გამოვლენილია ღამის წყურვილის საყურადღებო მიზეზები
ღამის წყურვილის მიზეზი შეიძლება იყოს სერიოზული დაავადებები.
წყურვილი შეიძლება გამოვლინდეს სადილად მირთმეული ცხარე ან მარილიანი საკვების, ოთახში გამომშრალი ჰაერის და ასევე ძილის წინ ალკოჰოლის ან კოფეინის მიღების შემდეგ, რადგან ეს მიზეზები იწვევენ დეჰიდრატაციას. თუმცა, ღამის წყურვილის მიზეზი შეიძლება იყოს პათოლოგიური მდგომარეობაც: შაქრიანი დიაბეტი, უშაქრო დიაბეტი, თირკმელებისა და ღვიძლის დაავადებები.
გარდა ამისა, პირის სიმშრალე შეიძლება გამოწვეული იყოს ანემიით, მდგომარეობა, რომლის დროსაც ორგანიზმში რკინის დონე დაბალია. თუ წყურვილს თან ახლავს თავბრუსხვევა, შეშუპება ან წონის დაკლება, ეს არის მიზეზი, რომ დაუყოვნებლივ მიმართოთ ექიმს.
ექიმებმა დაასახელეს ის დაავადებები, რომლებზეც მუდმივი წყურვილი მიუთითებს
ექსპერტები გვირჩევენ დღეში დაახლოებით ორი ლიტრი წყლის დალევას ორგანიზმის ნორმალური ფუნქციონირებისთვის.
თუმცა, თუ ადამიანის მიერ მიღებული სითხე აღემატება ამ ნორმას და ხშირად გრძნობს წყურვილის გრძნობას, მაშინ ეს შეიძლება მიუთითებდეს სერიოზული დაავადებების არსებობაზე, მათ შორის ტიპი 2 შაქრიანი დიაბეტი ან თირკმლის დაავადება.
ჯანმრთელ ადამიანს ორგანიზმში ჭარბი წყლის პრობლემა არ ექმნება, ვინაიდან ტვინისა და წყურვილის ცენტრების კოორდინირებული მუშაობის წყალობით ქვეცნობიერად გრძნობს თავის ნორმას. თუმცა, თუ პოლიდიფსია იწყება, მუდმივი წყურვილი ნახშირწყლების ცვლაში პათოლოგიის პირველი ნიშანია.
ასევე არსებობს უშაქრო დიაბეტი - პათოლოგია, რომელსაც თან ახლავს წყურვილის მომატება და დიდი რაოდენობით სითხის დაკარგვა - ჰიპერთირეოზი, ჰიპერპარათირეოზი ასევე ხშირად ასოცირდება მეტი წყლის დალევის აუცილებლობასთან. მუდმივი წყურვილი ასევე შეიძლება აღინიშნოს თირკმლის დაავადების, ინტოქსიკაციის, დიარეის ან ღებინების გამო. ამ მდგომარეობის პროვოცირება შესაძლებელია ფსიქიკური აშლილობებითა და ცენტრალური ნერვული სისტემის დაავადებებითაც.
ამ მიზეზით, თუ ასეთი სიმპტომი გამოჩნდება, მნიშვნელოვანია დაუყოვნებლივ მიმართოთ ექიმს.
რომელი პროდუქტები აწესრიგებენ სისხლში შაქრის დონეს პრედიაბეტის დროს
WellnessPulse: პრედიაბეტის დროს ადამიანებს სჭირდებათ რთული ნახშირწყლების მიღება.
პრედიაბეტის კლინიკურად მანიფესტირებულ დიაბეტზე გადასვლის თავიდან ასაცილებლად საჭიროა რთული ნახშირწყლების, ბოსტნეულის (რომელიც არ შეიცავს სახამებელს), უჯერი ცხიმებისა და ხილის მოხმარება. ამის შესახებ WellnessPulse-ს ნიუ-იორკის უნივერსიტეტის დიეტოლოგმა ექიმმა ჯილ კორლეონემ განუცხადა.
ექსპერტის აზრით, პრედიაბეტი არის მდგომარეობა, რომლის დროსაც სისხლში გლუკოზის დონე იზრდება, მაგრამ არ აღწევს იმ დონეს, რომელიც დიაბეტის დიაგნოსტიკის საშუალებას იძლევა. დროთა განმავლობაში, გლუკოზის დონე შეიძლება გაიზარდოს ან, პირიქით, მოწესრიგდეს. ამ შემთხვევაში უნდა დაუთმოთ დრო ფიზიკურ აქტივობას და იკვებოთ ჯანსაღი კვებით.
პრედიაბეტის დროს დოქტორი კორლეონე გვირჩევს ფერადი, ბოსტნეულის ჭამას, როგორიცაა ბროკოლი, სტაფილო და ბულგარული წიწაკა.
- რაციონში უნდა შეიტანოთ რთული ნახშირწყლებიც - შვრიის ფაფა, ქერი, ქინოა, ყავისფერი ბრინჯი, მთლიანი მარცვლეულის პური და მაკარონი. ეს საკვები შეიცავს შაქრის გრძელ ჯაჭვებს, რომლებიც ორგანიზმის მიერ უფრო ნელა შეიწოვება და დიდხანს უნარჩუნებს დანაყრების გრძნობას.
- დიეტოლოგმა ასევე გვირჩევს ცხიმებისა და ხილის მიღებას. თხილი, თესლი, ავოკადო და ზეითუნის ზეთი მდიდარია უჯერი ცხიმოვანი მჟავებით და ვიტამინით E, რომლებიც ხელს უწყობენ გულის ჯანმრთელობას. ბანანი, ციტრუსები, ვაშლი და ნესვი დაგეხმარებათ ორგანიზმს მივაწოდოთ ბოჭკოვანი, ვიტამინი C, კალიუმი და ანტიოქსიდანტები.
ხილის მიღებისას ექიმი გვირჩევს ფრთხილად ვიყოთ შაქრის მაღალი შემცველობის გამო - დღეში არაუმეტეს ორი-სამი პორცია უნდა მიირთვათ. კორლეონეს თქმით, ერთი პატარა ხილი ულუფად ითვლება.