/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge

-მოგესალმებიᲗ პასუხი 10 დᲦეᲨი მოვა და ამ დროს ალბაᲗ ექიმᲗანაც გვექნება ვიზიტი Თუმცა Თქვენი აზრი უფრო მაინტერესებს, მყავს 2 წლის ბიᲭუნა, ხᲨირად ემარᲗება ყელის ინფექცია, ცივი წყალიც რომ დალიოს ეგრევე უცივდება, ისევე როგორც მე, 36 წლის ვარ, ნაყინს ვერ ვᲭამ რადგან ყელი ეგრევე მიცივდება,მეწყება ტკივილი და ვირუსი, Ჩემი Შვილიც მე მგავს, სუსტი გლანდდბი აქვს, მოკლედ რომ არ გავაგრᲫელო, გაცივდა, ჯერ ყელის ტკივილიᲗ ᲨეწიᲗლებიᲗ დაეწყო და გადაეზარდა გრიპᲨი, გამოკეᲗდა ექიმᲗან გყვავდა დაუნიᲨნა წამლები, 1 კვირაᲨი გამოკეᲗდა, ახლა 8 დᲦეა გასული რაც გამოკეᲗდა და ისევ დაეწყო სიცხეები 37.8 მაგრამ გრიპი არ აქვს, არც აცემინებს, არც ცხვირიდან სისველე არ აქვს, ცოტა პირᲨი აქვს უსიამოვნო სუნი, ამოსდის უკანა კბილები, ᲨეიᲫლება Თუ არა ეს იყოს კბილის ბრალი? Თუ ისევ ყელის ბაქტერიაა? ექიმᲗან ვიზიტი გვაქვს მაგრამ 1 კვირაᲨი, ველი Თქვენს პასუხს და კიდევ იმუნიტეტის ასამაᲦლებლად რა გავაკეᲗო ბავᲨვისაᲗვის? მადლობა წინასწარ

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რჩევები

რჩევები, რჩევები...

რჩევები, რჩევები...
ყველაფერს რომ თავისი წესი და რიგი აქვს, დაკვირვებულმა დიასახლისებმა ზედმიწევნით კარგად იციან. გემრიელი კერძების მომზადება და სუფრის ლამაზად გაწყობა რომ არ კმარა, ესეც ყველას მოეხსენება.

ამჯერად თქვენს ყურადღებას რძისა და მისი პროდუქტების შენახვასა და გამოყენებაზე შევაჩერებთ.

  • რძის შესახებ

კარგი რძე შედარებით მოსქო და ქათქათა თეთრია, ხოლო განზავებულს მოლურჯო ელფერი დაჰკრავს, თანაც თხელია (თუ მთლად წყალწყალა არა).

