/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

გასტროენტეროლოგია

რა უნდა გააკეთოთ ნაწლავის ჯანსაღი მიკრობიომის შესანარჩუნებლად

რა უნდა გააკეთოთ ნაწლავის ჯანსაღი მიკრობიომის შესანარჩუნებლად
ნაწლავის მიკრობიომი მნიშვნელოვან როლს ასრულებს ზოგადი ჯანმრთელობის შენარჩუნებაში.

ნაწლავის ჯანსაღ მიკრობიომს ქმნის მიკროორგანიზმების მრავალფეროვანი სპექტრი.

გრაცის ტექნოლოგიური უნივერსიტეტის ახალი კვლევა ამბობს, რომ ხილისა და ბოსტნეულის მიღება უზრუნველყოფს ადამიანის ნაწლავში ბაქტერიულ მრავალფეროვნებას.

ბოლო რამდენიმე წლის განმავლობაში, ადამიანებმა კარგად შეისწავლეს ნაწლავის მიკრობიომი და მისი ჯანმრთელობის შენარჩუნების მნიშვნელობა. ჯანსაღი მიკრობიომი არა მხოლოდ საჭმლის მომნელებელ სისტემას ეხმარება საკვების მონელებაში, არამედ მხარს უჭერს იმუნურ სისტემას.

საინტერესოა, თუ რა უნდა მიირთვათ იმისათვის, რომ გქონდეთ მრავალფეროვანი და ჯანსაღი ნაწლავის მიკრობიომი. ავსტრიის გრაცის ტექნოლოგიური უნივერსიტეტის ახალი კვლევა ვარაუდობს, რომ ეს მარტივია, ამისათვის საჭიროა მეტი ხილისა და ბოსტნეულის ჭამა. დასკვნები გამოქვეყნდა ჟურნალში Gut Microbes.

მკვლევარებმა პირველად შექმნეს ხილისა და ბოსტნეულის მიკრობიომის მონაცემების კატალოგი. ამან მათ საშუალება მისცა გაერკვიათ, რომელი ბაქტერია და სხვა მცენარეული მიკროორგანიზმები მოდის თითოეული ტიპის პროდუქტიდან. მკვლევარებმა შეძლეს ნაწლავებში ხილისა და ბოსტნეულის მიკროფლორაზე გავლენის მტკიცებულების აღმოჩენა.

შეკითხვა ექიმს
<p>-გამარჯობა.უკვე 1 წელია საჭმლის მონელების პრობლემა მაქვს.ანუ განავალს მოყვება გადაუმუშავებელი საკვები და ეს ფერმენტების ნაკლებობის ბრალი შეიძლება იყოს?კონკრეტულად რომელი ფერმენტის ნაკლებობა იწვევს და თუ შეიძლება ანალიზის გარეშე დროებით ფერმენტების შემცველი მედიკამენტების მიღება?გმადლობთ.</p>

მათი დასკვნებიდან გამომდინარე, მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ ჩვილობის პერიოდში მეტი ხილისა და ბოსტნეულის მიღება დადებით გავლენას ახდენს იმუნური სისტემის განვითარებაზე სიცოცხლის პირველი სამი წლის განმავლობაში. ნაწლავის საერთო მიკრობიოტა, როგორც ჩანს, ამ პერიოდში ყალიბდება და ნაკლებად ან რთულად იცვლება მას შემდეგ, რაც ბავშვი 2-3 წლის გახდება. აქედან გამომდინარე, მნიშვნელოვანია, რომ მშობლებმა დანერგონ ჯანსაღი კვებითი ჩვევები ადრეულ ასაკში, რათა მათ შვილს ჰქონდეს ჯანსაღი ნაწლავის მიკრობიოტა მთელი ცხოვრების მანძილზე, რომელიც უმნიშვნელოვანესია საერთო ჯანმრთელობის ხელშეწყობისთვის.

