დადგენილია დიეტა, რომელიც სიცოცხლეს 10 წლით ახანგრძლივებს
თავიანთ გამოთვლებში, მეცნიერები ეყრდნობიან მრავალი სხვა კვლევის შედეგების მეტაანალიზს კვებასა და სიცოცხლის ხანგრძლივობას შორის კავშირის შესახებ, მათ შორის, Global Burden of Diseases-ის მონაცემებს, ფართომასშტაბიან კვლევას ადამიანთა ჯანმრთელობის მდგომარეობის შესახებ.
შედეგად, მკვლევარებმა შეძლეს დაედგინათ ოპტიმალური დიეტა დღეგრძელობისთვის, რაც გულისხმობს შემდეგი პროდუქტების მაღალ მოხმარებას:
- ბოსტნეული
- ხილი
- პარკოსნები (ოსპი, ბარდა, ლობიო)
- მთლიანი მარცვლეული (შვრია, ქერი და ყავისფერი ბრინჯი)
- თხილი
- წითელი ხორცისა და ხორცპროდუქტების (ძეხვეული, ლორი, სოსისები და ა.შ.) დაბალი მოხმარება.
შემდეგ მკვლევარებმა შეაფასეს ჯანსაღი დიეტის გავლენა სიცოცხლის ხანგრძლივობაზე მათთვის, ვინც ჩვეულებრივ მიირთმევს ტიპიურ „დასავლურ დიეტას“: მაღალი დამუშავებული საკვების, შაქრის შემცველი საკვების, წითელი ხორცისა და დამუშავებული ხორცის და ცხიმიანი რძის პროდუქტებს, მზა საკვებს, შაქრიანი სასმელებს და ცოტა ხილს, ბოსტნეულს, თხილს, პარკოსნებს და მთლიან მარცვლეულს. გაირკვა, რომ რაც უფრო მალე მოხდება სწორ საკვებზე გადასვლა, მით უფრო მეტი წელი დაემატება სიცოცხლეს.
ასე რომ, თუ სწორად კვებას 20 წლის ასაკიდან დაიწყებთ, ეს ქალს ათ წელზე მეტ სიცოცხლეს მოუმატებს, მამაკაცებს კი დაახლოებით 13 წელზე მეტს.
ამ კუთხით ყველაზე ეფექტური სტრატეგია იყო რაც შეიძლება მეტი პარკოსნების, მარცვლეულისა და თხილის რაციონში დამატება და წითელი ხორცისა და ხორცპროდუქტების მოხმარების მაქსიმალურად შემცირება.
მაგრამ არასდროს არ არის გვიან ჯანსაღი კვების დაწყება, მკვლევარებმა დაადგინეს - თუ ეს 60 წლის ასაკში გაკეთდება, სიცოცხლის ხანგრძლივობა ქალებისთვის რვა წლით გაიზრდება და მამაკაცებისთვის თითქმის ცხრა წლით, ხოლო 80 წლის ასაკში განხორციელებულმა დიეტის სასარგებლო ცვლილებებმა შეიძლება 3,4 წელი შემატოს სიცოცხლეს.