  1. მაღაზიაში ნაყიდი (ანუ პაკეტებში ჩამოსხმული) რძე შეგიძლიათ არ აადუღოთ;
  2. ბაზარში ნაყიდ რძეს დაუყოვნებლივ სჭირდება წამოდუღება. ადუღების შემდეგ ის მაშინვე უნდა გააცივოთ და ასე შეინახოთ.
  3. რძის ადუღება, რომ არ მიიწვას, სქელძირიან (მომინანქრებულ, ცეცხლგამძლე თიხის ან ქაშანურის) ჭურჭელში სჯობს. რძისთვის ცალკე ქვაბი უნდა გქონდეთ გამოყოფილი, რადგან ის ადვილად შთანთქავს სხვადასხვა სუნსა და გემოს. რძე რომ არ მიგეწვათ, ქვაბს წინასწარ ცივი წყალი უნდა გამოავლოთ. ახალწამოდუღებულ რძეს თავსახური უმალვე არ დაახუროთ - უსიამოვნო სუნს დაიკრავს.
  4. რძე მალფუჭებადი პროდუქტია. თუ ადუღებულს თავღია ჭურჭელში დატოვებთ, თანაც სითბოში, სწრაფად გაგიფუჭდებათ. ასეთი რძის საკვებად გამოყენება საშიშია.
  5. თუ მაცივარი არ გაქვთ, მაგრამ რძის რამდენიმე დღით შენახვა გსურთ, ის დილა-საღამოს უნდა წამოადუღოთ და ვიდრე არ გაცივდება, თავღია დატოვოთ.
  6. რძის შენახვა ალუმინის ჭურჭელში არ შეიძლება. მასში მხოლოდ წამოდუღებაა დასაშვები, შემდეგ კი აუცილებლად მინის, მოჭიქულ ან თიხის ჭურჭელში უნდა გადაასხათ.
  7. მიმწვარი რძე უსიამოვნო, მომწარო გემოს დაკარგავს, თუ უმალვე სხვა ჭურჭელში გადაასხამთ და ცივი წყლით სავსე ჯამში მოათავსებთ, ცოტაოდენ მარილს მოაყრით და შეანჯღრევთ.
  8. ბოთლები და თერმოსი, რომლებშიც რძეს ინახავთ, უმჯობესია სოდაგარეული წყლით გარეცხოთ. საგულდაგულოდ გარეცხეთ საცობები.
  9. თუ რძე გადმოგივიდათ, უმალვე სველი გაზეთი დააფარეთ - სამზარეულოში სუნი აღარ დადგება.
  10. რძის დალევა ყლუპ-ყლუპად არის რეკომენდებული. ერთბაშად გადაკვრა, მით უფრო - თუ პურს ან ფუნთუშას აყოლებთ, არასასურველია - კუჭში დაყოვნდება და მონელების პროცესს დაარღვევს.
  11. თუ გსურთ, რძე სწრაფად ამჟავდეს, მასში პურის ქერქი ჩადეთ ან ცოტაოდენი ძმარი ჩაასხით (ლიმონის წვენიც გამოდგება) და შეათბეთ.

* * *

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpmmhkfobb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რძის ფხვნილი გამოყენებამდე აუცილებლად გაცერით, თავდაპირველად ცოტაოდენ თბილ (60-700ც) წყალში გახსენით, რეცეპტით გათვალისწინებული წყლის დანარჩენი ოდენობა კი შემდეგ დაამატეთ, თან ურიეთ და ასე წამოადუღეთ. თუ ეტიკეტზე მითითებულ ყველა წესს დაიცავთ, მშრალი რძე 12 თვის განმავლობაში შეგიძლიათ შეინახოთ, გახსნილი პაკეტის შენახვა კი სულ რამდენიმე დღეს შეიძლება. მშრალი რძე სრულყოფილად ინარჩუნებს საკვებ ნივთიერებებს, მცირდება მხოლოდ ჩ ვიტამინის შემცველობა.

  1. რძიანი ფაფის ხარშვისას მარილი რძეში უმჯობესია ბურღულის დამატებამდე ჩაყაროთ.
  2. კარტოფილის პიურეს მომზადებისას უმჯობესია ცხელი რძე გამოიყენოთ. ცივი რძე პიურეს მორუხო, არაჯანსაღ ელფერს მისცემს.
  3. ჩვეულებრივი რძე შესასქელებლად ალუმინის დაბალ და განიერ ჭურჭელში ჩაასხით, შემოდგით ნელ ცეცხლზე და 3-4 საათს გააჩერეთ უთავსახუროდ. ამ ხნის განმავლობაში რძე მოცულობას სამჯერ მოიკლებს, სამაგიეროდ, სასიამოვნო გემო მიეცემა.
  4. თუ რძეს თიხის ქოთანში ჩაასხამთ და თავდახურულ ჭურჭელს ღუმელში ნელ ცეცხლზე გააჩერებთ, გარკვეული ხნის შემდეგ ის განსაკუთრებულ გემოს შეიძენს და მოცულობაშიც მოიმატებს. მიღებული მჟრალი (ნაჟრობი) რძე შედარებით მუქი ფერისაა.
  5. მჟრალი რძე ჩვეულებრივ თერმოსშიც შეგიძლიათ მოამზადოთ. ამისთვის ახალწამოდუღებული რძე მდუღარე წყალგამოვლებულ თერმოსში უნდა ჩაასხათ, თავსახური დაახუროთ და რამდენიმე საათს გააჩეროთ. 6-7 საათის შემდეგ რძე მოვარდისფრო და არომატული გახდება.
  6. თუ ცხელ მჟრალ რძეს ახალი სქელი ნაღებით შეაზავებთ (1 ლიტრ რძეზე - 0,5-1 ჭიქა ნაღები), მიიღებთ ტკბილ სასმელს, რომელსაც ციმბირულ ვარენეცს უწოდებენ.
  7. შედედებული (შესქელებული) რძის შემცველი კონსერვის ქილის გახსნა რეკომენდებულია ამგვარად: სახურავი ორ ურთიერთსაპირისპირო წერტილში გახვრიტეთ. რძე ქილიდან თავისუფლად გადმო-ღვრება და არც შენახვისას დამჟავდება, რადგან სინათლისგან დაცული იქნება. თუ კონსერვის ქილას თავსახურს მთლიანად ახდით, უმჯობესია, შესქელებული რძე ჭიქაში გადმოასხათ და სიბნელეში შეინახოთ.

