აუმჯობესებს თუ არა დარიჩინი კოგნიტურ ფუნქციებს - რა აჩვენა კვლევამ - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

აუმჯობესებს თუ არა დარიჩინი კოგნიტურ ფუნქციებს - რა აჩვენა კვლევამ

ჩატარებულმა კვლევებმა აჩვენა, რომ დარიჩინი პოზიტიურ როლს ასრულებს კოგნიტური ფუნქციების გაუმჯობესებაში, გააჩნია ანთების საწინააღმდეგო, ანტიკანცეროგენული, იმუნიტეტის გამაძლიერებელი თვისებები.

მეცნიერებმა ჩაატარეს 40 კვლევის მეტა-ანალიზი, რომელიც იკვლევდა დარიჩინის ეფექტებს კოგნიტურ ფუნქციებზე. მათ დაადგინეს, რომ დარიჩინი მნიშვნელოვნად აუმჯობესებს კოგნიტურ ფუნქციას, რომელიც სწავლასა და დამახსოვრებას მოიცავს. (კვლევა გამოქვეყნებულია ჟურნალში ‘’ნუტრიციული ნეირომეცნიერება“).

კლინიკური კვლევის ფარგლებში, მოზარდები 40 დღის განმავლობაში მოიხმარდნენ დარიჩინის საღეჭ რეზინს, რამაც დადებითად იმოქმედა მეხსიერებაზე.

დარიჩინის შემადგენლობაში შემავალ ზოგიერთ ნივთიერებას გააჩნია ანტიოქსიდანტური თვისებები, რაც ხელს უშლის ამილოიდების დაგროვებას.

ზოგიერთი კვლევის მიხედვით კი დარიჩინი იცავს ნეირონებს და ხელს უშლის ალცჰაიმერის დაავადების განვითარებას. მიჩნეულია, რომ დარინში შემავალი ერთ-ერთი ნაერთი ხელს უშლის ტვინში ბეტა-ამილოიდების დაგროვებას. ბეტა-ამილოიდები დაგროვება კი დაკავშირებულია ალცჰაიმერის დაავადების განვითარების რისკთან.