ ვიკვებოთ, როცა თირკმელში კენჭები გვაქვს
თირკმლის კენჭები, ანუ უროლითიაზი, გავრცელებული და მტკივნეული მდგომარეობაა, რომელიც მილიონობით ადამიანს აწუხებს მთელ მსოფლიოში.
სრულად
10 რჩევა მათ, ვისაც წონის სწრაფად დაკლება სურს - რა არის სწრაფი დიეტა
10 რჩევა მათ, ვისაც წონის სწრაფად დაკლება სურს - რა არის სწრაფი დიეტა
წარმოგიდგენთ 10 რჩევას მათთვის, ვისაც წონაში სწრაფად დაკლება სურს.
სრულად
როგორ დავიცვათ ინტერვალური შიმშილი სწორად
როგორ დავიცვათ ინტერვალური შიმშილი სწორად
ადამიანების უმეტესობისთვის ყველაზე მოსახერხებელი რეჟიმი არის 16:8 სქემა.
სრულად
საიდან იღებს ორგანიზმი ყველაზე მეტ მარილს?
საიდან იღებს ორგანიზმი ყველაზე მეტ მარილს?
ადამიანი ყველაზე მეტ მარილს გადამუშავებული საკვებიდან იღებს.
სრულად
რჩევები ჭარბწონიან ადამიანებს
რჩევები ჭარბწონიან ადამიანებს
ჭარბი წონა ჯანმრთელობისთვის მნიშვნელოვან რისკებს შეიცავს და ხშირად თან ახლავს ფიზიკური დისკომფორტი, ემოციური სირთულეები
სრულად
რომელი საკვები დაგეხმარებათ იოდის დეფიციტის თავიდან აცილებაში
რომელი საკვები დაგეხმარებათ იოდის დეფიციტის თავიდან აცილებაში
რძის პროდუქტების რეგულარული მოხმარება დაგეხმარებათ იოდის დეფიციტისგან დაცვაში.
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

რა გავლენას ახდენს ორგანიზმზე საუზმეზე შაქრის მოხმარება - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რა გავლენას ახდენს ორგანიზმზე საუზმეზე შაქრის მოხმარება

ათწლეულების განმავლობაში კამათობდნენ საუზმის შინაარსის მნიშვნელობაზე, ახალი მონაცემები მიუთითებს იმაზე, რომ რასაც ჩვენ ვიღებთ საუზმეზე მცირე გავლენას ახდენს იმაზე, თუ რას ვჭამთ დანარჩენი დღის განმავლობაში.

ამ საკითხის შესაფასებლად მკვლევარებმა შეისწავლეს 29 ადამიანი, რომლებსაც 3 კვირის განმავლობაში აძლევდნენ საუზმეს 30% შაქრის შემცველობით. მომდევნო 3 კვირის განმავლობაში, იმავე კვლევის მონაწილეებმა, რომელთა საშუალო ასაკი იყო 33, მიიღეს საუზმე შაქრის გარეშე. 6-კვირიანი კვლევის განმავლობაში მკვლევარები თვალყურს ადევნებდნენ ადამიანების კალორიებისა და ნახშირწყლების მოხმარებას, ასევე მათი სხეულის მასას, დასვენების დროს მეტაბოლურ სიჩქარესა და ფიზიკურ აქტივობას.

მკვლევარებმა დაადგინეს, რომ მონაწილეები იღებდნენ დაახლოებით იგივე რაოდენობის კალორიებს პირველი 3 კვირის განმავლობაში, როდესაც საუზმეზე მეტი შაქარი ჰქონდათ, როგორც ბოლო 3 კვირის განმავლობაში, როდესაც შაქარს არ უმატებდნენ დღის პირველ კვებას. განსხვავება მათ მიერ მოხმარებული ნახშირწყლების მაჩვენებელში იცვლებოდა მხოლოდ საუზმეზე მოხმარებული რაოდენობით, რაც იმაზე მეტყველებს, რომ საუზმეზე მეტი შაქრის მიღება არ მოქმედებს დღის სხვა მონაკვეთში მოხმარებული შაქრის რაოდენობაზე. გარდა ამისა, კვლევის განმავლობაში, არ იყო განსხვავებები სხეულის მასაში, დასვენების დროს მეტაბოლურ სიჩქარეში ან ფიზიკური აქტივობის დონეში.

რას ნიშნავს ეს მონაცემები კვებითი რეკომენდაციების თვალსაზრისით? მართალია, იმედის მომცემია, რომ საუზმეზე შაქრის მიღება არ აძლიერებს მის მოხმარებას მთელი დღის განმავლობაში, ეს შედეგები მაინც ადასტურებს მოსაზრებას, რომ საუზმეზე შაქრის მცირე რაოდენობით მიღებაა სასურველი. იმის გათვალისწინებით, რომ შაქარი მავნე პროდუქტად ითვლება ზოგადი ჯანმრთელობის თვალსაზრით, საუზმის დროს შაქრის დიდი დოზით მიღება არ არის რეკომენდებული.