მარტივი წესები საჭმლის უკეთესად მონელებისთვის

ჯანსაღი საჭმლის მომნელებელი სისტემა მიუთითებს კარგ ჯანმრთელობის და დაავადების რისკის შემცირებაზე. თუმცა, ბევრი ადამიანი აწყდება საჭმლის მომნელებელ პრობლემება, მათ შორის შებერილობა, გულძმარვა, გულისრევა, ყაბზობა ან დიარეა. ამავე დროს, სიმპტომებმა შეიძლება გამოიწვიოს ტკივილი და დისკომფორტი. რამდენიმე ფაქტორმა, მათ შორის დიეტამ და სტრესმა, შეიძლება გამოიწვიოს საჭმლის მომნელებელი პრობლემები. დიეტისა და ცხოვრების წესის შეცვლით, შეგიძლიათ გააუმჯობესოთ ნაწლავების ჯანმრთელობა და მოიცილოთ საჭმლის მომნელებელი პრობლემები.
საჭმლის მომნელებელი სისტემის გარეშე ორგანიზმი ვერ ითვისებს საკვებ ნივთიერებებს და ვერ მიიღებთ ენერგიას საკვებიდან.
არსებობს ბუნებრივი გზები საჭმლის მომნელებელი სისტემის გასაუმჯობესებლად, როგორიცაა გარკვეული საკვები პროდუქტების მოხმარება და სხვა მარტივი ცვლილებების შეტანა თქვენს რუტინაში.
დიეტის შემადგენლობა, ვარჯიში, ფუნქციური დაავადებები, როგორიცაა გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომი (IBS), ფარისებრი ჯირკვლის დისფუნქცია და მეტაბოლური დარღვევები, როგორიცაა დიაბეტი, არის ფაქტორები, რომლებიც გავლენას ახდენენ საჭმლის მონელების დროზე.
ნაწლავის ლორწოვანი გარსი და ნაწლავის ჯანსაღი ბაქტერიები ასევე გავლენას ახდენს საკვების დაშლაზე. ზოგიერთი დიეტოლოგი თვლის, რომ ფიზიოლოგიური და ფსიქიკური მდგომარეობა ასევე გავლენას ახდენს საჭმლის მონელების დროზე. გარდა ამისა, ზოგიერთი საკვები პროდუქტი და მათი ხარისხი ასევე გადამწყვეტ როლს თამაშობს.
ზოგიერთი საკვები, რომელიც აუმჯობესებს საჭმლის მონელების პროცესს
სხვადასხვა საკვებს შეუძლია ხელი შეუწყოს საჭმლის მონელების პროცესს მრავალ ეტაპზე. მაგალითად, ზოგიერთი საკვები აუმჯობესებს კუჭის ჯანმრთელობას, ზოგი კი ნაწლავებს. ასე რომ, თუ გსურთ თქვენს რაციონში შეიტანოთ სწრაფად მოსანელებელი და ჯანსაღი საკვები, აქ არის ის საკვები, რომელიც შეგიძლიათ გაითვალისწინოთ:
ცილები, რომლებიც სწრაფად შეიწოვება
ხორცის მრავალ ფორმაში შემავალი ცილების მონელებას დიდი დრო სჭირდება, ამიტომ ჩაანაცვლეთ ისინი სხვა საკვებით.
ორაგული
ორაგული შეიცავს ომეგა -3 ცხიმოვან მჟავებს, რომლებიც ხელს უწყობენ ნაწლავებში ანთების შემცირებას და საჭმლის მონელებას. ასი გრამი ორაგული შეიცავს 19,8 გრამ პროტეინს.
შავი ლობიო
ლობიო შეიცავს უხსნად ბოჭკოებს. ის ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას, რაც აუმჯობესებს მეტაბოლიზმს. ცილებით მდიდარი შავი ლობიო გვთავაზობს 8,86 გრამ ცილას ას გრამიან პორციაში.
