მაწვნის 5 თვისება, რის გამოც ის ერთ-ერთი საუკეთესო პროდუქტია
მისი დადებითი გავლენა კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის მუშაობაზე. მაწონი დატვირთულია "მეგობარი" ბაქტერიებით, ის ძალიან სასარგებლოა საჭმლის მომნელებელი ტრაქტის პრობლემების დროს. მათ შორისაა შებერილობა, სპაზმები ან უბრალოდ დისკომფორტის შეგრძნება.
მაწონი მდიდარია პრობიოტიკებით. ეს არის სასარგებლო მიკროორგანიზმები, რომლებიც აფერხებენ პათოგენური ფლორის ზრდას, ამცირებენ ნაწლავის კედლის ინფექციური და ანთებითი დაზიანების რისკს და ასევე აუმჯობესებენ საჭმლის მომნელებელი სისტემის მუშაობას, ხელს უწყობენ ორგანიზმში შემავალი საკვები ნივთიერებების დაშლას და შეწოვას.
მაწვნის კიდევ ერთი სასარგებლო თვისებაა ქოლესტერინის დონის მოწესრიგება. ეს ყველაფერი იგივე პრობიოტიკების წყალობით ხდება. ეს უკანასკნელი აღადგენს ნაწლავის იმუნურ ბარიერს, პასუხისმგებელია ნაღვლის მჟავების გამოყოფაზე და აუმჯობესებს მეტაბოლიზმს ღვიძლში. ყოველივე ეს იწვევს სისხლში „ცუდი“ ქოლესტერინის დონის შემცირებას.
გარდა ამისა, მაწონი შეუცვლელი დამხმარეა წონის დაკლებაში.
დღეში 200 მლ მაწვნის ხანგრძლივად მიღებისას შესაძლებელია მადის კორექტირება და ჭარბი წონისგან თავის დაღწევა.
ეს შესაძლებელია იმის გამო, რომ ფერმენტირებულ საკვებს აქვს სასარგებლო გავლენა მეტაბოლიზმზე, გლუკოზისა და ინსულინის დონის ნორმალიზებაზე.
კალციუმის, ფოსფორის და მაგნიუმის შემცველობის გამო, მაწონი ასევე ამაგრებს ძვლოვან ქსოვილს. მაწვნის მხოლოდ ორი ჭიქა უზრუნველყოფს ორგანიზმს კალციუმის ყოველდღიური მოხმარების დაახლოებით 40%-ით და ფოსფორის 25%-ით. ეს განსაკუთრებით სასარგებლოა ქალებისა და მამაკაცებისთვის 60 წლის შემდეგ, როდესაც ძვლები ხშირად უფრო მყიფე ხდება.
იმუნიტეტის გასაუმჯობესებლად არანაკლებ მნიშვნელოვანია რძის პროდუქტები. იმუნური სისტემის მუშაობა 80%-ით დამოკიდებულია მიკრობიომზე. დაბალანსებული კვების შემთხვევაში, რომელშიც მაწონიც იქნება წარმოდგენილი, იქმნება ბუნებრივი დაცვა პათოგენების ზემოქმედებისგან - ორგანიზმი ნაკლებად დაექვემდებარება ვირუსებს და უფრო ადვილად გადაიტანს დაავადებებს.