ბაქტერიების მრავალფეროვნება არის ჯანსაღი ნაწლავისთვის უმნიშვნელოვანესი ფაქტორი. ორი იდენტური მიკრობიომი არ არსებობს. მკვლევარების შეფასებით, ცალკეული ადამიანების ნაწლავის მიკრობიომები 80-90%-ით განსხვავდება როცა ერთმანეთს ადარებენ. რაც საერთოა ყველა ადამიანის მიკრობიომისთვის არის მათი საჭიროება. რაც უფრო მრავალფეროვანია მიკრობომი, მით უკეთ მოქმედებს და მით მეტ ფუნქციას ასრულებს.

ზოგიერთმა ფაქტორმა შეიძლება შეამციროს მათი რიცხვი, როგორიცაა დაბერება, გარემო ფაქტორები ან გარკვეული მედიკამენტების მიღება, როგორიცაა ანტიბიოტიკები. მრავალფეროვნების ნაკლებობამ ან სასიცოცხლო მიკროორგანიზმების მცირე რაოდენობამ ნაწლავში შეიძლება გამოიწვიოს ჯანმრთელობის სხვადასხვა პრობლემები, მათ შორის აუტოიმუნური დაავადებები. საჭმლის მომნელებელი დარღვევები, მაღალი ქოლესტერინი და სიმსუქნე.

ამ მიზეზების გამო, ადამიანებმა აქტიურად უნდა იმუშაონ, რათა მათი ნაწლავის მიკრობიომი მრავალფეროვანი და ჯანმრთელი იყოს.

ამისათვის:

მიირთვით მრავალფეროვანი საკვები, მათ შორის პრებიოტიკები და ფერმენტირებული საკვები.

მოერიდეთ სტრესს.

მოერიდეთ ხელოვნურ დამატკბობლებს.

მიიღეთ პრობიოტიკები საჭიროებისამებრ.

როგორ ეხმარება ბოსტნეულის და ხილის ჭამა ნაწლავებს

ერთ-ერთი მიზეზი, რის გამოც ხილი და ბოსტნეული ასე მნიშვნელოვანია ნაწლავების ჯანმრთელობისთვის, დაკავშირებულია მათ ბოჭკოვან შემადგენლობასთან, როგორც უხსნად, ასევე ხსნადთან.

ხსნადი ბოჭკოიხსნება წყალში, მაგრამ ასევე იერთებს წყალს, რაც აძლევს მას შესაძლებლობას აითვისოს ცხიმი და ქოლესტერინი და შეუძლია დაეხმაროს ნაწლავის ტრაქტის გაწმენდასდა გასუფთავებას. ეს ბოჭკოები, ხილსა და ბოსტნეულში აღმოჩენილ საკვებ ნივთიერებებთან ერთად, კვებავს ნაწლავში არსებულ მიკრობიომს, ააქტიურებს, იცავს და მხარს უჭერს ფიზიოლოგიურ და ბიოლოგიურ ფუნქციებს.

ხილისა და ბოსტნეულის ჭამა, რომელიც ხელს უწყობს თქვენი ნაწლავის მიკრობიომის მრავალფეროვნებას, ასევე ხელს უწყობს მნიშვნელოვანი ვიტამინებისა და მოკლეჯაჭვიანი ცხიმოვანი მჟავების გამომუშავებას. მოკლეჯაჭვიანი ცხიმოვანი მჟავები არის ნაწლავის უჯრედების ძირითადი საკვები ნივთიერებები და სასიცოცხლოდ მნიშვნელოვანია უჯრედების ფუნქციონირებისთვის.

რომელი ხილი და ბოსტნეულია საუკეთესო ბაქტერიების მრავალფეროვნებისთვის

ხილისა და ბოსტნეულის უმეტესობა მდიდარია ხსნადი და უხსნადი ბოჭკოებით და აქვს სასარგებლო კომპონენტები. მათგან განსაკუთრებით სასარგებლოა:

ბრიუსელის კომბოსტო, კომბოსტო, კალე, რუკოლა, ასპარაგუსი და ბროკოლი.

ფერმენტირებული პროდუქტები - კეფირი, მჟავე კომბოსტო, იოგურტი.

ხილი, როგორიცაა ბანანი, ლეღვი, მსხალი, კენკრა, ვაშლი, გარგარი, ვაშლი და კივი.