ოსპი
ისინი მდიდარია ბოჭკოებით, რაც გეხმარებათ ნაწლავების რეგულარულ მოძრაობაში, ნაწლავის კარგი ბაქტერიების გაძლიერებით და ნაწლავის რეგულარული მოძრაობის უზრუნველყოფით.
ბოსტნეული
მწვანე ბოსტნეული, როგორიცაა ბროკოლი, ბრიუსელის კომბოსტო, ისპანახი, მწვანილი, კალე საუკეთესოა საჭმლის მონელებისთვის. ისინი მდიდარია მაგნიუმით და ბოჭკოებით და გეხმარებათ საჭმლის მომნელებელი სისტემის სიჯანსაღეში, ნაწლავებში კარგი ბაქტერიების გააქტიურებით.
თქვენ ასევე შეგიძლიათ აირჩიოთ ფერმენტირებული ბოსტნეული, რათა სწრაფად გაააქტიუროთ საჭმლის მომნელებელი სისტემა.
ხილი
დაგეხმარებათ სწრაფად მონელებაში, რადგან ბევრი მათგანი მდიდარია ბოჭკოებით და ასევე შეიცავს ვიტამინებს და მინერალებს, როგორიცაა C ვიტამინი და კალიუმი. ეს ყველაფერი სასარგებლოა თქვენი საჭმლის მომნელებელი სისტემისთვის. ზოგიერთი ხილი, რომელიც უნდა შეიტანოთ თქვენს დიეტაში არის:
- ვაშლი;
- მანგო;
- ანანასი;
- ბანანი;
- კივი
თუმცა, ციტრუსები მჟავეა და შეიძლება გამოიწვიოს კუჭის ლორწოვანი გარსის გაღიზიანება. ასე რომ, თუ უკვე გაქვთ კუჭის პრობლემები, მიირთვით ისინი ზომიერად ან საერთოდ მოერიდეთ მათ.
მთლიანი მარცვლეული
მთლიანი მარცვლეული არის ბოჭკოს კარგი წყარო, რომელიც ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას. ორგანიზმს მათ დასაშლელეად მეტი დრო სჭირდება, რაც გეხმარებათ სისხლში შაქრის დონის კონტროლში.
მთლიანი მარცვლეულის ზოგიერთი საუკეთესო ვარიანტია:
- ყავისფერი ბრინჯი;
- შვრია;
- ქინოა;
- ქერი;
- ქატოს ფანტელები;
- მთლიანი ხორბლის პური
თხილეული და თესლი
ხელს უწყობს საჭმლის მომნელებელი სისტემის გაუმჯობესებას. მათში არსებული ბუნებრივი ცხიმები სასარგებლოა საჭმლის მონელებისთვის. საუკეთესო თესლი, რომელიც დაგეხმარებათ საჭმლის მონელების გაუმჯობესებაში, არის სელის თესლი, ჩიას თესლი, ასევე თხილეულიდან კაკალი და ნუში.
სითხეები
წყალი, რა თქმა უნდა, ყველაზე მარტივი მოსანელებელი სასმელია, განსაკუთრებით ცარიელ კუჭზე. რაც მეტ სითხეს ვიღებთ, მით უკეთესია ჩვენი ჯანმრთელობა.
გაითვალისწინეთ, რომ დიეტაში ბოჭკოების ძალიან სწრაფად დამატებამ შეიძლება გამოიწვიოს მუცლის კრუნჩხვები და შებერილობა, ამიტომ ახალი საკვები დამატეთ ნელა. ასევე, ბოჭკო შთანთქავს წყალს, ამიტომ მათი მიღებისას ბევრი წყალი უნდა დალიოთ ყაბზობის თავიდან ასაცილებლად.
ჩართეთ პრობიოტიკები თქვენს დიეტაში
იოგურტი, მჟავე კომბოსტო და სხვა პრობიოტიკური საკვები შეიცავს ცოცხალ ბაქტერიებს, რომლებიც სასარგებლოა ნაწლავებისთვის და ხელს უწყობს ჯანსაღ მონელებას.