  • არაჟნისა და ნაღების შესახებ

  1. მაღალი ხარისხის არაჟანს სქელი ერთგვაროვანი კონსისტენცია, თეთრი ან მოყვითალო ფერი და მომჟავო გემო აქვს. გაყინული და გამლხვალი არაჟანი გემოს კარგავს და შრატს გამოყოფს. ძველ არაჟანს მომწარო გემო და უსიამოვნო სუნი დაჰკრავს.
  2. არაჟანი შინაც შეგიძლიათ მოამზადოთ. ამისათვის გაყინულ ნაღებს ლიმონმჟავა, აგარის ან ჟელატინის ხსნარი დაამატეთ. ნაღები შესქელდება, მომჟავო გემოს შეიძენს და გაცივების შემდეგ არაჟნისმაგვარი გახდება. ასეთი არაჟანი, რა თქმა უნდა, დიეტური თვისებების მატარებელი ვერ იქნება, მაგრამ თამამად შეგეძლებათ სალათებისა და წვნიანი კერძებისთვის გამოიყენოთ.
  3. სუპსა თუ ბორშჩს არაჟანი უკეთ შეერევა და წვნიანს არ აჭრის, თუ წინასწარ ცოტაოდენ რძეს დაამატებთ.
  4. არაჟანი კარგად რომ აითქვიფოს, ცოტაოდენი ახალი კვერცხის ცილა უნდა დაამატოთ.
  5. არაჟანი, ხაჭო, კარაქი კარგად შეინახება, თუ მათ ჭურჭლით ცივ წყალში მოათავსებთ. წყალი, განსაკუთრებით - ზაფხულში, ხშირად უნდა ცვალოთ. ხაჭო უმაცივროდ კარგად შეგენახებათ, თუ სქელ თეთრ სველ ტილოში გაახვევთ და 15°ჩ-ზე დაბალ ტემპერატურაზე მოათავსებთ.
  6. ხაჭო მაცივარში მომინანქრებული ჭურჭლით უნდა შეინახოთ. სასურველია, ცოტაოდენი შაქარი დაამატოთ.

* * *

  1. ნაღები ზომიერად უნდა მიირთვათ. თუ დიდი რაოდენობით მიიღებთ, შესაძლოა, ნაწლავთა ფუნქცია დაგერღვეთ.
  2. თუ ნაღები მომჟავო მოგეჩვენათ, რომ არ აიჭრას, წამოდუღებამდე ცოტაოდენი საჭმლის სოდა დაამატეთ (0,5 ლიტრზე - 2 ჩაის კოვზი) და კარგად აურიეთ.
  3. ახალი ნაღები კარგად აითქვიფება, თუ ერთი დღე-ღამით მაცივარში შედგამთ.
  4. ათქვეფილი ნაღები სწრაფად მჟავდება, ამიტომ 40ც-ზე მაღალ ტემპერატურაზე მისი შენახვა რეკომენდებული არ არის.
  5. რძემჟავა პროდუქტები რომ არ გადამჟავდეს, 8-100ც ტემპერატურაზე უნდა შეინახოთ.