თუ გაქვთ შებერილობა, გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომი (IBS) ან სხვა კუჭ-ნაწლავის პრობლემები, რომლებიც ხელს უშლის სხვადასხვა ხილისა და ბოსტნეულის მოხმარებას, შეგიძლიათ მიმართოთ რეგისტრირებულ დიეტოლოგს, რათა შეარჩიოთ შესაბამისი პროდუქტები ნაწლავის ჯანმრთელობისთვის.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

საჭმლის მონელების პრობლემების 11 ტიპი - სიმპტომები და მკურნალობა
საჭმლის მონელების პრობლემების 11 ტიპი - სიმპტომები და მკურნალობა
საჭმლის მომნელებელი სისტემის პრობლემები ჩნდება საჭმლის მომნელებელი სისტემის და მისი ორგანოების დარღვევების დროს.
სრულად
7 საუკეთესო საკვები ყაბზობის შესამსუბუქებლად
7 საუკეთესო საკვები ყაბზობის შესამსუბუქებლად
კარგად დაბალანსებული დიეტა თამაშობს გადამწყვეტ როლს ჯანსაღი და რეგულარული საჭმლის მომნელებელი სისტემის შენარჩუნებაში.
სრულად
რა არის გაღიზიანებული ნაწლავის ყველაზე გავრცელებული სიმპტომები?
რა არის გაღიზიანებული ნაწლავის ყველაზე გავრცელებული სიმპტომები?
გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომი არის მდგომარეობა, რომელიც გავლენას ახდენს მსხვილ ნაწლავზე.
სრულად
დედამიწაზე მცხოვრები ადამიანების 50%-ს აქვს  ბაქტერია Helicobacter pylori. მეცნიერები გვახსენებენ ბაქტერიას, რომელიც იწვევს კუჭის კიბოს
დედამიწაზე მცხოვრები ადამიანების 50%-ს აქვს ბაქტერია Helicobacter pylori. მეცნიერები გვახსენებენ ბაქტერიას, რომელიც იწვევს კუჭის კიბოს
ამ პათოგენის აღმოჩენისთვის მეცნიერებს ნობელის პრემია მიენიჭა. დღეს ეს ბაქტერია კუჭის კიბოს გამომწვევ ერთ-ერთ მთავარ მიზეზად ითვლება.
სრულად
გულძმარვა და პირში  მწარე გემო შეიძლება მიუთითებდეს კუჭის წყლულზე
გულძმარვა და პირში მწარე გემო შეიძლება მიუთითებდეს კუჭის წყლულზე
მკურნალობის დასრულების შემდეგ მნიშვნელოვანია დიეტის დაცვა მთელი სიცოცხლის განმავლობაში.
სრულად
ღვიძლის პრობლემების სადიაგნოსტიკო ნიშნები
ღვიძლის პრობლემების სადიაგნოსტიკო ნიშნები
მიუხედავად იმისა, რომ ღვიძლის დაავადებების დიაგნოსტირება სპეციალური კვლევების გარეშე შესაძლებელია მხოლოდ დაავადების გვიან ეტაპებზე,
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

გამარჯობათ. ექიმმა დანიშნა ჰელიკო ბაქტ. სამკურნალო ოთხმაგი თერაპია,ტეტრაციკლინით (500 მგ. 4ჯერ დღეში, 14 დღე) . ვარ უცხოეთში, აქ სხვა მიდგომაა მედიცინასთან, ცდილობენ მინიმალური რაოდენობა დაგინიშნონ მედიკამენტების. საკმაოდ ტოქსიკური მედიკამენტია როგორც მოგეხსენებათ ტეტრაციკლინი. მიუხედავად იმისა რომ არასდროს ანტიბიოტიკს ალერგია არ მოუცია ჩემთვის(მიღებული მაქვს -აზიტრომიცინი,ამოქსიკლავი,დოქსიციკლ,ციპროფლოქ, კლარიტრ.) როგორ ფიქრობთ რამდენად ადვილად იტანენ ამ პრეპარატს პაციენტები და ფლუკონაზოლი და ჰეპატოპროტექტორი ხომ არ არი საჭირო ამ დროს რომ შევაშველოთ. დიდი მადლობა

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

რა უნდა გააკეთოთ ნაწლავის ჯანსაღი მიკრობიომის შესანარჩუნებლად - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რა უნდა გააკეთოთ ნაწლავის ჯანსაღი მიკრობიომის შესანარჩუნებლად

ნაწლავის ჯანსაღ მიკრობიომს ქმნის მიკროორგანიზმების მრავალფეროვანი სპექტრი.