გააუმჯობესეთ დიეტა ჯანსაღი ცხიმებით
კარგი ცხიმების ჭამა შეიძლება საჭირო იყოს უკეთესი საჭმლის მონელებისთვის. ცხიმი გინარჩუნებთ ნაყროვანებას ჭამის შემდეგ და აუცილებელია საკვების ეფექტური შეწოვისთვის. გარდა ამისა, ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავები ამცირებს ნაწლავის ანთებით დაავადებას. სელის თესლი, ჩიას თესლი, თხილეული (განსაკუთრებით კაკალი) და ცხიმიანი თევზი, როგორიცაა ორაგული, სკუმბრია და სარდინი, მდიდარია ჯანსაღი ომეგა -3 ცხიმოვანი მჟავებით.
პრობიოტიკების უპირატესობებში შედის ნაწლავის ჯანმრთელობის გაუმჯობესება, იმუნური პასუხის გაძლიერება და კიბოს პრევენცია.
ივარჯიშეთ ყოველდღიურად
ფიზიკურ აქტივობას მრავალი სარგებელი მოაქვს, რომელთაგან ერთ-ერთი არის ჯანმრთელი საჭმლის მომნელებელი ტრაქტი.
მართეთ სტრესი
საჭმლის მომნელებელ სისტემაზე შეიძლება გავლენა იქონიოს სტრესმა. სტრესის ჰორმონები გავლენას ახდენენ საჭმლის მონელებაზე.
მიჩნეულია, რომ კუჭის წყლულები, დიარეა, ყაბზობა და IBS დაკავშირებულია სტრესთან. შედეგად, სტრესის მენეჯმენტი, მედიტაცია და რელაქსაციის ტრენინგი შეიძლება დაეხმაროს მათ, ვისაც აქვს IBS სიმპტომები. ერთ-ერთი კვლევის მიხედვით, იოგა ეხმარება საჭმლის მონელების პრობლემებს. შედეგად, სტრესის მართვის ტექნიკა დაგეხმარებათ მენტალური ჯანმრთელობის და საჭმლის მონელების გაუმჯობესებაში.
კარგად დაღეჭეთ საკვები
საჭმლის მონელების პროცესი იწყება პირის ღრუში. საკვები ნივთიერებების შეწოვა ნელდება ცუდი ღეჭვის გამო. რაც დიდხანს ღეჭავთ, მით მეტი ნერწყვი გამომუშავდება. ის ხელს უწყობს საჭმლის მონელებას პირის ღრუში, საკვებში შემავალი ნახშირწყლებისა და ლიპიდების დაშლით.
როდესაც საჭმელს ზედმიწევნით ღეჭავთ, უზრუნველყოფთ საკმარისი ნერწყვის გამომუშავებას საჭმლის მონელებისთვის. ეს შეიძლება დაეხმაროს საჭმლის მონელების და გულძმარვის შემცირებას. საკვების კარგად ღეჭვისას კუჭი ნაკლებად იტვირთება იმისთვის, რომ მყარი საკვები გარდაქმნას თხევადად. გარდა ამისა, ერთ-ერთ კვლევაში ღეჭვა დაკავშირებულია დაძაბულობის დაქვეითებასთან, რამაც შეიძლება ხელი შეუწყოს საჭმლის მონელებას.
დაიცავით ძილის სწორი განრიგი
ძილი გადამწყვეტია საჭმლის მომნელებელი სისტემისთვის, რადგან ის საშუალებას აძლევს თქვენს ორგანოებს განახლდნენ, რაც აუმჯობესებს საჭმლის სწრაფად და ეფექტურად მონელებას. კვლევის მიხედვით, IBS, გასტროეზოფაგური რეფლუქსური დაავადება (GERD), პეპტიური წყლულოვანი დაავადება (PUD) და ნაწლავის ანთებითი დაავადება (IBD) ყველა დაკავშირებულია ძილის ცუდ ხარისხთან.