  • ყველის შესახებ

ყველის დიდხანს სიცივეში შენახვა რეკომენდებული არ არის - ტენს კარგავს, შრება და ზომაზე მეტად მკვრივდება.

  1. მაცივარში ყველი საყინულისგან მოშორებით მოათავსეთ. თუ მაცივარი არ გაქვთ, ყველი (მთელი თავი) მარილწყალში დასველებულ თეთრ ტილოში გაახვიეთ და სხვა პროდუქტებისგან მოშორებით, ცალკე შეინახეთ. ტილო დღე-ღამეში ორჯერ მაინც დაასველეთ.
  2. ყველი თხლად სუფრასთან მიტანამდე ნახევარი საათით ადრე დაჭერით. დაჭრილი ყველი ჰაერზე დიდხანს დაყოვნებისას შრება, ხმება და უგემურდება.
  3. ყველს, რომ არ გამოშრეს, გვერდით შაქრის ნატეხი დაუდეთ და თეფში დააფარეთ. გამხმარი ყველი დარბილდება, თუ ცოტა ხნით რძეში ჩაუშვებთ.
  4. რბილი ყველის დაჭრისას დანა ცხელ წყალში უნდა ასველოთ.
  5. შებოლილი ყველი მყარზე გაცილებით მეტხანს ინახება, თუმცა დაჭრილი უფრო სწრაფად შრება და ყვითლდება, ამიტომ აჯობებს, ნაჭრები ფოლგაში გაახვიოთ და ისე შეინახოთ.
  6. შებოლილი ყველი ოთახის ტემპერატურაზე ორი კვირა ინახება, მაცივარში კი, 100ც-ზე დაბალ ტემპერატურაზე - ორ თვესაც ძლებს.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

რომელი წყალია უფრო ჯანსაღი: გადადუღებული, მინერალური, თუ გაფილტრული?
რომელი წყალია უფრო ჯანსაღი: გადადუღებული, მინერალური, თუ გაფილტრული?
სიცოცხლის განმავლობაში ადამიანი სვამს 40 ტონაზე მეტ წყალს და თუ ორგანიზმი კარგავს სითხის 20%-ს, შესაძლებელია ფატალური შედეგი დადგეს.
სრულად
ჯანმრთელობის რომელი პრობლემებია გავრცელებული გაზაფხულზე და როგორ შევინარჩუნოთ ჯანმრთელობა
ჯანმრთელობის რომელი პრობლემებია გავრცელებული გაზაფხულზე და როგორ შევინარჩუნოთ ჯანმრთელობა
გაზაფხულის სეზონს თან ახლავს რამდენიმე გავრცელებული პრობლემა, მაგალითად ცხვირიდან გამონადენი, ცრემლდენა, ცხელება.
სრულად
ყველაზე სასარგებლო მწვანილი ხანდაზმულებისთვის
ყველაზე სასარგებლო მწვანილი ხანდაზმულებისთვის
ოხრახუში ყველაზე სასარგებლო მწვანილია ხანდაზმულებისთვის. იგი შეიცავს C და K ვიტამინებს, ასევე უჯრედისს.
სრულად
რა შეცდომებს ვუშვებთ სუპის მომზადებისა და ჭამის დროს
რა შეცდომებს ვუშვებთ სუპის მომზადებისა და ჭამის დროს
უნდა გადაწუროთ თუ არა პირველი ბულიონი, როგორ გავზარდოთ წვნიანში მცენარეული ცილის წილი, დავამატოთ თუ არა არაჟანი და რატომ არის მნიშვნელოვანი ბოსტნეულის ფერზე ყურადღების გამახვილება.
სრულად
იდეალური დღის რეჟიმი - ჯანსაღი ცხოვრების საფუძველი
იდეალური დღის რეჟიმი - ჯანსაღი ცხოვრების საფუძველი
ჯანსაღი ცხოვრება არ არის მხოლოდ სწორი კვება და რეგულარული ფიზიკური აქტივობა.
სრულად
არის თუ არა წითელი ღვინო თეთრ  ღვინოზე ჯანსაღი?
არის თუ არა წითელი ღვინო თეთრ ღვინოზე ჯანსაღი?
წითელი ღვინო მიჩნეულია გულის ჯანმრთელობის სასარგებლოდ, უმეტესწილად ანტიოქსიდანტი რესვერატროლის წყალობით. მიუხედავად იმისა,
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

რჩევები, რჩევები... - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რჩევები, რჩევები...

