რატომ უნდა შევამციროთ საკვებში ფოსფორის შემცველობა თირკმელების უკმარისობის დროს - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რატომ უნდა შევამციროთ საკვებში ფოსფორის შემცველობა თირკმელების უკმარისობის დროს

ჭარბი ფოსფორის გამოყოფას. თირკმლის ფუნქციის დაქვეითებისას ვითარდება ჰიპერფოსფატემია - ორგანიზმში ფოსფორის შემცველობა იმატებს. ჭარბი ფოსფორი აქვეითებს კალციუმის დონეს, რაც ძვლებისთვისაა საზიანო.

ამის გამო თირკმელების უკმარისობის დროს ფოსფორის მიღება დღეში 800-1000 მილიგრამამდე უნდა შეიზღუდოს. ჯანმრთელი ადამიანების უმრავლესობა, ჩვეულებრივ, ამაზე ორჯერ მეტ ფოსფორს იღებს. ფოსფორს თითქმის ყოველგვარი საკვები შეიცავს, თუმცა ამ ელემენტით განსაკუთრებით მდიდარია ცილოვანი პროდუქტები.

სურსათის მწარმოებლები ხშირად სხვადასხვა კონსერვანტსა და არომატიზატორს იყენებენ. ისინი არცთუ იშვიათად შეიცავენ ფოსფორს. ეს უნდა გვახსოვდეს და მზა საკვების შეძენისას ეტიკეტი გულდასმით შევისწავლოთ. თირკმელების უკმარისობის დროს მხოლოდ დიეტით ფოსფორის დაქვეითება ძნელია.

ამ შემთხვევაში ექიმი პაციენტს ფოსფორის შემბოჭავ მედიკამენტებს უნიშნავს. ფოსფორით მდიდარია რძე, იოგურტი, ყველი, ნაყინი, ხმელი პარკოსნები, ქატოს შემცველი პური, ვაფლი, ცხიმიანი ხორცი, კაკალი, თხილი, შოკოლადი, კოლა. ცოტა ფოსფორს შეიცავს ნაკლებცხიმიანი ყველი, ხილი, ბრინჯი, მაკარონი, ნედლი პარკოსნები, მჭლე ხორცი, ბატიბუტი, ჟელე, ჯემი, კარამელი.