გრაცის ტექნოლოგიური უნივერსიტეტის ახალი კვლევა ამბობს, რომ ხილისა და ბოსტნეულის მიღება უზრუნველყოფს ადამიანის ნაწლავში ბაქტერიულ მრავალფეროვნებას.

ბოლო რამდენიმე წლის განმავლობაში, ადამიანებმა კარგად შეისწავლეს ნაწლავის მიკრობიომი და მისი ჯანმრთელობის შენარჩუნების მნიშვნელობა. ჯანსაღი მიკრობიომი არა მხოლოდ საჭმლის მომნელებელ სისტემას ეხმარება საკვების მონელებაში, არამედ მხარს უჭერს იმუნურ სისტემას.

საინტერესოა, თუ რა უნდა მიირთვათ იმისათვის, რომ გქონდეთ მრავალფეროვანი და ჯანსაღი ნაწლავის მიკრობიომი. ავსტრიის გრაცის ტექნოლოგიური უნივერსიტეტის ახალი კვლევა ვარაუდობს, რომ ეს მარტივია, ამისათვის საჭიროა მეტი ხილისა და ბოსტნეულის ჭამა. დასკვნები გამოქვეყნდა ჟურნალში Gut Microbes.

მკვლევარებმა პირველად შექმნეს ხილისა და ბოსტნეულის მიკრობიომის მონაცემების კატალოგი. ამან მათ საშუალება მისცა გაერკვიათ, რომელი ბაქტერია და სხვა მცენარეული მიკროორგანიზმები მოდის თითოეული ტიპის პროდუქტიდან. მკვლევარებმა შეძლეს ნაწლავებში ხილისა და ბოსტნეულის მიკროფლორაზე გავლენის მტკიცებულების აღმოჩენა.

მათი დასკვნებიდან გამომდინარე, მეცნიერებმა დაადგინეს, რომ ჩვილობის პერიოდში მეტი ხილისა და ბოსტნეულის მიღება დადებით გავლენას ახდენს იმუნური სისტემის განვითარებაზე სიცოცხლის პირველი სამი წლის განმავლობაში. ნაწლავის საერთო მიკრობიოტა, როგორც ჩანს, ამ პერიოდში ყალიბდება და ნაკლებად ან რთულად იცვლება მას შემდეგ, რაც ბავშვი 2-3 წლის გახდება. აქედან გამომდინარე, მნიშვნელოვანია, რომ მშობლებმა დანერგონ ჯანსაღი კვებითი ჩვევები ადრეულ ასაკში, რათა მათ შვილს ჰქონდეს ჯანსაღი ნაწლავის მიკრობიოტა მთელი ცხოვრების მანძილზე, რომელიც უმნიშვნელოვანესია საერთო ჯანმრთელობის ხელშეწყობისთვის.

ბაქტერიების მრავალფეროვნება არის ჯანსაღი ნაწლავისთვის უმნიშვნელოვანესი ფაქტორი. ორი იდენტური მიკრობიომი არ არსებობს. მკვლევარების შეფასებით, ცალკეული ადამიანების ნაწლავის მიკრობიომები 80-90%-ით განსხვავდება როცა ერთმანეთს ადარებენ. რაც საერთოა ყველა ადამიანის მიკრობიომისთვის არის მათი საჭიროება. რაც უფრო მრავალფეროვანია მიკრობომი, მით უკეთ მოქმედებს და მით მეტ ფუნქციას ასრულებს.