ამჯერად თქვენს ყურადღებას რძისა და მისი პროდუქტების შენახვასა და გამოყენებაზე შევაჩერებთ.

  • რძის შესახებ

კარგი რძე შედარებით მოსქო და ქათქათა თეთრია, ხოლო განზავებულს მოლურჯო ელფერი დაჰკრავს, თანაც თხელია (თუ მთლად წყალწყალა არა).

  1. მაღაზიაში ნაყიდი (ანუ პაკეტებში ჩამოსხმული) რძე შეგიძლიათ არ აადუღოთ;
  2. ბაზარში ნაყიდ რძეს დაუყოვნებლივ სჭირდება წამოდუღება. ადუღების შემდეგ ის მაშინვე უნდა გააცივოთ და ასე შეინახოთ.
  3. რძის ადუღება, რომ არ მიიწვას, სქელძირიან (მომინანქრებულ, ცეცხლგამძლე თიხის ან ქაშანურის) ჭურჭელში სჯობს. რძისთვის ცალკე ქვაბი უნდა გქონდეთ გამოყოფილი, რადგან ის ადვილად შთანთქავს სხვადასხვა სუნსა და გემოს. რძე რომ არ მიგეწვათ, ქვაბს წინასწარ ცივი წყალი უნდა გამოავლოთ. ახალწამოდუღებულ რძეს თავსახური უმალვე არ დაახუროთ - უსიამოვნო სუნს დაიკრავს.
  4. რძე მალფუჭებადი პროდუქტია. თუ ადუღებულს თავღია ჭურჭელში დატოვებთ, თანაც სითბოში, სწრაფად გაგიფუჭდებათ. ასეთი რძის საკვებად გამოყენება საშიშია.
  5. თუ მაცივარი არ გაქვთ, მაგრამ რძის რამდენიმე დღით შენახვა გსურთ, ის დილა-საღამოს უნდა წამოადუღოთ და ვიდრე არ გაცივდება, თავღია დატოვოთ.
  6. რძის შენახვა ალუმინის ჭურჭელში არ შეიძლება. მასში მხოლოდ წამოდუღებაა დასაშვები, შემდეგ კი აუცილებლად მინის, მოჭიქულ ან თიხის ჭურჭელში უნდა გადაასხათ.
  7. მიმწვარი რძე უსიამოვნო, მომწარო გემოს დაკარგავს, თუ უმალვე სხვა ჭურჭელში გადაასხამთ და ცივი წყლით სავსე ჯამში მოათავსებთ, ცოტაოდენ მარილს მოაყრით და შეანჯღრევთ.
  8. ბოთლები და თერმოსი, რომლებშიც რძეს ინახავთ, უმჯობესია სოდაგარეული წყლით გარეცხოთ. საგულდაგულოდ გარეცხეთ საცობები.
  9. თუ რძე გადმოგივიდათ, უმალვე სველი გაზეთი დააფარეთ - სამზარეულოში სუნი აღარ დადგება.
  10. რძის დალევა ყლუპ-ყლუპად არის რეკომენდებული. ერთბაშად გადაკვრა, მით უფრო - თუ პურს ან ფუნთუშას აყოლებთ, არასასურველია - კუჭში დაყოვნდება და მონელების პროცესს დაარღვევს.
  11. თუ გსურთ, რძე სწრაფად ამჟავდეს, მასში პურის ქერქი ჩადეთ ან ცოტაოდენი ძმარი ჩაასხით (ლიმონის წვენიც გამოდგება) და შეათბეთ.

* * *

რძის ფხვნილი გამოყენებამდე აუცილებლად გაცერით, თავდაპირველად ცოტაოდენ თბილ (60-700ც) წყალში გახსენით, რეცეპტით გათვალისწინებული წყლის დანარჩენი ოდენობა კი შემდეგ დაამატეთ, თან ურიეთ და ასე წამოადუღეთ. თუ ეტიკეტზე მითითებულ ყველა წესს დაიცავთ, მშრალი რძე 12 თვის განმავლობაში შეგიძლიათ შეინახოთ, გახსნილი პაკეტის შენახვა კი სულ რამდენიმე დღეს შეიძლება. მშრალი რძე სრულყოფილად ინარჩუნებს საკვებ ნივთიერებებს, მცირდება მხოლოდ ჩ ვიტამინის შემცველობა.

  1. რძიანი ფაფის ხარშვისას მარილი რძეში უმჯობესია ბურღულის დამატებამდე ჩაყაროთ.
  2. კარტოფილის პიურეს მომზადებისას უმჯობესია ცხელი რძე გამოიყენოთ. ცივი რძე პიურეს მორუხო, არაჯანსაღ ელფერს მისცემს.
  3. ჩვეულებრივი რძე შესასქელებლად ალუმინის დაბალ და განიერ ჭურჭელში ჩაასხით, შემოდგით ნელ ცეცხლზე და 3-4 საათს გააჩერეთ უთავსახუროდ. ამ ხნის განმავლობაში რძე მოცულობას სამჯერ მოიკლებს, სამაგიეროდ, სასიამოვნო გემო მიეცემა.
  4. თუ რძეს თიხის ქოთანში ჩაასხამთ და თავდახურულ ჭურჭელს ღუმელში ნელ ცეცხლზე გააჩერებთ, გარკვეული ხნის შემდეგ ის განსაკუთრებულ გემოს შეიძენს და მოცულობაშიც მოიმატებს. მიღებული მჟრალი (ნაჟრობი) რძე შედარებით მუქი ფერისაა.
  5. მჟრალი რძე ჩვეულებრივ თერმოსშიც შეგიძლიათ მოამზადოთ. ამისთვის ახალწამოდუღებული რძე მდუღარე წყალგამოვლებულ თერმოსში უნდა ჩაასხათ, თავსახური დაახუროთ და რამდენიმე საათს გააჩეროთ. 6-7 საათის შემდეგ რძე მოვარდისფრო და არომატული გახდება.
  6. თუ ცხელ მჟრალ რძეს ახალი სქელი ნაღებით შეაზავებთ (1 ლიტრ რძეზე - 0,5-1 ჭიქა ნაღები), მიიღებთ ტკბილ სასმელს, რომელსაც ციმბირულ ვარენეცს უწოდებენ.
  7. შედედებული (შესქელებული) რძის შემცველი კონსერვის ქილის გახსნა რეკომენდებულია ამგვარად: სახურავი ორ ურთიერთსაპირისპირო წერტილში გახვრიტეთ. რძე ქილიდან თავისუფლად გადმო-ღვრება და არც შენახვისას დამჟავდება, რადგან სინათლისგან დაცული იქნება. თუ კონსერვის ქილას თავსახურს მთლიანად ახდით, უმჯობესია, შესქელებული რძე ჭიქაში გადმოასხათ და სიბნელეში შეინახოთ.