ზოგიერთმა ფაქტორმა შეიძლება შეამციროს მათი რიცხვი, როგორიცაა დაბერება, გარემო ფაქტორები ან გარკვეული მედიკამენტების მიღება, როგორიცაა ანტიბიოტიკები. მრავალფეროვნების ნაკლებობამ ან სასიცოცხლო მიკროორგანიზმების მცირე რაოდენობამ ნაწლავში შეიძლება გამოიწვიოს ჯანმრთელობის სხვადასხვა პრობლემები, მათ შორის აუტოიმუნური დაავადებები. საჭმლის მომნელებელი დარღვევები, მაღალი ქოლესტერინი და სიმსუქნე.

ამ მიზეზების გამო, ადამიანებმა აქტიურად უნდა იმუშაონ, რათა მათი ნაწლავის მიკრობიომი მრავალფეროვანი და ჯანმრთელი იყოს.

ამისათვის:

მიირთვით მრავალფეროვანი საკვები, მათ შორის პრებიოტიკები და ფერმენტირებული საკვები.

მოერიდეთ სტრესს.

მოერიდეთ ხელოვნურ დამატკბობლებს.

მიიღეთ პრობიოტიკები საჭიროებისამებრ.

როგორ ეხმარება ბოსტნეულის და ხილის ჭამა ნაწლავებს

ერთ-ერთი მიზეზი, რის გამოც ხილი და ბოსტნეული ასე მნიშვნელოვანია ნაწლავების ჯანმრთელობისთვის, დაკავშირებულია მათ ბოჭკოვან შემადგენლობასთან, როგორც უხსნად, ასევე ხსნადთან.

ხსნადი ბოჭკოიხსნება წყალში, მაგრამ ასევე იერთებს წყალს, რაც აძლევს მას შესაძლებლობას აითვისოს ცხიმი და ქოლესტერინი და შეუძლია დაეხმაროს ნაწლავის ტრაქტის გაწმენდასდა გასუფთავებას. ეს ბოჭკოები, ხილსა და ბოსტნეულში აღმოჩენილ საკვებ ნივთიერებებთან ერთად, კვებავს ნაწლავში არსებულ მიკრობიომს, ააქტიურებს, იცავს და მხარს უჭერს ფიზიოლოგიურ და ბიოლოგიურ ფუნქციებს.

ხილისა და ბოსტნეულის ჭამა, რომელიც ხელს უწყობს თქვენი ნაწლავის მიკრობიომის მრავალფეროვნებას, ასევე ხელს უწყობს მნიშვნელოვანი ვიტამინებისა და მოკლეჯაჭვიანი ცხიმოვანი მჟავების გამომუშავებას. მოკლეჯაჭვიანი ცხიმოვანი მჟავები არის ნაწლავის უჯრედების ძირითადი საკვები ნივთიერებები და სასიცოცხლოდ მნიშვნელოვანია უჯრედების ფუნქციონირებისთვის.

რომელი ხილი და ბოსტნეულია საუკეთესო ბაქტერიების მრავალფეროვნებისთვის

ხილისა და ბოსტნეულის უმეტესობა მდიდარია ხსნადი და უხსნადი ბოჭკოებით და აქვს სასარგებლო კომპონენტები. მათგან განსაკუთრებით სასარგებლოა:

ბრიუსელის კომბოსტო, კომბოსტო, კალე, რუკოლა, ასპარაგუსი და ბროკოლი.

ფერმენტირებული პროდუქტები - კეფირი, მჟავე კომბოსტო, იოგურტი.

ხილი, როგორიცაა ბანანი, ლეღვი, მსხალი, კენკრა, ვაშლი, გარგარი, ვაშლი და კივი.

თუ გაქვთ შებერილობა, გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომი (IBS) ან სხვა კუჭ-ნაწლავის პრობლემები, რომლებიც ხელს უშლის სხვადასხვა ხილისა და ბოსტნეულის მოხმარებას, შეგიძლიათ მიმართოთ რეგისტრირებულ დიეტოლოგს, რათა შეარჩიოთ შესაბამისი პროდუქტები ნაწლავის ჯანმრთელობისთვის.