  • არაჟნისა და ნაღების შესახებ

  1. მაღალი ხარისხის არაჟანს სქელი ერთგვაროვანი კონსისტენცია, თეთრი ან მოყვითალო ფერი და მომჟავო გემო აქვს. გაყინული და გამლხვალი არაჟანი გემოს კარგავს და შრატს გამოყოფს. ძველ არაჟანს მომწარო გემო და უსიამოვნო სუნი დაჰკრავს.
  2. არაჟანი შინაც შეგიძლიათ მოამზადოთ. ამისათვის გაყინულ ნაღებს ლიმონმჟავა, აგარის ან ჟელატინის ხსნარი დაამატეთ. ნაღები შესქელდება, მომჟავო გემოს შეიძენს და გაცივების შემდეგ არაჟნისმაგვარი გახდება. ასეთი არაჟანი, რა თქმა უნდა, დიეტური თვისებების მატარებელი ვერ იქნება, მაგრამ თამამად შეგეძლებათ სალათებისა და წვნიანი კერძებისთვის გამოიყენოთ.
  3. სუპსა თუ ბორშჩს არაჟანი უკეთ შეერევა და წვნიანს არ აჭრის, თუ წინასწარ ცოტაოდენ რძეს დაამატებთ.
  4. არაჟანი კარგად რომ აითქვიფოს, ცოტაოდენი ახალი კვერცხის ცილა უნდა დაამატოთ.
  5. არაჟანი, ხაჭო, კარაქი კარგად შეინახება, თუ მათ ჭურჭლით ცივ წყალში მოათავსებთ. წყალი, განსაკუთრებით - ზაფხულში, ხშირად უნდა ცვალოთ. ხაჭო უმაცივროდ კარგად შეგენახებათ, თუ სქელ თეთრ სველ ტილოში გაახვევთ და 15°ჩ-ზე დაბალ ტემპერატურაზე მოათავსებთ.
  6. ხაჭო მაცივარში მომინანქრებული ჭურჭლით უნდა შეინახოთ. სასურველია, ცოტაოდენი შაქარი დაამატოთ.

* * *

  1. ნაღები ზომიერად უნდა მიირთვათ. თუ დიდი რაოდენობით მიიღებთ, შესაძლოა, ნაწლავთა ფუნქცია დაგერღვეთ.
  2. თუ ნაღები მომჟავო მოგეჩვენათ, რომ არ აიჭრას, წამოდუღებამდე ცოტაოდენი საჭმლის სოდა დაამატეთ (0,5 ლიტრზე - 2 ჩაის კოვზი) და კარგად აურიეთ.
  3. ახალი ნაღები კარგად აითქვიფება, თუ ერთი დღე-ღამით მაცივარში შედგამთ.
  4. ათქვეფილი ნაღები სწრაფად მჟავდება, ამიტომ 40ც-ზე მაღალ ტემპერატურაზე მისი შენახვა რეკომენდებული არ არის.
  5. რძემჟავა პროდუქტები რომ არ გადამჟავდეს, 8-100ც ტემპერატურაზე უნდა შეინახოთ.

  • ყველის შესახებ

ყველის დიდხანს სიცივეში შენახვა რეკომენდებული არ არის - ტენს კარგავს, შრება და ზომაზე მეტად მკვრივდება.

  1. მაცივარში ყველი საყინულისგან მოშორებით მოათავსეთ. თუ მაცივარი არ გაქვთ, ყველი (მთელი თავი) მარილწყალში დასველებულ თეთრ ტილოში გაახვიეთ და სხვა პროდუქტებისგან მოშორებით, ცალკე შეინახეთ. ტილო დღე-ღამეში ორჯერ მაინც დაასველეთ.
  2. ყველი თხლად სუფრასთან მიტანამდე ნახევარი საათით ადრე დაჭერით. დაჭრილი ყველი ჰაერზე დიდხანს დაყოვნებისას შრება, ხმება და უგემურდება.
  3. ყველს, რომ არ გამოშრეს, გვერდით შაქრის ნატეხი დაუდეთ და თეფში დააფარეთ. გამხმარი ყველი დარბილდება, თუ ცოტა ხნით რძეში ჩაუშვებთ.
  4. რბილი ყველის დაჭრისას დანა ცხელ წყალში უნდა ასველოთ.
  5. შებოლილი ყველი მყარზე გაცილებით მეტხანს ინახება, თუმცა დაჭრილი უფრო სწრაფად შრება და ყვითლდება, ამიტომ აჯობებს, ნაჭრები ფოლგაში გაახვიოთ და ისე შეინახოთ.
  6. შებოლილი ყველი ოთახის ტემპერატურაზე ორი კვირა ინახება, მაცივარში კი, 100ც-ზე დაბალ ტემპერატურაზე - ორ თვესაც ძლებს.